AGREGAT (generator)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 09, 2009 18:53

Novinec, pazi samo na CO oziroma oglikov monoksid! Mogoče se spomniš, ko sem o tem pisal pred kakšnim letom ali dvema...

Vseeno pa nekaj pravil:
1. generator naj deluje vedno na platformi
2. deluje naj SAMO, ko si na sidru
3. v brezvetrju ga raje izključi

NIKOLI ne uporabljajte generatorja na privezu, saj lahko blag veter kompleten izpuh odnaša v kabino. Tam se nabere CO, ki je smrtonosen! Vseh teh problemov pa ni, če imate diesel generator...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 09, 2009 23:24

Hvala za izčrpno opozorilo, ki se ga še vedno spomnem, ker si ga napisal v eni od rubrik.
Upam, da bom upošteval vse naravne in nenaravne dejavnike. Je pa tako, da sem ga lani potreboval samo enkrat, mogoče ga letos sploh ne bom. Naj pluje poleg mene, pa makar ga ne rabim. Če ne drugače, lahko z njim pomagam kakšnemu morjeplovcu, če mu "rikne" akomulator.

Vse ima svoj plus in minus. Še enkrat hvala za opozorilo.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 09, 2009 23:31

Seveda je generator super stvar za rešit se iz zagate in tudi zate vem, da ga boš uporabljal zmerno... So pa problematični kakšni američani, ki si agregat prižgejo ob 22uri in ga ugasnejo zjutraj ob 8 uri, ko se zbudijo... Vmes pa veselo "laufajo" klimo, da jim med spanjem ni prevroče... To pa je lahko pri bencinskem agregatu ZELO nevarno...

Opozorilo pa je bilo namenjeno vsem, ki to berete. Še enkrat, res previdno z agregati, ker barka je idealen prostor za probleme s CO, pa tudi butan/propanom iz jeklenke, čeprav tega vsaj vohamo...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 09, 2009 23:34

Tudi sam sem bral o tistih dveh starejših američanih, ki sta umrla na jadrnici zaradi sosedovega agregata.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Po Avg 24, 2009 17:19

Pred kratkim sm v eni izmed naših navtičnih revij prebral članek o generatorijih na gorivne celice. Sicer dražja ampak zelo zanimiva alternativa.. Praktično neslišni, majhni, brez škodljivih izpuhov, nizka poraba..
Predstavljeni so bli tile http://www.efoy.com/en/marine-efoy-fuel-cell.html
Pri nas nism našel prodajalca, na nemškem ebayu pa bi za model 600 (50Ah) moral odšteš slaba dva jurčka.

Lp
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Avg 24, 2009 18:03

Matter napisal/-a:Predstavljeni so bli tile http://www.efoy.com/en/marine-efoy-fuel-cell.html
Pri nas nism našel prodajalca, na nemškem ebayu pa bi za model 600 (50Ah) moral odšteš slaba dva jurčka.

Lp

Pri nas pa jih prodaja, ne vem podjetja ampak ni vrag da ga kdo ne ve in bo dopisal, firma ki zastopa Mastervolt. So predstavljali gorilno celico tudi na letošnji Internautici... Fajn stvarca sam za moje pojme bo še nekaj let predraga...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 24, 2009 22:54

Predrago, poleg tega pa na vodikovi bombi jaz nekako raje nebi spal... Če se čez nekaj let na obzorju pojavila manjša goba "a la Hirošima", potem bomo imeli barke na gorivne celice... Upam, da ne.
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » To Avg 25, 2009 14:58

Predrago, poleg tega pa na vodikovi bombi jaz nekako raje nebi spal... Če se čez nekaj let na obzorju pojavila manjša goba "a la Hirošima", potem bomo imeli barke na gorivne celice... Upam, da ne.

Drago ja.. Kot gorivo se pa uporablja methanol in ne vodik. Al mislš da je sam princip ustvarjanja elektrike nevaren zaradi H+ ionov? Sicer ne štekam principa u nulo samo po tem kar sm prebral se mi zdi da so zlo varne.. hm. Dovoljeno jih je npr. tut nest na letalo.
http://www.efoy.com/images/stories/pdf/ ... ler_en.pdf

http://www.efoy.com/en/fuel-cells-technology.html
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 25, 2009 19:12

Aha, to bo potem nekaj takega, kot sem pred časom videl na nekem prenostnem računalniku namesto baterije...

No metanol vsekakor ni tako nevaren, kot vodik, samo nedolžen pa tudi ni. Je precej strupen, gori tudi dobro, pa še izdelava je hudimano draga. Ne vem no, jaz sem bolj tradicionalen tip, pa mislim, da bo navaden akumulator kar prava stvar. Za večje potrebe pač agregat. Ne poznam točno in trenutno niti nimam časa preštudirat, kakšni so tukaj izkoristki. Da ti bo recimo delovala klima 5 ur, pomoje potrebuješ enormne količine metanola... Ali ne? Naj kdo napiše porabo metanola za 1 kWh, če mogoče kje obstaja podatek.

LP
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Avg 25, 2009 19:26

Zadeva deluje kot polnilec akumulatorja, seprav proizvaja napetost nekaj čez 12 V, kar pomen da klime ne moreš laufat na to ker rabjo 220 V.
Al obstajajo tut na 12??? misem še slišu zato vprašam...

Je pa zadeva baje zlo fajn za tiste, ki laufajo hladilnik, lučke in ne nazadnje sidrno luč in so radi dolgo časa na enem mestu brez elektrike in nočejo zaradi polnjenja se na dva dni vozakat drugam da napolnijo akumulatorje. Men se je zadeva zdela ko sem jo gledal in ko so mi predstavili delovanje zlo OK je pa res da je hudimano draga...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 25, 2009 19:32

No glede klime ni nobene ovire v napetosti, je pa ovira v toku, ki je pri moči nekaj kW kar precejšen. No da nimaš na barki kablov preseka 100 mm^2, so taki porabniki običajno 220V. Še vedno imaš lahko inverter in klima dela brez problema... Seveda bi potreboval ogromno akumulatorjev oz gorivnih celic.

Torej za napolnit akumulatorje, zakaj gorivna celica? Je draga, to je itak že minus, pomoje tudi vzdrževanje (metanol) krepko dražje od malega agregata. Za napolnit akumulatorje kupiš mali inverterski agregat, ga daš na platformo, ko ga rabiš in to je to...

Še vedno ne vem, koliko litrov metanola za 1 kWh ali pa za 1 Wh, karkoli, pri katerikoli napetosti...
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Avg 25, 2009 19:47

5 litrska kanta metanola je 25 eur... men je model reku da porabš na dopust ki traja cca 14 dni manj kot 10 litrov.... za vse ostalo bom pa mal po prospektu pogledu pa kej več napisu....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 25, 2009 21:03

Sorry Matejc, saj nisi ti kriv, samo tale prodajalec ti je povedal "budalaštino" povsem enako kot, če bi kupoval avto, pa bi ti trgovec rekel, da z BMW 320 d pa pokuriš manj kot en tank na mesec... :shock:

Ko si že v "švunku", prosim res preveri po prospektu, pa napiši gor te podatke. Me res zanima kaj zmore en liter...
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Avg 25, 2009 22:28

No admin tkole je... pa preračunejva....

8,4kg kanta metanola zadošča za 11,1 kW/h
seprav da je ena kila metanola zadost za 1,32 kW/h kar pomen kaj???
kolk porab en hladilnik na kompresor?? če laufa cd... cca 20 ur porab pomoje okol 60 Ah... to pomen da je to močno okol 35W a je res???
kar pomen da rab na dan 0,7kWh seprav da bi mi ta škatla nafilala z eno kilo metanola tok baterije da bi mi hladilnik delu dva prbližn dva dni...
A nej bi te moji izračuni prbližn držal???
Če ne :oops: :oops: me pa popravte...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Avg 25, 2009 22:31

Jaz sem kupil pri Visolu Lani Kipor agregat 1000 w.Je prav super-4 taktni,malo pokuri dofilam aku,gonim delovne strojčke...Postavim ga na kopalno ploščad,ker je dokaj hih,niti ni moteč.Jaz bi ga priporočal.Cena je bila 380 evrov,sedaj je pa verjetno še ceneje.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta