Watermaker/ deslanizator

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Dec 19, 2011 10:51

Wattermaker je sigurno dobra zadeva. Ni pa vse tako, kot se sliši sprva.
Nikoli ne "očisti" takšno količino vode, kot piše. Je tudi kar glasen in energijsko potraten. Voda ima slab okus. Ni pa nevarna !
Torej vse skupaj je treba dat na vago.
Pri meni je prevagalo na kontra stran. Torej pol kubika jo imamo za kar nekaj časa. Vsakih 3-5 dni pa sigurno pristanemo v civilizaciji, kjer za max 50 kun napolnim rezervoar, torej? Računice ni!
Je pa dober občutek, če si neodvisen od okolice. (Watermaker, agregat in ugoden veter) :P

P.S. Destilirana voda ni za uživanje !
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Dec 19, 2011 11:17

kr en napisal/-a:Wattermaker je sigurno dobra zadeva. Ni pa vse tako, kot se sliši sprva.
Nikoli ne "očisti" takšno količino vode, kot piše. Je tudi kar glasen in energijsko potraten. Voda ima slab okus. Ni pa nevarna !
Torej vse skupaj je treba dat na vago.
Pri meni je prevagalo na kontra stran. Torej pol kubika jo imamo za kar nekaj časa. Vsakih 3-5 dni pa sigurno pristanemo v civilizaciji, kjer za max 50 kun napolnim rezervoar, torej? Računice ni!
Je pa dober občutek, če si neodvisen od okolice. (Watermaker, agregat in ugoden veter) :P

P.S. Destilirana voda ni za uživanje !

To je vse deloma res, če gledamo le na "ta velike" stroje, ki potrebujejo zadaj celo elektrarno, da priteče kaj ven. Iz prebranega na internetu lahko mirno rečem, da se vsi strinjajo, da je to najbolj "pokvarljiv" del opreme na barki.
Mene bolj zanimajo dejanske izkušnje uporabnikov in po možnosti uporabnikov modelov Schenker ali pa Katadyn. Tu je poraba el. energije majhna in tudi razmerje med energijo in proizvedeno vodo je ugodno.
Mislim, da ob teh modelih niti ne rabimo diesel agregata ob primerni količini solarnih panelov in akk. seveda.
O tem ali se izplača ali ne sem pa že zapisal. Res je, da je ta stvar na Jadranu (Mediteranu) bolj luksuz (glede na ceno) kot ne a po drugi strani ne pacamo tankov z vodo, ki ji dobimo na odročnih otokih.
O pitju pa mislim, da jo s primernimi mineralnimi tabletami dovolj obogatimo, da je užitna. Pa zraven kak pirček in kolešček jelenove salame in imamo vse, kar rabimo:)

Naj povem, da nimam izkušenj z uporabo watermakerja in vse kar navajam sem prebral na tujih forumih od dejanskih uporabnikov.
Vidim, da ta del opreme pri nas ni razširjen. Kar mi je nekako razumljivo.
No, morda se pa kdo najde.

@albatros
No teh watermakerjev pa nisem poznal... Pregledam.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Dec 19, 2011 12:44

Dobro fantje...
Konkretno vprašanje...

Zakaj destilirana voda ni primerna za uživanje?
Dajmo bit realni... Vcasih so vsi pili le deževnico, ki je tudi praktično popolnoma brez mineralov.
Tudi realno gledano iz vode dobimo strašno malo mineralov. Nekateri skoraj ne konzumirajo navadne vode. V vodi iz pipe je vec skodljivih stvari, kot pa dobrih...
V vodi je dobrega le Ca Mg. Kaksen nitrat. V petih litrih je teh elementov toliko, kot v mleku, ki ga nalijemo v kavo...
Raznih dušikovih spojin in amonijaka pa mislim, da ne rabimo. Enkrat prdnes in imas že overdose! :D Glede natrijev... Ja en kolešček jelenove salame prezene vse skrbi :)
Mariachi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Mariachi » Po Dec 19, 2011 13:52

Pozdravljeni morjeplovci.

Mnenja so tako kot pri vsaki stvari različna in prav je tako.
Na moji MOTORNI BARKI, da ne bo pomote :lol:
sem dal vgradit watermaker, ki delujo brezhibno in odlično, predvsem pa služi svojemu namenu in ne vem, če bi še kdal bil brez njega, tako kot tudi brez generatorja ne.

Na forumu so bile že debate in razprave o generatorju in o tem jaz tukaj ne bi razpravljal sem pa odločno za generator +.
Torej imam energijo in tudi dovolj prostora, ko pa sem na dopustu me pa civilizacija ne privlači tako močno, da bi hodil filat tank za vodo vsaki drugi dan in sem raje neodvisen, kar mi daje veliko udobnost in zato tudi watermaker +.

Ob pravilni namestitvi watermakerja s predfiltri je potrebno menjavo v sami sezoni mogoče enkrat zamenjati predfiltre oziroma po cca 25 urah delovanja.

S samim razoljevalcem ni veliko vzdrževanja saj uporablja svoj program na katerem je nastavljeno redno splakovanje za njega, to pa opravlja na vsakih 5 dni.

Za daljšo neuporabo ali zimovanje ga je potrebno kozervirat in pred ponovno uporabo, torej pred sezono dekozervirat.

Vgrajen imam watermaker znamke SEA RECOVER Aqua Whisper 1400 – 2 GPD, kateri mi proizvede 220l/h. Zastopnik za to znamko je naš član morjeplovec STAL.

Na barki imam vgrajen dokaj majhen rezervoar za vodo cca 350l in pred dobavo razsoljevalnika sem si pomagal z dodatnimi rezervoarji za vodo, katere sedaj prodajam in enega sem prodal tudi našemu člano EDOtu. Sedaj pa samo še pritisnem na tipko in rezervarček za vodo se že polni :lol:

Voda je primerna za pitje in za kuhanje :shock:
Predvsem pa jo razkužujeo z vinom ali pivom, ter občasno z manjšimi
žgočimi pijačkami. :P

Za vsa vprašanja sem na voljo kadarkoli in komurkoli. :wink:
:D Kar si srce želi, na morju vidi :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Dec 19, 2011 15:09

Tako se govori!
Torej watermaker brez alkohola je neuporaben :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 19, 2011 22:15

Me veseli, da je Mariachi še vedno na pravi barki! :wink:

Glede desalinizatorja pa je tako, da je voda pridobljena iz njega čudovita za pranje barke. Pač mehka voda, ki neverjetno pere vso umazanijo in ne rabi brisanja... Ne bi verjel, pa sem videl na lastne oči nekajkrat. V marini v Puntu ima kolega Ferretti 500 in nikoli ga z vodo z obale niti malo ne pošprica. Za to je namenjena tista iz desalinizatorja... Opereš in barka je kot nova...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Dec 22, 2011 14:28

Ne vem zakaj komplicirate, kotel za šnops na barko in pol rute vodo destilirat, pol pa šnops kuhat. :P Problem bi nastal, ko bi prišel v marino in bi se vsi hotel nate vezat, ker bi tako lepo dišalo.
Mariachi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mariachi » Po Dec 26, 2011 10:20

Pogrešam 4. stran.... :evil:

Kaj se je zgodilo z njo :shock:
Mariachi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mariachi » Po Dec 26, 2011 10:25

Sem že našel :lol:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 26, 2011 21:13

Pardon, sem razrezal temo, vendar tukaj nisem dodal linka... Smo šli off-topic in je tema o Selene Trawlerjih sedaj v novi temi:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0

Tukaj pa prosim nadaljujmo samo o desalinizatorjih... :wink:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Dec 27, 2011 10:42

admin napisal/-a:.... o desalinizatorjih... :wink:

Se mi jezik zlomi. Enostavneje : Razsoljevalec ! :)
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Feb 05, 2012 23:49

Imam ga doma v delovni sobi na mizi in razmišlam, kako bi ga vgradil 18l/uro.
Dobil sem ga zastojn.
Je pa kar premajhen, saj to pmeni, da mora delati vsaj 10 ur, da napolnim tank.
Sicer pa je super zadeva, Če imas dost elektrike.
Moj brat ga ima Takega ki naredi 100 ali 150l na uro.
Noro. Ko motorira naaredi tank vode.
Lansko leto sem mu #kradel# vodo z barke in tako 14 dni nisem videl civilizacije.
Če ga kupuješ, kupi dobrega!!!!!!! Takega nad 100l/ uro.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Feb 05, 2012 23:52

Vzdrževanje pa je zelo pomembno.
Uporabljaj ga samo med dopustom, oz ko si dalj časa na morju, ker, ga je po vsaki uporabi potrebno temeljito očistiti. Pri daljši neuporabi pa tudi #konzervirat#, da se ne usmradi ne uniči membrana. To pa je kar nekaj dela.
Toda na počitnicah odtehta. Ko bom velik in našel prostor za te cevi, ga bom zmontiral.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov