SOLARNI PANEL

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: SOLARNI PANEL

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Sep 28, 2017 00:41

Marchi napisal/-a:Kaj pomenita številki pri Battery voltage (12,68V / 14,39V)

Našel. Mogoče komu prav pride. https://www.victronenergy.com/live/vict ... archargers
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Sep 28, 2017 15:49

Na barki imam 200W kitajcev,pa me zanima kok procentov več bi mi polnili akuje 200W Solara ??
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Sep 29, 2017 07:41

polanc napisal/-a:Na barki imam 200W kitajcev,pa me zanima kok procentov več bi mi polnili akuje 200W Solara ??

0,001% :twisted: :twisted: :twisted:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Sep 29, 2017 08:17

Za izmerjenih 200W bi bilo isto. RAZLIKA PO DEKLARIRANI MOČI PA JE V PRAKSI OGROMNA !!!
Kitajskih 150W v večini ni niti realnih 120W. Kitajci lažejo za cca 10-20% nekateri celo več.

Imel sem primer, da je lastnik barke želel dodat 150W panel, kajti enega je že imel ampak ni in ni bilo dovolj energije na sidru. Skratka imel sem priložnost primerjati kitajskih 150W in Evropskih 168W v enaki velikosti okvira, oba sta imela enako velike rezine in oba deklarirana kot MONOKRISTALNI PANEL. Meritev na ISTI BARKI, POD IDENTIČNIMI POGOJI, Z ISTIM REGUATORJEM, OB ISTEM ČASU je pokazala, da je kitajski polnil z 7,8A medtem, ko je naš panel v istem hipu od sebe dajal 12,6A.
Razlika v deklarirani moči je bila: 9,1%
Razlika v izmerjeni moči: 28,1%

Zanimivo pa je to, da je bila cenovna razlika manjša od 28% iz česar sledi, da je bil enako velik panel računano po Watu energije kitajski celo za malenkost dražji !!
Zanimivo je tudi to, da je evropski proizvajalec navedel napačno moč panela saj je po izmerjeni moči od sebe dajal na momente celo preko 170W, vendar oni deklarirajo 3% tolerance V PLUS in nikoli v minus za kupca !!!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 29, 2017 21:16

Kot je napisal Nikola T. so razlike. Definitivno kitajci lažejo, mogoče v nekih pogojih celo dobijo deklarirane rezultate, vendar pa je to daleč od tega potem v praksi!

Če gledamo trde solarne plošče (steklene), potem so te razlike manjše, čeprav so...

Če gledamo pohodne bi pa jaz vsem, ki vas to zanima svetoval, da najprej v živo pogledajo en tak modul od Solara-e in enak od nekega drugega proizvajalca... Potem bomo pa naprej debatirali.
Pri teh sploh ne začneš razmišljati koliko več ali manj polni, temveč te mine, ko vidiš kako je narejeno. Pohodni pomeni za mene da lahko skačeš po njemu, plešeš, feštaš, prjatli skačejo na njem, itd... Razlika je med "pohodnim" modulom in pa "fleksibilnim"... Sledji se dobro upogiba, po njem ni priporočljivo preveč hoditi in pa se izjemno slabo (beri nič) hladi. Ob bonaci in sončni pripeki je tok polnjenja vsaj 5x manjši kot na enakem panelu od Solara-e! Le je tak panel nekje v zraku, pa zna celo dobro funkcionirati.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Okt 01, 2017 12:39

:shock:
Kar se tiče Kitajcev, so moje izkušnje z njimi slabe. Ponarejajo certifikate, zaradi tega imel kar nekaj težav. Razen renomiranih podjetji se je treba izogibat manjših home made firm izogibat.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Okt 21, 2017 13:48

Zdravo.
Na palubo barke bi želel zalepiti pohodni solarni panel.
Paluba ni ravna ampak je malenkost ukrivljena.
Maksimalna velikost solarnega panela je lahko: 93cm X 177cm
Na trgu je toliko solarnih panelov, da ne vem katerega zbrati. To pa ni področje na katerega se spoznam.
Kje se splača kupiti ??

Ena od možnosti bi bila, da bi na tendo barke, prišil gumbe in bi fleksibilni panel pripel kar na vrh tendo samo z gumbi.
Potovalna hitrost je 20 vozlov. Je to že kdo poskusil fiksirat sončno celico na vrh tende z gumbi ?

Slika

Slika
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
sovjet
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sovjet » So Okt 21, 2017 17:02

Bonaparte napisal/-a: Je to že kdo poskusil fiksirat sončno celico na vrh tende z gumbi ?

Ja in je kmalu nehala delat. Ko je pihal veter, jo je malo upogibalo in so se prekinili kontakti, če sem jo malo ukrivil je delala.
Na srečo so mi jo kitajci zamenjali v garanciji. Potem sem dal pod sončno celico na tendi še eno cev in od takrat naprej je ok.

Še moje izkušnje s 100w fleksi kitajsko sončno celico: Največ kar sem videl je bilo polnjenje 70w.
Se pa spomnim, da sem pred nakupom gledal tudi evropsko/nemško 100w sončno celico ampak je bila cena 3x višja.
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate
Kraj: ribiška vas

OdgovorNapisal/-a comet » So Okt 21, 2017 18:01

Jaz sem 170w panel dal na tendo tako, da sem na robove, kamor sem na tendo postavil celico dal všiti trakove cca 8cm, ki gredo čez celico.

Na 4-ih robovih so ježki, dodatno sem dal samolepilni ježek še na celico in všil na vsak trak. Zaenkrat deluje vse kot mora.

Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Okt 21, 2017 18:29

Tole mi pa nikol ne bo logično, da dobro dela.Se menimo, da že zajla, ki dela senco, negativno vpliva..ti pa si celico obrobil z trakom ..
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Okt 21, 2017 19:51

LUNA 557 jo ima na tendi privezano z vrvico na vsakem vogalu, ko ga ni na čolnu in je tenda pospravljena, pa za vetrobranskem steklu, in je to sezono služila bp
mirno morje
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Okt 21, 2017 20:54

Comet, tole ste pa lepo neredili. Veliko lepše zgleda, kakor da bi lepil po palubi. Najbolj me je skrbelo to, da bi celica crknila čež pet let in nebi dobil nove enakih dimenzij, paluba pa bi ostala umazana od silikona.

Koliko W ti realno da ?

Jaz sem na prejšnji barki imel 40Watno celico in mi je zadosti filala, da se akumulator ni praznil kljub temu da je avtoradio špilal ves dan na sobni jakosti.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Okt 21, 2017 23:12

SOLARNIH CELIC SE NE MONTIRA NA TENDO že zaradi vibracij kar solarne celice katere so izdelane iz krhkih kristalov NIKAKOR NISO SPOSOBNE PRENESTI. Dejstvo je da pod tako obremenitvijo prej ali slej vse odpovedo. Razlika med proizvajalci je le v tem koliko časa bo katera zdržala. Večina tudi najdražjih ob taki montaži pa ne zdrži niti 3 leta. Garancija za tako montažo NE VELJA! Preberite si pogoje.

PS: By the way solarni paneli delujejo le osončeni, ne osenčeni !! :lol:
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate
Kraj: ribiška vas

OdgovorNapisal/-a comet » Ne Okt 22, 2017 08:34

Ker nisem hotel delati dodatnih konstrukcij sem se odločil za fleksibilne na tendo. Tenda je seveda napeta kot boben. Bimini je fiksiran, da se ga ne da zložiti.
Celica je pa ravno prav velika (kot se vidi na fotografiji), da se na samem platnu ne premika veliko (ker zajema velik del tende) od zadnje do srednje inox prečke in se tako ne premika ob vetrovih nič.

Sem veliko študiral kako montirat, na koncu je bilo najenostavneje in najelegantnejše rešitev s trakovi in ježkom. Je res, da je zaradi tega malenkost pokrita celica na vseh 4ih robovih, vendar je pa bolj fiksno pritrjena, ker celica, ki sem jo kupil ima roba le kaka 2cm in ce bi trak dal samo tja ne bi bil prepričan, da ob prvi burji celico odnese stran :)

Meritev nisem kaj veliko opravljal. Vendar s polnimi baterijami, priklopljenim hladilnikom cca 5A, sem videl max moč na MPPT kontrolerju 80W vendar ne pod direktnim soncem. Skratka, baterije mam vedno polne :)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Okt 22, 2017 09:42

Oprosti ampak to so popolnoma puhli izgovori brez vsakega smisla.
Tako se solarnih celic ne montira :!:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov