TV na plovilu, digitalni sprejemniki, antene -(zem. in sat)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: TV na plovilu, digitalni sprejemniki, antene -(zem. in sat)

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 09, 2020 20:08

Se ne strinjam, da je dostop preko mobilnega interneta rešitev oziroma zamenjava za TV.
V preteklosti sem precej časa prebil na barki pozimi, ko so dnevi kratki noči pa dolge, zato je bila TV kar dobrodošla.

Pinosat
Mene zanima DVB-T2 sprejemnik, ki ima možnoszt napajanja v anteno vgrajenega LNA po coaxu, naj bi bil čimbolj občutljiv, omogočal naj bi hitro iskanje in imel dekoderje za Mediteran ter USB za snemanje, predvajanje... Če je izdelan za 230V potem bi ga moral pregledati, kajti skoraj vsakega je moč predelati na 12V. Tisti katerega imaš za 230V mi je bolj všeč kot kombo varianta z SAT sprejemnikom. Vsaj pričakujem, da je verjetno kvalitetnejši. Lahko se motim. Kaj meniš ti?

Nekdo je omenil TV antene Glomex... joj me kar zmrazi, ko slišim za to znamko. :twisted:
Tudi mene so nategnili. V podatkih je pisalo, da imajo njihove antene vgrajen ojačevalec... !?%%$#&!! MALO MORGEN. Glomex ima ojačevalec montiran le tik pred TV sprejemnikom!??? Kdor se vsaj malce spozna na VF tehniko ve, da je to totalen nateg. Sedaj sem kupil nekaj drugega. Bom opisal izkušnje po prvih primerjavah.
O moji bivši Glomex anteni katero sem razdrl in ugotovil prevaro, bom napisal s slikami podprt članek, ko bo čas.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 09, 2020 22:56

Glomeks ma 2 krat po 30 cm žice in en kur..sprejemnik,ko mi je boljšega tv mehanik vgradil za 2 ja za dva eura.Pa tričetrt kile plastike je not tko da stane vse skup 8,5 eura ostalo so pa zaslužki do 250 e..je zelo podobna paradajzu na kornatih drek kvalitete pa mega cena..
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Po Nov 09, 2020 23:15

Nikola T. napisal/-a:Mene zanima DVB-T2 sprejemnik, ki ima možnoszt napajanja v anteno vgrajenega LNA po coaxu, naj bi bil čimbolj občutljiv, omogočal naj bi hitro iskanje in imel dekoderje za Mediteran ter USB za snemanje, predvajanje... Če je izdelan za 230V potem bi ga moral pregledati, kajti skoraj vsakega je moč predelati na 12V. Tisti katerega imaš za 230V mi je bolj všeč kot kombo varianta z SAT sprejemnikom. Vsaj pričakujem, da je verjetno kvalitetnejši. Lahko se motim. Kaj meniš ti?

Tu imaš prav, Iztok, kar se tiče kombo-ta, če ne rabiš obeh tunerjev, je Probox čisto dovolj in seveda, lahko ga predelaš na 12V. Kar se tiče občutljivosti, če čisto pošteno povem, pri prehodu pred 12 leti v Sloveniji sem dal skozi roke večino takrat obstoječih sprejemnikov in se odločil za najbolj občutljiva modela, čeprav sta bila dražja od ostalih. Zdaj pri tem H.265, prvič , ne uvažam jih več sam, ker se ne splača, sem pa imel v rokah dva različna modela, pa neke velike razlike v občutljivosti ne opazim, ampak saj vidiš, MPC je 28.5 eur, potem je jasno, da v tem cenovnem rangu neke velike razlike ne more biti. Bolj je pomembna antena, žal so pač na barkah verjetno več ali manj samo krožne 360° antene. Ostale zahteve, napajanje 5V za morebitni ojačevalec, USB, pa ima skor vsak sprejemnik danes.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » To Nov 10, 2020 09:43

Tudi jaz imam Glomex anteno, AVIOR verzijo. Se mi zdi, da dela enako, kot bi bakreno žico not vtaknil.

Kaj ste vi dali za zamenjavo Glomexa?

A.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Nov 10, 2020 19:51

Nikola T. napisal/-a:Se ne strinjam, da je dostop preko mobilnega interneta rešitev oziroma zamenjava za TV.
V preteklosti sem precej časa prebil na barki pozimi, ko so dnevi kratki noči pa dolge, zato je bila TV kar dobrodošla.

Pinosat
Mene zanima DVB-T2 sprejemnik, ki ima možnoszt napajanja v anteno vgrajenega LNA po coaxu, naj bi bil čimbolj občutljiv, omogočal naj bi hitro iskanje in imel dekoderje za Mediteran ter USB za snemanje, predvajanje... Če je izdelan za 230V potem bi ga moral pregledati, kajti skoraj vsakega je moč predelati na 12V. Tisti katerega imaš za 230V mi je bolj všeč kot kombo varianta z SAT sprejemnikom. Vsaj pričakujem, da je verjetno kvalitetnejši. Lahko se motim. Kaj meniš ti?

Nekdo je omenil TV antene Glomex... joj me kar zmrazi, ko slišim za to znamko. :twisted:
Tudi mene so nategnili. V podatkih je pisalo, da imajo njihove antene vgrajen ojačevalec... !?%%$#&!! MALO MORGEN. Glomex ima ojačevalec montiran le tik pred TV sprejemnikom!??? Kdor se vsaj malce spozna na VF tehniko ve, da je to totalen nateg. Sedaj sem kupil nekaj drugega. Bom opisal izkušnje po prvih primerjavah.
O moji bivši Glomex anteni katero sem razdrl in ugotovil prevaro, bom napisal s slikami podprt članek, ko bo čas.

Iztok zakaj se ne strinjas. Jaz imam prav taksno resitev pa dela odlicno. V marini je tako in tako wi fi, ko sem pa izven marine pa imam internetni prenos za 10 kun/dan in nikoli mi se ni zmanjkalo prenosa podatkov, ce pa bi imam paket, ki mi omogoca prenos podatkov, ki jih nikoli ne porabim pa vedno poslusam glasbo na ta nacin.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Nov 14, 2020 19:35

@CAR
V marini imaš relativno kvaliteten dostop do interneta in brez omejitev. Drugače je, ko spremljaš TV preko mobilnega omrežja. Za dostop do interneta mi zadostuje uporaba preko moje sklenjene naročnine ne zdi pa se mi smotrno, da bi zgolj za gledanje TV na Hrvaškem... ali Italiji zakupil dostop do interneta. Večinoma sem na zunanjih otokih, kjer pa je dostop do interneta nezanesljiv.

Prav pokritost z GSM signalom in omejen prenos podatkov je to kar še vedno DVB-T televizijo postavlja za lokalne programe na prvo mesto po izbiri. Poleg tega je sprejem signalov DVB-T in SAT brezplačen, vsaj free to air ter TV SLO1, SLO2, SLO3, HRT1-HRT4 na Eutelsat 16,0°E....

To pa je pokritost s SAT signalom s Eutelsat 16,0°E.
Slika
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » So Nov 14, 2020 21:09

Se strinjam, Nikola T., večinoma zadostuje DVB-T, Hrvati imajo trenutno ob dobrem signalu prostih 11 stalnih postaj in še dodatne različne regionalne postaje na 4 multipleksih, ( mimogrede, dobil sem vzorčne DVB-T2 12 voltne sprejemnike, če te še zanima ). V Istri in Kvarnerju se oddaja na kanalih 23, 28,29 in 39 , v Zadarsko-Šibeniški regiji pa 21,22,35 in 45 ter v Splitski 23, 33, 34 in 41.

Kar se pa SAT signala tiče, za dober sprejem Eutelsata na 16° je treba imeti vsaj dobro 80 cm anteno, da zadostuje tudi za oblačno z rahlim dežjem, še bolje pa 85 cm anteno, sploh , če je na njej 3 stopinjski monoblock za dva ali 3 satelite.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Nov 14, 2020 21:51

Pozdravljen Pinosat
Me zanima. Imaš kakšen link na podatke sprejemnika.

Na žalost so prenose preko satelita Hotbird precej zasolili, zato je RTV SLO prešel na cenejši Atlantic Bird 4, ki je zelo nizko na horizontu, zaradi česar pride do dodatnega slabljenja signala zaradi prehoda vseh "sfer" od stratosfere proti zemlji saj je pot zaradi tega daljša. Moja sat sprejemna antena KVH G4 ima premer le 45cm kar je premalo za sprejem. Sprejema lahko le Astro 18,2°E in Hotbird 13°E, zato sem jo sedaj odmontiral. Montiral sem le klasično krožno sprejemno anteno za DVB-T z vgrajenim LNA.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » So Nov 14, 2020 22:03

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Nov 14, 2020 22:11

SUPER, ima 12V napajanje in vse kar rabim! :D
Kdaj jih pričakuješ?
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Nov 15, 2020 08:19

Meni prenos TV preko mobilnega omrezja popolnoma zadostuje, kolikor gledam TV. Vecinoma ga gledam samo pozimi, ko sem v marini, poleti jo pa skoraj ne prizgem. Tako in tako pa sem vecino casa, ki ga prezivim na barki, na lokacijah, kjer je signal. Veckrat mi je nagajal prenos preko DVB-T, kot sedaj mobilni signal. Ko se je barka obrnila, se je izgubil tudi signal. Drugo pa je SAT. Najbolje pa bi bilo biti brez te elektronike na plovilu.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 15, 2020 10:25

Car verjamem, da TEBI prenos preko mobilnega omrežja za spremljanje TV PRI TVOJEM načinu uporabe barke zadostuje, vendar je vsi ne uporabljamo na enak način. :wink:

Poleti si le občasno ogledam vremensko napoved na TV, drugače je nikoli niti ne prižgemo. Ker pa veš, da tudi lovim ribe sem bil v preteklosti pogosto za kakšen teden jeseni in pozimi z barko tam nekje do Dugega Otoka zaradi ribičije. Pogosto sem lovil in tudi še bom lignje, ki najbolj delajo ob jutranjem in večernjem mraku, zato sem pozimi veliko na barki tudi "doma" na privezu. Preprosto se ne mislim ukvarjat s tem koliko sem porabil interneta in koliko mi bodo zaračunali. TV vklopim pa če ga gledam ali ne in me nič ne preganja, da ne bom presegel kakšnih limitov. V prihodnosti pa nameravam kakšen zimski dopust preživeti tudi na Lastovu.
Če je na barki vse lepo poštimano, potem bi morala za klasični sprejem popolnoma zadostovati klasična antena na jamboru. Res pa je, da so bile Glomexove antene zelo slaba izbira v preteklosti.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 15, 2020 10:29

jaz bi ponovno prosil, če mi kdo lahko svetuje kaj dam namesto Glomexa (antene, kabla...) in kakšen 12v tv naj kupim, da bom lahko kdaj kaj pogledal na Hrvaškem.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 15, 2020 14:34

Pozdravljen Al
Trenutno moje najnovejše antene (MegaSat T4 iz Conrada...) katero sem montiral na jambor še nisem testiral, tako, da ne vem primerjave s klinčevo Glomexovo katera me je stala preko 250€ in za katero so navedli, da ima vgrajen ojačevalec v anteni. Ko sem po zadnji obnovi barke anteno razdrl sem bil ne jezen ampak penast, kajti verjel sem kar je bilo zapisano v njihovih prospektih !$#"!??!
V GLOMEX ANTENI NI BILO VGRAJENEGA OJAČEVALCA !!! :twisted:

Čudil sem se zakaj imam take probleme sprejemati SLO programe iz Ribiškega naselja, ko pa vidim s prostim očesom Beli Križ, kjer se nahaja oddajnik. Res je, da se Italijani NE DRŽIJO konvencij za broadcasting in zasedajo naše frekvence, kar se vidi zelo lepo že na FM radiu. Zaradi interferenčnih motenj je dejansko moteno sprejemanje tudi na krajših razdaljah, zato sem sam naredil logperiodično anteno na katero sem montiral ojačevalec iz ene iskrine antene. Mojo anteno sem nato samo položil na palubo in iz Ribiškega naselja sprejemal tudi hrvaške programe. Bomo videli kako se bo obnesla nova antena. Drugače pa že razmišljam, da kot že toliko zadev bom moral še to narediti sam, če želim, da bo narejeno pravilno inženirsko in ne zgolj za generiranje profita, kot je to primer pri Glomexu.

Razdrta Glomex antena
Slika

Za low cost proizvodnjo so uporabili izvedbo s folijo. To je sprejemljivo.
Slika

Na sredini antene je folija zalotana na konektor, čez pa je bil nanešen silikon.
Slika

Odstranil sem silikon
Slika

Iskal sem neobstoječ ojačevalec... :twisted:
Slika

Nikjer ničesar, samo priključki direktno na konektor. Pri Glomeksu so sicer montirali ojačevalec in to po vsem kablu od jambora do ojačevalca, ki je ponavadi montiran poleg TV,kar je popolnoma brez zveze. Ne najdem tako neumne primerjave, da bi tisti, ki niste vešči antenske tehnike in VF to razumeli. Gre za absurd kot, da bi si po seksu nataknil kondom in verjel, da je tako prav...
Slika

@Al
Za TV ti ne vem svetovat kajti to se zelo spreminja. Najbolje da poiščeš kakšno, ki deluje na 12V. Precej tega najdeš v trgovinah s kamp opremo. Nekoč so bili Enox pojem. Ne vem kako je sedaj. Imam Enox Black Edition.
Slika

Glede kabla kaj dosti izbire ni. Še najboljše pa je, da kupiš kabel za SAT sisteme, kajti le ti imajo manjše dušenje. Kabel ki ga ponavadi dobiš poleg antene največkrat ni primeren za dolge razdalje, kot je to primer na barkah.
Najbolj primeren kabel definitivno dobiš pri Pinosatu.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Ne Nov 15, 2020 18:44

@al, s televizorji je treba biti previden, če ni na netu res dobrih navodil oz. tehničnih specifikacij, raje ne kupuj, vsi televizorji nimajo pravega codeca, sploh ti 12v, ki se ne delajo ravno v milijonskih količinah...ti hrvaški kanali namreč ne bojo delali...kar se anten tiče, jaz nikoli nisem imel rad krožnih anten, je vsaka usmerjena antena, pa če jo sam narediš, boljša od krožnih, sploh pa v Istri in tam, kjer Italijani sekajo, da te kap, žal pa na barkah te usmerjene ne pridejo v poštev, kdo bi pa to obračal...s temi antenami za barke se jaz nisem nikoli ukvarjal, ampak , če je cena taka kot pravi Nikola T., potem je to res nateg, oz. plačaš očitno bolj ime kot pa kvaliteto ... včasih sem prodajal oz imel v ponudbi Elradove 360 stopinjske antene z ojačevalcem, ampak cena je bil MPC okrog 60 EUR, dvomim pa, da še sploh to kdo dela po njihovem načrtu, bile so od vseh, ki sem jih vsaj probal, najboljše...z antenami je namreč konec poslovanja, to je vse skupaj še samo biznis po kapljicah

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost