Webasto
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Webasto
1stofficer:
Grelca pri motorju ne morem imeti, ker imam sredinski motor pod mizo v salonu. Ohišje mize je narjeno zelo na tesno okrog motorja, se pravi, ko je miza v normalnem položaju nad motorjem, ni prosotra okrog motorja za nič drugega.
Če bi imel grelec kjerkoli znotraj barke nisem odpravil nevarnosti puščanja izpušnih plinov. Grelec samo postavim na klop v cockpitu, potegnem kabel in cev skozi luknjo v deski, kabel vključim v 12v in v regulacijo grelca in grejem.
Jaz imam na 37ft jadrnici grelec 5kw, pa dela ob nočnih temperaturah okrog 8 stopinj na prvi tretjini moči.
Darh:
Imam jadrnico in kokpit je odprt. Grelec postavim na klop ob vhodu v barko Izpuh je torej v odprtem kokpitu na zraku.
LP, MKN
Grelca pri motorju ne morem imeti, ker imam sredinski motor pod mizo v salonu. Ohišje mize je narjeno zelo na tesno okrog motorja, se pravi, ko je miza v normalnem položaju nad motorjem, ni prosotra okrog motorja za nič drugega.
Če bi imel grelec kjerkoli znotraj barke nisem odpravil nevarnosti puščanja izpušnih plinov. Grelec samo postavim na klop v cockpitu, potegnem kabel in cev skozi luknjo v deski, kabel vključim v 12v in v regulacijo grelca in grejem.
Jaz imam na 37ft jadrnici grelec 5kw, pa dela ob nočnih temperaturah okrog 8 stopinj na prvi tretjini moči.
Darh:
Imam jadrnico in kokpit je odprt. Grelec postavim na klop ob vhodu v barko Izpuh je torej v odprtem kokpitu na zraku.
LP, MKN
Aha… potem ti piha cez vhod noter in to je to, sam tam imas ogromno izgub.
- 1stofficer
- Admiral
Ce imas grelec v prostoru je dobr porihtan izpuh vsekakor osnova. Pa se kak senzor dima in CO poleg za vsak slucaj.
Kolk pa taki grelci hrupa zganjajo?
Kolk pa taki grelci hrupa zganjajo?
[quote="Darh"]Aha… potem ti piha cez vhod noter in to je to, sam tam imas ogromno izgub.
Cev je zunaj sicer kratka, nekaj pa je vsekakor izgub. Če bi bilo potrebno, bi lahko dal tudi izolirano cev. Vendar pa so te izgube pri barki brez izolacije in pri odpiranju vhodne lopute komaj omembe vredne.
Grelec ima moči dovolj, da vse to premosti.
Jaz sem dal za 5kW letos 134€, poslan iz Amerike, vključeni vsi stroški.
MKN
Cev je zunaj sicer kratka, nekaj pa je vsekakor izgub. Če bi bilo potrebno, bi lahko dal tudi izolirano cev. Vendar pa so te izgube pri barki brez izolacije in pri odpiranju vhodne lopute komaj omembe vredne.
Grelec ima moči dovolj, da vse to premosti.
Jaz sem dal za 5kW letos 134€, poslan iz Amerike, vključeni vsi stroški.
MKN
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Na Elan 36, 3 kabine plus salon, mam vgrajen Webasto 3,5 kW. Pozimi (januar-februar) se v kakih dveh urah notranjost segreje od okol nule na 20 stopinj. Pol pa termostat uravnava. Žal nimam nobene dodatne izolacije, ne proti zunanjemu mrazu ne proti vročini.1stofficer napisal/-a:Kolk KW se rabi za npr 10m jadrnico? Salon, dve spalnici, WC.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
modro morje napisal/-a:Na Elan 36, 3 kabine plus salon, mam vgrajen Webasto 3,5 kW. Pozimi (januar-februar) se v kakih dveh urah notranjost segreje od okol nule na 20 stopinj. Pol pa termostat uravnava. Žal nimam nobene dodatne izolacije, ne proti zunanjemu mrazu ne proti vročini.1stofficer napisal/-a:Kolk KW se rabi za npr 10m jadrnico? Salon, dve spalnici, WC.
A mas Webasto al kaj drugega? Cevi speljane po prostorih posebej al samo eno cev?
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
1stofficer napisal/-a:A mas Webasto al kaj drugega? Cevi speljane po prostorih posebej al samo eno cev?

Original Webasto, vgrajen je v krmnem delu v desni bokaporti, izvod dimnih plinov na bočno steno, topel zrak pa debela cev pod ležišči desne kabine, ki se nato razcepi v posamezne kabine in salon. Na koncu vsake cevi je regulabilni izhod:

Deklarirana poraba pri polni moči je okol 0.5 litra/uro. Naprava je bla že vgrajena, ko sem kupu rabljeno barko leta 2018. Pri zagonu se najprej precej kadi bel dim iz izpuha, ki pa po kakih 10 minutah postane čedalje bolj prozoren.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
Najbrz je ze v staru bila vgrajena.
Je nujno delat razvode po kabinah? Najbrz bi prezivel le z enim puhalom... Ker si ne predstavljam, kako bi vlekel debele cevi po ladji. Prevelik poseg. Dal bi 5KW k motorju nekam, napeljal cev za topel zrak pod stopnice, izhod za izpuh na krmo tudi ni problematicen.
Je nujno delat razvode po kabinah? Najbrz bi prezivel le z enim puhalom... Ker si ne predstavljam, kako bi vlekel debele cevi po ladji. Prevelik poseg. Dal bi 5KW k motorju nekam, napeljal cev za topel zrak pod stopnice, izhod za izpuh na krmo tudi ni problematicen.
1stofficer napisal/-a:Najbrz je ze v staru bila vgrajena.
Izpuh na krmi je lahko zelo problematičen, saj ga med vožnjo vrtinči in vleče za sabo v kokpit oz. v kabino. Izpuh mora biti na boku.
... Ker si ne predstavljam, kako bi vlekel debele cevi po ladji. ...
Tako:

Pa webasto ima pol tanjše cevi kot wallas, tako da pri tebi sploh ne bo tako hudo.
motorni
Tko če se še mal u številkah menmo..moj grelec 3,5 kw webasto ima začetn ror fi 90 mm plus izolacija 26 m..je glih 120 krona ok..pol se reducira na fi 75 kar pomen 100 mm krono in nato na razvode je pa nekih 65 mm.Men je Jožko vse povedal,prpravu materjal pa še kako cako povedu..do 10 let nazaj je montiru cca 800 mašin tko de ..neki malga ve mož.
auspuh na bok,prvi odcep KONTRA obrnjen..sicer prveč požre pa tko...
polanc napisal/-a:Tko če se še mal u številkah menmo..moj grelec 3,5 kw webasto ima začetn ror fi 90 mm plus izolacija 26 m..je glih 120 krona ok..pol se reducira na fi 75 kar pomen 100 mm krono in nato na razvode je pa nekih 65 mm.Men je Jožko vse povedal,prpravu materjal pa še kako cako povedu..do 10 let nazaj je montiru cca 800 mašin tko de ..neki malga ve mož.
Če je auspuh na krmi, a ga ne zalije kak malo večji val?
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
omas napisal/-a:polanc napisal/-a:Tko če se še mal u številkah menmo..moj grelec 3,5 kw webasto ima začetn ror fi 90 mm plus izolacija 26 m..je glih 120 krona ok..pol se reducira na fi 75 kar pomen 100 mm krono in nato na razvode je pa nekih 65 mm.Men je Jožko vse povedal,prpravu materjal pa še kako cako povedu..do 10 let nazaj je montiru cca 800 mašin tko de ..neki malga ve mož.
Saj je napisal, da mora biti na boku in to dovolj visoko in ne tam, kjer so bokobrani, da ne zagorijo.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
CAR napisal/-a:omas napisal/-a:polanc napisal/-a:Tko če se še mal u številkah menmo..moj grelec 3,5 kw webasto ima začetn ror fi 90 mm plus izolacija 26 m..je glih 120 krona ok..pol se reducira na fi 75 kar pomen 100 mm krono in nato na razvode je pa nekih 65 mm.Men je Jožko vse povedal,prpravu materjal pa še kako cako povedu..do 10 let nazaj je montiru cca 800 mašin tko de ..neki malga ve mož.
Saj je napisal, da mora biti na boku in to dovolj visoko in ne tam, kjer so bokobrani, da ne zagorijo.
Ali drugače rečeno, bokobrani ne smeji biti tam, kjer je izpuh. Ker možnosti najti dobro mesto za izpuh ni na pretek ob upoštevanju projektne dokumentacije, ki opozori na določene nevarnosti in upoštevanju tesnih prostorov na barki. Na koncu se možnosti lokacije luknje zreduciranjo na 1, 2 (+/- 10cm). Webasto navodila se najdejo na spletu, verjetno še kakšna.
@MKN
Če je grelec to go, potem barka ni. Ali ali!
Če boš hotel izpluti, boš moral pospraviti vso navlako v kokpitu. Če imaš grelec vgrajen kot se zagre, potem ga lahko laufaš tudi med plovbo ali pa vsaj kakšno uro pred privezom, da se že malo segreje. Pa nafto priljučiš na ta velik tank od motorja, ker tistih par litrov v original kantici od kitajca, je navidezna komoditeta, ki se sprevrže v vsakodnevno dotakanje nafte.
Če boš že šel v investicijo potem prevrtaj tistih par sten in potegni v vse kabine. Preden sem vgradil webasto je bil glavni problem hlad v prvi kabini. Če sem imel radiator + kalorifer v salonu mi nikakor ni ogrelo prve kabine, ker zrak ni krožil oz. so bila samo vrata premajhna.... Sedaj ko imam webasto in razvod zraka po kabinah je barka cela topla (tudi prednja kabina in ne samo prostor kjer je radiator).
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov