Sidro Manta

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 05, 2016 11:10

Nisem!
Iz dveh razlogov:
1. Sem ga uspel naravnati in po zagotovilih forumašev, to drastično ne vpliva na kvaliteto materiala
2. Če ojačam ročko, se bojim, da bo počilo kje drugje (npr. pri spoju ročke in glave), tako da je najvarneje, če že mora, naj se zvije ročka.

Kaj mislite ostali? Naj ojačam kot na spodnji fotki? Ne bo spoj potem na preizkušnji?

Saga o najboljšem sidru in iskanje svetega grala se nadaljuje.

Moj odgovor je: "Ga ni!"

Dejstvo pa je, da Manta drži, kot pribita (v mulju). :wink:

Večina sidrišč na jadranu je z muljastim dnom ali kombinacijo trave. Če v tramontani ali nevihti nočeš zaorati do obale, so manti podobna sidra, pravi odgovor.

Seveda izkušnje pri sidrih štejejo največ, tako da prosim vse, ki ste uspešno prestali sidranje na +25 vozlih in/ali težkem morju, da zapišete svojo izkušnjo. Za oceno sider je smiselno navesti vse te podatke, ki še kako vplivajo na kvaliteto sidranja:
- tip in teža barke
- vrsta sidra in njegova teža,
- vrsta dna,
- jakost in smer vetra (zavetrje ali v zaliv)
- stanje morja (val)
- dolžina vrvi, ketne
- amortizer
- način sidranja (skrbno vkopavanje, preverjanje z masko ...)
- skupen čas težkih razmer na sidrišču (30 minut ali 10 ur ...)
Pa saj kar ne zmanjka parametrov. Če se še kdo kakšnega spomni bomo dodali. Če bo teh prispevkov več, jih bomo kasneje ločili v samostojno temo.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Maj 05, 2016 11:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 05, 2016 11:17

Aha, so mojstri že ojačali ročko. Tole sem našel na Bolhi.
Malo flikarija vse skupaj :?
Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Maj 05, 2016 23:11

Bo treba Polančevo sidrno skulpturo gor butnt,pol se bo pa podn zvijal ne pa ročka.Puterštal matrjal
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jun 08, 2016 09:13

Bom to temo porabil, preden pokličem na tale "link" za manto.

Wellcraft 26 ft, naj bi bil 2,5 toni težek, sidro je zaenkrat na špagi in to 6,7kg "dumfor". Ta vikend montiram električni vinč in 50m 6mm verige, bolj ko gledam tole obstoječe siderce pa se mi zdi, da je to čisto premalo za kako varno nočenje v zalivu.

Je kak izračun kako težko naj bi bilo sidro, sam se sicer orientiram tako, da sem do sedaj na 19ft imel vsaj tako težko sidro, sicer na špago... veriga sigurno naredi še svoje a vseeno. Kakšno priporočilo glede tega?

Nabavil bi še eno sidro "za vsak slučaj", pa ne vem ali naj uporabim tega dosedanjega, ko bom kupil novega ali naj kupim kakšnega zložljivega?
Wellcraft 2600 Martinique
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jun 08, 2016 09:16

Marchi napisal/-a:A tulifon tud ne dela?

Večinoma je nedosegljiva ali pa samo ko jaz probam. Ma kdo kak drug naslov za to manto?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 08, 2016 09:21

Kupi takega, ki ga boš uporabljal. Če boš imel dva, ta drugi ne bo prišel na vrsto, nikoli. :wink:
Glede teže je seveda dobro da je čimtežji ampak dobro premeri vodilo, da ne boš kasneje preklinjal, ker bo sidro preveliko. Zložljivega pa ne priporočam, ker tisto je bolj za čolniče z nekaj 100 kg.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jun 08, 2016 09:27

Ja no glavnega na vinču bom uporabljal-ni druge, starega bom sigurno vlekel s sabo, kaj če se strga glavno, kaj če moram kje še krmo sidrat npr, ipd.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Jun 08, 2016 09:54

Rezervno sidro... jaz imam zložljivega admiralca, cca 180% teže vsakodnevnega.
Za reševanje velikih težav ob zoprnih dneh. DO zdaj je še vsakič zagrabil in rešil problem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti