VHF FIKSEN ali PRENOSEN

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 06, 2011 13:56

Dela kot šus, je bila aktivna tudi na ruti...

Sam imam 3 Cobre, dve prenosni in eno vgradno, vse delajo BP. Je pa res, da mi je na tisti čisto prvi crknila baterija. Očitno sem imel ravno jaz to smolo, no ja, sem dobil takoj novo pod garancijo, sedaj pa dela že 2 leti brez težav. Eno Cobro 325 sem pozabil čez zimo v čolnu in spomladi, ko sem jo prižgal je bila baterija še vedno polna. Potem je ta ista baterija zdržala še ruto, prejšnji vikend pa sem jo prvič napolnil od lanskega septembra. :D

Cena pa na ZS.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jul 06, 2011 14:14

Jaz imam isto Cobro pa moram res pohvalit... Baterija zdrži res zelo dolgo. Sem bil kar malo presenečen :shock:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » So Feb 18, 2012 21:03

Morda kdo ve... Ali pri registraciji plovila nad 5m namesto pomožnega motorja ali treh raket s padalom zadošča ROČNA VHF radijska postaja?

V pravilniku je napisano tako:
..........
- pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF radijsko postajo ali tri rdeče rakete s padalom,
...........
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » So Feb 18, 2012 22:27

tomaz_slo napisal/-a:Morda kdo ve... Ali pri registraciji plovila nad 5m namesto pomožnega motorja ali treh raket s padalom zadošča ROČNA VHF radijska postaja?

V pravilniku je napisano tako:
..........
- pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF radijsko postajo ali tri rdeče rakete s padalom,
...........

Vsak ti bo nekaj povedal ampak najbolje je da pokličeš direkt na kapetanijo kjer boš registriral in si frej vseh skrbi ali to ali ono.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Feb 19, 2012 09:58

Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Ne Feb 19, 2012 12:49

da rabi 5 AA baterij, kar je sila nepraktično.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Ne Feb 19, 2012 13:16

igrača
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Ne Feb 19, 2012 19:05

Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Feb 19, 2012 20:38

Kako ceno pa imaš ti Admin za te postaje??
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Feb 19, 2012 21:08

najbolšo ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Ne Feb 19, 2012 21:59

Vprasati se morate ali bo postaja v uporabi samo zato da se s kolegi na ruti zmenite kje se ustavite na kavi, zjutrej v varnem pristanu v marini poslusate vreme ali jo kupijete tudi zato, da eventuelno kdaj mogoce tudi sebi ali svoji druzini resite zivljenje.
Ce je opcija dve, pol ga ne srat z poceni kitakskimi igrackami, sprejemniki so napram resnim napravam za par razredov bolj "gluhi" selektivnost je na psu, avtonomija tudi.
Poceni (nekvalitetne) marine band postaje bi lahko enacil z nalitimi gumami za zahtevnega uporabnika, recikliranimi kondomi ali z gensko prilagojeno hrano - ko hebe vse skup, samo da je poceni.
Fantje ne se spilat.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Feb 19, 2012 22:40

Prisegam na Vhf postaje ICOM.

To se je izkazalo med poletnimi močnimi eksplozijami na Soncu, še najbolj pa 24.01.2012, ko se je na soncu sprostila neverjetna količina plinov. Zaradi močnega sevanja so ponekod odpovedali komunikacijski sistemi, tudi Gps. Večina Vhf postaj je takrat odpovedala poslušnost, le Icom postaje so še delovale.
Ker gre za večletno sončevo aktivnost (predvidevajo do leta 2014), se nam bo dogajalo, da bomo navtiki in morjeplovci še bolj na udaru s svojimi igračkami.

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Ne Feb 19, 2012 23:29

Soncevi cikli oz maksimum soncnih izbruhov oz peg je nekako na +- 11 let.
Kot je jozko napisal, zdaj se sele zacenja. Toktatna predvidevanja kazejo da bo ta cikel dosegel vrh soncne aktivnosti leta 12-14. Takrat lahko cobre in podobne igrace vrzete v vodo, eventuelno so uporabne ce gre kdo na obalo z byboatom da ga poklicete nazaj.
pa tokraten cikel sploh ne kaze na to, da bo nevem kako mocen (st. Izbruhov).
Poleg icom postaj so nam smrtnikom cenovno dostopne tudi postaje yaesu (meni najljubse) in standard. Imel sem jih ze kar nekaj (15-20, raznih firm in vrst, trenutno vztrajam na yaesutih) tako da ne govorim kar tako napamet.
kdor je imel kdaj priloznost narediti primerjavo, kitajskih igrack sploh vec ne gleda. To je kot da bi nek manager imel v danasnjih casih onega prvega mobicuka, rumenega :)
Se tako dobra (fiksna radijska) postaja pa nima smisla ce nima dobre antene in kvalitetnega kabla do antene.
Over and out.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Feb 19, 2012 23:45

elbarto napisal/-a:Poleg icom postaj so nam smrtnikom cenovno dostopne tudi postaje yaesu (meni najljubse) in standard. Imel sem jih ze kar nekaj (15-20, raznih firm in vrst, trenutno vztrajam na yaesutih) tako da ne govorim kar tako napamet.

Sam sem nabavil Yaesu VX-8. Kvalitetna, mala, vodotesna do 1m, lep design; edini pomisleki:
- v vodi potone (Cobre plavajo)
- baterija zdrži le cca. 2-3 ure; kot berem zdržijo druge marine postaje precej več.
- ob nakupu je potrebno posebej naročiti odklepanje za oddajanje na marine kanalih, ker je to v osnovi radioamaterska postaja.

Kupil sem jo, ker lovi tudi avio kanale; če bi ponovno, bi premislil ali ne bi raje dveh različnih postaj.

Slika
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Feb 20, 2012 21:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 20, 2012 20:18

Glede cene, pri meni bo ziher dražja. Ko vidiš e-bay cene, je pač tako, da naši distributerji imajo zagotovo višjo nabavno, kot en anglež ponudi na e-bayu... Pismo rosno, proizvajalci dobijo res minimalno za svoje proizvode, vse ostalo pa požrejo posredniki in končni trgovci.

Kar se tiče Cobre, pa imam jaz dobre izkušnje z njo. Tudi tale igrača z linka deluje, čeprav je nikomur ne priporočam! Cobra 325 pa je pomoje super stroj in definitivno paše ob bok tudi Icomu. Moja vgradna Cobra 80 z Glomex anteno, ki je montirana relativno nizko pa vleče tam, kjer vse ostalo odpove... Preverjeno na ruti. :wink: Menda imam eno boljših anten na Jadranu, ker so jo iz Italije pripeljali posebej zame. Je vzrok samo v anteni ali pa je tudi postaja čisto OK. Nimam pojma, v glavnem deluje.

Če koga zanima pa lahko dobim tudi Icom postaje, vendar bo verjetno spet cena kje na e-bayu nekaj nižja. Ali pa ne, ne vem, preverite kateri model bi radi, pa potem pogledam kaj lahko naredimo s ceno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti