Sidro

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Okt 19, 2010 19:07

Zelo zanimivi filmčki, vendar me zanima: Ali delujejo ta sidra še kje drugje kot v mivki? Vsi filmčki so v mivki, kaj pa pesek, kaj pa kamenje, plošče,.... Verjetno je enako kot v mivki vendar kje se "zahakla". Podoben je Vasiju (špica, lok, lopata), le ukrivljenih ušes s strani nima.

Jaz imam Delto in sem zadovoljen, čeprav ni obrata, kot je pri "rocna" sidru. Mislim, da je naš Gregor.n na Delto navaril zgornji lok in dal vse še enkrat pocinkati.

LP
:lol:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
romzi
Višji praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romzi » To Okt 19, 2010 19:36

Za enkrat najboljše sidro, kar sem jih uporabil ( drugače, pa so celo v Sloveniji narejeni-Ravne na Koroškem)

http://www.jamboanker.com/

Lp
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Okt 19, 2010 19:58

Hm, letos imeli na najeti barki tako sidro kot ga je prilepil romzi, pa nisem bil prevec zadovoljen z njim. Res pa da en teden uporabe najbrz ni dovolj za kaksno resno mnenje :oops:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Okt 19, 2010 20:32

Uporabljam sidro Delta in sem z njim zelo zadovoljen.
Sidro Rocna sem prvič videl v Grčiji, nimam pa izkušenj To na sliki je namenjeno za sidranje s krme, dobro pa je videti tudi krmni sistem. Ta sistem sem kar pogrešal in bi mi parkrat prav prišel.

Slika

Slika
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 19, 2010 20:34

Romzi sidra ki se vkopljejo v dveh točkah so morda za male čolniče OK nikakor pa ne za barko 12m preko 11t in pri vetru preko 60kn. V takih pogojih so taka sidra za en drek (preverjeno na lastni koži). Primerna pa so sidra, ki se vkopljejo v eni točki in ne orjejo, vendar NE velja za pregibna delta, CQR ali Bruce ki so dobri samo za posamezno vrsto dna in nikakor kot univerzalno sidro!

Naš namen naj bi bil na forumu UTEMELJITI zakaj je neko sidro dobro in zakaj ne, da se novim navtikom ne bo potrebno učiti na lastnih napakah, katere sem delal tudi sam in zaradi Danforta bil skoraj ob barko.

Sidra tipa Danfort je možno zložiti. Ker zaseda malo prostora, se ga v praksi uporablja kot pomožno ali sidro za krmo. Kot glavno sidro pa je popolnoma zanič !!!!! POPOLNOMA !!! Prav tako so zanič CQR (plug), Bruce, Delta... in niso primerna za različne tipe terenov niti niso namenjena za univerzalno uporabo ampak je vsako od prej naštetih dobro le za posamezne terene niti en od teh pa ni primeren za travnato dno. To so dejstva in ugotovitve ne samo mene ampak cele kopice lastnikov plovil. Navsezadnje je bilo o tem že precej napisanega.

Sidra tipa WASI v katera spadajo tudi kasnejše izpeljanke kot so Rocna, Spade in podobna so veliko boljša in v svetu veljajo za najbolj univerzalna in varna in so zaradi tega PRVA IZBIRA svetovnih popotnikov.
ZAKAJ WASI? Za sidro velja, da je priporočljivo izbrati najtežje sidro, ki ga še lahko prenese montaža na posamezno plovilo. Šteje vsak kilogram, zato je sidro WASI tako popularno, ker ga je možno enostavno prilagoditi glede na posamezno plovilo, izdelava pa je tako enostavna, da je možna celo v domači delavnici. Če imaš malo prostora na premcu lahko uporabiš tudi dvakrat debelejši material, da sidru povečaš težo in z tem maksimalno izkoristiš možnosti montaže v prid večji tewži in s tem povezane varnosti.

Večkrat sem že omenil, da sem na Korčuli, mislim da 2007, preživel eno najmočnejših tramontan (zabeleženi sunki 76kn). V zalivu je bilo privezanih 20 bark od tega so popolnoma na istem mestu in nepoškodovane ostale samo tri barke. VSE TRI SO(smo) IMELE SIDRO WASI in 40-50m verige (globina 4-5m)!!!! Kljub sidru in verigi sem moral z motorjem in bow thrusterjem paziti, da me sunek ni dobil z boka. Trem barkam se je iztaknila veriga z sidrnega vinča, dve od teh sta se rešili z motorjem, tretjo je v momentu vrglo na obalo. Motorno Jeaneau Prestige 360 je vrglo na pomol. Vse čarterske barke (razen ene) je vrglo na obalo. Nauticat 45 se je rešila z močnim motorjem, ker ji je odtrgalo verigo. Nekaj bark se je zapletlo ko so popustila sidra. Bil je v glavnem cel kaos...

Da tudi maček 7kg je dovolj za mojo barko (12m,11t) ... ampak samo za ribolov :lol: :lol:
LP
Nikola Tesla
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Okt 20, 2010 15:58, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
Stal
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Stal » To Okt 19, 2010 20:37

Pozdravljeni,
na željo stranke smo letos pripeljali nekaj kosov Manson sider iz Nove Zelandije. Glede na odzive, ki smo jih dobili so sidra odlična in mogoče bomo pripeljali še kakšnega, če bo zadosti zanimanja in naročil (žal je cena precej odvisna od količine). Če koga zanima si lahko pogleda spletno stran:
http://www.manson-marine.co.nz/SitePages/aboutus.htm [url]
Najboljši na krovu
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » To Okt 19, 2010 23:12

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 19, 2010 23:23

Pri wasiju definitivno manjka črni stolpec. Ko se zakoplje je zelo malo razlike med njim spade in rocno po vseh testih, ki sem jih videl do sedaj.

Take tabele so zelo zavajajoče. Z eno samo tabelo se najboljšega univerzalnega sidra ne da določiti. Logično pa je, da trgovci sovražijo Wasi, ker jim je dolga leta odžiral posel, ker so jih ljudje množično izdelovali sami. Svojega bi zamenjal le z Rocna ali Spade ampak glede na povečano težo, ki sem jo dosegel z prilagojeno konstrukcijo ne verjamem, da bi ga ob isti velikosti tudi ta dva premagala v testu.
LP NT
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Okt 20, 2010 00:01

Nikola Tesla napisal/-a:Pri wasiju definitivno manjka črni stolpec. Ko se zakoplje je zelo malo razlike med njim spade in rocno po vseh testih, ki sem jih videl do sedaj.

Take tabele so zelo zavajajoče. Z eno samo tabelo se najboljšega univerzalnega sidra ne da določiti. Logično pa je, da trgovci sovražijo Wasi, ker jim je dolga leta odžiral posel, ker so jih ljudje množično izdelovali sami. Svojega bi zamenjal le z Rocna ali Spade ampak glede na povečano težo, ki sem jo dosegel z prilagojeno konstrukcijo ne verjamem, da bi ga ob isti velikosti tudi ta dva premagala v testu.
LP NT

Se strinjam. Test sem pobral z www.rocna.com
Iščem pa dodatno sidro za na krmo. To sidro je lahko lažje, ker je namenjeno samo sidranju v pristanih ali mandračih. Zaenkrat sem zadovoljen z Delto, morda pa ga bom kdaj tudi zamenjal.
Zanima me vaše mnenje o alu sidru Forstress.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Okt 20, 2010 12:54

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:23, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 20, 2010 13:46

Al kakšno barko imaš? Vprašam zaradi lažje predstave glede tipa in teže sidra napram vremenskim razmeram in tipu dna na katerem si sidral.
LP NT
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Okt 20, 2010 14:32

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 20, 2010 15:21

Že veriga 10mm je toliko težka, da veliko pripomore k lažjemu vkopavanju sidra, čeprav je delta napram velikosti relativno lahko sidro. Spada v družino Wasi izvedenk in verjamem, da odlično drži še posebej v zelo mehkem dni, ker se delta od vseh prej naštetih najgloblje zakoplje zaradi izredno visoke ročice. Pri novejših barkah z ravnim premcem pa to pomeni, da ob spravljanju sidra le to kaj rado udari in poškoduje trup. Drugače pa je odlično in glede varnosti izredno kvalitetna izbira.
LP NT
romzi
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a romzi » Sr Okt 20, 2010 15:33

NT se popolnoma strinjam s tabo, zato sem pa tudi napisal (veliko ljudi ga niti ne pozna), da se je za enkrat pri meni najbolj obneslo to sidro. Res pa je, da je šlo za barko 8,7m in težko 3,4 tone!

Lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 20, 2010 15:52

Sem že popravil v svojem postu. Naredil sem lapsus, ker sem mislil da imaš v mislih PREGIBNO DELTA sidro. Oprosti za napako.
LP NT

Ta delta je OK
Slika

Ta pa je na žalost zelo slaba obe sidri pa imata isto ime
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost