Romzi sidra ki se vkopljejo v dveh točkah so morda za male čolniče OK nikakor pa ne za barko 12m preko 11t in pri vetru preko 60kn. V takih pogojih so taka sidra za en drek (preverjeno na lastni koži). Primerna pa so sidra, ki se vkopljejo v eni točki in ne orjejo, vendar NE velja za pregibna delta, CQR ali Bruce ki so dobri samo za posamezno vrsto dna in nikakor kot univerzalno sidro!
Naš namen naj bi bil na forumu UTEMELJITI zakaj je neko sidro dobro in zakaj ne, da se novim navtikom ne bo potrebno učiti na lastnih napakah, katere sem delal tudi sam in zaradi Danforta bil skoraj ob barko.
Sidra tipa Danfort je možno zložiti. Ker zaseda malo prostora, se ga v praksi uporablja kot pomožno ali sidro za krmo. Kot glavno sidro pa je popolnoma zanič !!!!! POPOLNOMA !!! Prav tako so zanič CQR (plug), Bruce, Delta... in niso primerna za različne tipe terenov niti niso namenjena za univerzalno uporabo ampak je vsako od prej naštetih dobro le za posamezne terene niti en od teh pa ni primeren za travnato dno. To so dejstva in ugotovitve ne samo mene ampak cele kopice lastnikov plovil. Navsezadnje je bilo o tem že precej napisanega.
Sidra tipa WASI v katera spadajo tudi kasnejše izpeljanke kot so Rocna, Spade in podobna so veliko boljša in v svetu veljajo za najbolj univerzalna in varna in so zaradi tega PRVA IZBIRA svetovnih popotnikov.
ZAKAJ WASI? Za sidro velja, da je priporočljivo izbrati najtežje sidro, ki ga še lahko prenese montaža na posamezno plovilo. Šteje vsak kilogram, zato je sidro WASI tako popularno, ker ga je možno enostavno prilagoditi glede na posamezno plovilo, izdelava pa je tako enostavna, da je možna celo v domači delavnici. Če imaš malo prostora na premcu lahko uporabiš tudi dvakrat debelejši material, da sidru povečaš težo in z tem maksimalno izkoristiš možnosti montaže v prid večji tewži in s tem povezane varnosti.
Večkrat sem že omenil, da sem na Korčuli, mislim da 2007, preživel eno najmočnejših tramontan (zabeleženi sunki 76kn). V zalivu je bilo privezanih 20 bark od tega so popolnoma na istem mestu in nepoškodovane ostale samo tri barke. VSE TRI SO(smo) IMELE SIDRO WASI in 40-50m verige (globina 4-5m)!!!! Kljub sidru in verigi sem moral z motorjem in bow thrusterjem paziti, da me sunek ni dobil z boka. Trem barkam se je iztaknila veriga z sidrnega vinča, dve od teh sta se rešili z motorjem, tretjo je v momentu vrglo na obalo. Motorno Jeaneau Prestige 360 je vrglo na pomol. Vse čarterske barke (razen ene) je vrglo na obalo. Nauticat 45 se je rešila z močnim motorjem, ker ji je odtrgalo verigo. Nekaj bark se je zapletlo ko so popustila sidra. Bil je v glavnem cel kaos...
Da tudi maček 7kg je dovolj za mojo barko (12m,11t) ... ampak samo za ribolov
LP
Nikola Tesla