AGREGAT (generator)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Sr Avg 26, 2009 10:47

Torej za napolnit akumulatorje, zakaj gorivna celica? Je draga, to je itak že minus, pomoje tudi vzdrževanje (metanol) krepko dražje od malega agregata. Za napolnit akumulatorje kupiš mali inverterski agregat, ga daš na platformo, ko ga rabiš in to je to...

Še vedno ne vem, koliko litrov metanola za 1 kWh ali pa za 1 Wh, karkoli, pri katerikoli napetosti...

Podatki o porabi in moči so tukile http://www.efoy.com/en/marine-efoy-fuel-cell.html

Zanimivo se mi zdi da je poraba na eno kWh pri vseh modelih enaka..0,9l/kWh. Hm. Vrjetn mi kej ni jasno :) Ta srednji model 1200 je zmožen pridelat 1200 Wh na dan (100Ah). Sam jst nimam čist nč filinga za predstavo kaj to pomen v praksi. Je to več kot dovolj za povprečno uporabo na eni povprečni jadrnici al bi bil nek manjši model že dovolj? 900 Wh (75Ah) na dan?
Ena kantica - cartrige methanola naj bi spravla ven 11.1 kWh. Težka pa je 8.4 kg. To je 10l. So pa menda te kantice prov posebi nrjene tko, da je rokovanje z metanolom zlo varno.

Zakaj gorivno celico? Je skori neslišna, stranski produkt je Co2 in voda, čista.. Je pa draga hudiča!
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 26, 2009 11:10

Pozdravljeni
Če jaz prav razumem je to agregat ki daje ven 12 v in od 25 do 90 w.
Pa saj ima potem moj alternator na motorju večje zmogljivosti,
:D

Bom si pa tudi jaz kupil nekaj takega kot ima polanc pa pri novincu sem ga videl samo močnejšega.
lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 26, 2009 19:01

Ja to je res ena velika žalost po moči. Recimo da kupiš tisto 50W... Re bo polnila nekje 4A, lahko 24 ur, samo to kljub vsemu stane...
Poraba 0,9 l/kWh je normalno, da je za vse modele enaka. Ne vem, zakaj bi imeli različno. To je poraba izražena v odvisnosti od proizvedene energije in vsi modeli imajo logično enak oziroma zelo podoben izkoristek. Torej iz tega podatka in podatka o ceni metanola lahko sklepamo sledeče. Iz 5 l metanola dobimo cca. 5,5 kWh električne energije. In ker je Matejc napisal, da taka kantica s 5 litri stane 25 EUR, lahko zaklučimo, da nas 1 kWh električne energije stane 4,5 EUR. To pa ni tako malo.

Za ta namen bi jaz rekel, da raje montiraj sončno celico 100W in ti bo lepo vsak dan dala ven okrog 0,6 do 0,8 kWh. In to povsem brezplačno in povsem neslišno. Če pa rabiš kakšne večje moči, potem kupiš inverterski agregat, kot pravi Polanc. Res ni neslišen, je pa zelo tih in lahko da od sebe marsikaj! 1000 W agregat ti v eni uri in pol da od sebe več kot omenjena celica v 24 urah. Če je slučajno potreba zalaufaš agregat, če je sonce polni sončna celica, vmes se pa zagotovo še kaj premakneš z motorjem in to je to... No vsaj za moj okus.

LP
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Avg 26, 2009 22:06

Ne cena res ni nizka sam je pa res da je zadeva ZELO tiha kar pa vsaj pri meni je velik +... kok je pa celica s 100W velika?? približn??
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 26, 2009 22:10

Koraksova celica 85 W je cca 50 krat 135 cm.To bi moralo zadoščat za hladilnik.Jaz imam 63 W pa je malo premalo.
LP Iztok
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Avg 26, 2009 22:24

hmm... kr velika.... hvala pa za hiter odgovor
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

Ojla!

OdgovorNapisal/-a skiper1 » Sr Avg 26, 2009 22:30

Veliko ste govorili o ogljikovem monoksidu-CO.
Naj vam razložim nekaj dejstev o tem plinu.
Ogljikov monoksid (CO) je brezbarven strupen plin, brez vonja in okusa. Nastaja pri nepopolnem zgorevanju organskih snovi, kot so bencin, zemeljski plin, kurilno olje, propan, premog, drva itd. Glavni viri nastajanja so avtomobilski motorji, peči na trda, tekoča in plinasta goriva, naprave, v katerih zgorevajo organske snovi itd. Pomešan z zrakom je tudi eksploziven. Spodnja meja eksplozivnosti je pri koncentraciji 12,5 vol. %, zgornja pa 74 vol. %.Najbolj eksploziven pa je pri 29,6 vol. %. Zaradi svoje strupenosti je zelo nevaren, še posebej, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah, saj je popolnoma brez barve vonja in okusa. Mejna vrednost za ogljikov monoksid v zraku na delovnih mestih za osemurno izpostavljenost je 30 ppm. Ppm po latinsko pomeni partes per miljon ali po slovensko miljonti del ene celote. Se pravi 100 % : 1000000 = 0,0001 Torej 30 ppm je 0,003 % Je le neznatno lažji od zraka specifična teža je 1,25 kg/m3 (čeje gostota zraka 1, je gostota ogljikovega monoksida 0,968), zato je zmotno prepričanje, da se nabira pri tleh. Pravtako tudi, da je lažji od zraka in se zato dviga pod strop. V prostoru se pomeša z zrakom in je prisoten vsepovsod. Vdihavanje zraka, onesnaženega z ogljikovim monoksidom, povzroči, da se ta veže na hemoglobin namesto kisika. Tako kri ne oskrbuje tkiva in notranjih organov, srca in možganov, s potrebnim kisikom. Ker se ogljikov monoksid približno 210-krat hitreje veže na hemoglobin kot kisik, ga zelo hitro spodrine, pri tem nastaja karboksihemoglobin (COHb). Vezava ogljikovega monoksida na hemoglobin je reverzibilna, torej poteka tudi izmenjava ogljikovega monoksida s kisikom, ko človek ne vdihava več zraka, pomešanega z ogljikovim monoksidom. Nastajanje karboksihemoglobina v pljučih je odvisno od koncentracije ogljikovega monoksida v zraku in od trajanja vdihavanja.
Simptomi in posledice vdihavanja ogljikovega monoksida so odvisni od koncentracije CO v vdihnjenem zraku, trajanja vdihavanja in splošnega zdravja, fizične kondicije ter starosti osebe. Simptomi manjše zastrupitve z ogljikovim monoksidom so zelo podobni kot pri gripi zato zastrupitev s CO mnogokrat zamenjamo s simptomi gripe.
Koncentracija CO čas in simptomi.
30 ppm 8ur mejna vrednost za poklicno izpostavljenost
200 ppm 2-3 ure rahel glavobol, utrujenost, slabost, vrtoglavica
400 ppm 1-2 uri hud glavobol, ostali simptomi se intenzivirajo, po treh urah je ogroženo življenje
8OO ppm 45 minut vrtoglavica, slabost, krči, nezavest po dveh urah, smrt pri izpostavljenosti od dve do tri ure
1600 ppm 20 minut glavobol, vrtoglavica, slabost, smrt v eni uri
3200 ppm 5-10 minut glavobol, vrtoglavica, slabost, smrt v eni uri
6400 ppm 1-2 minuti glavobol, vrtoglavica, slabost, srnrt v 25 do 30 minutah
12800 ppm 1-3 minute takojšna smrt.

Upam, da vas nisem preveč zamoril???

LP Zvone.
Morje da in morje vzame.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 26, 2009 22:38

Nisi nas zamoril,morda si z svojim strokovnim prispevkom komu,ki je do sedaj mislil,da je agregat nenevaren rešil življenje.Hvala ti v mojem in še verjetno čigavem imenu .
LP Iztok
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Avg 26, 2009 22:40

Poučno....
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Če Avg 27, 2009 01:02

Hvala za informacije!

lp
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Avg 27, 2009 16:26

Skiper1 se ti pa vidi da si KNAP :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » Pe Avg 28, 2009 21:29

Ojla !
Veš kako pri nas pravimo? Vsakdo je za nekaj, samo KNAPI smo za vse.

LP Zvone
Morje da in morje vzame.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Avg 29, 2009 11:08

Odličen prispevek. In seveda poučen.
Hvala :!: .
LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Avg 29, 2009 21:29

Pod vtisom te teme sem v torek napravil tole sliko:
Slika
Pozorni bodite na vrh zadnjega jambora, iz katerega se kadi..
Očitno so tako rešili problem smradu in monoksida iz agregata. Aja, jadrnica nosi ime STAR CLIPPER in pluje pod zastavo Luxemburga. Slika je posneta v Malem Lošinju.
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Avg 02, 2010 11:14

Evo sem letos le slikal tole našo zadevo in kako je v uporabi. Pri takšni namestitvi in da je malce vetra, ob možnosti celo da imaš postavljen sprayhood, kot na sliki, agregatka sploh ne slišiš v kokpitu.

Tudi ob podrtem sprayhoodu je zadeva zelo nemoteča, problem je edino če si v kakšnem mirnem zalivu tega ne moreš početi, ker za okolico je pa kar nadležno.

Slika

Slika
LP, Uroš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost