Katero stikalo za kalužno črpalko?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » Če Mar 09, 2017 13:18

admin napisal/-a:Pri manjših čolnih je ta kalužna črpalka mišljena bolj za okras, kot kaj resnega! Čeprav pa če je barka v morju čez sezono, potem mora to delovati enako, kot na 15 metrski barki, saj je možnost vdora vode podobno velika.

Čez dan tako vklapljanje ziher ni moteče, ko pa zvečer v popolni tišini samotnega zaliva obiščeš posteljo, takrat pa taka črpalka ubija v pojem... :lol:
Moj nasvet je, da to črpalko vrzi ven, kupi eno novo podobne kapacitete črpanja in eno kvalitetno stikalo... To poveži direkt iz akuja preko varovalke in rešeno! Boš bolj mirno spal!

Admin hvala. Zgleda res ne bo druge kot tisto vreč ven, ker si ne predstavljam čolna 5 mesecev v vodi in tisto goni vsaki 2,5 minuti en cikel. Verjetno ni aku-ja, ki bi to zdržal. Mi lahko priporočiš kakšno kvalitetno stikalo/črpalko? :?:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 10, 2017 17:46

Stara dobra klasika je RULE, ni bog ve kaj, vendar služi svojemu namenu. Ti pa ne priporočam kupovati kopije od RULE, ki jih dela več kitajcev in jih tudi najdeš po naših trgovinah ali pa Motomarine. Seveda bodo vsi imeli tudi original Rule
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » Če Mar 30, 2017 12:22

admin napisal/-a:Stara dobra klasika je RULE, ni bog ve kaj, vendar služi svojemu namenu. Ti pa ne priporočam kupovati kopije od RULE, ki jih dela več kitajcev in jih tudi najdeš po naših trgovinah ali pa Motomarine. Seveda bodo vsi imeli tudi original Rule

pri nakupu obvezne opreme sem lani nabavil Osculati Europump 2 G600, z vgajenim vklopnim stikalom. http://osculati.com/en/cat/Scheda.aspx?id=28415

V kolikor vgradim to pumpo, mi ni potrebno dokupiti mehanskega stikala in tega posebej vezati. Ima kdo izkušnje s to kalužno črpalko?
Mtrobec
Poročnik fregate
Kraj: Vrtojba-Komen-Rib. Naselje

OdgovorNapisal/-a Mtrobec » Če Mar 30, 2017 14:02

Jaz bi šel raje na klasiko...črpalka in mehansko stikalo, tako lahko enostavno preveriš če črpalka in stikalo delujeta kar pa pri elektronskem stikalu malo težje(ga moreš poplavit). Pa še nobene porabe nimaš, sploh če misliš čoln pustit več časa na vodi.

Pa lep pozdrav A.K. :D
Ribaru ima mokre gače, za večeru nezna štače...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Mar 30, 2017 14:51

Mtrobec napisal/-a:tako lahko enostavno preveriš če črpalka in stikalo delujeta kar pa pri elektronskem stikalu malo težje(ga moreš poplavit).

Vedro vode lahko komot zliješ.
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Če Mar 30, 2017 19:55

Jaz imam sicer Rule z integriranim elektronskim nivojskim senzorjem.

Rule Mate

Za testiranje, če elektronski senzor deluje je na ohišju pumpe določeno mesto, kamor položiš prst, ki simulira nivo tekočine in zadeva začne vrtet.

Vseeno pa ta pumpa omogoča ON / OFF / AUTO - torej vgradiš temu primerno stikalo in vežeš preko varovalke direktno na Acc.

Ko imam čoln v vodi je vedno na Auto, ko je na suhem je na Off, če pa rabiš prisilno oz. da jo na vsake toliko malo obrneš pa imaš On.

Deluje mi cca 5 let - k sreči pa ni mela nič dela :)

Med sezono, ko zadeva sameva v morju brez, da bi se kaj vozil in polnil aku, sicer kakih 14 dni v kosu, več ne, se mi še nikoli ni poznalo na Accuju, da je standbay pumpe in memory od radia , kakorkoli spraznilo akumulator.
To so porabniki na nivoju mA.

Drugi porabniki so pa na na drugi strani Master Switcha oz na Off.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Mar 30, 2017 22:03

Bi ti priporočal eno 10 W celico in ko te ni na čolnu jo nekam zatakneš in bo akuje osveževala.Priklop pa narediš kar na vtičnico za cigarete prižigat.
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » So Apr 01, 2017 17:44

Mtrobec napisal/-a:Jaz bi šel raje na klasiko...črpalka in mehansko stikalo, tako lahko enostavno preveriš če črpalka in stikalo delujeta kar pa pri elektronskem stikalu malo težje(ga moreš poplavit). Pa še nobene porabe nimaš, sploh če misliš čoln pustit več časa na vodi.

Pa lep pozdrav A.K. :D

Imam tisto z avtomatskim stikalom viška in bom kar tisto vgradil. Saj ima tudi gumb s katerim kadarkoli lahko preveriš ali deluje ali ne, in sicer tako da zavrtiš stikalo in s tem simuliraš vodo. Glede na to, da Kepca pravi, da mu že pet let deluje kot mora, bo trenutno ok. Se pa strinjam, da je klasika najboljše. Pa hvala za nasvet M.T. od T. :)
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » So Apr 01, 2017 17:45

polanc napisal/-a:Bi ti priporočal eno 10 W celico in ko te ni na čolnu jo nekam zatakneš in bo akuje osveževala.Priklop pa narediš kar na vtičnico za cigarete prižigat.

Polanc, tudi celica pride v poštev nekoč, ampak ne na tem čolnu, mogoče na naslednjem, malo večjem. Tu niti 10W nimam kam vtaknit :)
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Apr 04, 2017 12:13

Pri mehanskem stikalu (plovec) je treba bit previdni ker je plovec narejen iz plastike katera se ob stiku z bencinom rastopi, ko bencin izhlapi se stikalo zlepi skupaj in ostane blokirano. Običajno ostane blokirano v izklopljeni pozicijii, tako da ob naslednjem vdoru vode ne deluje. To se je meni zgodilo.

Jaz vseeno prisegam na stikalo s plovcem. Lahko pa montirate dve črpalki eno s stikalom na plovec drugo pa s električnim stikalom. Včasih elektro motor v pumpi pregori, včasih pride smet v lopatice mumpe in zablokira pumpo.

Jaz imam na barki montirano sireno (od hišnega alarma) ki je povezana na plovec. Kadar se plovec vklopi začne hkrati pumpa črpat vodo in sirena tulit.
Kmalu za tem, te pokličejo po telefonu sosedje iz drugih plovil v marini, da se s tvojo barko nekaj dogaja. Če ne zaradi drugega, pokličejo ker ne morejo spati.
Veliko brak se je potopilo, ker je pumpa delalal in delala nobeden ni prišel na barko, voda je udirala, ko se je akumulator spraznil je pumpa nehala delat in se je barka potopila.

Na barki imam tudi stikalo na armatudni plošči s katerim lahko zaženem pumpo brez da bi se sirena sprožila.

Pumpa mora biti na najnižji točki, tako da se vsa voda iz čolna posesa.
Jaz imam na svojem čolnu narejene luknjice fi 6mm med prekati, tako da se vsa deževnica iz vseh prekatov pretaka in zbira na krmi kjer je kalužna črpalka. Če je čoln večji je dobro da je več črpalk, tudi v primeru če ena pumpa odpove. Cev od pumpe do ziliva ne sme biti predolga, saj lahko pride do okvare mumpe.
Če je cev predolga, bo pumpa pumpala dokler ne izčrpa vso vodo iz dna barke. Ko pumpa izčpa vso vodo iz dna barke se pumpa ustavi ampak v cevi je ostalo še neka vode, ko se pumpa ustavi voda iz cevi steče naza v barko, če je te vode zadosti bo to plovec zaznal in se bo pumpa zopet prižgala.
Ta postopek se bo rutinsko ponavljal dokeler punmpa ne crkne ali se akumulator ne izprazni.

Jaz stikalo za višino vode ne vijačim z vijaki v dno barke ker nebi rad naredil z vijakom luknjo skozi tanko dno barke.

Jaz vzamem kos inox pločevine in ga zvijem v črko "L"

Na spodnjo ploske inox pločevine privijačim pumpo.
Inox pločevino pa potem lahko privijačim na ustrezno višino na krmno zrcalno ploščo ki je precej debelo.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Katero stikalo za kalužno črpalko?

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 20, 2020 10:44

Skušam razumeti, zakaj crknejo mehanska stikala.

V stikalu je kroglica in ko se plovec dvigne, se kroglica po tračnici zapelje ter da kontakt za pričetek delovanja pumpe. Kaj gre sploh lahko narobe? Spodaj eno pojasnilo Bonaparte-ja za primer, ko se plastika stopi v bencinu. Se priporočam, če ima še kdo kako razlago.

Bonaparte napisal/-a:Pri mehanskem stikalu (plovec) je treba bit previdni ker je plovec narejen iz plastike katera se ob stiku z bencinom rastopi, ko bencin izhlapi se stikalo zlepi skupaj in ostane blokirano. Običajno ostane blokirano v izklopljeni pozicijii, tako da ob naslednjem vdoru vode ne deluje. To se je meni zgodilo.

Nikola T. napisal/-a:Mehanskih sem zamenjal že cel kup v devetih letih. Elektronska pa delujeta od prvega dne brezhibno. Res pa je, da sem jih razbremenil z močnostnim relejem.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 20, 2020 11:04

Po moje kontakti not oksidirajo in tista kroglica ne naredi več stika.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Avg 20, 2020 15:55

Jaz vedno priporočam da si ljudje namestijo sireno na kalužno črpalko, ko se stikalo vklopi in pumpa začne pumpat, da začne hkrati piskat sirena.

Dosti krat bi se marsi katero plovilo rešilo pred potopitvijo, ma nobeden ni slišal da se kalužna črpalka prižiga pogosto.

Ko crken pumpa (če se prižiga pogosto crkne hitro) pa se barka potopi in potem vsi začudeni ker niso vedeli da je pumpa delala že mesec dni .
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 20, 2020 16:00

Bonaparte napisal/-a:Jaz vedno priporočam da si ljudje namestijo sireno na kalužno črpalko, ko se stikalo vklopi in pumpa začne pumpat, da začne hkrati piskat sirena.

Dosti krat bi se marsi katero plovilo rešilo pred potopitvijo, ma nobeden ni slišal da se kalužna črpalka prižiga pogosto.

Ko crken pumpa (če se prižiga pogosto crkne hitro) pa se barka potopi in potem vsi začudeni ker niso vedeli da je pumpa delala že mesec dni .

Zadnjič smo v marini skoraj znoreli, ko je eni večji barki piskala sirena. Sintalov varnostnik je zbudil direktorja marine, ta je imel cifro vzdrževalca, ki so ga tudi zbudili, da je prišel pogledat (izklopit neznosen zvok). Tako, da ideja res ni slaba ... le da ne bo lažnih alarmov. Pa tablico z mobitel cifro je pol treba dati nekam na krmo.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re:

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Avg 29, 2020 23:25

polanc napisal/-a:Pametno je tudi dati 2 nivojska mehanska stikala VZPOREDNO.To naredi dodatno varnost vklopa.Lahko sta na različnih višinah.Spomnite se kako ste varčevali za nakup čolna,pa boste z lahkoto odšteli novce za 2 dobra plovca,ki budno pazita na vaše premoženje.

A je kakršenkoli razlog proti (razen dodatnega stroška), da se montirata 2 stikala vzporedno (en elektronski in en mehanski)?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov