pomožni motor

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 27, 2012 19:24

Za pomožni motor je povsem vseeno... Natančna montaža je pomembna SAMO pri gliserskem plovilu, če ga uporabljaš v gliserskem režimu. Pri izpodrivnih barkah ali pomožnem motorju pa kavitacijska plošča skoraj nima funkcije... Tudi če jo odbiješ stran, bo še vedno normalno plulo, saj je propeler precej bolj globoko v vodi...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Apr 03, 2012 14:47

Tole sem si sposodil na mornarju kjer nekdo prodaja motor.nimam izkušenj s tem zato morda kakšno blesavo vprašanje
takle Slika nosilec.
to bi dal jaz na kontra stran-polička enako tako ven samo lesena, glavni motor imam dolgo nogo,pomožni bi bil kratka, ni to malo visoko se bojim da mi sploh ne bo prišel propeler do vode in hlajenje mašine s tem?
LP, G
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Apr 03, 2012 15:18

Pomožni motorček ima ponavadi dolgo nogo, je pa še nekaj, s pomožnim motorjem ne boš glisiral in zato tudi ne rabi imet kavitacijsko ploščo v višini dna čolna. Pri glisiranju se čoln dvigne iz vode do dna in zato mora biti glavni motor v tej liniji drugače dobi premalo vode, pomožni pa je dovolj globoko, če je kavitacijska plošča pod vodo.
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » To Apr 03, 2012 15:19

jaz imam pomožni motorček k je veternica malo pod vodo in lepo deluje, samo da vleče vodo pa je tudi če ni nizko nastavljeno. 2,5km me pelje cca 4-5 vozlov!
course03
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a course03 » Ne Apr 08, 2012 12:00

Zdravo

Premišljujem o nakupu pomožnega motorja približno 5 konjskega 4 taktnega dolga peta. Rad bi imel spravljenega v kabini, da ni na očeh. Zanima me če bi moral motor stati pokonci ali lahko leži?

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Apr 08, 2012 12:15

Ležati mora na krmilni ročici, oziroma na desni strani, če ga gledaš od spredaj, ali pa stati pokonci. To ima ponavadi vsak motor označeno na posebni nalepki nekje na motorju, pa tudi v tovarniških navodilih. Pri novejših 4 T Yamaha motorjih 4-6 KM je teh položajev v katerih so lahko še več.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov