SOLARNI PANEL

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: SOLARNI PANEL

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Sep 09, 2020 08:34

Za na kopno bo kar v redu, za na barko je pa bolje dati več manjših za 12V sistem, ker boš dobil ob delnem osenčenju večjo moč.
Sicer mora biti pa hudo dober, če sklepaš po ceni, pri bisolu dobiš tri za ceno dveh s tvojega linka, pa še močnejši so, KLIK
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a scaniamp » Sr Sep 09, 2020 18:20

motorni napisal/-a:Za na kopno bo kar v redu, za na barko je pa bolje dati več manjših za 12V sistem, ker boš dobil ob delnem osenčenju večjo moč.
Sicer mora biti pa hudo dober, če sklepaš po ceni, pri bisolu dobiš tri za ceno dveh s tvojega linka, pa še močnejši so, KLIK

Verjetno bo samo 1 panel ker bo na strehi in ga nič ne zasenči. Hvala za link
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Okt 11, 2020 15:45

Tu vsi hvalite MPPT regulatorje, meni je pa štromar rekel naj nabavim PWM ker ni tako obcutljiv na polnjenje akuja preko pente..
Kaj naj si mislim? Ravno nabavljam solar panel.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Ne Okt 11, 2020 15:56

omas napisal/-a:Tu vsi hvalite MPPT regulatorje, meni je pa štromar rekel naj nabavim PWM ker ni tako obcutljiv na polnjenje akuja preko pente..
Kaj naj si mislim? Ravno nabavljam solar panel.

Pozdravljen.

MPPT absolutno. Kdo sploh še montira PWM, razen v poceni, malih in nezahtevnih sistemih. :roll:

Celico pa največjo, kar gre na banjo, če imaš požeruhe kot hladilnik, zamrzovalna skrinja, pa muzika, . . . :oops:

Sicer pa malo poračunat dnevno energetsko bilanco, o čemer je bilo že dosti napisanega na forumu.

Upoštevaj, da bo celica delala zelo redko na nazivni moči.

LPZ
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Okt 11, 2020 16:57

Ma rekel mi je, da ce imas polnjenje akuja tudi iz pomoznega motorja, MPPT prepozna visoko napetost ki polni z motorja kot da to proizvede solarna celica in zato spusti napajanje na minimum. Ali nekaj takega.. PWM pa menda ni obcutljiv ce gre napajanje z motorja in celice istocasno.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 11, 2020 17:42

Ti vrjem kr stotinam morjeplovcev,ki imamo mppt regulatorje..sicer različnih kvalitet in daj največ celic, ki jih lahko daš na plovilo in bo glih prava kombinacija..pa tudi čim več..v mejah normale AH akujev.V mejah normale? to je cca tko, da pod 150 ah ni priporočljivo imet če češ hladilnik furat in enako tok w celic..je pa brez veze opremit 6 m gliser,ki tudi polni akuje z motorjem z recimo 600 ah akujev in 500w celic.Pa jaz prisegam na monokristalni par celic..bolje ko 1 veliko zaradi osenčenja,ptičjih drekov ..
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Okt 11, 2020 17:45

Iz motorja se bo polnil kakšnih 200 ur na leto. Iz sončnih celic pa vsaj 10x toliko. Torej kupi tisto, kar je optimalno za sončne celice. Torej MPPT.

lp

motorni
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Okt 11, 2020 17:58

Samo 50w celica bo. Ja mala barka.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 11, 2020 19:37

Ja ok, spoštujem ljudi in male barke isto ko one z megajahtami samo čeprav praviš, da je barka malato ne pomeni da bo pol hladilnik tudi malo potreboval.Torej mali hladilnik..kompresorski vsekakor..komot je kompresorska torba rabi minimalno 100 AH aku in tudi 100 w celico.torej če boš rabil vse to po več ur ne bo dala 50 w celica nikakor dovolj energije že poleti,ko je polno osončena..oblačno vreme je pa tako težava..Svetujem kako prenosno celico zraven ali morda kako montažo ob ograjo ali kaj podobnega.50 w je res bolj za osveževanje akujev ko za resno polnjenje akujev.200 w celice imam,pa sem gledal..včeri okol 9te zjutraj je bilo sonceful brez oblakov,slab kot celice..polnjenje 0.7 A,pol sem nagnil celici kakor najbolj pravokotno na sonce je šlo..2,2 A..bolje a še vedno preslabo za porabo hladilnika ali webasta,da se o pumpi,avtopilotu vinču ...ne menimo sploh.No pol se je sonce dvignilo in polnjenje je zrastlo na 7 A za ene 4 ure..Tko cca realno iz prve roke.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Okt 11, 2020 20:07

Pa še moje s 50w, polnjenje 75ah accu samo na soncne celice. Za navigacijo, pilota, radio, kak telefon in tablco polnt ter obcasno ventilator in hladilno torbo je dost OK. Vsaj meni lepo dela na dnevni ali vikend plovbi. Za kak resn hladilnik ali kaj vec pa seveda ni dovolj.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Ne Okt 11, 2020 21:00

Moja izkušnja je sledeča.

Do lani smo imeli gliser Quicksilver 500 Pilothouse z motorjem Mercury F80 in 2 akuja po 75 Ah, ločena z VSR relejem (štartni + servisni). Za dnevno frkanje od otočka do otočka in s hladilno torbo na termočlen smo 5 let preživeli brez pomoči sonca. Letno je motor garal cca 80 ur, čoln pa je bil v morju cca pol leta od maja do oktobra meseca.

Lani menjali banjo za večjo, Quicksilver 705 Activ Cruiser s spodobno kabino in notranjim motorjem Mercruiser 4.3MPI ter dvema akumulatorjema 90Ah, ločena s Cyrix relejem. Čoln je v marini, na njem pa lahko z ženo živiva, ko sva na morju. Ob nakupu je imel čoln montirano 80W celico monokrostal in MPPT regulator, vse Victron. Sistem je držal akumulatorje polne v naši odsotnosti, ko pa smo bili na čolnu in je delal hladilnik z zamrzovalnikom in inštrumenti pa se je takoj pokazalo, da to ne bo dovolj.

Letos pred pomladjo je sledil projekt večje celice 175W Victron, monokristalna in zmogljivejši servisni akumulator 180Ah (štartni je ostal 90Ah) in zadeva je letošnjo sezono delovala bistveno bolje. Furala je dva hladilnika in ostalo elektronsko navlako, vodno pumpo, macerator, LED razsvetljavo, sidrni vinč, . . ., a le dokler ni bilo potrebno drugemu hladilniku - zamrzovalniku 35l spustiti temperaturo pod -10°C, da so nalovljene ribice zamrznile. Ob lepem vremenu zunaj na sidru je sistem držal cca 2 dni brez prižiganja motorja, da je imel zjutraj, pred sončnim vzhodom servisni akumulator nad 12V. Po tem smo se pač morali malo zapeljati. :D

Če je bilo vmes slabo vreme je bil že en dan preveč in sem moral vžgati motor, da je filal baterije.

Za naslednjo sezono sem nabavil 305W Victronovo monokristalno celico in nov MPPT 100/30 regulator SmartSolar. Celica je dimenzij 1,65m x 1m in gre taman na streho kabine na iste nosilce, na katerih je sedaj 175W. Žal mi način pritrditve ne omogoča naklonov, da bi celico nagibal proti soncu, s čimer bi bila učinkovitost celice boljša.

Mislim, da bi moralo biti prihodnjo sezono štroma na ladji dovolj, upam pa, da ne bo več tega korona sranja in bo sezona, ki pri meni traja celo leto za kakšen mesec (morskih dni) daljša kot letošnja. :lol:

LPZ
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 12, 2020 21:39

Malo zraka ji pusti med streho in celico.To nagibanje je še bolj pomembno pri nas rjuharjih ko se branimo pržganga motorja ko vrag križa pa skot nam smeta..oz soncu kaj od zastave do zajl do rjuh pa tend..Če se ti pa da poigrat pa lahko za celiso gibat ..za ne sidru..nerediš preprost sistem z izvlečnimi zatiči..kot imajo traktorske prikole za kipat levo desno al nazaj in podporo rabiš.Ni dost posla ,ni velik večjih stroškov,dobil bi pa veliko..čeprav mislim da bo že fiksna 300 W dajala doooost toka.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan

OdgovorNapisal/-a zalesjak » To Okt 13, 2020 18:45

polanc napisal/-a:Malo zraka ji pusti med streho in celico.To nagibanje je še bolj pomembno pri nas rjuharjih ko se branimo pržganga motorja ko vrag križa pa skot nam smeta..oz soncu kaj od zastave do zajl do rjuh pa tend..Če se ti pa da poigrat pa lahko za celiso gibat ..za ne sidru..nerediš preprost sistem z izvlečnimi zatiči..kot imajo traktorske prikole za kipat levo desno al nazaj in podporo rabiš.Ni dost posla ,ni velik večjih stroškov,dobil bi pa veliko..čeprav mislim da bo že fiksna 300 W dajala doooost toka.

Med celico in streho je cca 15cm lufta, da pupa ne kuha na soncu. :lol:

Po moji štromarski logiki, bi 300W tudi moralo furat, kar ma zaenkrat za furat. :P

Pa saj bi tudi 175W celica zadoščala, če se ne bi požeruhom pridružila zamrzovalna skrinja. :oops:

LPZ
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Okt 13, 2020 20:24

Jaz sem imel 17 l Waeco skrinjo s seboj na jadranju proti Gružici 2015..pa se je sistem sesedel in sem moral pomagat z motorjem..Webasto ponoč,televizija mal zvečer,neki luči,pumpa za vodo,hladilnik in skrinja in 180 Ah aku,ki ni bil več najboljši.Podnev pa jadranje in spet ne vedno dober kot na sonce,kratki dnevi,mal oblakov..No pol ko smo pojedli zmrznjene Alesijeve mojstrovine in ugasnili skrinjo..je bil aku vesel.Pa poleti,ko je 35 stopinj v barki ima skrinja kr hude čase,da zadosti našim željam po zmrznjeni hrani..Torbo sem prodal in imam sam še hladilnik z malim zmrzovalničkom.200W celic je pa ostalo.Sedaj imam nov aku žal le 140 Ah..niso imeli večjega..rabil sem ga pa takoj,ker je starega kap trofla drugi dan dopusta.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Okt 14, 2020 08:42

omas napisal/-a:Samo 50w celica bo. Ja mala barka.

Pri malih motornih plovilih nima smisla pretiravat z velikostjo sončne celice. Se pa splača vgradit kvalitetno.
Sam imam kombinacijo sončna celica 55W Solara (Siemens), navaden hermetično zaprt PWM regulator EPSolar PWM LS1024EPD, 120Ah servisna baterija in motorna backup 55Ah. Ob glisiranju pol ure vsak dan ali 1 uro vsake dva dni ob normalnih sončnih poletnih dnevih nimam nobenih težav. Servisna baterija se mi ne sprazni do te mere, da bi za štart moral uporabiti motorno. Hladilnik je vedno mrzel: 8 stopinj C.
Servisna baterija je TAB Ocean Twin, stara 6 let in še ni izgubila veliko na kapaciteti, kar pomeni da še ni imela veliko globokih praznjenj.

Računica:
v pol ure glisiranja dobim 15Ah, prav tako v sončnem dnevu dobim 15Ah iz celice. Kompresor v hladilniku 50W obratuje približno 1/3 časa, kar znese 35Ah, ostala poraba je v mirujočem stanju minimalna - mogoče 10Ah dnevno.
Nazadnje spremenil tomaz_slo, dne Sr Okt 14, 2020 09:19, skupaj popravljeno 2 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov