Žar na barki - Cobb

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Mar 08, 2012 11:23

Da pa ne bo preveč hvaljenja... imam ga že kako leto, pa se je v kleti nabiral prah na njem.. Cobb je sicer zelo primeren za barko zaradi svojega varnega delovanja, a druga stvar pa je, da ga je zelo težko očistit, še doma na vrtu, kjer je topla voda in ostali resorsi, sem ga drgnil kar nekaj časa..zase vem, da se na vodi, ne bom ukvarjal še s tem čiščenjem..verjetno pa je način s ponvijo bistveno boljši.. a potem to ni več žar, to je le še ena navlaka na barki, povsem enaka ponvi, ki se jo uporablja na plinu.. prav pride le v primeru, kot ga je navedel NT...če ti zmanjka plina..sam bom ostal kar lepo na starem dobrem preverjenem sistemu..tole je le še en hit, ki ga bomo hitro pozabili..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Mar 08, 2012 15:08

Navigator
Mogoče maš pa prov...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Mar 08, 2012 15:13

matejc...
ali pa če "mogoče" spustiš ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Mar 08, 2012 15:25

Glede čiščenja plate ni problem, ker gre lepo dol če jo takoj opereš, ko je še vroča.

Problem je oprat noter tisti utor ko je okrog oglja. Tam je mal težje prat, vendar če ne pustiš da se posuši še gre zdrgnit.

Treba kako čistilo met, ki močno topi maščobo pa bo šlo stran :wink:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Mar 08, 2012 15:28

Drugače pa v tisti utor natočiš vodo ali pa pivo pa je bistveno manj problemov z prijemanjem... Kakšni so pa rezultati testa v Červobilu (acvnuk, MitjaP,...)?
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Mar 08, 2012 17:10

Ja to sem prakticiral sz pivam, vendar se ne morem potem znebiti občutka, da malo slabše peče če je noter voda ali pa pivo :oops:
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Mar 08, 2012 17:15

Ko sem bil srednješolec in taboril ob Kolpi, smo imeli za pomivanje posode zadolžene ribice. Ko smo pojedli, smo vso posodo zmetali v reko in do naslednjega obroka je bila čista.
Če je problem maščoba, bi morski živelj verjetno kar uspešno rešil zadevo. Navigator si poizkusil na tak način?
mirno morje
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Mar 08, 2012 18:09

Škoda, ker nimam slik kako pečem celega piščanca v Cobbu. Na nobenem žaru tega ne moreš narediti niti v ladijski pečici mi ne rata. Ponev uporabljam zelo poredko. Najraje v Cobbu pečem z gril mrežo. Osebno ravno zato dodam storže, ker so majhni in dlje gorijo in oddajajo odlično aromo. Jaz sem tudi mislil, da bo muha enodnevnica sedaj pa ga zelo pogosto uporabljam, ker je takoj pripravljen in ker ga hitro pospravim.

Kar se čiščenja tiče ne smeš biti preveč natančen. Po pečenju operemo samo grill mrežo ali ponev, v Cobb pa nalijem vode ob rob dokler je še vse toplo. Ko se ohladi poberem v kanto kose oglja Cobb pa pošpricam s čistilom (meglio). Nato vse skupaj samo splaknem s toplo vodo (imam tuš na krmi) in pospravim v škatlo. Skratka ne kompliciram in ne čistim v piko. Prav zato ga verjetno uporabljam zelo pogosto.
LP NT
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Pe Mar 09, 2012 12:11

NT, razumem, kaj želiš povedat... kakorkoli, kot sem že napisal, Cobb je res varna zadeva.. pa tale ponev, ki sem jo prvič videl pri tebi bo verjetno prava stvar da zamenja pečico.. danes bom poskusil speč na podobni zadevi, ki mi jo je naredil prijatelj iz rostfreia-mislim ponev-ki ni originalna, nekaj sem dodal, kar se mi je zdelo smiselno, kruh..če mi to uspe, potem bo tale mašinca na moji barki dobila svoje mesto..pod ponvijo se nabere le prah od briketov, ki jih stresem v smeti, pa ni nobenega čiščenja..to pa je sprejemljivo.. a na osnovni plošči, ki je v kompletu, na tej pa res ne bom več pekel.. pa bi vse še šlo, če ne bi bilo v tistem delu kjer gorijo briketi, bil spodaj rob, v katerega se zaje maščoba, ki je ne morem dobit stran.. je nedostopna.. pa ni problem v tem, da malo grdo izgleda, postane žarka, in pri naslednjem pečenju kar dodobra pokvari okus hrane.. to me moti najbolj.. dopuščam pa seveda, možnost, da več glav več ve.. kar nekaj morjeplovcev si je tole omislilo, in te izkušnje bodo prišle prav prav vsakomur.. čakam na odzive in rezultate..pa dober tek..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Mar 09, 2012 14:27

navigator napisal/-a:... a druga stvar pa je, da ga je zelo težko očistit, še doma na vrtu, kjer je topla voda in ostali resorsi, sem ga drgnil kar nekaj časa..zase vem, da se na vodi, ne bom ukvarjal še s tem ...

Imaš prav. Ampak, če nisi preveč aklih, sploh ni problemov. Jaz pečem zadaj na platformi. Ko je vse spečeno, enostavno mrežo z briketom vred in teflonom vržem v morje. Čez noč ribice malo pozobajo, zapečena umazanija pa se zmehča. Zjutaj se potopim, vzamem konček ribiške mreže in zdrgnem.
Med samo peko pa imam okoli briketa (v kanalu) natočeno vodo, da se maščoba, ki kaplja ne zapeče. Lepo obrišem s papirjem in dam vse skupaj v futrolo :)
Saj tudi v restavracijah litoželeznega žara ne perejo po koncu uporabe. Le zbrišejo s papirjem na suho.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Mar 18, 2012 22:01

Danes sem v Cobbu poskusno spekel tri polovičke piščanca hkrati. Izkazalo se je, da se tudi večja količina mesa speče brez težav.

V Cobb položim kocko za podkurit in v rob nalijem vodo
Slika

Na rešetko položim 8 navadnih briketov. Normalno bi bilo to dovolj. Tokrat, ko je bila večja količina mesa, ne bi bilo nič narobe, če bi dal po vrhu še dva briketa.
Slika

S plinskim gorilnikom podkurim in pomagam, da se briketi "primejo".
Slika

Počakam, da kocka dogori.
Slika

Ko kocka dogori, s kartonom razpiham brikete, da zažarijo in postanejo sivi.
Slika

Položim žar rešetko. Tukaj priporočam, da položite na razbeljene brikete rožmarinovo vejico ali par paličic suhe trte za aromo.
Slika

Podložim malce zmečkane alu foluje, samo toliko, da meso nima direktnega stika z žar ploščo, da se meso na stiku s ploščo ne zapeče preveč.
Slika

Položim tri polovičke in pokrijem
Slika

Po cca 1h45 odkrijem in meso je pečeno. Medtem nisem dvigal pokrova, saj bi se zaradi vetra preveč pohladilo in čas pečenja bi se podaljšal.
Slika

Kot vidite se je lepo speklo in tudi okusno je bilo.
Slika

LP NT :D
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Mar 19, 2012 08:33

Katere brikete uporabljaš? Sam imam z briketi slabe izkušnje - traja celo večnost, da se 'zapalijo'....
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a ludwe » Po Mar 19, 2012 09:04

Mene pa bolj kot briketi zanima kocka.Je ta kocka kakšne BIO narave ali je navadna hepo kocka?Pri sledni imam namreč občutek da bo vse skupaj vonjalo po nafti.

P.S dobra fora je tale z romarinovo vejico .Vsekakor poizkusim
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Mar 19, 2012 10:06

ludwe napisal/-a:Mene pa bolj kot briketi zanima kocka.Je ta kocka kakšne BIO narave ali je navadna hepo kocka?Pri sledni imam namreč občutek da bo vse skupaj vonjalo po nafti.

P.S dobra fora je tale z romarinovo vejico .Vsekakor poizkusim

Kaj pa ALU folija? Tudi v tej sem nehal ribe na žerjavci pečt, ker naj bi zraven pojedl še vse kovinske okside.

Mnenje?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Mar 19, 2012 10:53

Ne komplicirat! Alu folija ni direktno na ognju in je po pečenju intaktna.
Če bi že tako hoteli komplicirati potem ne bi smeli peči niti v ponvi - železni, teflonski ali aluminijasti, da ne bi "jedli kovinskih oksidov" pa kakršne koli si že mislil.

Kocka mora pogoret, da ni vonja! Če koga to moti naj zakuri z lesom in nato položi brikete. Povem samo, da je tako, kot sem opisal najlažje, ker smo pač na barki in ker to funkcionira v praksi. Rožmarinova vejica katero položiš na razbeljeno oglje je priporočljiva prav zaradi vonja, saj ima tudi navadno oglje (ne samo briketi) specifičen vonj.

Briketi so lahko katerikoli komprimirani, saj ti dlje držijo toploto kot klasični saj drugače ne bi oddajali vročine dovolj dolgo za speči dve runde ali malo večjega kosa mesa, ki zahteva vsaj uro in pol. Peče se namreč počasi. Sicer pa imamo na morju za to čas. Kajne?

Meni rata brikete razbeliti v nekaj minutah. Ko kocka ugaša že pričnem s kartonom pihati in briketi se zelo hitro primejo.
LP NT :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov