Gasilni aparat
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Gasilni aparat
Za v čoln (bowrider 5,6m) nameravam kupiti gasilni aparat. V mislih imam kar takšnega na prah, 1 ali 2 kilskega. Je to v redu oz. so gasilniki na prah sploh primerni za v čoln?
Re: Gasilni aparat
roberth napisal/-a:Za v čoln (bowrider 5,6m) nameravam kupiti gasilni aparat. V mislih imam kar takšnega na prah, 1 ali 2 kilskega. Je to v redu oz. so gasilniki na prah sploh primerni za v čoln?
Najpogostejši požari na plovilu ( statistika ) nastanejo radi preperele plinske napeljave. Potem sledijo kuhalniki na špirit, pregretje elektro instalacije zaradi kratkega stika na enem od odjemalcev, vname se gorivo na preribanem dovodu. Vse te stvari se MORAJO gasiti z prahom ( izvleček iz Varnosti pri delu ). Torej tvoja odločitev je pravilna. Pa rajši večjega kot premajhnega. Ni prijetno, če ti pri gašenju zmanjka polnila.
LP
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
V nove barke od 21 do 40 feetov daje proizvajalec plovil 2 kg gasilne aparate na prah v kokpit in kabino po enega ter v motorni prostor toliko kot imaš motorjev z vsebino 3 do 9 kg, odvisno od motorja. Se pravi, dva motorja - dva gasilna aparata, en motor - en gasilni aparat.
Torej če kupiš v navtični trgovini tri kilski aparat je za tvoje plovilo povsem dovolj in lepo je, da skrbiš za varnost. poznam veliko takšnih, ki tega nimajo z vedno istim izgovorom:"saj se meni to ne more zgoditi!" (Upam, da res ne.)
LP
Torej če kupiš v navtični trgovini tri kilski aparat je za tvoje plovilo povsem dovolj in lepo je, da skrbiš za varnost. poznam veliko takšnih, ki tega nimajo z vedno istim izgovorom:"saj se meni to ne more zgoditi!" (Upam, da res ne.)
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
No meni se je zgodilo, ko sem bil brez aparata. Sicer se je bolj smodilo kot gorelo, vendar vseeno. Gasil sem pa z morsko vodo.
Priporočam da kupiš ročni aparat - še bolje bo dva. Lahko tudi manjša. Dva predlagam zato, ker jih ponavadi pozabimo servisirat v predpisanem roku in nisi nikdar čisto siguren v delovanje. Pri dveh so pa možnosti za odpoved skrajno majhne.
Ali pa kombinacijo 1 aparat in 1 požarno odejo (fire blanket).
Kolkor vem o Bonpet kapsulah so krasna stvar za zaprte prostore in čase ko ni nikogar na barki, saj delujejo avtomatsko. Sem pa v dvomih koliko bi bila koristna na odprtem čolnu.
Priporočam da kupiš ročni aparat - še bolje bo dva. Lahko tudi manjša. Dva predlagam zato, ker jih ponavadi pozabimo servisirat v predpisanem roku in nisi nikdar čisto siguren v delovanje. Pri dveh so pa možnosti za odpoved skrajno majhne.
Ali pa kombinacijo 1 aparat in 1 požarno odejo (fire blanket).
Kolkor vem o Bonpet kapsulah so krasna stvar za zaprte prostore in čase ko ni nikogar na barki, saj delujejo avtomatsko. Sem pa v dvomih koliko bi bila koristna na odprtem čolnu.
vzemi dva tri kilogramska,ju vsake toliko pretresi in obrni ter prisloni k ušesu in slišal boš kako se prah premika.to je vsa umetnost vzdrževanja lahko pa RGA odneseš tudi na servis če nisi siguren da deluje namreč vzrok nedelovanje ali slabega delovanje je posedlost prahu.še bolje pa če imaš en RGA na prah in enega na plin CO2 ki ne poškoduje elektornskih naprav.
Kolkor vem o Bonpet kapsulah so krasna stvar za zaprte prostore in čase ko ni nikogar na barki, saj delujejo avtomatsko. Sem pa v dvomih koliko bi bila koristna na odprtem čolnu.[/quote]
Mislil sem predvsem za notranje motorje, kjer je prostor za vgradnjo ene ali dveh ampul, najsi bo to za jadrnico ali pa gliser.
Lp,T
Mislil sem predvsem za notranje motorje, kjer je prostor za vgradnjo ene ali dveh ampul, najsi bo to za jadrnico ali pa gliser.
Lp,T
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Razumem. Tam so najbrž koristne.
Meni se zdijo dokaj drage, in smiselne predvsem takrat, ko te ni v bližini. Če si tam, lahko (najbrž) sam učinkovitejše ukrepaš.
Zato je smiselnost nakupa močno pogojena z izvedbo električne napeljave in kapitanovimi navadami. Sam imam vedno kadar nisem prisoten izklopljeno motorno elektriko - in do sedaj je bilo vse OK.
Meni se zdijo dokaj drage, in smiselne predvsem takrat, ko te ni v bližini. Če si tam, lahko (najbrž) sam učinkovitejše ukrepaš.
Zato je smiselnost nakupa močno pogojena z izvedbo električne napeljave in kapitanovimi navadami. Sam imam vedno kadar nisem prisoten izklopljeno motorno elektriko - in do sedaj je bilo vse OK.
Sam imam bonpet vedno na plovilu, montiran, direktno nad motor.
Ne morem trditi, da stvar odlično deluje, saj se mi še ni sprožila, ( in molim boga,da se ji ne bo treba ) sproži se ko temp. v prostoru preseže 150C, oz tekočina v njej preseže 90C. Pogasi pa 8kubikov, v zaprtem prostoru, oz 40x40cm odprtega ognja, vsaj nekako tako navajajo, če se prav spomnim...
Rok delovanja 10let...
Seveda je pametno imeti še kak aparat na prah...
Ne morem trditi, da stvar odlično deluje, saj se mi še ni sprožila, ( in molim boga,da se ji ne bo treba ) sproži se ko temp. v prostoru preseže 150C, oz tekočina v njej preseže 90C. Pogasi pa 8kubikov, v zaprtem prostoru, oz 40x40cm odprtega ognja, vsaj nekako tako navajajo, če se prav spomnim...
Rok delovanja 10let...
Seveda je pametno imeti še kak aparat na prah...

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
motorni napisal/-a:Si bom kar tole temo sposodil, iščem, kje piše o gasilniku v avtomobilu, v kombiju je menda obvezen, nikakor pa ne najdem zakona, pravilnika ali uredbe, kjer je to napisano. Ali kdo ve?
Jaz imam gasilni aparat povsod. V čolnu, v kombiju in v avtomobilu. Glede na to da je vse več elektronike in vse več možnosti da pride do vžiga je vedno najbolj pomembna prva minuta da pogasiš požar. Kasneje ga tudi s več aparati ne boš.
Zato ti priporočam ne glede na zakon, da imaš pri sebi vedno gasilni aparat.
LP Klemen
Za na čoln bi jaz priporočal Bioversal gasilnik. Je biološko nesporen, boljši od prahu in še šmir topi ....
Poglej tega z 1,5litrom - 4kg.
http://trgovina.gasilnik.si/11-gasilnik-bioversal-eko-p2.html
Poglej tega z 1,5litrom - 4kg.
http://trgovina.gasilnik.si/11-gasilnik-bioversal-eko-p2.html
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti