fishfinder pomoč pri nakupu

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

fishfinder pomoč pri nakupu

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » So Dec 15, 2012 16:51

Namreč kupujem malo bolši fishfinderja, kaj mi priporočate in kakšne so vaše iskušnje.Zdaj je na plovilu garmin 160 blue, kar mi ne zadostuje. Hvala za vse odgovore.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Dec 15, 2012 19:35

.

Ja no, zelo skopo vprašanje.

Zakaj ga potrebuješ, da ti ta bolj osnovni model ne ustreza?

FF ti pač pokaže tisto, kar zazna. "Hoby" FF program ni v veliki povezanosti s ceno. Nekaj je na tem, to je res, toda boljši-dražji niso toliko bolj vsemogočni, kot si morda misliš. Podatke s sonarja je treba znat "brati". To zmeraj povdarja naš član

Nikola Tesla
Admiral

, ki je velik strokovnjak za navtično elektroniko.
Seveda so tudi drugi, ampak sedaj sem izpostavil njega.

Ena tema je tale

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... fishfinder

Tudi tu smo nekaj rekli.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0

Intakodalje.........

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
LUNA557
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » So Dec 15, 2012 22:00

Na prjšni pasari sem imel humminbirda 3D,ki mi je izvrstno služil.Uporabljal ga bom predsem za panulo. Saj terenov,ki sem jih dosegel z pasarco sem v 10 letih do dobro spznal,zdaj z hitrjšim čolnom bom šel na nove destinacije terena pa ne poznam še. Isčem v rangu cca 500 eur da mi bo služil. Gledal sem že lowrenca mark 5xpro dsi,humminbirda 998 cx combo (ta ima že gps),garmina (samo so miga odsvetovali) pravijo da je bolj žalost. Ker pa je poplava vsega tega pa ne vem za kaj bi se odločil.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Dec 15, 2012 22:25

.

Odločit se boš moral vsekakor sam.

Počakaj par dni, da se še kdo oglasi.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 17, 2012 19:55

Manjši Garmin 420, 421, 520 in 521, vsi z oznako S bo res bolj revščina. Sicer za globino bo več kot odličen in ni noben niti 1% boljši!
Če boš gledal tudi teren in to tudi znaš ločit, pogledat barve itd itd, potem bo Garmin ploter 720S ali pa boljši zagotovo več kot odličen in to odsvetovanje je lahko samo s strani nekoga, ki nima pojma! Na tem FF lahko vidiš toliko da se ti kar megli, nastavitev je milion, od ojačanja, zoomov, dveh frekvenc, split zoom, split frequency... Vse to je noro uporabno, sploh če je globina med 5 in 20 metri! Je pa res, da tak Garmin še zdaleč ni poceni!
Če hočeš še korak naprej, potem je to Lowrance, ki naj bi izrisal še več detajlov...

Ostalo ne vem, vendar kot pravijo tisti, ki so že delali z različnimi med tistimi renomiranimi ni velikih razlik! Sonde imajo tako ali tako praktično vsi enake...
LUNA557
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » Po Dec 17, 2012 21:00

Zadeva zgleda super samo cena je pa......! :shock: Bolj se nagibam k lowrencu , pravijo da je najbolši od tako imenovanih hobi varijant ker profi zadeve pa stanejo. Vidim pa da tema ni kaj zanimiva saj se samo pajer 1 uklučuje v debato ali pa nobeden nima teh el. pripomočkov na plovilih kar zelo zelo dvomim. Hvala pajer 1 , ki vsaj ti daš mal pomoči,net sem obrnil na glavo, pa itak je še do maja nekaj časa da kaj najdem. POMOČ pa je še dobrodošla.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 17, 2012 21:09

Saj bo še kakšno mnenje zagotovo.

Je pa na splošno kot sem ti napisal. Vsak, tudi najcenejši črnobeli FF bo globino kazal zelo dobro. Pri plovbi s 3 do 5 vozli hitrosti bo ta delovala do nekje 60 do 80 metrov, kar bo več bodo motnje. Če boš s čolnom miroval, pa bo tudi najcenejši deloval do 150 in več metrov! Boljši so ponavadi tudi močnejši, moč se iz 100 W dvigne na nekaj sto, 500 W je že lepa vrednost, 1 kW pa ubija! Tako bodo tudi globine preko 500 metrov vidne! Sicer tega ne rabiš, vendar takšna moč bo kazala pravo globino in konfiguracijo terena do nekje 60 metrov tudi pri 25 vozlih hitrosti!

Če pa se misliš naučiti res čitati FF, potem pa bi tudi jaz glede na rekla-kazala predlagal Lowrance. Sam ga nisem nikoli imel (no ja, sem, vendar starega 20 let, ki je bil pogreb, vendar pred 20 leti verjetno špica). :lol:
LUNA557
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » Po Dec 17, 2012 21:22

Za čitanja FF nimam težavi saj imam FF že kakih 20 let ,ko je biloto pri nas še bolj v povojih. Iščem srednji višji cenovni razred,ki imajo nekje med 400 in 800w res paje da tudi če maš najsodobnejšo opremo in jo ne znaš uporabljati ti ne pomaga nič.
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Po Dec 17, 2012 22:02

Jaz imam Lowarnce 7 gen2, pred tem sem imel garmin ff140 in ti lahko povem, da je velika razlika v detajlih oz. prav druga "pesem". Ne vem kako je z drugimi ff-ji, na mojem znam razločit kalamare (sicer sem potreboval kar nekaj časa in čaranja, da sem ugotovil), vrvi v vodi zriše, grebene, globina dela tudi pri glisiranju 20-25kn, prejšnji je odpovedal. Glede rib pa je tako, da veliko ribo tudi moraš znaš prečitat iz sonarja, tista oznaka katera kaže kako velika naj bi bila riba ne velja.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Dec 17, 2012 23:58

Luna,v kolikor sem prav razumel si prej imel Humingbirda 3D. Je bil to morda že structure scan model (recimo 917, ki je bil prvi na trgu) ali pa si imel tisto zadevo, ki je izrisala kvazi 3D mrežo iz vsega nekaj točk? Kajti če si že nekoč imel pravi structure scan, potem boš sedaj malo razočaran. Vsekakor v tem cenovnem razredu izberi Lowrance. Poglej ZS.
LP NT
bostjan9
Admiral

Garm.

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Dec 18, 2012 09:28

Prebiram vaše misli glede navigcije.

Prej sem imel 421 s, katerega so mi "maznili" iz barke, sedaj sem nabavil 521 S Garmin seveda.

S 421-ko nisem bil ne vem kako zadovoljen glede Sonarja....tiste ribice, ki so plavale so bile resnično tralala-hopsasa...kot je nekoč napisal Gaso....da so lahko otroci gledali TV med ribolovom...samo moji otroci so že večji in tega ne potrebujem več.

Vprašanje: ali je sonar in fishfinder na 521-ki (je še nisem preizkusil) kaj boljši.

Na to bo verjetno dobro odgovoril NT.

b9
LUNA557
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » To Dec 18, 2012 15:31

Ja imel sem tistega ,ki je imela strukture scan zato sem v velikih dvomih gledal sem od lowrenca elite 5 dsi FF ploter in elite 5 color FF gps cartploter, prosim za mnenje.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Dec 18, 2012 18:51

Prvo kar se čudim je to, ko pišete o tistih ribicah na displayu... To je prvo, kar je potrebno IZKLJUČITI takoj, ko ga prižgeš! Tisto nima nobene veze z gledanjem podmorja!!!

Garmin 521 bo ista žalost kot 421... :cry: Sicer je čisto OK, globina bo delala ko šus, tudi dno boš lepo videl, sama resolucija scan-a na sredini, kjer so ribe pa je revščina in ne ločiš ničesar...
Kot sem napisal je Garmin vrhunski na 720S in naprej. Poseben FF black box na NMEA 2000 je tudi vrhunski na kateremkoli ploterju... Samo tukaj je problem cena, to ni za male barke, ker je enostavno predrago!

Lowrance-ov 5 colski FF je odlična zadeva in ni primerjave z Garminom 421 ali 521...! Je zagotovo v rangu Garmina 720S, če ni še bolj čist...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Dec 21, 2012 22:41

Jaz imam 1kw sondo, pa Raymarine C120W, pa tudi Garmin 250C.
Meni se zdi vsa ta razprava o sonderjih, seveda če jih potrebujemo za lov zobatca se pravi do 50m globine, čisto brez veze.

Rabite, GPS, da imate svoje pretekle rute na ekranu, kjer ste že enkrat nekaj ulovili in globinomer oziroma vsak sonar, ki kaže globino bo služil namenu, raje se ukvarjajte, ali kaže globino tudi pri višjih hitrostih barke, ne samo pri 2 vozlih, pa boste na koncu veliko bolj srečni. Upam, da sem prišparal komu kakšnega jurija €. :lol:
LUNA557
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » So Dec 22, 2012 08:13

Mogoče imaš prav, važno je da ko prideš na globino 30+ da dela globina tudi pri večji hitrosti. mislim da bom vzel elite 5 dsi z ploterjem,samo moram najti kje pri nas ker z naročanjem prek raznih spletnih trgovin nimam glih dobrih iskušen.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov