VHF antena - na vrhu jambora vs. na roll bar-u?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

VHF antena - na vrhu jambora vs. na roll bar-u?

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Dec 27, 2012 01:55

Od nakupa barke sem imel probleme z VHF kablom, ki je bil večinoma speljan v žleb, kjer tečejo drsniki glavnega jadra. Letos sem našel enega mojstra s katerim sva se zezala cel popoldan in skušala napeljati kabel tako kot treba; vendar je vedno nekje na 1/3 od vrha jambora vrvica z maticami na koncu prišla v sam žleb drsnikov gl. jadra, čeprav je bila spuščena v pravo luknjo na vrhu jambora.

Da preprečim nadaljnje zapletanje kabla in vodnikov gl. jadra, sem se odločil, da se kabel odreže in to leto sem večinoma uporabljal ročno VHF postajo. V naslednji sezoni pa bi moral najti neko primernejšo rešitev.

Ena možnost je menjava obstoječega kabla signalne lučke na vrhu jambora s tanjšim (in menjava lučke z ledico). Na ta način bi morda oba kabla spravil skozi kanal, kjer gre sedaj debel kabel za signalno luč.
Druga možnost pa bi bila montaža VHF antene na roll bar na krmi - vendar bo tako antena seveda precej nižje.

Vprašanje: koliko zmanjšam domet VHF postaje, če postavim anteno na roll bar namesto na vrh jambora in ali lahko to kako kompenziram (močnejši oddajnik etc.)?
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

Re: VHF antena - na vrhu jambora vs. na roll bar-u?

OdgovorNapisal/-a heron » Če Dec 27, 2012 02:53

Grega295 napisal/-a:Vprašanje: koliko zmanjšam domet VHF postaje, če postavim anteno na roll bar namesto na vrh jambora in ali lahko to kako kompenziram (močnejši oddajnik etc.)?

Odgovor: http://www.qsl.net/kd4sai/distance.html
Recimo če anteno prestaviš iz 18m na 4 m višine si zmanjšaš domet iz 11 milj na 4 milje.
Seveda je važna tudi višina antene druge postaje, stanje morja itd.

To velja za morje brez ovir.
Če je vmes hribček ali druga barka je višina lahko odločilna tudi na kratke razdalje.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Dec 27, 2012 11:23

Kot je napisal Heron - s pojasnilom.

Višina antene
    VHF radijska postaja deluje z zelo kratkimi radijskimi valovi, ki se širijo (za praktično uporabo) enako kot vidna svetloba.

Vidiš pa bodisi do obzorja bodisi do vzpetine (zgradbe - recimo svetilnika...). Dobra predstava je, da je tvoja VHF antena žaromet - in tisto za obzorjem ali za vzpetino je - kar zadeva VHF signal - v senci.

Veljajo torej popolnoma ista pravila (in izračuni) kot za razdaljo, do kod vidiš predmete na morju (obzorje, nad njim najprej vidiš jambor, potem šele trup) in svetilnike (za vidnost na dano razdaljo s palube je potrebna določena najmanjša višina svetilnika).
    SlikaSlika

V ozadju je (vsaj nekoč) vsem domači Pitagorov izrek (9 + 16 = 25 :wink: )
    Za več o tem klik na zgornjo sliko...

In ker je vidnost na razdaljo večja, če si višje, so bili nekoč visoko na jamborih opazovalci , zdaj so tam radarske sprejemno-oddajne antene in VHF antene.
Posredniki
    Repetitor je pri VHF (zelo visoke frekvence elektromagnetnega valovanja) zelo pogosto uporabljen trik. Pasivni repetitor v amaterskih zvezah je recimo odboj od meseca in podobno, mislim da predvsem pri KV odboji od ionosfere - katere stanje je odvisno od sončne aktvnosti - in podobno).

V radioamaterskih zvezah so repetitorji postavljeni bodisi na posameznih mestih tako, da se lahko sporazumevata dve radijski postaji, ki se med seboj ne vidita, bodisi v parih - kjer ena postaja komunicira z enim, druga z drugim repetitorjem in je med tema dvema link (nekoč radijski, zdaj mogoče oba priklopljena na internet?).

Zato imajo obalne VHF radijske postaje često velik domet, če je oddajnik na primerni višini (CRO verjetno Učka in podobno).

Druga vrsta repetitorja je na satelitu, ko je - če je konstelacija dovolj gosta - vedno vsaj eden, ki te 'osvetljuje' (v območju signala).

Primer tega je EPIRB
    EPIRBs, officially known as Emergency Position Indicating Radiobeacons, are emergency beacons used in maritime distress. They are designed to save your life if you get into trouble by alerting rescue authorities and indicating your location anywhere in the world. They utilize the COSPAS-SARSAT and GEOSAR satellite systems by sending a distress signal on 406 MHz frequency that is used to pinpoint your exact location. The coordinates are then sent to the appropriate agency to begin rescue efforts. EPIRBs can also be equipped with GPS technology that transmits your LAT/LONG for precise locating and faster rescue.

Podobno velja za vse ostale zveze, kjer je posrednik satelit (radijske ali internet).

Nemirno morje
    Spomnimo se - za VHF zvezo je potrebna vidnost med oddajnikom in sprejemnikom. Gospodje, ki se zdaj preganjajo okrog Antarktike (Vendee Globe) mislim da poročajo o valovih nekje do 7 m (seveda se potrudijo izogniti nanjneugodnejšim področjem, in tudi siecer so maksimalni osamljeni - 'odtrgani' ali 'nori' valovi (freak waves) - verjetno višji, ampak o tem kako verjetni so koliko višji bi kje drugje).

Vendar to pomeni, da če hočeš obdržati zvezo med dvema barkama, ki sta v valovnih dolinah, mora biti antena minimum od minimuma toliko nad gladino, in torej višino nad 7 m računaš za tisto, kjer sicer za izračun oddaljenosti obzorja računaš od morske gladine.

Pri nihanju jambora (in antene na njem) na nemirnem morju zvezo najbrž oteži še Doplerjev učinek (tisti, s katerim nam policaji merijo hitrost z radarjem), kar pomeni, da se opazovalcu na mirni anteni zaznana frekvenca antene na jamboru, ki niha, spreminja; če se guncata obe, je zadeva še malo bolj zmedena.

Kolikšna je variabilnost zaradi tega bom še pobrskal, verjetno pa mora biti oprema za to prilagojena (ne sme biti filtrirano na preozek kanal ipd.)

Sklep
    Če bi rad, da ti VHF povezave delajo več kot na 5-10 NM, kolikor je pričakovana vidnost s krova na krov druge barke na mirnem morju, poštimaj napeljavo in anteno na jamboru, pa čeprav bo s tem nekaj truda.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Dec 27, 2012 11:34

Hvala obema. Ker je domet VHF postaje precej pomemben iz varnostnega vidika, seveda ne bo druge kot urediti zadevo.

Še eno "butasto" vprašanje: ali je na kak način mogoče uporabiti zadnji štraj kot anteno?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 27, 2012 11:50

Da, za KV z antenskim tunerjem. Ne za VHF.
Ko boš menjal kabel se oglasi, ker imam odličen kabel, da ne boš montiral RG58 in bi ti bilo kasneje žal.
LP NT
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Dec 27, 2012 12:10

Hvala NT, glede kabla imam v spominu; ravnokar pa berem tudi tole.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Če Dec 27, 2012 20:46

Kot si verjetno že opazil je kabel preozek in pada iz svojega žleba v žleb drsnikov glavnega jadra. Kabel od lučke pa je nekaj debelejši in zato ne more zdrsnit v žleb od drsnikov.
Sam sem reševal tako, da sem kabel napeljal v pravo luknjo na vrhu in ne glede na to, da je zdrsnil ven spustil kabel do dna in na pravo luknjo ven. Nato sem od vrha proti dol porival kabel v svoj žleb in vtikal koščke trde spužve(črna guma z mehurčki) v stranski utor tako, da ni dovolilo kablu zlesti nazaj v žleb od drsnikov. Kosi gume ne smejo bit preveliki, ker jih ne moreš vtaknit not in ne premajhni, ker je nevarno, da padejo ven. Tako sem fiksiral kabel na vsakega pol metra.
Druga varjanta, ki pa je nisem poskusil pa je, da na drugi strani od kabla lučke, kjer je kanal prost vstaviš nov kabel za VHF. Moreš pa izbrat debelejši kabel z oznako RG213 in zamenjat končnike, ki so primerni za ta kabel.
Kabel naj bi bil boljši kot navadni tanek, ne vem pa zakaj. Bo povedal kdo, ki se spozna.
Tega sistema še nisem poskusil. Če boš sam poskušal, se boš verjetno kar namatral, ker je kabel trši in debelejši.

L.p.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Dec 27, 2012 21:48

Dinksi, tole je super informacija. Namreč, ni nama bilo jasno z mojstrom, zakaj vrvica z utežjo kar naenkrat pride ven v žlebu za gl. jadro (nekje na 2/3 jambora), čeprav jo je z vrha spuščal povsem počasi in le-ta ni nihala. Bodisi se kanali na neki točki združijo ali pa bi moral kabel malo zaviti (vrvica pa je šla naravnost).
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Če Dec 27, 2012 22:22

Tvoj jambor zgleda nekako tako v prerezu:
Slika

Slika je bolj informativna in risana po spominu približno 8-10 let nazaj.

Mislim pa da boš lepo videl kako zgleda profil, če odstraniš komplet črno plastiko na kateri vstavljaš drsnike v jambor.

Upam, da ti kaj pomaga.
L.p.
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Če Dec 27, 2012 23:37

Bodite pazljivi pri teh visinah ....na morju z visino ni tezave ali je antena na 10m ali na 4m ....razlika je tu zanemarljiva. Vecja kot je visina vec je kabla in ravno v teh klasicnih kablih RG 58 je precej izgub...zato raje uporabite kvaliteten kabel recimo kak H 200 z dvojnim posrebrenm oklpom ali kaj podobnega ....NT to sigurno ima , pa rudi kak kvalitetnejsi konektor ...navaden PL je za VhF ze precej svoh....
Vsekakor pa cim manj kabla tem bolje bo....ne toliko zaradi oddaje ker moci je kar precej , ampak na sprejem se pa zelo pozna...
Na razne odboje pa se raje ne zanasajte , ker tega se pri takih antenah in moceh pac ne da ....to je ze druga zgodba z usmerjenimi antenami pa velikimi mocmi....
Sam ponavadi antene malo predelam in sicer dodajam radijale ....ker je vecni problem na colnu ozemljitev , ampak cudezev se z navadno vertikalko pac ne da delat.

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Dec 28, 2012 20:32

SeaFun, moj prispevek je pokril več temeljev za - v tistem primeru kratke - sklepe: poštimaj napeljavo v jambor, ker se to splača, če hočeš imeti z VHF več kot nekaj NM dosega na mirnem morju.

O resnih zvezah je sicer že tekla beseda tukaj - SSB, Navtex...

Ne glede na to:

Vidnost
    Enostavno: kolikor vem, če ni medsebojne vidnosti (neposredno ali posredno za tisto frekvenco RF spektra) med antenama, ni VHF zveze, pa če je razlog za medsebojno ne-vidnost kakršen koli (za obzorjem, med valovi, za otokom - ni važno).

Pri TV sprejemu - česar se bodo starejši spomnili - je marsikdaj šlo z odboji, ampak tam so bile moči večine komercialnih oddajnikov (običajnih moči TV še nisem preveril, komercialni radijski s Krvavca so 1 ali 2 KW, odvisno od programa). Zadeva je podobna, kot je pri osvetlitvi z sosednje stavbe z močnim žarometom svetlo tudi za našo stavbo - in ekvivalentno kjer je svetlo, je mogoče sprejeti uporaben signal. Ne da se pa oddati uporabne moči - razen, če je - ko svetim nazaj na odboj s sosednje stavbe tam kakšna bela površina ali morda celo konveksno zrcalo.

Če imaš ti o tem kaj, na kar še nisem naletel, krasno - ko to napišeš, bom vedel več kot zdaj.

Na morski gladini pa si se strinjal, da repetitorje in odboje od Lune in meteorskih rojev ipd. :lol: :lol: :lol: zanemarimo. Če je tako, potem pač ni več veliko primernih objektov, ki bi odbili VHF signal za obzorje.

Ker torej višje postavljena antena pomeni na morski gladini večjo oddaljenost obzornice, pomeni potencialno vidnost med VHF antenama na večjo razdaljo. In ker - kolikor vem - VHF z nobeno močjo ne doseže skozi ali zavije za oviro - nič bolj, kot žaromet sveti skozi hrib (razen če je kje tunel ali če je oddajnik EM valovanja laser, ki hrib prevrta itn. itn. :lol: :lol: :lol: ), je izguba moči pri oddaji in pri sprejemu - ki sta pomembni, kot si zapisal - še vedno manj pomembna, kot medsebojna vidnost.

O odvisnosti medsebojne vidnosti anten od višine pa ne bom ponavljal.

V glavnem, VHF postajo (in radar) dovolj visoko, da bo nad valovi, kakršne pričakuješ, in da bo po možnosti seglo nekaj nm. daleč za obzorje. Če imaš jambor, je to dovolj visoko na jambor. Če nimaš dovolj dosega, je to lahko ena od reči, ki te upravičeno zakonsko omeji na obalno plovbo.

Izgube na oddaji
    Na izgube pri oddajni moči mislim da v praksi največ vpliva uglašenost antenskega sistema (oddajnik, kabel in antena), zlasti SWR. Če je zadeva zelo slaba in oddajnik ne vsebuje mehanizma, ki preprečuje oddajo z veliko močjo v takih okoliščinah, se da samo z oddajanjem (recimo brez antene) skuriti oddajni del radijske postaje. Če je sicer SWR ne-optimalen, pa imaš izgube, gretje oddajnika, kabla in antene in mislim da moraš pričakovati tudi sekundarne RF motnje.

Sprejem
    Na občutljivost pri sprejemu pa vplivajo antena, kabel (kakovost in dolžina) in vrsta in kakovost spojev.

Dober vir za pojasnitev osnov (čeprav je v osnovi za TV sprejem) je recimo Antenna basics

Mere so sicer v čevljih (moji so okrog 31, ampak nima veze :lol: :lol: :lol: ), ampak zakonitosti se da videti in tudi zadeve izračunati.

Zlasti zanimiv je tale stavek s tiste povezave - sicer čisto brez konteksta:
    (If you follow the above rule, the cable length becomes irrelevant, and reducing the cable length yields no benefit.)

V končni fazi pa narediš, kot je napisal NT - izbereš primeren kabel in ga napelješ tako, da ga prehitro kaj ne sesuje, nanj primerne konektorje in anteno in vse skupaj uglasiš s postajo. Oziroma najdeš koga, ki to zna (jaz sem podobne reči zadnjič bolj zares počel na CB postajah in podobnem in kako so že rekli - ata, kdaj ste pa tazadnič...

Auuu, tega je pa že dolg...) :wink: :lol: :lol: :lol:

Usmerjene antene in pomorske VHF zveze
    Pomorske VHF zveze so (domnevno) del varnostnega sistema plovbe in morajo omogočati povezave med poljubnima dvema ploviloma tudi, če mora eno od njiju spremeniti kurz ali ga premetavajo valovi.

To lahko pomeni, da je usmerjena antena problem, ker nikoli ne veš, ali te ne bo kdo - ki je v stiski - klical iz kota, kjer imaš gain minimalen. V glavnem po mojem to predvsem iz tega razloga bolj ko ne odpade.

Dodatni radiali... Na jamboru, kjer bodo jadra, dvižnice in dobri refuli vetra... Majčkeno skeptičen.

Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Pe Dec 28, 2012 21:17

Se strinjam , jaz sem samo hotel samo bolj enostavno povedat ... ker imamo v glavnem na morju opravka z vertikalkami , ki imajo teoreticno ojacanja cca 3 dB v praksi pa skoraj nic....torej z takimi antenami je tesko karkoli narediti , racunati na eventuelne odboje itd.
Sicer se pa strinjam glede odbojev .... tega smo kar dost poceli , in se letos smo par zvez naredili z mojega balkona v Kornicu na Krku in sicer na 144 mhz ...samo je blo 200w moci ...na 50Mhz pa je slo tud z 50 w moci.Perseidi avgusta so najboljsi in najpogostejsi...utrinki so vidni najbolj.Ampak to je druga zgodba ...tle so sekunde na voljo za zvezo in to ne pride upostev za morje ipd.
Antene so prakticno vse ze uglasene , ce pogledam antene ki so so dane na jambor za jadrnice ...v principu so zelo kratke ...lambda /4 , kar je slabo...pa se kar neki metrov kabla in rezultat ne more biti dober.
Na motorcih so pa vsaj lambda/2 oz. lambda 5/8 , tle je pa ze nekaj dB-jev vec in to je mnogo bolje.
Swr meter se seveda nepogresljiv instrument pri vsakem oddajniku ...ker stem lahko nadzorujes ali sistem dela ...kabli konektorji ...voda v kablu itd. , ampak tega skor noben ne prakticira, in sem dostim ze resil "nakup" nove postaje ali antene.
Vsekakor pred nakupom anten in tega svetujem da se posvetujejo z nekom ki to dobro pozna , da jim ne bodo prodajali anten ki so prakticno umetno breme ... kot so naprimer na rocnih postajah itd. .... pol pa "bolje te vidim nego te cujem"....

Mal se mi ze tozi po morju ...sedaj ko to pisem iz mrzlega Bovca.

Lepe praznike vsem ....

Moja barka je ostala cela v Punatu! Je pa bila blizu...
Vsaka cast gasilcem in vsem za hitro akcijo
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » So Dec 29, 2012 08:46

čim višje, tem bolje.
ni druge.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » So Dec 29, 2012 22:19

SeaFun napisal/-a:Se strinjam , jaz sem samo hotel samo bolj enostavno povedat ... ker imamo v glavnem na morju opravka z vertikalkami , ki imajo teoreticno ojacanja cca 3 dB v praksi pa skoraj nic....torej z takimi antenami je tesko karkoli narediti , racunati na eventuelne odboje itd.
Sicer se pa strinjam glede odbojev .... tega smo kar dost poceli , in se letos smo par zvez naredili z mojega balkona v Kornicu na Krku in sicer na 144 mhz ...samo je blo 200w moci ...na 50Mhz pa je slo tud z 50 w moci.Perseidi avgusta so najboljsi in najpogostejsi...utrinki so vidni najbolj.Ampak to je druga zgodba ...tle so sekunde na voljo za zvezo in to ne pride upostev za morje ipd.
Antene so prakticno vse ze uglasene , ce pogledam antene ki so so dane na jambor za jadrnice ...v principu so zelo kratke ...lambda /4 , kar je slabo...pa se kar neki metrov kabla in rezultat ne more biti dober.
Na motorcih so pa vsaj lambda/2 oz. lambda 5/8 , tle je pa ze nekaj dB-jev vec in to je mnogo bolje.
Swr meter se seveda nepogresljiv instrument pri vsakem oddajniku ...ker stem lahko nadzorujes ali sistem dela ...kabli konektorji ...voda v kablu itd. , ampak tega skor noben ne prakticira, in sem dostim ze resil "nakup" nove postaje ali antene.
Vsekakor pred nakupom anten in tega svetujem da se posvetujejo z nekom ki to dobro pozna , da jim ne bodo prodajali anten ki so prakticno umetno breme ... kot so naprimer na rocnih postajah itd. .... pol pa "bolje te vidim nego te cujem"....

Mal se mi ze tozi po morju ...sedaj ko to pisem iz mrzlega Bovca.

Lepe praznike vsem ....

Moja barka je ostala cela v Punatu! Je pa bila blizu...
Vsaka cast gasilcem in vsem za hitro akcijo

dolžina antene je verjetno primerna glede na mesto montaže.zamisli si na vrhu jambora recimo še 2500 mm anteno. ni glih fora.ti jo zlomi ko zobotrebec.ker je že visok jambor je lahko tudi antena krajša.tisti, ki ima nizko montažo pa z daljšo anteno izboljša karakteristike sprejema in oddaje.
kar se tiče usmerjenih anten-VHF-slovensko UKV, ti pa zagotavljam, da je uporabnost vertikalne antene v vsakdannji uporabi sploh pa v stresni situaciji najbolj enostavna.velja tudi za KV antene.
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » So Dec 29, 2012 23:41

drzi...ker je najbolj enostavno.
SeaFun
Rodman Ventura 890

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov