Nož na osi propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Nož na osi propelerja
Pozdrav,
Mi lahko kdo priporoči kakšen nož naj namestim na os propelerja, kje ga nabavit in morda še kaj...
Hvala!
Mi lahko kdo priporoči kakšen nož naj namestim na os propelerja, kje ga nabavit in morda še kaj...
Hvala!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
.
Videl večkrat te "nože" na JEANNEAU-jevih modelih Merry Fisher. Stvar sploh ni tako enostavna. Odgovarjat mora debelini osovine, utorom za zagozdo-kajlo, premer samega "noža". Nož je pa okrogel in je v bistvu žaga ali kot rezkar. Montira se ga direktno pred, na propeler.
Ni pa vsemogočen.
Zreže vse vrvi, ki so čvrsto vpete. Na dno , drugo plovilo itd. Prosta vrv v vodi se pa lepo zavije okoli osovine in propelerja. Tu pa ni drugega kot maska , nož pa v vodo.
LP
.
Videl večkrat te "nože" na JEANNEAU-jevih modelih Merry Fisher. Stvar sploh ni tako enostavna. Odgovarjat mora debelini osovine, utorom za zagozdo-kajlo, premer samega "noža". Nož je pa okrogel in je v bistvu žaga ali kot rezkar. Montira se ga direktno pred, na propeler.
Ni pa vsemogočen.
Zreže vse vrvi, ki so čvrsto vpete. Na dno , drugo plovilo itd. Prosta vrv v vodi se pa lepo zavije okoli osovine in propelerja. Tu pa ni drugega kot maska , nož pa v vodo.
LP
.
Nazadnje spremenil pajer1, dne So Jan 19, 2013 11:08, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
Zelo odvisno... saj ne gre samo za vrvi, aktualne so tudi vrečke, polpotopljeni kosi polivinila... Prej, ko sem imel še sail drive to ni bil nevem kak problem, ker je postavljen precej blizu kobilice, sedaj na osnem pogonu je pa možnost kar nekaj večja, saj je propeler precej oddaljen od kobilice.
Pri tem Gatorju je po mojem tudi precej zapletena montaža, ker moraš ohišje statičnega dela pritrdit na nosilec osovine.
Pri tem Gatorju je po mojem tudi precej zapletena montaža, ker moraš ohišje statičnega dela pritrdit na nosilec osovine.
Tex napisal/-a:Če se ti "štrik" navije okoli propelerja oz okoli gredi, ga vedno porine naprej proti premcu, torej v nosilec gredi... tam pa ga čaka tale vaš gator...
Tex, tole mi pa razloži.
Kako naj gre štrik naprej, proti premcu, če pluješ?
Za moje razumevanje fizike gre proti krmi.
LP
.
pajer 1
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
Ena okoli tega.... http://www.youtube.com/watch?v=JImiuemabIY
Jaz imam diskast rezalnik z rahlo valovitim rezilom. Mislim, da je Shaft Shark ali nekaj takega.
Sestavljen je iz dveh polovic, ki jih enostavno priviješ skupaj (lahko pod vodo in to ne, da bi snemal vijak ali karkoli.
Naš sharki je že bil na barki, ko smo jo kupili in mislim, da je standardna oprema vseh Sunsail jadrnic.
Če največja čarter firma na svetu to daje standardno na svoja plovila to sigurno pomeni, da se stvar splača imeti.
Zadeva ne pepreči navitja male polivinil vrečke, prepreči pa poškodbo osi, menjalnika, propelerja ali tesnenja osi (kako se po slovensko reče "cutlass bearing?).
Paz le, ko čistiš vijak, da se ne urežeš.
Tele škarje so verjetno boljše, a po mojem predrage.
Mali disk dela čisto v redu.
Sestavljen je iz dveh polovic, ki jih enostavno priviješ skupaj (lahko pod vodo in to ne, da bi snemal vijak ali karkoli.
Naš sharki je že bil na barki, ko smo jo kupili in mislim, da je standardna oprema vseh Sunsail jadrnic.
Če največja čarter firma na svetu to daje standardno na svoja plovila to sigurno pomeni, da se stvar splača imeti.
Zadeva ne pepreči navitja male polivinil vrečke, prepreči pa poškodbo osi, menjalnika, propelerja ali tesnenja osi (kako se po slovensko reče "cutlass bearing?).
Paz le, ko čistiš vijak, da se ne urežeš.
Tele škarje so verjetno boljše, a po mojem predrage.
Mali disk dela čisto v redu.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov