Rezervoar za gorivo

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Rezervoar za gorivo

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jun 02, 2008 21:43

V novem pravilniku o čolnih in plavaločih napravah piše tudi tole:

(4) Če je motor ali tank s tekočim gorivom pod krovom, mora biti prostor zadostno zračen, v njem ne sme biti odprtega ognja, kakor tudi nobene naprave, ki bi lahko povzročila iskro.

Sedaj pa moje vprašanje, kupili smo rabljen fisherman dolžine 6m z izvenkrmnim motorjem, ki ima pod zadnjo klopjo rezervoar za gorivo, zraven pa še zmešnjavo kablov, akumulatorsko stikalo in varovalke za sidrni vinč.
Vso to elektriko bom seveda spravil v red, za prezračevanje sem pa mislil namontirati na mesto, ki je zaščiteno pred vodo en ventilator z elektronsko komutiranim motorjem, ki ne iskri (taki so npr. v PC računalnikih); ta bo črpal svež zrak v omenjeni prostor, poleg tega pa še cev za odvajanje zraka na stranici čolna.
Kaj menite?
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 02, 2008 23:03

Mislim, da ni potrebno pretiravat z ventilatorjem. V vsakem primeru, ti bo deloval samo takrat ko motor, ne pa 24 ur/dan, bencin pa je pod klopjo vseh 24 ur. :D Naredi odprtine za zračenje in to je to...

LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Jun 03, 2008 00:45

Pa pazi, da bo tudi stikalo ščiteno pred iskrenjem...

LP
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » To Feb 23, 2010 12:27

Si bom malo sposodil temo da ne odpiram nove:

Kaj pravite kateri rezervoar je boljši inox ali plastični.Sprašujem za večje rezervoarje.cca 140 L

namen jih imam zamenjati in me zanima kateri se bolše obnesejo

varnost, teža, prerjavenje itd,itd
Prosim vas za mnenja za in proti
Hvala in LP
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » To Feb 23, 2010 15:35

Po mojem je razlika samo v teži rezervarjev. Vprašanje je če bom dobil plastične prave oblike za tvoj čoln. Uri1 ga je moral dat delat, zaradi oblike.

lp b
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Feb 23, 2010 16:11

Vlaga in kondenz imata dosti rajši inox rezervarje. Je pa res, da se inox rezervar lažje izdela po obliki in je prostor maximalno izkoriščen.
Vsa tesnenja na plastičnih rezervarjih(vsis, oddušek, pokrov plovca) so narejena bolj površno.
Osebno imam raje inox.

L.p.
Dinksi
Nazadnje spremenil dinksi, dne To Feb 23, 2010 16:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » To Feb 23, 2010 16:14

Oblika mi ni probelm.sedaj imam dva inox rezervoarja kvadratne oblike.tako da če vzamem plastična dodam samo še nosilce in z trakom zategnem.
Ne vem sicer zakaj a mi plastika bolj diši??!!? :?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 23, 2010 17:19

Bi se strinjal, da je plastika v vseh pogledih boljša. Je pa res, da kakšni poceni rezervoarji iz Motomarina niso primerni za vgradnjo v spodnji zaprti del čolna ampak so bolj za manjše čolne, kjer je ponavadi bolj zračeno...

V Genovi sem se letos pogovarjal z enim razvojnim inženirjem iz ene italijanske firme, ki dela plastične rezervoarje po meri. Naredijo vse ok 150 pa do največ 1500 litrov, oblika pa kot sem rekel po meri. Narejeno vrhunsko, je pa taka tudi cena... Žal pa se ne spomnim imena podjetja...

LP
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Feb 23, 2010 19:56

Se pravi da jaz ko imam pod sedeežem plastičen rezervar in zravan njega aku s klemami sedim na bombici?
Sicer iskri samo ko dam klemo na aku, takrat pa imam pokrov odprt.
Sr.. ste me mal prestrašl zdaj. Ali dam aku raje pod konzolo?
LP, G
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » To Feb 23, 2010 23:54

vsekakor je dobro, da je rezervoar goriva ločen vsaj z kako pregrado od izvora bilokakšne elektrike, pri pregledu- registraciji plovila lahko pride do pripomb oziroma zahteve, da se to uredi, prezračiti prostor v katerem je rezervoar goriva pa je itak dobrodošlo, kar se tiče plastičnih rezervoarjev pa je izbira različnih dimenzij tudi velika, tako da ni teško izbrati odgovarjajočega
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » Sr Feb 24, 2010 07:29

Mislim da sem se odločil za plastičnega.

admin napisal/-a: Je pa res, da kakšni poceni rezervoarji iz Motomarina niso primerni za vgradnjo v spodnji zaprti del čolna ampak so bolj za manjše čolne, kjer je ponavadi bolj zračeno...

A je še kakšen proizvajalec pri nas.Oz. se prodaja še kakšna firma v teh trgovinah.Al je to vse od motomarina.
Namen imam dati dva cca 140L

P.S.: rabi kdo rezervoarje.Inox.imam 2. :lol:
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Feb 24, 2010 11:12

Pozdravljen

Plastične rezervarje dela tudi podjetje ROTO iz Čenelavec pri Murski Soboti (delajo rezervarje za kar nekaj velikih Italjanskih podjetij,ki prodajajo plovila).Sem govoril z sestrično,ki dela tam pa mi je povedala,da ti ga lahko naredijo po meri,samo bi mi moral posredovat dimenzije.Imajo pa tudi nekaj rezervarjev narejenih po standartnih merah.Glede kvalitete mislim,da so kar kvalitetni,saj jih vgrajuje tudi Ferretti in Azimut v svoja plovila.

L.P.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » Sr Feb 24, 2010 14:32

U Vili super informacija!hvala.Danes bom dal inox rezervoarje ven da vidim koliko je prostora in sporočim ali bi jih moral dati delat po meri, če ne pa navadne pravokotne oblike.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Feb 24, 2010 22:22

Tudi Elan, največja in najboljša tovarna plovil na svetu :? :lol: , vgrajuje plastične rezervoarje podjetja ROTO. Ampak rezervoarji za gorivo so pa iz nerjaveče pločevine.

:oops:
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Mar 05, 2010 15:13

Motorni!

Montaža ventilatorja ni tako neumna zadeva, vklopit pa ga moraš kakih 10 minut prej kot vžgeš motor. S tem ventilator odzrači prostor bencinskih hlapov. Lp

P.S. Jaz sem že dvakrat gorel.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta