Prinesem stestirati merilnik
Sicer je šlo v dotični zadevi za ploter RL70C v povezavi z vezanimi instrumenti, ki pač morajo vsi goreti zaradi specifične vezave - tak sistem omogoča več podatkov in alarmiranja tako glede vetra, globine itd ampak je bil prepožrešen ...
Zato so po mojem mnenju meritve samega ploterja brez priključenih sond in/ali vsaj še GPS antene v laboratorijskih razmerah vsaj delno lahko zavajujoči oz. so odlični za kako marketinško kampanjo.
Dandanes pa je zakon IPAD, INAVX z alarmi žre precej manj W, kot imamo prstov na eni roki ...
Glede nizke porabe AP, ki jo navajaš nisem povsem prepričan, da je to samo nekaj A ob polni obremenitvi; V vsaj dveh primerih v knjigah opisanih primerih (Knox Johnson in Mike Perham) so se AP-ji pod težko obremenitvijo izklapljali oziroma šli v STBY ... po težkih mukah so ugotovili, da je standardna debelina napajalnega kabla, ki ga je predpisoval in predpisal, kot tudi zmontiral uradni Raymarinov monter pretanka. Ob obremenitvi naj bi AP povlekel toliko toka, da naj bi napetost v vodniku padla toliko, da se AP resetira za kratek čas in preide v STBY.
Teh tokov nisem nikoli meril, sem pa mnenja, da so le ti precej višji, kot so jih strokovnjaki izmerili v laboratorijskih razmerah ...
Tudi sam sem imel pred leti podobno težavo, pa nisem uspel ugotovili kaj je bilo narobe ...
Pred kratkim sem zaradi poklicne deformacije prebiral teste radioamaterskih radijskih postaj in njihovo porabo energije pri različnih napetostih ... in zanimivo bi bilo kaj izvedeti tudi o tem za ladijski Inštrumentarij.
Namreč izkazalo se je, da so radioamaterske radijske postaje (tiste v testu), precej bolj učinkovite (glede porabe energije - Power conversion efficiency) na sprejemu pri nižjih napetostih, kot pri optimalnih 12-14V! Razlika med 8 in 15V je bila izmerjeno 15%! Na oddaji so razlike zanemarljive.
Toliko, da ne zaidemo preveč s teme
lp T.