Avtoradio na gliserju-standby

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

Avtoradio na gliserju-standby

OdgovorNapisal/-a Borut » Po Maj 06, 2013 23:08

Pozdravljeni!

Imam težavo z ohranjanjem spomina(postaje telefon..) na plovilu in sicer:
Radio ima dva vhoda za napetost(stalni plus za spomin in plus preko kontakta),problem se pojavi ko izklopim glavno stikalo tudi stalnega plusa ni in spomin izgine,sedaj sem za stalni plus vezal malo baterijo(12V,1.3Ah) ostalo pa preko kontakta.Stvar deluje,ampak mi ob prižganem radiu(kontakt) vseeno vleče cca. 0.7 A toka iz baterije(mini akku) in ta se seveda po slabi uri izprazni!!
Kako bi rešil težavo z standby,omejil tok iz baterije ali kaj podobnega??
Ko je radio ugašnjen je poraba zanemarljiva (mA).

Hvala in lp.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Maj 07, 2013 07:50

Direktno z akuja potegni žico, vmes pa daj varovalko.... Simpl, varno in funkcionira...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » To Maj 07, 2013 08:09

To rešitev sem imel prvo v mislih,samo sem se hotel zavarovati,da ne bi imel vedno napajanja do radia(če je slučajno kaj narobe mi sprazni aku-čoln stoji cca.1 mesec),pa sem malo experimentiral.
Bom pa vseeno naredil tako,hvala!

Lp.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Maj 07, 2013 09:48

Borut napisal/-a:To rešitev sem imel prvo v mislih,samo sem se hotel zavarovati,da ne bi imel vedno napajanja do radia(če je slučajno kaj narobe mi sprazni aku-čoln stoji cca.1 mesec),pa sem malo experimentiral.
Bom pa vseeno naredil tako,hvala!

Lp.

Če želiš zanesljivost , si čimprej omisli še drugi AKU in preklopko 1,2,1+2,OFF.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 07, 2013 18:59

Tko je mene jeb...avtoradiojo v avtodomu in pocuzal u nulo 100 ah aku...
Nov radio kup.Mojemu spomin ostane tudi ko mu vzamem štrom in me ni na bark.Blaupunkt...pa ni bil drag
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Maj 07, 2013 19:14

polanc napisal/-a:Nov radio kup.Mojemu spomin ostane tudi ko mu vzamem štrom in me ni na bark.Blaupunkt...pa ni bil drag

+1 , jvc tud pamti bez struje !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 07, 2013 19:38

Jaz sem imel na avtu podobno zgodbo - po nekaj tednih skoraj prazen aku. Najprej sem lani - kot zdaj kaže brez potrebe - zamenjal aku (pred nekaj leti kupil rabljen avto in nisem vedel, koliko je aku star).

Zdaj - ko še vedno ni zagotovo najden vzrok oziroma kdo koliko tega 'popije' (radio, ura, centralno zaklepanje, alarm...) in ko sem si vmes malo razbijal glavo s sončnimi celicami in podobnim - za do nadaljnjega lahko odklopim minus pol (na plusu je že v klemi kup 'solate'), pa bi moralo biti čez dva-tri mesece še vedno dovolj 'soka' v aku-ju za vžig motorja, če bo vmes spet stal.

Klema kot je tistole na levi na sliki...
Slika

Bom pač takrat spet nastavil uro in rekel radiu, naj spet poišče postaje.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Maj 07, 2013 19:52

Kaj si nor kake probleme imate s tem. Na list si napiši frekvence postaj pa imaš 1 minuto dela. Meni Blaupunkt hamburg 420BT ohrani spomin, le ura mu sčasoma začne malo zaostajat...

PS.. sem pa za 5.ruto namestil še subwoofer in 2 večja zunanja zvočnika + ojačevalec za vse skupaj.... tako, da bomo testirali, ko se vidimo.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » To Maj 07, 2013 22:55

sem komaj kupil nov radio-Sony in na to "malenkost" nisem bil pozoren!
Imam pa sedaj na servisnem aku-direkt preko varovalke-spomin,lahko ga pa tudi prekinem ker sem vse naredil na 12v vtikač,bomo videli kako bo...
Ni mi pa jasno kako preko "pomožnega napajanja" med predvajanjem vleče 0,7-1 A??

Lp.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Maj 09, 2013 14:28

0,7 A, pomeni skoraj 17ah dnevno. Akumulator ti ne bo zdržal en teden. Avtoradio je pač tako skonstruiran, da rabi toliko toka v mirovanju. Ne vem pa v čem je problem, da ne bi, ko prideš na barko in prižgeš radio, pritisnil tipko auto-scan, da ti na hitro poskenira kanale in spravi v memorio. Itak moraš to med plovbo naredit skoraj v vsakem zalivu, ko ne sprejema več frekvenc katere so bile nastavljene.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Maj 09, 2013 14:39

PA to je 8,5W porabe v standy-u. Skoraj nemogoče. Nekaj moram delovati vzporedno, kak napajalnik za anteno, motor za anteno,....Dvomim, da ima kateri avtoradio tako porabo v standy by funkciji... pustiš avto na parkirišču 10 dni, pa potem potiskaš? nemogoče.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Če Maj 09, 2013 21:07

v standby-u ima nekaj mA-skratka nič,ampak ko ga prižgem vleče iz pomožnega napajanja(stalni +12v cca. 0.7A) zato mi je moj pomožni mini aku(1,3Ah) izpraznilo med samim predvajanjem-vklopljenim radiom,to je bila težava.
Skratka sedaj imam standby direktno na aku 100Ah in varovalko dela že tri dni brez problema.
Nimam nobene el.antene ali kaj podobnega...

Lp.
Nazadnje spremenil Borut, dne Pe Maj 10, 2013 16:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Maj 09, 2013 22:39

Ja valda vleče tudi po tistem plusu.... Mal po enem (stalnem) mal po drugem (kontaktnem)...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Pe Maj 10, 2013 16:15

Pozdrav,

ko sem jaz gledal kako vlečeta tok ta dva plusa od accuja do avtoradia (kenwood);

- stalni plus, ki vzdržuje tudi memorijo je močnostni del napajanja avtoradia in je tudi varovan z 7,5A do 10A

- plus, ki gre preko stikala (ključa kontakta, masterswitcha, ...) pa je v bistvu samo signalizacija, ki omogoči, da radio prižgemo oz. se samodejno prižge in potem po stalnem, močnostnem priklopu pretaka glavno župco amperov do zvočnikov

Moram pa še stestirat, koliko 100AH accuja pocuza to vzdrževanje memorije v recimo 2 do 3 tednih, ker mislim, da je standbay oz OFF poraba za vzdrževanje memorije nekje v ramgu 1-3 mA - se pravi, da v 2-3 tednih pri dobrem accuju to sploh ne bi smel zaznat.

Lp,
B
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Maj 10, 2013 18:31

Jaz sem zaporedno v plus mojga tastarga avtoradija ,pa ni bil več na lampe ,dal A meter in je pokazal 04 a ko je bil UGASNJEN .
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta