Avtoradio na gliserju-standby
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Avtoradio na gliserju-standby
Pozdravljeni!
Imam težavo z ohranjanjem spomina(postaje telefon..) na plovilu in sicer:
Radio ima dva vhoda za napetost(stalni plus za spomin in plus preko kontakta),problem se pojavi ko izklopim glavno stikalo tudi stalnega plusa ni in spomin izgine,sedaj sem za stalni plus vezal malo baterijo(12V,1.3Ah) ostalo pa preko kontakta.Stvar deluje,ampak mi ob prižganem radiu(kontakt) vseeno vleče cca. 0.7 A toka iz baterije(mini akku) in ta se seveda po slabi uri izprazni!!
Kako bi rešil težavo z standby,omejil tok iz baterije ali kaj podobnega??
Ko je radio ugašnjen je poraba zanemarljiva (mA).
Hvala in lp.
Imam težavo z ohranjanjem spomina(postaje telefon..) na plovilu in sicer:
Radio ima dva vhoda za napetost(stalni plus za spomin in plus preko kontakta),problem se pojavi ko izklopim glavno stikalo tudi stalnega plusa ni in spomin izgine,sedaj sem za stalni plus vezal malo baterijo(12V,1.3Ah) ostalo pa preko kontakta.Stvar deluje,ampak mi ob prižganem radiu(kontakt) vseeno vleče cca. 0.7 A toka iz baterije(mini akku) in ta se seveda po slabi uri izprazni!!
Kako bi rešil težavo z standby,omejil tok iz baterije ali kaj podobnega??
Ko je radio ugašnjen je poraba zanemarljiva (mA).
Hvala in lp.
Borut napisal/-a:To rešitev sem imel prvo v mislih,samo sem se hotel zavarovati,da ne bi imel vedno napajanja do radia(če je slučajno kaj narobe mi sprazni aku-čoln stoji cca.1 mesec),pa sem malo experimentiral.
Bom pa vseeno naredil tako,hvala!
Lp.
Če želiš zanesljivost , si čimprej omisli še drugi AKU in preklopko 1,2,1+2,OFF.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Jaz sem imel na avtu podobno zgodbo - po nekaj tednih skoraj prazen aku. Najprej sem lani - kot zdaj kaže brez potrebe - zamenjal aku (pred nekaj leti kupil rabljen avto in nisem vedel, koliko je aku star).
Zdaj - ko še vedno ni zagotovo najden vzrok oziroma kdo koliko tega 'popije' (radio, ura, centralno zaklepanje, alarm...) in ko sem si vmes malo razbijal glavo s sončnimi celicami in podobnim - za do nadaljnjega lahko odklopim minus pol (na plusu je že v klemi kup 'solate'), pa bi moralo biti čez dva-tri mesece še vedno dovolj 'soka' v aku-ju za vžig motorja, če bo vmes spet stal.
Klema kot je tistole na levi na sliki...
Bom pač takrat spet nastavil uro in rekel radiu, naj spet poišče postaje.
Zdaj - ko še vedno ni zagotovo najden vzrok oziroma kdo koliko tega 'popije' (radio, ura, centralno zaklepanje, alarm...) in ko sem si vmes malo razbijal glavo s sončnimi celicami in podobnim - za do nadaljnjega lahko odklopim minus pol (na plusu je že v klemi kup 'solate'), pa bi moralo biti čez dva-tri mesece še vedno dovolj 'soka' v aku-ju za vžig motorja, če bo vmes spet stal.
Klema kot je tistole na levi na sliki...
Bom pač takrat spet nastavil uro in rekel radiu, naj spet poišče postaje.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Kaj si nor kake probleme imate s tem. Na list si napiši frekvence postaj pa imaš 1 minuto dela. Meni Blaupunkt hamburg 420BT ohrani spomin, le ura mu sčasoma začne malo zaostajat...
PS.. sem pa za 5.ruto namestil še subwoofer in 2 večja zunanja zvočnika + ojačevalec za vse skupaj.... tako, da bomo testirali, ko se vidimo.
PS.. sem pa za 5.ruto namestil še subwoofer in 2 večja zunanja zvočnika + ojačevalec za vse skupaj.... tako, da bomo testirali, ko se vidimo.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
0,7 A, pomeni skoraj 17ah dnevno. Akumulator ti ne bo zdržal en teden. Avtoradio je pač tako skonstruiran, da rabi toliko toka v mirovanju. Ne vem pa v čem je problem, da ne bi, ko prideš na barko in prižgeš radio, pritisnil tipko auto-scan, da ti na hitro poskenira kanale in spravi v memorio. Itak moraš to med plovbo naredit skoraj v vsakem zalivu, ko ne sprejema več frekvenc katere so bile nastavljene.
Jadranje je odklop
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
PA to je 8,5W porabe v standy-u. Skoraj nemogoče. Nekaj moram delovati vzporedno, kak napajalnik za anteno, motor za anteno,....Dvomim, da ima kateri avtoradio tako porabo v standy by funkciji... pustiš avto na parkirišču 10 dni, pa potem potiskaš? nemogoče.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
v standby-u ima nekaj mA-skratka nič,ampak ko ga prižgem vleče iz pomožnega napajanja(stalni +12v cca. 0.7A) zato mi je moj pomožni mini aku(1,3Ah) izpraznilo med samim predvajanjem-vklopljenim radiom,to je bila težava.
Skratka sedaj imam standby direktno na aku 100Ah in varovalko dela že tri dni brez problema.
Nimam nobene el.antene ali kaj podobnega...
Lp.
Skratka sedaj imam standby direktno na aku 100Ah in varovalko dela že tri dni brez problema.
Nimam nobene el.antene ali kaj podobnega...
Lp.
Nazadnje spremenil Borut, dne Pe Maj 10, 2013 16:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Pozdrav,
ko sem jaz gledal kako vlečeta tok ta dva plusa od accuja do avtoradia (kenwood);
- stalni plus, ki vzdržuje tudi memorijo je močnostni del napajanja avtoradia in je tudi varovan z 7,5A do 10A
- plus, ki gre preko stikala (ključa kontakta, masterswitcha, ...) pa je v bistvu samo signalizacija, ki omogoči, da radio prižgemo oz. se samodejno prižge in potem po stalnem, močnostnem priklopu pretaka glavno župco amperov do zvočnikov
Moram pa še stestirat, koliko 100AH accuja pocuza to vzdrževanje memorije v recimo 2 do 3 tednih, ker mislim, da je standbay oz OFF poraba za vzdrževanje memorije nekje v ramgu 1-3 mA - se pravi, da v 2-3 tednih pri dobrem accuju to sploh ne bi smel zaznat.
Lp,
B
ko sem jaz gledal kako vlečeta tok ta dva plusa od accuja do avtoradia (kenwood);
- stalni plus, ki vzdržuje tudi memorijo je močnostni del napajanja avtoradia in je tudi varovan z 7,5A do 10A
- plus, ki gre preko stikala (ključa kontakta, masterswitcha, ...) pa je v bistvu samo signalizacija, ki omogoči, da radio prižgemo oz. se samodejno prižge in potem po stalnem, močnostnem priklopu pretaka glavno župco amperov do zvočnikov
Moram pa še stestirat, koliko 100AH accuja pocuza to vzdrževanje memorije v recimo 2 do 3 tednih, ker mislim, da je standbay oz OFF poraba za vzdrževanje memorije nekje v ramgu 1-3 mA - se pravi, da v 2-3 tednih pri dobrem accuju to sploh ne bi smel zaznat.
Lp,
B
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta