hladilnik

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

hladilnik

OdgovorNapisal/-a ljubo » So Jul 13, 2013 17:18

Počasi se pripravljam na zimsko delo. Preurejanje kuhinje na jadrnički. Pa seveda menjava sedaj potratnega hladilnika. Iščem kak pameten predlog. Kje kupiti predvsem pa kakega tam nekje okrog 40 do 50l.
Pa lep dan.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 13, 2013 17:52

Ohišje je najbolje, da izdelaš sam, po meri, z zgornjim odpiranjem, seveda. Vse skupaj pa naj poganja kompresor ala Danfos BD35F.
V Empor d.o.o. ti bodo znali svetovati kaj je primerno za velikost, ki jo omenjaš. Glede materialov za izgradnjo pa je bilo na forumu že kar nekaj prispevkov. http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=3499&highlight=hladilnik

Tukaj imajo tudi že nekaj izdelanih.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Ne Avg 18, 2013 14:45

No nekaj me zanima. Kako bi bilo če v barko vgradim ohišje zamrzovalne skrinije in ji dodam svoje kompresor in termostat hladilnika.
pomisli in zgodilo se bo
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Avg 18, 2013 21:15

Kaj pa če bi uporabil klasični hladilnik 220 v in inverter?
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Avg 19, 2013 06:29

Inverter že sam po sebi kar nekaj porabi kljub temu, da ni nobenega uporabnika. In pri hladilniku je kar neka jalovega časa. No bomo videli.
pomisli in zgodilo se bo
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 19, 2013 08:20

polanc napisal/-a:Kaj pa če bi uporabil klasični hladilnik 220 v in inverter?

Tole je prepotratno. Glede elektrike seveda.
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 19, 2013 08:27

ljubo napisal/-a:No nekaj me zanima. Kako bi bilo če v barko vgradim ohišje zamrzovalne skrinije in ji dodam svoje kompresor in termostat hladilnika.

Zveni še kar - sploh, če se odpira navzgor. Čeprav če delaš sam, lahko zadevo še bolje izoliraš in zapreš - kar se bo kazalo v še manjši porabi.

Sam imam hladilnik izdelan tako, da je doma izdelana plastična (fiberglas)škatla, ki sodi točno v skladišče pod klop v salonu. Pritrjena in zalita je z dvokomponentno izolacijo povsod vsaj 10 cm na debelo. Na vrhu zaprta z enakim izolacijskim pokrovom s stopničastim dnom in dvojnim tesnenjem, čez pa še normalen pokrov.
Odpre se enostavno, tesni dobro.
Kompresor je pa na drugi strani predelne stene - v kopalnici.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Avg 19, 2013 09:24

Rok-11 napisal/-a:

Jaz imam tako urejeno dve leti in je OK. 100 Ah ciklična in dva panela k dasta do 5A in ni frke.
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 19, 2013 11:11

snake napisal/-a:
Rok-11 napisal/-a:

Jaz imam tako urejeno dve leti in je OK. 100 Ah ciklična in dva panela k dasta do 5A in ni frke.

No... naš drži na 1 panel, plus še kar precej uporabljam tudi svoj prenosnik (ne na baterijo), in VHF, instrumente, avtopilota, polnimo telefone, itd.
Pri enakem akumulatorju.

Zaradi polnjenja akumulatorja moram zagnati motor kvečjemu 1x do 2x na teden, poleti in ob sončnem vremenu pa sploh ne.
rogisisi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a rogisisi » To Okt 01, 2013 00:42

Jaz imam tako urejeno dve leti in je OK. 100 Ah ciklična in dva panela k dasta do 5A in ni frke.[/quote]

To bi zanimalo tudi mene,sicer ne za barko,ampak vikend.
Trenutno imam celico 130W in 2x 150ah acu.(12V) in na to bi vezal razsmernik
http://www.tehnonet.si/si/izdelek/166/p ... 00w-3000w/
ter dodal tale hladilnik
http://www.mimovrste.com/artikel/323005 ... krb30924aw.
na to pa ne bo priključen noben drug porabnik.

Zanima me če bi stvar "špilala" oz. zakaj ne,skrbi me mehki zagon na inverterju(nekje sem prebral,da hladilnike to moti oz se ne zažene) ,govoril sem z prodajalcem,ki pravi da isti razsmernik toda 1000w ni potegnil, zgoraj omenjeni (1500w) pa deluje B.P. na hladilniku ki dela z močjo 70w.

Za ostale porabnike (luč,TV,) je poskrbljeno(tu gre zahvala vsem ki delite znanje na forumu predvsem N.T. in JOŠKO-tu),hladilnik pa je 12, 220, plin vendar je premajhen in potraten, 12v- 220v kar 125W in je delal na 12v nekaj dni nakar je "scuzal" štrom tako da sem ga priklopil nazaj na plin,je pa problem ta , če pridem za dva dni se dobro ohladi ko grem domov, zgoraj navedena kombinacija pa mi polepša že prvi dan prihoda, ker bi čez poletje imel prižgano.

Vem,da je bilo že veliko napisanega o tej temi pa vseeno......napišite o "luknjah" mojega načrta

L.P.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Okt 01, 2013 21:33

Jaz imam na barki 600w inverter in mi žene hladilnik brez problema ,pa še notesnik pa tudi mobiteli se polnijo ,in pri zagonu hladilnika ni težav.
rogisisi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a rogisisi » Sr Okt 02, 2013 00:44

val napisal/-a:Jaz imam na barki 600w inverter in mi žene hladilnik brez problema ,pa še notesnik pa tudi mobiteli se polnijo ,in pri zagonu hladilnika ni težav.

Kakšen inverter ( sinusni,mehki zagon?) in hladilnik pa imaš.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 02, 2013 08:48

Za hladilnik ali zmrzovalnik na otočnem solarnem sistemu potrebuješ:
- veliko bolje izolirano komoro kot jo imajo standardni hladilniki za gospodinjsko uporabo
- kompresor
- vir napajanja
Zadeve morajo biti vsklajene. En akumulator vsega 100Ah ni dovolj za pogon. Zadeva sicer deluje vendar je popolnoma zgrešena na daljši rok. V kolikor želi nekdo narediti hladilni sistem, ki bo služil brez dodatnih stroškov vrsto let in popolnoma izpolnjeval zahteve naj vsaj malo poskusi upoštevat naslednje preizkušene nasvete.

Najboljši izkoristek boš dosegel s svojim doma izdelanim hladilnikom z odpiranjem na vrhu in kompresorjem 12V BD35 ali BD50 odvisno od volumna in temperature katero želiš doseči. BD35 do 0° (delal bo tudi bo tudi do -8°) in BD50 za velike hladilnike ali zmrzovalnik -18° (optimalno fdo-15°)

KOMPRESOR:
- Hladilnik BD35
- hladilnik/zmrzovalnik BD35 za manjši volumen do 50l, BD50 za večji volumen ali če bo deloval tudi kot zmrzovalnik
- cenovno zelo ugoden pa je klasičen kompresor. Njegov izkoristek bo zaradi obvezne uporabe inverterja slabši, zato je obvezno potrebno izbrati dober sinusni inverter z možnostjo vklopa preko termostata, da se izogne porabi inverterja v času mirovanja, ki je ponavadi reda celo nekaj W. Zaradi izkoristka je OBVEZNO uporabiti za vsak kompresor svoj inverter!!! Obstajajo sicer rešitve kombinacij vendar so vse le kompromis ki pa se v veliki meri ne izide.

DEBELINA IZOLACIJE
- hladilnik,
- na plovilu MIN 10cm (če je možno več)
- za vikend MIN 20cm (če je možno več)

- hladilnik/zmrzovalnik:
- na plovilu MIN 15cm (če je možno več)
- za vikend MIN 25cm (če je možno več)

Poliuretan
Slika

Prav te dni za Hrasta izbiram kompletno rešitev za hladilnik/zmrzovalnik napajan z otočnim sistemom.
Bom tukaj še dodal opise, ker sedaj ne utegnem.
LP NT
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Okt 02, 2013 21:01

Kaj pa tole: hladilniku dodaš akumulator mraza, to je voda, ki zmrzuje ko imaš dovolj sonca, da ti potem manj izprazni akumulator, ko je tema?
Podoben sistem sem videl na eni jadrnici, le da je imel tam na motorju kompresor kot za klimo, hladilna moč sistema, ki je nekaj kW pa nja bi v kratkem času pridelala dovolj ledu za cel dan. Žal sistem ni deloval, ker je plin ušel ven.
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Okt 02, 2013 21:43

motorni napisal/-a:Kaj pa tole: hladilniku dodaš akumulator mraza, to je voda, ki zmrzuje ko imaš dovolj sonca, da ti potem manj izprazni akumulator, ko je tema?

Ne razumem te čisto dobro.. Kaj pa salama, pa pivo, pa vse skupaj? Tudi to zmrzne, ne samo voda. :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov