OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 18, 2014 11:22
Tale shema je za primer s tremi žicami do vitla:
Tale pa - ravno tako od Lofransa -
za primer z dvema žicama do vitla:
killer007 napisal/-a:brez zamere ki sem se uvalil v tvojo temo OB717, ma imam polno problemov in malo znanja..nikjer namrec ne najdem razloga zakaj ljudje montirajo rele (reversing contactor unit) od sidrnega vinca v chain locker, namesto kam pod konzolo kjer bi bil lepo zasciten od vsega hudega? nekaj je na tem sigurno ma jaz ne morem razvozlat. kmalu me caka montaza, upam da s kaksnim mojstrom in ne bi rad kaj skuru. hvala za bilokaksen nasvet.

V nobenem od primerov na teh dveh slikah rele ni videti čisto tak, kot je na sliki zgoraj.
Ampak 'reversing contactor unit' bi moralo pomeniti zadevo, kjer za tek motorja v drugo smer rele obrne smer toka skozi motor. In če je tako, bi morala biti od kontaktorja do motorja dva kabla in brez kabla od motorja do - (minus) sponke akumulatorja, a z močnostnim kablom od - sponke akumulatorja do releja.
Priključki na releju na sliki se s to domnevo, torej da za njegov primer velja slika 2, ujemajo.
nr7120 napisal/-a:...
Ne vidim kakršnekoli prednosti da je rele spredaj in ne zraven ostale elektronike...
Lahko, da je razlog za to gretje releja, ki bi se v omari z ostalo elektriniko le slabo hladil. Pri raznerina velikih tokovih, zlasti, če tečejo nekaj časa (kar se pri spuščanju in dviganju sidra zgodi, zlasi, če sidro prvič ne prime dobro) bi to lahko bil razlog.
Če komu pride prav razlagaSta dve skupini žic - močnostne in kontrolne .
Kontrolne gredo (čez varovalko) čez stikala (razne možnosti - pri krmilu, na premcu, daljinec...) na sponke za vklapljanje releja (CONTROL BOX) in če kdo želi stikala različnih vrst in na kupu koncev (recimo, da je krmilno mesto v kabini in na fly-u...), je to lahko kar kompliciran šop žic.
Tu cena za meter žice ni tak problem, večji problem je, če kablovje ni urejeno, iskanje napake, če (ko...) kaj ne dela.
Za močnostne kable (velik tok, zato potreben velik presek, če nočeš imeti velikih izgub in posledic tega) velja primeru na tej sliki točno tako, kot je napisal AndrejC tukaj: dva močnostna kabla od akumulatorja (+ stikalo + varovalka ali kombinacija obojega, na sliki označeno s CIRCUIT BREAKER) do releja (CONTROL BOX), trije od releja do motorja. Pri tem močnostni - (minus) sicer ni treba da je priklopljen na rele in/ali prekinjen pri releju - pri rešitvi ki je na sliki, ni - ampak na število in dolžine kablov za motor, ki je na tri kable, to ne vpliva.
Še to... Tu je meter debelejši kabla dražji, ampak to ni odločilno. Pomembnejše je, da daljši ko je kabel, večji je padec napetosti - in tudi tanjši ko je kabel, zlasti pri velikih tokovih, večji je padec napetosti - in zato je zaradi vseh teh dejavnikov, od cene, dopustnega padca napetosti pa do gretja zaradi izgub - smotrno še posebej kable za velike tokove napeljati tako, da so čim krajši.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...