Lofrans palubno stikalo sidrnega vinča

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

Lofrans palubno stikalo sidrnega vinča

OdgovorNapisal/-a OB717 » To Feb 25, 2014 20:18

Živijo,
ima kdo kako idejo, kje bi lahko dobil močnostno palubno (nožno) stikalo-solenoid za sidrni vinč Lofrans Panther (500W)?
Slika
Slika
Slika
na spletu nisem našel ničesar podobnega, vse novejše izvedbe pa imajo stikala male moči in ločen kontaktor (kar bo predvidena predelava, če omenjenega stikala ne najdem).
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 25, 2014 22:53

Vsak avtomobilski rele za starter bo ok
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Feb 26, 2014 21:40

Pri Yuci, kjer tudi prodajajo Lofrans in Qvick vinče.
mašinfirer
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Ne Mar 02, 2014 01:02

OK hvala za informacije, bom probal nekaj skombinirat.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Mar 02, 2014 23:21

Po slikah sodeč je to običajen močnostni rele, kateri ima tudi funkcijo mehanskega vklopa. Svoj čas so jih izdelovali v Iskri.

Mislim, da se mi nekaj podobnega še nekje valja, preveriti moram za katero napetost so izdelani.

Lp
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » To Mar 04, 2014 14:05

Joško napisal/-a:Po slikah sodeč je to običajen močnostni rele, kateri ima tudi funkcijo mehanskega vklopa. Svoj čas so jih izdelovali v Iskri.

Mislim, da se mi nekaj podobnega še nekje valja, preveriti moram za katero napetost so izdelani.

Lp

Super, javi če najdeš
EleneSelene
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Pe Apr 11, 2014 13:37

Živijo

Tudi sam iščem podoben kos (2 komada), danes grem pogleda tukaj
http://shop.voza.si/index.php?route=pro ... 100&page=2

Če najdem, javim, v kolikor ne pa predelava na novejši sistem.

Dodano po ogledu v trgovini, žal nimajo.

Lp
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Apr 12, 2014 21:22

jaz bi iskal na servisu za ročne električne viličarje.
AndrejC
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ajd. / NG

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Ne Apr 20, 2014 12:02

Pozdrav,

Taka stikala proizvaja tudi Letrika (upam, da to ni neželjena reklama).

Katalog, stran 15:
http://www.letrika.com/media/att/13/01/14/drive_systems_letrika_web_1.pdf

Pokličite v maloprodajo za ceno in dobavljivost.

LP, Andrej
wituri
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a wituri » Ne Apr 20, 2014 15:43

Za močnostna stikala 12V povprašajte pri Gečeviču.

http://www.vilicar-center.si/Storitve.html
killer007
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a killer007 » Sr Jul 16, 2014 00:32

brez zamere ki sem se uvalil v tvojo temo OB717, ma imam polno problemov in malo znanja..nikjer namrec ne najdem razloga zakaj ljudje montirajo rele (reversing contactor unit) od sidrnega vinca v chain locker, namesto kam pod konzolo kjer bi bil lepo zasciten od vsega hudega? nekaj je na tem sigurno ma jaz ne morem razvozlat. kmalu me caka montaza, upam da s kaksnim mojstrom in ne bi rad kaj skuru. hvala za bilokaksen nasvet. Slika
AndrejC
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Sr Jul 16, 2014 13:31

Montaža je verjetno tam, ker je blizu motorja. To pomeni, da od akumulatorja (akumulatorjev) do stikala pelješ dva vodnika. Od stikala do motorja pa tri. Prišparaš na vodnikih.
LP, Andrej
nr7120
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a nr7120 » Sr Jul 16, 2014 13:41

Zakaj tri? Jaz imam 500w Quicka, do motorja gresta samo M1 in M2(primerne debeline in vsak v svoji samogasni cevi). Ne vidim kakršnekoli prednosti da je rele spredaj in ne zraven ostale elektronike...
Grašo 20
AndrejC
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Sr Jul 16, 2014 17:37

Ja, se mi je zdelo, da sem dal polovičen odgovor :oops:

Tri imaš v primeru, če imaš motor z navitjem na statorju (split-field). V primeru motorja s trajnimi magneti sta dovolj dva vodnika. Stikalo pa poskrbi za menjavo (+) in (-).
LP, Andrej
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 18, 2014 11:22

Tale shema je za primer s tremi žicami do vitla:

Slika

Tale pa - ravno tako od Lofransa - za primer z dvema žicama do vitla:

Slika

killer007 napisal/-a:brez zamere ki sem se uvalil v tvojo temo OB717, ma imam polno problemov in malo znanja..nikjer namrec ne najdem razloga zakaj ljudje montirajo rele (reversing contactor unit) od sidrnega vinca v chain locker, namesto kam pod konzolo kjer bi bil lepo zasciten od vsega hudega? nekaj je na tem sigurno ma jaz ne morem razvozlat. kmalu me caka montaza, upam da s kaksnim mojstrom in ne bi rad kaj skuru. hvala za bilokaksen nasvet. Slika

V nobenem od primerov na teh dveh slikah rele ni videti čisto tak, kot je na sliki zgoraj.

Ampak 'reversing contactor unit' bi moralo pomeniti zadevo, kjer za tek motorja v drugo smer rele obrne smer toka skozi motor. In če je tako, bi morala biti od kontaktorja do motorja dva kabla in brez kabla od motorja do - (minus) sponke akumulatorja, a z močnostnim kablom od - sponke akumulatorja do releja.

Priključki na releju na sliki se s to domnevo, torej da za njegov primer velja slika 2, ujemajo.

nr7120 napisal/-a:...
Ne vidim kakršnekoli prednosti da je rele spredaj in ne zraven ostale elektronike...

Lahko, da je razlog za to gretje releja, ki bi se v omari z ostalo elektriniko le slabo hladil. Pri raznerina velikih tokovih, zlasti, če tečejo nekaj časa (kar se pri spuščanju in dviganju sidra zgodi, zlasi, če sidro prvič ne prime dobro) bi to lahko bil razlog.

Če komu pride prav razlaga
    Sta dve skupini žic - močnostne in kontrolne .

Kontrolne gredo (čez varovalko) čez stikala (razne možnosti - pri krmilu, na premcu, daljinec...) na sponke za vklapljanje releja (CONTROL BOX) in če kdo želi stikala različnih vrst in na kupu koncev (recimo, da je krmilno mesto v kabini in na fly-u...), je to lahko kar kompliciran šop žic.

Tu cena za meter žice ni tak problem, večji problem je, če kablovje ni urejeno, iskanje napake, če (ko...) kaj ne dela.

Za močnostne kable (velik tok, zato potreben velik presek, če nočeš imeti velikih izgub in posledic tega) velja primeru na tej sliki točno tako, kot je napisal AndrejC tukaj: dva močnostna kabla od akumulatorja (+ stikalo + varovalka ali kombinacija obojega, na sliki označeno s CIRCUIT BREAKER) do releja (CONTROL BOX), trije od releja do motorja. Pri tem močnostni - (minus) sicer ni treba da je priklopljen na rele in/ali prekinjen pri releju - pri rešitvi ki je na sliki, ni - ampak na število in dolžine kablov za motor, ki je na tri kable, to ne vpliva.

Še to... Tu je meter debelejši kabla dražji, ampak to ni odločilno. Pomembnejše je, da daljši ko je kabel, večji je padec napetosti - in tudi tanjši ko je kabel, zlasti pri velikih tokovih, večji je padec napetosti - in zato je zaradi vseh teh dejavnikov, od cene, dopustnega padca napetosti pa do gretja zaradi izgub - smotrno še posebej kable za velike tokove napeljati tako, da so čim krajši.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost