Sidro Bull (kopija Delta)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Sidro Bull (kopija Delta)

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jul 24, 2014 14:04

Trenutno sem imel za rezervno sidro na svoji jadrnici samo marelo, sedaj pa sem se odločil, da nabavim še enega. Pogoj je bil predvsem to, da ga lahko spravim v boks in da bi imel čim boljše performanse. Ker za rezervno sidro nisem imel namena dati več kot 100 eur sem se odločil, da kupim sidro Bull in ga malo predelam.

Slika sidra
Slika

Odločil sem se, da v samo konico vlijem svinec, za povečanje teže in pa hitrejše vkopavanje sidra. Kupljeno sidro je že imelo vse pripravljeno za vlivanje, tako, da sem samo nabavil svinec, ga stopil in vlil v sidro.

Slika

V samo glavo sidra je šlo okoli 4kg svinca, tako, da ima sedaj sidro 11,5kg.5

Tole sem delil z vami, ker se mi zdi, da bi še komu prišlo prav. Tako prideš do dobrega sidra za razmeroma malo denarja in ni treba plačevat 100+ eur. kako pa kaj prime, bom pa poročal. Ga bom dal gor namesto glavnega pa mal potestiral. Imel sem namen nanj še navariti lok vendar bom najprej mal probal če je sploh potreben.

Lp Andrej
Nazadnje spremenil evovii, dne To Avg 12, 2014 07:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 24, 2014 17:03

Slika - in testiranje je itak (sveti) zakon :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Jul 24, 2014 20:09

Imam takega z enako "predelavo". Iz 15 kg na 22kg, ko je v njem svinec. Da je treba v konico vliti svinec, mi je povedal kar prodajalec, še prej pa sosed, ki ima tako sidro na jadrnici. Enako sidro sem imel že na prejšnjem čolnu. No ja, malo manjše, ker je bil tudi čoln malenkost manjši. Primerjal sem ga lahko z originalnim Delto, ki je bil videti enako velik, vendar precej lažji. Delta ima polno konico, ni kam vlivati svinca. Nisem imel vinča, pa mi je tisti svinec v Bullu prevečkrat zmotil morsko lenobo ;-)

Takole bi rekel: Delta je prijela ravno toliko slabše, kolikor je bila lažja.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 24, 2014 20:34

Koliko naj bi po izkušnjah tehtalo tako sidro za plovilo, ki brez tekočin in potnikov tehta 1,8 tone in je privezano z verigo? Mislim, da je veriga šestka.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Jul 27, 2014 09:55

Tole je bilo objavljeno v reviji Val st 189.
*barka do 2 ton.....sidro 7-14 kg
*barka do 4 ton......sidro 9-14 kg
*barka do 6 ton.....sidro 12 - 18kg

Je pa tudi malo odvisno ali imas sidro uporabljati bolj za dnevna kopanja ali pa mislis na barki tudi prespati.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jul 27, 2014 15:40

K temu, kar je napisal evovii še malo zraven:

Na sile v sistemu barka in oprema za sidranje vpliva predvsem:
  1. masa barke (predvsem na sunke na valovih in če te veter obrača levo-desno na sidru)
  2. površina in oblika podvodja (na sile zaradi toka ali tokov, tudi na valovih)
  3. presek in oblika nadvodja (na sile zaradi vetra)
  4. togost ali prožnost povezave med sidrom in plovilom.

Vrtni red ni po velikosti vpliva vsakega od dejavnikov.

Potem je vprašanje, v kakšnem največ nameravaš sidrati - v koliko boforih reicmo. Iz tega potem dobiš sile, ki jih mora zdržati cela veriga od bitev, vrvi in verige do sidra in dna, v katero je prijelo.

In razmerje med njegovo maso in silo, ki jo prenese sidro, je tudi odvisno od tipa oziroma oblike, vrste podlage, dolžine spuščene verige ali vrvi glede na globino, pa ali sploh je kaj verige in ali je spuščena kaka utež...

Pri sidranju po pravilu tudi ne smeš pustiti, da sile prenaša sidrni vitel, čeprav zelo mnogi (ne le čarteristi) tega ne jemljejo resno.

Tukaj je tudi nekaj tabel za nekaj vrst sider (mislim da za začetek Rocna in Mantus) , nekaj jih pa še prestavim ob priliki.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jul 27, 2014 16:05

Marjan Tomki napisal/-a:Pri sidranju po pravilu tudi ne smeš pustiti, da sile prenaša sidrni vitel, čeprav zelo mnogi (ne le čarteristi) tega ne jemljejo resno.

Tale mi je nova!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jul 27, 2014 16:13

SR 290 napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:Pri sidranju po pravilu tudi ne smeš pustiti, da sile prenaša sidrni vitel, čeprav zelo mnogi (ne le čarteristi) tega ne jemljejo resno.

Tale mi je nova!

Nekaj več: http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... t=&start=0
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jul 27, 2014 18:24

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Avg 11, 2014 22:12

Evovii,tudi sam sem to naredil pred tremi leti na enakem sidru in je bilo uredu.Pa sem šel še malo dlje.Izrezal sem dno sidra(prej ravno dno) in ga naredil na -V-kot konkavno,da je dno vbočeno na noter.Zato se ne drsa po tleh,temveč takoj začne riti navzdol.Imam ga še doma in se da videt,pa tudi prodajam ga,ker sem šel na Mantus 6kg in ga ne skidam več,ker je :lol: :lol: :lol:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov