gurtna ali štrik

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

diligence
Viceadmiral

gurtna ali štrik

OdgovorNapisal/-a diligence » Ne Nov 02, 2014 18:56

To stvar imam med željami za naslednjo sezono.

Izkušnje-pomisleki...
http://www.marinestore.com/ankarolina.h ... 7767352345
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 02, 2014 20:53

Izkušnje so, da kamorkoli pogledam, tega za sidranje ne uporablja nihče.
Zgleda kot nova komercialna pogruntavščina. Predvsem se propagira za krmno sidro.
Je pa res, da v transportu in še kje uporabljajo gurtne za dvigovanje veeelike teže. Samo so tam gurtne debele 2cm in široke 20cm.
Kaj pa vem?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Nov 02, 2014 22:48

pa dobro, morda bi pa bilo dobro za kakšno vezanje krme na obalo v raznih mirnih zalivih ?
Sicer pa taka gurtna prenese kar nekaj sile, le vezanje je zajebano...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Po Nov 03, 2014 07:28

Predvsem za vezanje na obalo v zalivih,ker je videt vedno ready to go.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 03, 2014 14:25

Za krmno sidro je super. Zavzame malo prostora, pa še pospravljeno imaš hitro. Kolega je to imel, dokler nismo glisirali po malo bolj razburkanem in je sidro padlo v vodo, gurtna se se zzzzzzzzzzzzzzzzz odvila (50m) itd. Sedaj ima že novo kolo, novo gurtno in novo pomožno sidro. :D
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Nov 03, 2014 17:36

motorni napisal/-a:Za krmno sidro je super. Zavzame malo prostora, pa še pospravljeno imaš hitro. Kolega je to imel, dokler nismo glisirali po malo bolj razburkanem in je sidro padlo v vodo, gurtna se se zzzzzzzzzzzzzzzzz odvila (50m) itd. Sedaj ima že novo kolo, novo gurtno in novo pomožno sidro. :D

A ni to fino! Eni se pa trudijo in prodajajo ter jamrajo kako se težko kaj proda.
Flikneš v vodo in je tist moment problem rešen. Naročiš novega in tako dalje.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

Re: gurtna ali štrik

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Nov 05, 2014 13:22

diligence napisal/-a:To stvar imam med željami za naslednjo sezono.

Izkušnje-pomisleki...
http://www.marinestore.com/ankarolina.h ... 7767352345

Jaz sem jo kupil pred letošnjo sezono in sem zelo zadovoljen. Kupil sem Ankarolino dolžine 56 metrov, dovoljena obremenitev 2500 kg.

Že v osnovi je nisem kupil za sidranje na krmi (čeprav to v skandinaviji pogosto uporabljajo), ampak za vezanje v zalivih s krmo. Mi namreč vedno jadramo samo v družinskem krogu in ker so otroci še premajhni za kako resno pomoč, opraviva vse žena in jaz, ali pa če žene ni samo jaz (moj 81 letni oče ni več prav v formi).

Tako ponavadi žena odplava na obalo, ko se vežemo s krmo (ne uporabljamo čolna, tega imamo na palubi).

V preteklosti sem se izogibal privezovanju na obalo, saj je bilo vedno potrebno zvleči težko 50 metrsko vrv iz dna boksa, paziti sem moral da se ni zapletla, žena jo je težko vlekla na obalo, pa še pospravljanje je bilo zoprno.

Letos pa smo se kar naenkrat začeli veliko privezovati s krmo. Ker je res enostavno.. Žena skoči in jaz počasi odmotavam kolut...in to je vse. Nobenih težav, nič..

Še lažji je odhod..samo navijaš počasi na kolut....in je pospravljeno.

V nekaterih zalivih (kjer so kakšne rinke že na obali, smo kar zvezali vrv nazaj na barko in pri odhodu sploh ni bilo treba na obalo.

Edina slabost ki jo vidim je, da vrvi ne vežem okoli kamenja Zato imam na koncu dodano nekaj metrov običajne vrvi, ki jo zavežem okoli skal, trak pa je privezan na vrv. Razmišljam celo, da bom naredil karabin, da ženi celo ne bo treba vezati vozlov...

Skratka, ni poceni, ampak jaz sem zadovoljen z nakupom in ga priporočam.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Sr Nov 05, 2014 20:08

Hvala andrejv.
Tudi pri nas se manever privezovnja na obalo v zalivih opravlja s skokom v vodo,samo, moram skakati sam :?
Ali gurtna oddaja kakšne glasove v vetru.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Nov 05, 2014 20:27

diligence napisal/-a:Hvala andrejv.
Tudi pri nas se manever privezovnja na obalo v zalivih opravlja s skokom v vodo,samo, moram skakati sam :?
Ali gurtna oddaja kakšne glasove v vetru.

Ne, ne spomnim se, da bi oddajala kaksen zvok. Letos smo bili vsaj enkrat privezani tudi v mocnejsem vetru, pa tudi takrat ni bilo motece.

Glej sliko v tej uganki, tisto belo s krme je trak, ki se v tem primeru vrne na barko.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=14911
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 10, 2014 18:51

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti