Sidrno vodilo za majhen čoln
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Sidrno vodilo za majhen čoln
Lep pozdrav,
Zanima me, če bi bilo smotrno namestiti sidrno vodilo na 5m fishermana? Sidro je maček, 8 kilogramsko, z verigo. Če je vodilo smotrno, kakšno bi bilo primerno??
Hvala za pomoč.
LP, MKN
Zanima me, če bi bilo smotrno namestiti sidrno vodilo na 5m fishermana? Sidro je maček, 8 kilogramsko, z verigo. Če je vodilo smotrno, kakšno bi bilo primerno??
Hvala za pomoč.
LP, MKN
Jaz si ne predstavljam, da bi dvigoval 8kg sidro plus ketno tako, da bi se nagibal prek čolna, sploh če ti sidro dviguje žena ali otroci. Prva stvar, ki sem jo na zdajšnjem čolnu namontiral je bilo ravno sidrno vodilo (pa imam 5kg sidro). Če imaš možnost, ga kar namontiraj, pa premisli če je smiselno 8kg mačka uporabljat. Mogoče bi bilo boljše lažje sidro in dovolj dolgo verigo.
mirno morje
Re: Sidrno vodilo za majhen čoln
MKN napisal/-a: Če je vodilo smotrno, kakšno bi bilo primerno??
Funkcijo vodila ti je opisal že Roman1. Torej je vodilo namenjeno temu, da ne poškoduješ plovila in svojega hrbta. Primerno pa je tako, ki ga lahko namoniraš na odmerjen prostor in opravlja svojo funkcijo in je proporcionalno z izgledom plovila. Se pravi ne preveliko, ne premajhno.
Malo pomeri, malo preštudiraj pot verige in preglej modele, ki obstajajo. Shrani račun, ker se pri večini prodajalcev robo da zamenjat, če pred montažo ugotoviš, da nisi kupil pravega modela ali pravih dimenzij ipd.
Veliko boš naredil tudi s sprehodom po marini in ogledom, kako imajo to rešeno ostali. Seveda pa je tu tudi internet.
https://www.google.si/search?q=anchor+c ... 97&bih=782
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Probaj zamenjat še sidro,dokler ga še imaš.Ko se ti bo enkrat zapel med kakšno skalo na globini kamor ne moreš,boš vse skupaj pustil tam.Maček je eno najslabših sider,v mivki ali pesku ne drži nič,med kamnitim terenom pa pade med kakšno razpoko in potem imaš piz...je.Karkoli boš dal gor je bolje.Teh mačkov je po Jadranu na tisoče,če bi jih šel z magnetom iskat,bi si z iskupičkom na Dinosu lahko kupil novo barko.Malo šale,veliko je pa resnice.

mašinfirer
Hvala za vse nasvete. Nosilec bom namestil, ker je očitno uporaben.
Koliko bi pa moral štrleti čez skrajni rob premca, da bo škripec držal sidro na primerni razdalji od trupa?
Glede mačka je pa tako, da je sidro prišlo skupaj s čolnom in bo verjetno ostalo. Naši prvi cilji bodo predvsem obalna plovba majhni zalivi po Hvaru, kjer sidranje verjetno ne bo globlje od treh metrov in v kamnito dno. Tam pa upam, da sidro lahko grem sam iskat. Ko bodo cilji bolj zahtevni, bo pa tudi oprema ustrezno boljša.
Lp, MKN
Koliko bi pa moral štrleti čez skrajni rob premca, da bo škripec držal sidro na primerni razdalji od trupa?
Glede mačka je pa tako, da je sidro prišlo skupaj s čolnom in bo verjetno ostalo. Naši prvi cilji bodo predvsem obalna plovba majhni zalivi po Hvaru, kjer sidranje verjetno ne bo globlje od treh metrov in v kamnito dno. Tam pa upam, da sidro lahko grem sam iskat. Ko bodo cilji bolj zahtevni, bo pa tudi oprema ustrezno boljša.
Lp, MKN
- habibi Vll
- Admiral
Z mačkom je nerodno nastavit mero ,kako daleč od premca zmontirat nastavek.Drugače pa dobi na posodo drugo sidro npr.Danford,plužno sidro ali kaj podobnega,ki je nezložljivo.Naj bo nastavek toliko oddaljen,da sidro ob eventuelni vleki na svoje mesto,ne more udariti v premec.Verjetno nimaš vinča in boš ročno vlekel sidro pa tudi,če boš kdaj sidro menjal,da ti bo pasalo.
mašinfirer
No pa se je še enkart pokazalo, da je gušter pač gušter.
Po polancovem pisanju sem spoznal, da očitno vsi razmišljate v smislu, da sidro dvignjeno ostane na sidrnem nosilcu. Jaz sem pa imel v mislih, da bi nosilec uporabljal samo za dvigovanje in spuščanje, med plvobo bi bilo pa sidro lepo v prostoru, ki je za to na čolnu namenjen. Da je dvigovanje lažje in da ne uničujem bokoščitnice z vrvjo. Posledično sem imel v mislih enostaven nosilec, s katerega bi lahko vrv/verigo brez problema snel ali nataknil.
Sedaj, ko sem razumel vaš princip, me spet zanima, če je uporaba sidrnega nosilca na način, da sidro sprvim v box na premcu smiselna.
LP, MKN
Po polancovem pisanju sem spoznal, da očitno vsi razmišljate v smislu, da sidro dvignjeno ostane na sidrnem nosilcu. Jaz sem pa imel v mislih, da bi nosilec uporabljal samo za dvigovanje in spuščanje, med plvobo bi bilo pa sidro lepo v prostoru, ki je za to na čolnu namenjen. Da je dvigovanje lažje in da ne uničujem bokoščitnice z vrvjo. Posledično sem imel v mislih enostaven nosilec, s katerega bi lahko vrv/verigo brez problema snel ali nataknil.
Sedaj, ko sem razumel vaš princip, me spet zanima, če je uporaba sidrnega nosilca na način, da sidro sprvim v box na premcu smiselna.
LP, MKN
Nosilec je vseeno smiselen. Tudi jaz pospravljam sidro v sidrni box.
Če ga pa puščaš na nosilcu, je pa pametno, da ga dodatno zavaruješ z gambetom, da ti po valovih ne pade v morje (meni se je na prejšnem čolu to zgodilo)
Maček je pa čist uporabno sidro. Jaz imam na čolnu dva. 4kg uporabljam na krmi, da čoln ne opleta levo desno (včasih ga zapičim kar v prod na obali, ostale krake pa zaprem, da se kdo ne napiči). 6kg pa uporabljam za ribolov na večjih globinah. Zavezanega ga imam na vrhu, zadaj,( kjer naj bi bil privezan), pa imam na vrv pripetega z plastično vezico. Ko se zapne za skale, cuknem vrv, da poči vezica in je do zdaj še vsakič šel ven. Uporabljam ga pa zato, ker je že bil na čolnu in mi ga ni škoda.
Maček je tudi uporaben za dodatno utež na koncu verige, da gl sidro bolj drži.
Mogoče bi bilo tvojega 8kg smiselno zamenjat za manjšega in ga uporabljat za pomožno, za gl. sidro pa si le omisli kakšno drugo, saj ga boš vsak dan uporabljal in ni spet tako velik strošek
Če ga pa puščaš na nosilcu, je pa pametno, da ga dodatno zavaruješ z gambetom, da ti po valovih ne pade v morje (meni se je na prejšnem čolu to zgodilo)
Maček je pa čist uporabno sidro. Jaz imam na čolnu dva. 4kg uporabljam na krmi, da čoln ne opleta levo desno (včasih ga zapičim kar v prod na obali, ostale krake pa zaprem, da se kdo ne napiči). 6kg pa uporabljam za ribolov na večjih globinah. Zavezanega ga imam na vrhu, zadaj,( kjer naj bi bil privezan), pa imam na vrv pripetega z plastično vezico. Ko se zapne za skale, cuknem vrv, da poči vezica in je do zdaj še vsakič šel ven. Uporabljam ga pa zato, ker je že bil na čolnu in mi ga ni škoda.
Maček je tudi uporaben za dodatno utež na koncu verige, da gl sidro bolj drži.
Mogoče bi bilo tvojega 8kg smiselno zamenjat za manjšega in ga uporabljat za pomožno, za gl. sidro pa si le omisli kakšno drugo, saj ga boš vsak dan uporabljal in ni spet tako velik strošek
mirno morje
- habibi Vll
- Admiral
MKN napisal/-a:No pa se je še enkart pokazalo, da je gušter pač gušter.
LP, MKN
Popolnoma sem razumel kaj in kako misliš s tem nosilcem.Uporabljati ga le za dvig in potem pospraviti,saj na tvojem čolnu nimaš kje imeti vinča,saj ni prirejen za to.Je pa tudi res,da mačka sklopiš in pospraviš,ostala sidra so za spravljanje bolj nerodna.
mašinfirer
Hvala za vse informacije. Sidrni nosilec bom namestil, samo primernega moram izbrati. Glede vezave mačka pa sem sam dobil enak nasvet, kot ga opisuje Roman 1. Če bom kdaj res tako globoko sidral, da ne bom mogel do njega in se bo zapel, bom upam lahko odtrgal vezico in ga potegnil ven sklopljenega.
Edino kar mi ni jasno je, kako močno vezico naj uporabim, da se bo res odtrgala. 60ks motor je močan, ne vem pa koliko zdrži vezica.
Hvala še enkrat za vso pomoč.
LP, MKN
Edino kar mi ni jasno je, kako močno vezico naj uporabim, da se bo res odtrgala. 60ks motor je močan, ne vem pa koliko zdrži vezica.
Hvala še enkrat za vso pomoč.
LP, MKN
Se mi zdi, da je tole z vezico sicer elegantna rešitev a pride v poštev samo pri šibkejših vetrovih, odvisno tudi od pozicije sidrišča, ker si ne predstavljam, da bi v močnejšem vetru in težjem morju, vezica zdržala bočne obrementive, ko se veter obrača in se barka prestavi in se sidro, ponovno, "samovkoplje".
Če pa v močnem vetru ta vezica popusti, pa praktično ostaneš brez sidra!
Če pa v močnem vetru ta vezica popusti, pa praktično ostaneš brez sidra!
Se povsem zavedam pomankljivosti vezave sidra z vezico. Se pa tudi zavedam moje odgovornosti do družine, sebe in ostalih, ki bi bili primorani v reševanje, če se mi kaj zgodi. Vem, da še zelo malo vem in mi ne bo prišlo na misel, da bi zapuščal domači pomol ob neprimernem vremenu ali napovedi. Oziroma če se vreme/morje začne obračati, bomo kar hitro doma. Stalni privez pa bo imel čoln na pomolu zaščiten od morja.
LP, MKN
LP, MKN
ne vem kaj imate vsi proti sidru maček 5kg(+ 4m inox verige
, jaz ga uporabljam leta in imam na spodnjem ušesu sidru dodatno tanko vrv, da ob zagozditvi elegantno potegnem za tanjšo vrv in ga izvlečem, drži pa sigurno boljše na skalnato kamnitem terenu kot katero koli drugo.
, preizkušeno n-krat tudi na pesku ampak tam upoštevam vsaj 4kratnik sidranja glede na globino in drži (tudi mojega tonskega gumona)
če se pa zagozdi na več kot 35m pa ga pustim dol
, preizkušeno n-krat tudi na pesku ampak tam upoštevam vsaj 4kratnik sidranja glede na globino in drži (tudi mojega tonskega gumona)
če se pa zagozdi na več kot 35m pa ga pustim dol
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta