Pogostost inštalacije NMEA 2000

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Mathias Barbarosa
Poročnik fregate
Kraj: Od Trsta do Devina

Pogostost inštalacije NMEA 2000

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » Pe Jan 23, 2015 22:22

Pozdravljeni!

Sem nov na forumu.
Tale tema je posledica mojega nedavnega nakupa Garmin GPS z NMEA 2000 komunikacijo ter iskanje ustreznih konektorjev za povezavo le tega naprej.
Glede na dobavljivost ustreznega hardverja sem dobil občutek, da NMEA 2000 ni najbolj razširjena med mornarji, kar mi je malo nenavadno, saj je standard zunaj že 15 let.

Torej, poizvedujem kako so naprave na vašem plovilu povezane.
NMEA2000, NMEA0183, Seatalk, kombinacija vsega?
Ali imate mogoče raje vse na analogne števce?

Vsakršen komentar je dobrodošel :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 23, 2015 23:40

Jah, Raymarine inštrumenti so bolj ali manj v Seatalk mreži, ki pa je žal precej zaprta za komuniciranje z ostalimi standardi. Razen če vse skupaj povežeš preko Seatalk2nmea ali kaj podobnega. Samo zakaj bi kompliciral, če imaš lahko vse inštrumente na nmea2000.
Kako je z razširjenostjo enega ali drugega pa ne vem. Stavim na nmea2000. :wink:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Jan 24, 2015 10:41

@ Mathias

Pozdravljen!.

Nmea 2000 je kar precej uporabljana. Pri nas res ne prav dosti. Morda bo kdaj boljše.

Če te razumem, si nabavil navigacijo z nmea2000 izhodom. Za povezavo z ostalimi instrumenti (če mreže še nimaš) nabavi pri Garminu Nmea2000 starter kit. Najverjetneje bo najceneje, pa dobil boš vse kar potrebuješ za enostavno mrežo - mislim da gre za povezavo treh naprav. Starter kit je okoli 90€.

Drugače pa. če razmišljaš kateri protokol se kar nmea2000 drži. Sam se kar precej ukvarjam s tole nmea tematiko. Če te zanima kajk več lahko tudi zs.
Mathias Barbarosa
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » So Jan 24, 2015 18:41

Hvala obema za odgovor.

Pred leti sem se že s to NMEA 2000 ukvarjal. Od takrat je pa minilo že precej let. Takrat je bila precej neznana. Me veseli, da se krepi, ker sem bil prepričan, da se ne bo prijela. No ja, kakšne druge alternative pa tudi ta čas ni bilo.

Je pa precej draga v primerjavi z NMEA0183. Že sama investicija v kablovje je visoka, da o razni senzoriki ne govorim.
GPS sem sicer dobil ugodno, pa sem ga kupil bolj iz firbca. Bom odprl novo temo, da pokažem, s čim se igram :)

Za tisti Garminov starter kit sem slišal. Dejansko sem iskal samo ženski konektor, ker ostalo že imam. Bom napisal v to temo, kje ga bom naročil, če bo kdo še kdaj potreboval.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Jan 24, 2015 18:59

@ Mathias

Morda ti bo tole zanimivo:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=14684

Je pa razvoj tega šel naprej, večino časa delam na tem in bomo pripeljali stvar do konca.
Mathias Barbarosa
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » So Jan 24, 2015 20:11

Joj, tisto temo sem že pred časom bral, ja. Vem, da se ukvarjate z razvojem, kar je super. Bom ob priložnosti tam kaj napisal.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta