Šel sem preverjat, kaj sedaj pravi svet o tem ugotovil, da ima svet o tem zapleteno predstavo...
Edit: tu gre - popravljeno - na prispevek v bazi znanja in povezave v njej.
In da ne 'razsujemo' preveč teme o daljnogledih, in da se ne zadebatiramo v bazi znanja, kjer so za zdaj itak skoraj samo povezave o tem, sem za naš 'pogovor' o temle odprl tole temo.
Najbolje jo pa začne Polanc:
polanc napisal/-a:Zanimivo,da imajo najnovejši Raymarine instrumenti ravno odtenek rdeče za osvetlitev displejev in to racing variante instrumentov in cruiser.
Ne brez dobrega razloga...
Kar sem se bolje naučil zdaj:
- Paličice - celice, ki zaznavajo šibko svetlobo, ne pa posebej barv - se ne prožijo pri šibki globoko rdeči svetlobi, in se tako snov, ki v njih omogoča zaznavo svetlobe (rodopsin), zaradi rdeče svetlobe ne porabi. Paličice omogočajo zaznavanje v šibki svetlobi, a z nizko ločljivostjo in brez barv, in so razporejene po periferiji očesa - oziroma jih ni v centru.
V centru so čepki, ki so mislim da približno tisočkrat manj svetlobno občutljivi, omogočajo za razred ali več boljše razpoznavanje podrobnosti in se njihova za svetlobo (in različne barve) občutljiva barvila obnovijo bistveno hitreje (recimo 5 minut) kot tisto v paličicah (od 40 minut do nekaj dni).
Tako - če ni premočna - rdeča svetloba praktično ne porablja tistega pigmenta v paličicah, ki omogoča 'nočni vid'. Vendar pa zato instrument s tako rdečo osvetlitvijo menda (moram poskusiti) vidiš le, če jih gledaš v središču vidnega polja.
(Enako velja za nočno 'slepo pego' takrat, ko je svetlobe premalo, da bi se 'čepki' v sredini vidnega polja sploh prožili - moram tudi še poeksperimentirati).
Modrikasta (Cyan) svetloba ima fotone z več energije, ki jih je za enak vtis osvetljenosti in razpoznavanja informacije verjetno treba manj, zato naj bi bilo za razbranje iste informacije dovolj manj svetlobe. Vendar pa svetloba te valovne dolžine proži tudi čepke in v njih porablja tisti pigment, ki omogoča nočni vid, a se obnavlja dlje časa. Če bi torej tudi le bežno šel čez modro obarvane instrumente z delom vidnega polja, kjer so čepki, je nočni vid za kar nekaj časa opazno slabši.
- Moja zadeva z osvetlitvijo skale kompasa v daljnogledu je pa skoraj gotovo namenoma zato, ker ko odčitavaš azimut, imaš skalo sredi vidnega polja tam, kjer ni paličic in kjer modra barva omogoča dobro berljivost pri šibkejši osvetljenosti, ne da bi izčrpala čepke, ker nanje svetloba te barve, če pri prižgani osvetlitvi kompasa ne obračaš očesa tudi drugam, ne pade.
Torej, malo testiranja in potem malo vaje, da dosledno osvetliš skalo kompasa le med odčitavanjem in takrat tudi obdržiš sredino vidnega polja na njej. Tako bi morala biti motnja nočnega vida zaradi osvetlitve minimalna.