Oprema in osvetlitev plovil ter nočni vid

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Oprema in osvetlitev plovil ter nočni vid

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 25, 2015 15:48

V temi Daljnogled sem napisal, da me je presenetilo, da je osvetlitev za odčitanje kompasa v daljnogledu Pentax Marine 7x50, ki sem ga kupil, modrikasta in ne rdeča, kot sem pričakoval.

Šel sem preverjat, kaj sedaj pravi svet o tem ugotovil, da ima svet o tem zapleteno predstavo...

Edit: tu gre - popravljeno - na prispevek v bazi znanja in povezave v njej.

In da ne 'razsujemo' preveč teme o daljnogledih, in da se ne zadebatiramo v bazi znanja, kjer so za zdaj itak skoraj samo povezave o tem, sem za naš 'pogovor' o temle odprl tole temo.

Najbolje jo pa začne Polanc:

polanc napisal/-a:Zanimivo,da imajo najnovejši Raymarine instrumenti ravno odtenek rdeče za osvetlitev displejev in to racing variante instrumentov in cruiser.

Ne brez dobrega razloga...

Kar sem se bolje naučil zdaj:
    Paličice - celice, ki zaznavajo šibko svetlobo, ne pa posebej barv - se ne prožijo pri šibki globoko rdeči svetlobi, in se tako snov, ki v njih omogoča zaznavo svetlobe (rodopsin), zaradi rdeče svetlobe ne porabi. Paličice omogočajo zaznavanje v šibki svetlobi, a z nizko ločljivostjo in brez barv, in so razporejene po periferiji očesa - oziroma jih ni v centru.

V centru so čepki, ki so mislim da približno tisočkrat manj svetlobno občutljivi, omogočajo za razred ali več boljše razpoznavanje podrobnosti in se njihova za svetlobo (in različne barve) občutljiva barvila obnovijo bistveno hitreje (recimo 5 minut) kot tisto v paličicah (od 40 minut do nekaj dni).

Tako - če ni premočna - rdeča svetloba praktično ne porablja tistega pigmenta v paličicah, ki omogoča 'nočni vid'. Vendar pa zato instrument s tako rdečo osvetlitvijo menda (moram poskusiti) vidiš le, če jih gledaš v središču vidnega polja.

(Enako velja za nočno 'slepo pego' takrat, ko je svetlobe premalo, da bi se 'čepki' v sredini vidnega polja sploh prožili - moram tudi še poeksperimentirati).

Modrikasta (Cyan) svetloba ima fotone z več energije, ki jih je za enak vtis osvetljenosti in razpoznavanja informacije verjetno treba manj, zato naj bi bilo za razbranje iste informacije dovolj manj svetlobe. Vendar pa svetloba te valovne dolžine proži tudi čepke in v njih porablja tisti pigment, ki omogoča nočni vid, a se obnavlja dlje časa. Če bi torej tudi le bežno šel čez modro obarvane instrumente z delom vidnega polja, kjer so čepki, je nočni vid za kar nekaj časa opazno slabši.
Modrikasta osvetlitev skale kompasa
    Moja zadeva z osvetlitvijo skale kompasa v daljnogledu je pa skoraj gotovo namenoma zato, ker ko odčitavaš azimut, imaš skalo sredi vidnega polja tam, kjer ni paličic in kjer modra barva omogoča dobro berljivost pri šibkejši osvetljenosti, ne da bi izčrpala čepke, ker nanje svetloba te barve, če pri prižgani osvetlitvi kompasa ne obračaš očesa tudi drugam, ne pade.

Torej, malo testiranja in potem malo vaje, da dosledno osvetliš skalo kompasa le med odčitavanjem in takrat tudi obdržiš sredino vidnega polja na njej. Tako bi morala biti motnja nočnega vida zaradi osvetlitve minimalna.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Jan 29, 2015 13:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jan 25, 2015 15:52

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 25, 2015 15:59

Lahko bi pa tule še malo naprej o nočnem vidu (gledanju s paličicami) in o tem, kaj nas pri njem zezne (nočna slepa pega, malo podrobnosti, a zaznavanje dobro gibanja...) in kaj in kako pride prav...

Pa kdaj ga rabimo (mesečina polne lune je pri večini že dovolj tudi za čepke, tako da ni več nočne slepe pege), pa kdaj sploh ima možnosti, da se razvije (obalna osvetlitev porablja tisti pigment, pa če te kdo osvetli pa...)

Pa mogoče o tem, ali imajo fantje res boljši nočni vid od punc (bilo nekaj primerov, ki bi kazali na to, ampak veliko premalo za kakršno koli resno sklepanje), pa...

Edit:
Grega295 napisal/-a:Krajši povzetek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Night_vision

Na povezavi ni krajši povzetek tisti plati človeškega nočnega vida, ki bi vplivala na izbiro osvetlitve instrumentov itn. na barki, da ti ne 'sesuje' preveč nočnega vida.

Tam je govora o veliko plateh od tega, kaj sploh je vidna svetloba, mimo nočnega vida pri drugih živih bitjih, pa do tehnološko podprtega nočnega vida. Na vprašanje, zakaj bi bila v daljnogledu za osvetlitev skale kompasa modra ledica, se na povezavi ne nanaša vse zadnje več kot pol prispevka.

O človeškem naravnem nočnem vidu je le majhen konček tistega prispevka; precejšen del je o elektronsko podprtih nočnogledih nekaj principov, ki pa se s človšekim nočnim vidom 'stepejo'. Če si namreč natakneš očala za nočni vid, boš sicer kaj videl, a ko jih snameš (ali če crknejo), utegne potrajati od nekaj minut do več deset minut, preden boš brez njih spet kaj videl.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Feb 02, 2015 19:34, skupaj popravljeno 1 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 25, 2015 17:00

Na ta displej vidiš do kota 70 stopinj iz centra,preverjeno,Imam na moji barki
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Rdeča svetloba vs modra

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 25, 2015 19:15

Zadeva je čisto enostavna.
Ko pogledaš v enako osvetljeno:
- Rdeča svetloba ne oža zenic
- Modra svetloba močno oži zenico. verjel ali ne celo bolj kot bela - ob enaki intenzivnosti seveda.

Iz tega lahko takoj vidiš in enostavno vsak razume zakaj se uporablja v letalih, še posebej vojaških, kompletna osvetlitev SAMO rdeča.

Šibka bela, rumena in zelena so uporabljene le za trenutna obvestila. Modra barva pa je v letalskih kokpitih ZA OSVETLITEV praktično prepovedana.

VW je izdeal instrumente osvetljene z modro katere so morali v skladu s predpisi spremeniti.
LP NT

PS: Odgovor je bil namenjen na ZS Marjanu in sem ga zbrisal, ko sem to ugotovil. Prispevek sem malo popravil in ga dal nazaj.
Hvala za napisano Kok-pit.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Ne Jan 25, 2015 21:22, skupaj popravljeno 2 krat.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Ne Jan 25, 2015 20:43

Dobrodošel nazaj! Samo da veš, odkar si bil na dopustu, je blog ZELO izgubil na kvaliteti postov. V glavnem samo pametovanje, razen nekaj res lepih člankov o ribolovu, in nekaj malega drugih.
Čeprav se (še) na poznava, te osebno prosim, če lahko nadaljuješ s tvojimi strokovnimi, kakor tudi članki iz izkušenj, ker se zelo rad učim od najboljših. Res je, da se včasih naučim veliko več od raznoraznih ¨@&*«%¨&@/Ž@%?! - SRALCEV¨, v smislu, kakšen ne smem biti, oz. kako se ne smem obnašati.

Ostale obveščam, da sem vzel pol viagre.

.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Jan 25, 2015 20:49

.... :idea:
Nazadnje spremenil MareC, dne Po Jan 26, 2015 08:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 25, 2015 21:20

NT živjo, fajn da si nazaj.

Dolgo sem tudi jaz verjel teoriji, ki jo opisuješ. Zadnjič sem pa naletel na tele fotke avio kokpitov. Barv kolkor češ, kot v cirkusu.
https://iso.500px.com/25-awesome-in-fli ... e-cockpit/

Potem pa še Nobelova nagrada za izum modre led diode
http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolo ... iod/348145 No, to ni skoraj nič povezano s to temo.

Ne vem kje je keč.
Tista modra svetloba, ki seka iz gumbov na kakšni hifi napravi, ubija in dejansko zaslepi. Mogoče jim je s časom modro led svetlobo uspelo ukrotiti, kaj pa vem, nisem strokovnjak. Je pa že veliko bolj sprejemljiva, kot prve izvedbe.

Če pogledam na svoje inštrumente.
Na Raymarine imam zeleno "back lit" osvetlitev, če sem se prav izrazil, in je kar ok. Na Garminu pa belo backlit. Torej, črke so brez svetlobne, v črnem "kristalu". Na VHF pa rumeno. Skratka full collor ;)

Verjetno pa je rdeča še vedno najboljša izbira za oko, če je na črni podlagi oz. če z daljnogledom ali VRčelado ipd. gledaš nek orientir v čisti temi.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Jan 29, 2015 10:43

Hvala za zanimiv prispevek, Marjan.
Sedaj si mi razložil, zakaj ima moja naglavna LED svetilka zraven glavne LED sijalke dodatno še rdečo LED, ki se uporablja naprimer pri nočnih pohodih za branje zemljevidov in podobno. Uporabljam jo seveda tudi na jadranju, ko sem na kopnem. Med plovbo pa uporabljam ročno LED svetilko z dometom 300 m, s katero lahko ponoči pregledujem obalo.
Mirno morje in široko obzorje.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jan 29, 2015 12:46

kok-pit? napisal/-a:Dobrodošel nazaj! Samo da veš, odkar si bil na dopustu, je blog ZELO izgubil na kvaliteti postov. V glavnem samo pametovanje, razen nekaj res lepih člankov o ribolovu, in nekaj malega drugih.
Čeprav se (še) na poznava, te osebno prosim, če lahko nadaljuješ s tvojimi strokovnimi, kakor tudi članki iz izkušenj, ker se zelo rad učim od najboljših..

NT... enako od mene!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 29, 2015 18:52

Ja nič,jaz bom predelal mojo barko na rdeče ledice.Bo ko kur...,pa še nočni vid ne bo jemala :lol:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Nočni vid skozi gozd na kolesu

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 16, 2015 20:25

Zgodba
Zgodilo se je, da smo imeli prejšnji mesec en četrtek kot vsak mesec enkrat po službi nekaj, čemur pravijo 'promocija zdravja' (verjetno so kake davčne olajšave, če se kje gredo to).

'Klapa' je se je peljala iz službe do cerkvice sv. Urha in šla od tam do kraja Orle in nazaj po stezah po gozdnem grebenu, jaz pa iz Ljubljane s kolesom na Orle.

Ko so se vračali in ker sem hotel videti, kje so prišli, sem jih peš - kolo sem potiskal ob sebi - po, kolikor sem lahko videl, neoznačenih stezah pospremil do Urha, pri tem pa pozabil nahrbtnik (z ne le eno ampak dvema čelnima svetilkama) v gostišču na Orlah.

Bil je lep sončen večer in ko smo prispeli do Urha, je sonce pravkar izginjalo za Polhograjske hribe - in jaz sem ugotovil, da moram nazaj po nahrbtnik - in čelno svetilko.

Vračal sem se na kolesu. Kot sem vozil po senčnih koncih in kot je sonce zginjalo za hribe, tako je steze v gozdu zagrinjal mrak. Do takrat, ko sem morda pol ure kasneje ali nekaj več prispel nazaj do gostišča, je bilo ne le sonce temeljito nad gorami, ampak tudi polna luna kar toliko visoko, da je bilo izven gozda kar svetlo.

Opažanja
V začetku se je s kolesa dalo lepo videti, kje smo prišli, še posebej, ker nam je pri povratku naproti prijahal par na konjih in so tudi kopita pustila sled na stezi.

Ko se je zmračilo, pa me je lepo zavedlo, kje je nekdo iz gozda izvlekel les - in od tam dalje sem vozil glede na položaj steze na grebenu hribov.

Podrobnosti - zlasti jarke, ki jih je voda izkopala čez cesto - nisem mogel videti tam, kamor sem gledal - sredi vidnega polja očesa - bilo je, kot bi tam bil temen snop. Če sem želel videti kaj tam, sem moral pogledati - v katero koli smer - nekoliko, recimo 15°, vstran. Bilo je podobno, kot bi pred mano svetil šibek svetlobni stožec s temno pego v sredini.

Ko je vzšla luna, je bilo treba biti poleg tega pozoren, da nisem zamenjal sence drevesa za jarek čez pot ali vzdolž poti oziroma obratno.

Z lučjo z Orel s kolesom po asfaltu na Dolenjsko cesto
Čelni svetilki je mogoče nastaviti širino snopa (bela luč, mala jakost). Zdaj, ko sem bil pozoren, sem opazil, da je bil snop nastavljen na ozko približno ravno tako širok, kot 'temna' pega v nočnem vidu.

Za vožnjo s kolesom (izven območja cestne razsvetljave) je bistveno bolje osvetlila cesto, kot jo je katerakoli od mojih dosedanjih svetilk, pritrjenih na 'balanco' kolesa.

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 16, 2015 22:12

Zelo me zanima več o svetilki. Kje si jo nabavil? Že nekaj časa spremljam ponudbo na ebaju pa se ne morem odločiti, kajti jajc ne maram kupovat, okoli in preko sto euriča pa za čelko ne dam, pa čeprav je Led Lenser vrhunska.
Kaj predlahaš? Sem ziher, da si vse natančno preštudiral.
LP NT
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

Re: Nočni vid skozi gozd na kolesu

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Nov 17, 2015 10:54

Marjan Tomki napisal/-a:Zgodba
Vračal sem se na kolesu. Kot sem vozil po senčnih koncih in kot je sonce zginjalo za hribe, tako je steze v gozdu zagrinjal mrak. Do takrat, ko sem morda pol ure kasneje ali nekaj več prispel nazaj do gostišča, je bilo ne le sonce temeljito nad gorami, ampak tudi polna luna kar toliko visoko, da je bilo izven gozda kar svetlo.

...se mi je kr zdel :roll:
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov