garmin echomap 42dv

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

tomaz_slo
Admiral

garmin echomap 42dv

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Jan 28, 2015 23:05

Novi izdelek Garmina obeta precej za manj denarja. V ZDA se ga da naročiti za 300 dolarjev. So lahko pri naročilu v ZDA kakšne težave s kartami na SD kartici?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jan 29, 2015 09:11

Ok, samo kaj je toliko posebnega na tem garminu?
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Jan 29, 2015 16:20

Meni se zdita glavni prednosti zelo svetel zaslon in pa enostaven odklop enote brez odvajanja kablov. Greš na deci, pa ga daš v žep. Pa cenejši je od 421s.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » To Mar 29, 2016 19:01

Odločam se za nakup te navigacije oz. fishfinderja. Zanimalo bi me, če ima kdo informacijo ali je ta nova serija, ki ima CHIRP resnično toliko boljša?

Zanimalo bi me pa tudi, če je enostavno naložiti Bluechart g2 vision na to napravo. Vem, da je potrebno na kartico samo me bolj zanima dostopnost kartografije preko spleta brez pomoči garmin strani.

Hvala za pomoč :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 29, 2016 21:58

TPK napisal/-a:Odločam se za nakup te navigacije oz. fishfinderja. Zanimalo bi me, če ima kdo informacijo ali je ta nova serija, ki ima CHIRP resnično toliko boljša?

Zanimalo bi me pa tudi, če je enostavno naložiti Bluechart g2 vision na to napravo. Vem, da je potrebno na kartico samo me bolj zanima dostopnost kartografije preko spleta brez pomoči garmin strani.

Hvala za pomoč :)

CHIRP je precej bolj detajliran sonar, vendar pa to samo v bolj plitki vodi. Tukaj tudi meni še ni čisto jasno, kako to kombiniraš. Realno bi potreboval dve sondi, eno chirp za plitko vodo in potem drugo za globjo in pa predvsem med glisiranjem. Včasih je bilo simple, imel si sonar, potem si imel super-moderno dvo-frekvenčno sondo 50/200, sedaj pa imaš na voljo 15 različnih sond in ti potem vedi katera je za kaj...
Bolj kot spoznavam te nove tehnologije, pa se mi zdi, da na svoji barki tega ne bom ravno imel, čeprav sem si včasih ful želel! Vse to je vik in krih v USA, kjer večinoma plujejo po jezerih, sladka voda in globina do 100 ft (dobrih 30 metrov). S tako sondo pri 25 vozlih ne boš videl NIČ, tudi globine ne, kar pa mene osebno moti!
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » To Mar 29, 2016 22:29

Razlike med echomap 42dv in 42dv CHIRP je cca. 30€. Ne gre se mi zdaj za teh 30€ samo ne zelim pa nekaj vzet kar debi delalo kot se spodobi.

Na prejšnjem plovilu sem imel 420s / 421s in sem bil zelo zadovoljen. Mikajo me pa te nove tehnologije še posebaj, ker bi se naj dno kar lepo videlo s pomočjo tega CHIRPa. Samo ima pa že navadni 42dv tudi Downvu sondo, ki bi tudi naj podala lepšo sliko dna.

Mi je pa tudi kar zelo pomembno, da se med glisiranjem hitro in ažurno podaja informacija o globini in dnu pod plovilom.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 29, 2016 22:45

Tole s CHIRP je točno enako kot pri novih digitalnih radarjih, ki so bistveno bolj natančni in pa njihovo sevanje ni več problematično, ker je izsevana moč minimalna. Frekvenca je variabilna!

Tole Downvu je pa vprašanje, to je pomoje dobro samo za jezera oziroma male globine. Mislim da 200 m ne boš videl nič na Downvu, kar posledično pomeni, da tudi med glidiranjem ne boš videl nič...

Je pa precej verjetno (ugibam), da novo tehnologijo CHIRP precej manj moti glasen motor, pri katerem kavitira propeler, izpuh pod vodo in pa na sploh močno strujanje spenjene vode okrog sonde. Tako je možno, da CHIRP sonda deluje pri glisiranju precej bolje od stare, saj ima frekvenca sonarja dinamični razpon, torej ni konstantna...

NT, ti zagotovo te zadeve bolj natančno poznaš. Prosim za komentar.
Nazadnje spremenil admin, dne Sr Mar 30, 2016 00:51, skupaj popravljeno 1 krat.
m1ha
Kontraadmiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a m1ha » To Mar 29, 2016 23:40

Čez kakšen mesec, ko gre v vodo bo jasno tudi v praksi kako dela.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » Sr Mar 30, 2016 06:33

Sem pa opazil še sledečo zadevo, ki naj bi imela praktično enake karakteristike.

Raymarine dragonfly 4PRO 4,3 CHIRP za 335€ kar je kar ugodno v primerjavi z garminom.

Ne vem pa če se kartografije zelo razlikujejo med garmin in raymarine kartami.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 30, 2016 09:07

Dragonfly je odličen v "low cost" kategoriji, bi si upal trditi, da je pred Garminom trenutno!

Karte so iste, oba uporabljata Navionics! Časi, ko je bil Raymarine katastrofalen ravno zaradi kart na Jadranu (uporabljali so samo C-map) so mimo. Sedaj lahko Raymarine brez problema konkurira ostalim, ker ima enako odlične karte od Navionicsa...

Kako je sedaj z avtomatskim vodenjem na posameznih modelih Raymarine on kartografiji Navionics? Deluje to na vseh modelih? NikolaT, prosim info.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » Sr Mar 30, 2016 09:50

Oba imata enake karte? No to pa resnično nisem vedel.

Potem je ja najbolje kupiti garmina echo 151 in tablico v vodotesnem ohišju z navionics kartami. Pa bo najceneje pa še karte bodo lepo pregledne na večji tablici (pod pogojem da so čisto enake).
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Mar 30, 2016 10:31

Pozdravljeni,
DragonFly 5 pro sem kupil pred kratkim in komaj čakam, da gre čoln v vodo :)
NT, morda lahko kar tukaj vprašam, kar nekako ne najdem v navodilih... Če si izberem točko, kamor bi rad prišel - ali me bo peljal po varnih globinah, ali mi bo samo potegnil ravno črto iz A v B točko? Garmin je imel pri navigaciji možnost "go to" - to je pomenilo ravno črto, in pa "guide to", to je pa bila krivulja okrog rta, po varni globini itd...

Hvala za odgovor, lep dan vsem!
Green to green or red to red, safely go ahead!
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Mar 30, 2016 14:09

BOJA napisal/-a: Če si izberem točko, kamor bi rad prišel - ali me bo peljal po varnih globinah, ali mi bo samo potegnil ravno črto iz A v B točko? Garmin je imel pri navigaciji možnost "go to" - to je pomenilo ravno črto, in pa "guide to", to je pa bila krivulja okrog rta, po varni globini itd...

Tole tut mene tiši voda in "dock to dock". Imam novega a78 Raymarine, pa po telem filmčku vidim da "to še ni":

https://www.youtube.com/watch?v=6dh0w-Op79U
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Mar 30, 2016 15:18

No.1
No problem.
Na tvojem A7 potrebuješ le software update in prave karte.

Dragonfly 4pro je v osnovi narejen predvsem kot sonar. ima osnoven GPS le toliko, da se točno vrneš na svoje pozicije in da prideš domov. Poudarek je na enostavnosti in nizki ceni. Vse ostale serije A,C,E pa omogočajo praktično vse.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Mar 30, 2016 15:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 30, 2016 15:19

No. 1 napisal/-a:
BOJA napisal/-a: Če si izberem točko, kamor bi rad prišel - ali me bo peljal po varnih globinah, ali mi bo samo potegnil ravno črto iz A v B točko? Garmin je imel pri navigaciji možnost "go to" - to je pomenilo ravno črto, in pa "guide to", to je pa bila krivulja okrog rta, po varni globini itd...

Tole tut mene tiši voda in "dock to dock". Imam novega a78 Raymarine, pa po telem filmčku vidim da "to še ni":

https://www.youtube.com/watch?v=6dh0w-Op79U

Ma kaj še sedaj ne??????? Pa to sem nekje zasledil, da deluje...
Pa ravno mi je tudi Raymarine postal na oko uporaben. Očitno bo neki update firmware-a, če še ni...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta