Označevanje sidra
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Označevanje sidra
Zanima me, kakšno vrv uporabljate za označevanje sidra, tisti ki to počnete?
Običajno ali plavajočo?
Kako je potem pri dvigovanju sidra, da se vrv ne zaplete npr. v propeler?
Običajno ali plavajočo?
Kako je potem pri dvigovanju sidra, da se vrv ne zaplete npr. v propeler?
Pri sebi bom imel tako, da bo na ¨glavi¨ sidra z gambetom pritrjena vrv take dolžine, da se bo lahko tam nekje okrog vinča normalno zavezala ali nekam ¨zataknila¨, ko bo sidro na svojem mestu. Se pravi, bo med plovbo služila kot varovalna vrv, da mi slučajno ne ¨pobezlja¨ vinč, ali iz kakšnega drugega razloga ne pade sidro dol. Na koncu bo imela zanko (uho). Dolžina cca. 1m oz. po potrebi; debeljine take, da bo zdržala morebiten reševalni poteg (iz nasprotne smeri) zataknjenega sidra. Ali bo plavajoča ali ne, še ne vem. Potem pa bom imel še eno, enako vrv, dolžine okrog 7m (po potrebi), na kateri bo sidrna boja, na njej pa narisano kontra obrnjeno sidro. Preden bom sidro spustil v morje, bom ti dve vrvi s pašnjakom zvezal med sabo na željeno ¨višino¨. Pri sidrni bojici bo zopet malo večja zanka, kamor bi lahko zavezal še tretjo (daljšo) vrv, če bi potreboval ¨izkopati¨ sidro s pomočjo barke. Proti koncu dvigovanja sidra bom najprej s čakljo dvignil to vrv s sidrno bojico, in po potrebi z njo malo ¨pomagal¨ sidru, da mi slučajno ne udari ob barko. Uporabljal bom daljinski upravljalec sidra.
Tole sem videl na sejmu Boot v Dusseldorfu. Sem že prej iskal nekaj podobnega (celo razmišljal da bi naredil sam) ampak vse kar sem našel je bilo okorno in predrago (Swi-tec). Tole je sicer po moje še vedno malo drago, cena je 179 Eur, ampak je pa lahko in priročno. In vrv je menda dovolj močna, da lahko zvlečeš sidro ven.

Nazadnje spremenil skiathos, dne Pe Jan 29, 2016 21:30, skupaj popravljeno 1 krat.
www.sailingtimy.com
-
al
15 navadne, neplavajoče vrvi in zgoraj belo(to so imeli v trgovini...) bojico, ki je za ribiške mreže označevat.
ne obremenjujem se s tem, da bi bila boja točno nad sidrom in da bi zaradi tega vedno prirejal vrv. važno da markiram ko je potrebno in nič ne škodi če olava boja par m nazaj od sidra...
za "reševat" imam potapljaško opremo. tako sem najbolj siguren.
kjer je gužva jo ne dam (ker itak vsi pometamo drugemu čez sidro).
ne obremenjujem se s tem, da bi bila boja točno nad sidrom in da bi zaradi tega vedno prirejal vrv. važno da markiram ko je potrebno in nič ne škodi če olava boja par m nazaj od sidra...
za "reševat" imam potapljaško opremo. tako sem najbolj siguren.
kjer je gužva jo ne dam (ker itak vsi pometamo drugemu čez sidro).
Ne gre za to, da bi se obremenjeval z predolgo vrvjo bojice, pač pa zato, da jo čarteristi ne morejo privlečt na palubo. Valjda bo zgruntal, da nekaj ni v redu, ko jo s čakljo ne bo mogel dvigniti več kot pol metra?
In druga stvar, ¨višek¨ odvežeš in pospraviš, da ti bojica ne tolče po palubi v močnejšem vetru. Razen če imaš stransko luknjico za vrv na pokrovu sidrnega jaška. Pol pa ja.
In druga stvar, ¨višek¨ odvežeš in pospraviš, da ti bojica ne tolče po palubi v močnejšem vetru. Razen če imaš stransko luknjico za vrv na pokrovu sidrnega jaška. Pol pa ja.
Imel sem nekajkrat težave s temi malimi bojami od sidra , so se vezali razni umetniki nanjo..potem pa mi je en model iz Dalmacije dal nasvet... šel sem v trgovine za otroške igrače in nabavil imitacijo boje za potapljače. mislim, da je bila 15 kun.. in od takrat se na to bojo ni noben več navezal..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Ma jest sem se nekja cajta tud zajebaval s to bojico pol mi je pa dopizdilo in sedaj nimam nič več. Imam na barki en dobr metr ketne, ki jo v primeru, da se mi sidro zatakne dam okoli ketne na katero je pritrjeno sidro in jo s pomočjo vrvi spustim do sidra in mu nataknem na vrat pol pa kontra poteg in gre. Do sedaj sem samo dvakrat koristil to pa je šlo. Če se pa čist zatakne ga pa pomoje tud z tisto 6mm vrvico ne potegneš ven... pol pa neopren pa akcija... Bojico bi pomoje sedaj obesu edino če bi res sidral nad 15m globine....
Lp Andrej
Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Meni pa gre to označevanje občasno na k...
Normalen človek spusti kar nekaj verige ob sidranju, zato je ta oznaka (ki je praviloma majhna) kar nekaj metrov od plovila...Posledično, če prihajaš v zaliv ob mraku ali pa vozim znotraj (recimo, da dežuje), zelo težko opazim te boje, plastenke in ne vem kaj še. Tako se mi lahko zgodi, ali pa komu drugemu, da povozi takšno oznako in pride do precej večjih neprijetnosti, kot pa to, da bi ti nekdo vrgel sidro preko tvojega (ko jo bom navil okoli akse, jo bom po celem zalivu vleku z vami vred!, saj mi ostane še druga aksa
)...
Normalen navtik, zna sklepati, kje so vaša sidra. Če ni oznake, je še bolj previden, saj si vzame precej več rezerve, kot pa, če točno ve kje je sidro od nekoga.
Malo manj normalen, ste pa že sami ugotovili, se bo pa privezal na vašo "bojo"!
Običajno opažam takšno označevanje pri tistih, ki so več dni, tednov v istem zalivu in sidrajo z neobičajno veliko verige zunaj (recimo, da to še razumem), tistim, ki pa to počnete ob vsakem sidranju, je po mojem mnenju sam mal dolhcajt...
Normalen človek spusti kar nekaj verige ob sidranju, zato je ta oznaka (ki je praviloma majhna) kar nekaj metrov od plovila...Posledično, če prihajaš v zaliv ob mraku ali pa vozim znotraj (recimo, da dežuje), zelo težko opazim te boje, plastenke in ne vem kaj še. Tako se mi lahko zgodi, ali pa komu drugemu, da povozi takšno oznako in pride do precej večjih neprijetnosti, kot pa to, da bi ti nekdo vrgel sidro preko tvojega (ko jo bom navil okoli akse, jo bom po celem zalivu vleku z vami vred!, saj mi ostane še druga aksa
Normalen navtik, zna sklepati, kje so vaša sidra. Če ni oznake, je še bolj previden, saj si vzame precej več rezerve, kot pa, če točno ve kje je sidro od nekoga.
Malo manj normalen, ste pa že sami ugotovili, se bo pa privezal na vašo "bojo"!
Običajno opažam takšno označevanje pri tistih, ki so več dni, tednov v istem zalivu in sidrajo z neobičajno veliko verige zunaj (recimo, da to še razumem), tistim, ki pa to počnete ob vsakem sidranju, je po mojem mnenju sam mal dolhcajt...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov