Razpoka na členu od verige sidra

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

Razpoka na členu od verige sidra

OdgovorNapisal/-a Lure » So Sep 19, 2015 17:40

Danes sem pri pregledu opreme za sidranje opazil razpoko na prvem členu od verige. :(

Slika

Imam 8mm verigo, vendar je tale prvi člen (na obeh straneh verige) večji. Nanj je bil vpeta vrtljivka verige (tudi ta je že malo zakrivljena) - ker je bila priključena direktno na sidro (20 kg). Žal ne vem kakšna veriga (grade) je na barki, predvidevam pa da iz Motomarine in je stara manj kot 3 leta.

Ker kupujem novo sidro (verjetno Mantus 30 kg), bom očitno moral nadgraditi cel sidrni sistem. Ker je očitno ob obratu vetra pritisk na vrtljivko in prvi člen lahko precej velik in pod nerodnim kotom, razmišljam kako najbolje rešiti ta problem.

Imeti še par členov verige med sidrom in vrtljivko? Malo me potem skrbi, da je samo še več členov v sistemu, ki so lahko vprašljivi? Kako imate ostali rešeno to na svojih barkah?
Kje kupujete sidrne vrtljivke, spone in podobno, ter kako veste kakšne kvalitete so?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » So Sep 19, 2015 19:03

zamenjaj in to čimprej , da ne bo sranja :shock:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Sep 19, 2015 19:17

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Sep 19, 2015 20:04

Vrtljivko imam tako, da je prvi člen verige enak kot ostali. Pri tvoji imaš pa prvi člen bistveno večji in da ga montiraš na verigo ga je bilo potrebno ali samo ukriviti in naj bi držal (manj verjetno) ali pa zavariti (bolj verjetno). Jaz bi tole zavaril z elektrodo EVB50 in pošprical s cink sprejem. Ob 2x večjem premeru ima 4x večjo nosilnost kot veriga in bo prej popustila veriga kot doma zavarjen člen.
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Sep 19, 2015 20:54

Vrtljivka NI pravilno montirana,zato se je to zgodilo.Si imel srečo da se ni vrtavka zlomila takrat ko je ta člen počil.Jaz sem mojo vrtavko odstranil,sidro se mi samo obrača ker imam vodilo ketne tko narjeno.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Sep 19, 2015 21:33

polanc napisal/-a:Vrtljivka NI pravilno montirana,zato se je to zgodilo.

Kako pa bi bilo pravilno?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 20, 2015 09:49

Tko kot je na spodnji sliki.sidro...3 členki verige...vrtavka...veriga.To preprečuje,da se ne zlomi vrtavka,ko zarad zasuka vetra za 90 stopinj sile delujejo bočno na vrtavko,jo lomijo in ne vlečejo.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 20, 2015 10:31

Tale počen člen je res lahko počil zaradi delovanja bočne sile lomljivosti pa še člen je bil tovarniško verjetno slabo spunktiran.Tole kar je Polanc rekel o spodnji sliki -veriga-člen-veriga je dobra varianta.Do sedaj jaz še nisem imel problemov s tem,verjetno na to upliva tudi teža barke.Bom pa tole tudi pri sebi popravil in naredil to varianto.
Kao veliko plovilo pa imaš,da boš šel na Mantus 30 kg.Imam Mantus že 3 leta in mislim,da sem bil prvi,ki je to sidro od naših kupil, jo še uporabljam in je ne mislim menjat,ker sem z njo zelo zadovoljen.Te pa opozarjam,da je 30 kg sidro zelo veliko,poglej njene dimenzije predno jo nabaviš.Jaz imam 6 kg za skoraj 3 T težko barko,najprej pa sem nabavil 11 kg in sem jo takoj prodal naprej,ker je bilo preglomazno.Ima jo Pale na 5 ton težki barki.
http://mantusanchors.com/why-the-mantus-anchor/
mašinfirer
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Sep 20, 2015 11:05

6,5tone
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 20, 2015 12:45

:shock: :? :lol:
mašinfirer
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 20, 2015 13:13

sej ne bo 30 ampak 27,edin če se je mož odločil za original..
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 20, 2015 13:33

Original bi lahko uporabljal tudi za senco :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Ne Sep 20, 2015 21:05

Ja, gledam original Mantus 29.5 kg. Barka ima 42" in skoraj 10 ton, pa precej visoko palubo (izpostavljeno vetru). Po Mantus specifikacijah je to primerno sidro, če hočeš preživeti do 60 vz vetra.
Trenutno imam Delto 20 kg in je to OK za do 15 vz vetra, če bi pa kdaj hotel mirno spati na sidru ob kaj več vetra me pa skrbi.

Polančeva kopija me sicer mika, čeprav me skrbi ravno to da je narejeno po 11 kg originalu, kar je po površini premalo za mojo barko (bom s polancem še preveril par mer). Sem ravno danes preverjal "sprintano" Mantus sidro na barki in gre za las na obstoječe vodilo. Špico nima pa nič daljšo kot trenutna Delta, tako da bo gelcoat varen. Je pa dvakrat širše kot Delta.

Vsekakor pa bom na novem dal par členov verige med sidro in vrtavko, da zmanjšam verjetnost krivljenja in lomljenja.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 20, 2015 21:25

Je pa res,da ko sidro spustiš,se zakoplje v trenutku ko potegneš vzvratno,tudi pri obračanju ostane notri in pri dvigovanju ni problematično.To lahko rečem po 3 letnem sidranju(spanju na sidru)....Nočem te napumpavati ravno z Mantusom,tudi druga se uredu,je pa stvar vsakega posameznika za katero se bo odločil.Sej je tud Ultra dobro sidro,ampak pol bi pa mogu kar na premcu spat,da ne shodi :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Ne Sep 20, 2015 21:39

Tudi sam se ugotovil, da moram Delto zamenjati za kakšno moderno sidro - ohanil jo bom kot rezervno sidro.
V bistvu sem se odločal med Rocno in Mantus. Na koncu sem več kot dva tedna bral vsak večer
Photos of Anchors Setting na Cruisers Forums. Je res precej materiala za prebrat, ampak lahko res vidiš, kje so razlike med sidri.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov