TECHNI ICE
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
TECHNI ICE
Pozdravljeni,
zanima me, če že ima kdo kakšne izkušnje z temi vložki:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=203193
rabil bi za 35 lit. hladilno torbo in za dve manjši, da bi lahko ostal na čolnu kakšen konec tedna, pa me zanima, koliko tega bi rabil in kako se obnese v primerjavi z navadnimi pingoti?
LP!
zanima me, če že ima kdo kakšne izkušnje z temi vložki:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=203193
rabil bi za 35 lit. hladilno torbo in za dve manjši, da bi lahko ostal na čolnu kakšen konec tedna, pa me zanima, koliko tega bi rabil in kako se obnese v primerjavi z navadnimi pingoti?
LP!
Brez veze.
Kupiš led (7 kun 2kg). Bo držalo dlje, vzelo manj prostora,....
Če si konstantno na vodi, tudi nimaš kje zmrzniti vložkov. Če greš na vodo vsak dan, pa led drži do večera z veliko odpiranja.
Uporaba ledu (in še par drugih pogruntavščin) na barkah do 8m, je optimalna rešitev in jo američani koristijo skoraj 100%-no.
Kupiš led (7 kun 2kg). Bo držalo dlje, vzelo manj prostora,....
Če si konstantno na vodi, tudi nimaš kje zmrzniti vložkov. Če greš na vodo vsak dan, pa led drži do večera z veliko odpiranja.
Uporaba ledu (in še par drugih pogruntavščin) na barkah do 8m, je optimalna rešitev in jo američani koristijo skoraj 100%-no.
https://vodovod-rh.si/
Jaz prednost vidim v tem, da ti ne kaplja in curlja, ko se stopi ... na barki do 8 m kjer je v hladilniku tudi delček zmrzovalne skrinje in zunaj še hladilna skrinjo mislim, da bi bilo to kar praktično .. sicer pa čimprej kupit, pa probat v realnih razmerah (ohladiti šesterček in 3 litre vina na cca 10 stopinj ) ter nato hitro poročat o dejanski uporabnosti...
Bojim se, da bi potreboval preveč teh vložkov in mi ne ostane več dosti prostora za hrano in pijačo v torbi. Po telefonu so mi rekli, da priporočajo 1 tak vložek, ki je formata A3 papirja, za cca 4-5 lit volumna hladilne torbe. torej, bi jih v 35 lit. hladilni torbi potreboval vsaj 5 kom? In še vedno ne vem, ali ohlaja dalj časa, kot navadni led.....?
Če prav razumem, se ti vložki ohladijo na temperaturo hladilne škrinje kjer ga zamrzuješ-to je cca-25.....kar je bistveno več kot led. Mogoče bi bilo za poizkusit, bankrotiral ravno ne boš.
Jaz sem včasih uporabljal kar zmrznjene plastenke in mi je zdržalo dva dni, če se mi je predčasno odtalilo, sem dal čez noč zamznit v gostilno kjer sem se vezal.
Če boš nabavil, poročaj kako si zadovoljen.....bo zanimivo za marsikoga...
Jaz sem včasih uporabljal kar zmrznjene plastenke in mi je zdržalo dva dni, če se mi je predčasno odtalilo, sem dal čez noč zamznit v gostilno kjer sem se vezal.
Če boš nabavil, poročaj kako si zadovoljen.....bo zanimivo za marsikoga...
mirno morje
Tole je povezano s termodinamiko in nobeno novo odkritje ne bo tukaj kake revolucije prineslo... Fora je samo v segrevanju ali ohlajanju nekega telesa, kapljevine, plina... Vemo da eno je specifična toplota, se pravi po domače koliko energije moraš vnesti, da se snovi spremeni temperatura za en kelvin (lahko tudi en celzij, ker pri razliki je isto!). To je bolj kilavo, ker na tak način snovi akumulirajo le malo toplote...
Potem pride drugi del, to je fazna sprememba, takrat pa se porabi ali odda ogromno toplote, temperatura pa ostaja enaka! Zanimivo ane?
V glavnem, če gledamo vodo, ki nam je najbolj logična, menja fazo 2x in sicer pri 0 C menja iz trdega v tekoče in potem pri 100 C menja iz tekočega v plinasto... Tista prva fazna preobrazba je za nas zelo zanimiva, ker 0 C je super za v hladilnik!
Neki super-truper vložki imajo lahko samo kakšno modificirano snov, ki potrebuje mogoče malo več energije za spremembo faze, kot pa je potrebuje voda, vendar kaj veliko ziher ni, ker navadna voda je kar odlična za ta namen... Seveda govorimo v področju temperature, ki je za hladilnik zanimivo!!! Mogoče kakšne hidratizirane snovi, vendar če se prav spomnim s faksa, so to bolj za tam okrog 50 C... So pa recimo flouridi odlični za ta namen, vendar je problem, ker fazo menjajo med 600 in 900 C, kar pa ni ravno primerno za hladilnik, hahaha.
Potem pride drugi del, to je fazna sprememba, takrat pa se porabi ali odda ogromno toplote, temperatura pa ostaja enaka! Zanimivo ane?
V glavnem, če gledamo vodo, ki nam je najbolj logična, menja fazo 2x in sicer pri 0 C menja iz trdega v tekoče in potem pri 100 C menja iz tekočega v plinasto... Tista prva fazna preobrazba je za nas zelo zanimiva, ker 0 C je super za v hladilnik!
Neki super-truper vložki imajo lahko samo kakšno modificirano snov, ki potrebuje mogoče malo več energije za spremembo faze, kot pa je potrebuje voda, vendar kaj veliko ziher ni, ker navadna voda je kar odlična za ta namen... Seveda govorimo v področju temperature, ki je za hladilnik zanimivo!!! Mogoče kakšne hidratizirane snovi, vendar če se prav spomnim s faksa, so to bolj za tam okrog 50 C... So pa recimo flouridi odlični za ta namen, vendar je problem, ker fazo menjajo med 600 in 900 C, kar pa ni ravno primerno za hladilnik, hahaha.
evovii napisal/-a:Vzameš hladilno skrinjo, not vtakneš dve 1,5l flaši zmrznjene vode pa ti drži več kot en dan. Ko pa se odtaja pa imaš še hladno vodo za pitje
......tako sem počel tudi jaz,....pa so me prestrašili, da to ni v redu zaradi spremb v sestavi plastike zaradi temperaturnih razlik. Kakšen kemik bi verjetno znal razložit ali je to res ali ne....
mirno morje
- theDamjan
- Admiral
- Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
- Kontakt:
Roman 1 napisal/-a:evovii napisal/-a:Vzameš hladilno skrinjo, not vtakneš dve 1,5l flaši zmrznjene vode pa ti drži več kot en dan. Ko pa se odtaja pa imaš še hladno vodo za pitje
......tako sem počel tudi jaz,....pa so me prestrašili, da to ni v redu zaradi spremb v sestavi plastike zaradi temperaturnih razlik. Kakšen kemik bi verjetno znal razložit ali je to res ali ne....
pri vsem kar poješ, spiješ in vdihneš te tud ta voda ne more ubit
Po mojem je to kar dobra varianta, pa tud če imaš hladilnik privarčuješ kakšen Watt
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
***Naj bo vsak dan najlepši!
Roman 1 napisal/-a:evovii napisal/-a:Vzameš hladilno skrinjo, not vtakneš dve 1,5l flaši zmrznjene vode pa ti drži več kot en dan. Ko pa se odtaja pa imaš še hladno vodo za pitje
A to misliš za zadnji del zgodbe, da na koncu vodo popiješ??
No ja, to res ni neka fora, iz PET se nič kaj posebej ne izloča, če ga zamrzneš... Mogoče bi lahko zaznal kaj na soncu, pri zmrzovanju pa ziher ne! Pa tudi tisto s soncem mislim da nima nikakršnega vpliva na nas, vsaj dokazanega ziher ne.
In kot je rekel Damjan, pri vsem kar vsakodnevno poješ in vdihneš, je to NULA!
Pozdravljeni, naj povem, da sem nabavil te čudežne
lističe in sem ugotovil, da je zadeva odlična
Pred uporabo je pomembno, da jih v topli vodi dobro pregnetemo, tako se celice v notranjosti kvadratkov napijejo vode katera ostane tam. Zatem sem jih zamrznil na -18 c nato sem jih položil v hladilno torbo 16 l , zraven sem dal 6 piv in steklenico vode sobne temperature ter termometer, po 24ih urah sem pogledal v torbo, led je bil še vedno delno trd in termometer je pokazal +4 c in tudi pijača mrzla
tako, da bom nabavil še dva kosa
l.p. alesjo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti