Garmin chirp 42dv montaža sonde

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

ktjt
Kapitan

Garmin chirp 42dv montaža sonde

OdgovorNapisal/-a ktjt » Pe Jun 24, 2016 21:52

Nabavil sem omenjeni ploter in bolj kot prebiram navodila, več vprašanj se mi pojavlja.
Montaža sonde na plovilo je cela znanost.
V glavnem, v Garminovih navodilih za montažo sonde je ena od dveh opcij tudi postavitev na peto, takoj za propeler. Poleg sonde je tudi spojka, ki sondo fiksira. Prebiral sem, da kakršna koli turbulenca, zračni mehurčki, itd. niso dobri za natančnost sonde.
Kam torej postaviti sondo? Vrtanju v plovilo se bi najraje izognil. Tudi vrtanje na krmi desno od motorja mi ne paše najbolj.

Kakšne so še alternative? Motor volvo penta 3.0

Hvala za odgovore. :)
ktjt
Kapitan

Re: Garmin chirp 42dv montaža sonde

OdgovorNapisal/-a ktjt » Po Jun 27, 2016 22:29

ktjt napisal/-a:Nabavil sem omenjeni ploter in bolj kot prebiram navodila, več vprašanj se mi pojavlja.
Montaža sonde na plovilo je cela znanost.
V glavnem, v Garminovih navodilih za montažo sonde je ena od dveh opcij tudi postavitev na peto, takoj za propeler. Poleg sonde je tudi spojka, ki sondo fiksira. Prebiral sem, da kakršna koli turbulenca, zračni mehurčki, itd. niso dobri za natančnost sonde.
Kam torej postaviti sondo? Vrtanju v plovilo se bi najraje izognil. Tudi vrtanje na krmi desno od motorja mi ne paše najbolj.

Kakšne so še alternative? Motor volvo penta 3.0

Hvala za odgovore. :)

Kaj res noben noče dati odgovora? Kljub temu, da sem šel čez vse teme glede sonde, sem še vedno v dvomih :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 27, 2016 23:46

Najpogostejša montaža je z prevrtanjem krmne stene NAD vodno linijo. Tesniš bodisi s silikonom ali z gumi vlozkom.

O montaži nad propelerjem ne vem nič.

Tretja opcija pa je montaža znotraj. Nekaj je napisano o tem na forumu a ne najdem...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
boštjan.knez
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a boštjan.knez » To Jun 28, 2016 02:06

Pozdravljen,kot alternativa vrtanju čolna je nosilec sonde,ki ga enstavno montiraš na zadnji del čolna ...rabiš samo nekoga da ti ga izdela po meri.
Lp,Boštjan
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 28, 2016 10:33

kabel?
KAbel je tezava v tem primeru. Same sonde ni problem prilimati
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » To Jun 28, 2016 14:41

mamaMicka napisal/-a:Najpogostejša montaža je z prevrtanjem krmne stene NAD vodno linijo. Tesniš bodisi s silikonom ali z gumi vlozkom.

Tretja opcija pa je montaža znotraj. Nekaj je napisano o tem na forumu a ne najdem...

Če sem prav prebiral navodila, piše da naj bi bila sonda cca 2-3 cm pod vodno gladino, za cca. 2 stopinji nagnjena naprej oz. toliko da ko čoln glisira pade vzporedno na gladino. Verjetno je ta razdalja tudi vzeta v zakup in je nosilec take dolžine, da ostaja vedno nad vodno gladino?

Po forumu gledam in priporočajo kot tesnilo pri vijakih sikaflex. A je to dobra varijanta in ali se siko aplicira direktno v zvrtane luknje ali namaže le na vijak, tik preden ga zašraufamo v krmo?

Hvala :)
boštjan.knez
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a boštjan.knez » Če Jun 30, 2016 02:26

mamaMicka napisal/-a:kabel?
KAbel je tezava v tem primeru. Same sonde ni problem prilimati

Kabel? Kje ti vidiš problem v kablu!? Vsi sonarji so montirani na samo dno plovila in imajo kabel,ne razumem :?:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 30, 2016 08:39

Verjetno si mislil kot nosilec uno palico... Pomeni, da sonar umikas.

Ce si pa mislil stern saver pa je kabel problem, ker ga moras pripeljati od nekod. Ponavadi iz notranjosti plovila. Ce ga peljes po zunanji strani je napoto, drugace moras prevrtavati krmo in tega avtor teme očitno ne želi. To sem mislil kot težavo
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 30, 2016 08:43

ktjt napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Najpogostejša montaža je z prevrtanjem krmne stene NAD vodno linijo. Tesniš bodisi s silikonom ali z gumi vlozkom.

Če sem prav prebiral navodila, piše da naj bi bila sonda cca 2-3 cm pod vodno gladino, za cca. 2 stopinji nagnjena naprej oz. toliko da ko čoln glisira pade vzporedno na gladino. Verjetno je ta razdalja tudi vzeta v zakup in je nosilec take dolžine, da ostaja vedno nad vodno gladino?

Po forumu gledam in priporočajo kot tesnilo pri vijakih sikaflex. A je to dobra varijanta in ali se siko aplicira direktno v zvrtane luknje ali namaže le na vijak, tik preden ga zašraufamo v krmo?

Nosilec je zunaj le med glisiranjem. Ko se ustaviš je 10-20cm pod vodo.
Vijaki za sondo se relativno majhni in ne delajo skode.
Tesnilno maso apliciraš na luknje. Daš relativno veliko količino, da tesni tudi med nosilcem in krmno steno. Tako da voda sploh ne pride zraven.
Visek obrišeš.
Za kabel pa prevrtas nekaj cm nad vodno linijo...
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » Če Jun 30, 2016 12:26

mamaMicka napisal/-a:
ktjt napisal/-a:

Nosilec je zunaj le med glisiranjem. Ko se ustaviš je 10-20cm pod vodo.
Vijaki za sondo se relativno majhni in ne delajo skode.
Tesnilno maso apliciraš na luknje. Daš relativno veliko količino, da tesni tudi med nosilcem in krmno steno. Tako da voda sploh ne pride zraven.
Visek obrišeš.
Za kabel pa prevrtas nekaj cm nad vodno linijo...

Hvala za konstruktiven odgovor. Ko si zgoraj napisal "Najpogostejša montaža je z prevrtanjem krmne stene NAD vodno linijo" si s tem mislil prevrtanje krmne stene za kabel verjetno? Ali se pri luknji za kabel ravno tako aplicira tesnilna masa? Kakšen je torej najbolj optimalen položaj/mesto za sondo med glisiranjem/mirovanjem?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov