Sonar z opcijo side image
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Sonar z opcijo side image
Zdravo! Padla je ideja da bom kupil sonar. Malo sem gledal in razmisljal da bi nabavil kaj ki omogoca tudi side image. Uporabljal ga bom predvsem kot pomoc za podvodni ribolov. Zanimajo me vase izkusnje s to tehnologijo. Konkretno kateri sonar priporocate? Razmisljal sem nekaj v rangu500-1000 eur.
Lp, t
Lp, t
Lep pozdrav, tudi sam iscem podoben sonar. Bi bilo lepo, ce bi se nasel nekdo, kateri ima taksen sonar in v parih besedah povedal nekaj o side imaging in down imaging tehnologiji, kako sta ti dve uporabni v praksi. Ker na googlu izgleda vsak sonar dober:)
Uporaba sonarja je iskanje podvodnih brakov, struktur, razgibanega dna na globinah do 20m
Hvalain lp
Uporaba sonarja je iskanje podvodnih brakov, struktur, razgibanega dna na globinah do 20m
Hvalain lp
Odlocitev je padla. Kupil sem Garmin sonar z sidevujem. Imam pa vprasanje kako najbolje pritrdit sondo na krmno steno.
Zamislil sem si da bi naredil diy transducer mounting plate iz 10mm lexana in jo z namenskim silikonom (kupljen v Kamnu po nasvetu prodajalca-se ne spomnem imena) prilepil na krmno steno gumenjaka(da se izognem vrtanju stene). Po plošči pa bi nato brez škode lahko prestavljal sondo in vrtal luknje za vijake. Mislite da bo samo prilepljena plošča zdržala?
Zamislil sem si da bi naredil diy transducer mounting plate iz 10mm lexana in jo z namenskim silikonom (kupljen v Kamnu po nasvetu prodajalca-se ne spomnem imena) prilepil na krmno steno gumenjaka(da se izognem vrtanju stene). Po plošči pa bi nato brez škode lahko prestavljal sondo in vrtal luknje za vijake. Mislite da bo samo prilepljena plošča zdržala?
Evo me tle sem..
Žal sem se premislil in Humminbirda ne prodajam..
Je pa tako.. Tako lowrance kot Humminbird delujeta na istih frekvencah 455 in 800 khz.. Lowrance ima boljšo (daljšo) sondo in dela malenkost boljše posnetke kot Humminbird..
Problem je ekran.. majhen ekran in ločljivost je težko karkoli pametnega razbrati.. seveda če sondiraš na mulju kot je v SLO potem ni problem
Za Side scan morajo biti idealni pogoji (bonaca brez valov).. drugače je križ..
Za resnejše delo je potem potrebno narediti sonarski zapis in ga pogledat doma na PC-ju v višji ločljivosti in tam enostavno vidiš kaj se skriva v okolici + lahko eksportaš podatke v google earth + imaš mozaik terena + eksportaš točke nazaj v sonar, da greš drugič pogledat kaj je tam..
Tukaj so recimo ostanki REX-a (kot sem ga sestavil s pomočjo sonarskega zapisa in programa reefmaster)..
Rex
Letalo na bernardinu:
Kr neki.. potopljen čoln, profil, boja, pa še nekaj..

Žal sem se premislil in Humminbirda ne prodajam..
Je pa tako.. Tako lowrance kot Humminbird delujeta na istih frekvencah 455 in 800 khz.. Lowrance ima boljšo (daljšo) sondo in dela malenkost boljše posnetke kot Humminbird..
Problem je ekran.. majhen ekran in ločljivost je težko karkoli pametnega razbrati.. seveda če sondiraš na mulju kot je v SLO potem ni problem
Za Side scan morajo biti idealni pogoji (bonaca brez valov).. drugače je križ..
Za resnejše delo je potem potrebno narediti sonarski zapis in ga pogledat doma na PC-ju v višji ločljivosti in tam enostavno vidiš kaj se skriva v okolici + lahko eksportaš podatke v google earth + imaš mozaik terena + eksportaš točke nazaj v sonar, da greš drugič pogledat kaj je tam..
Tukaj so recimo ostanki REX-a (kot sem ga sestavil s pomočjo sonarskega zapisa in programa reefmaster)..
Rex
Letalo na bernardinu:
Kr neki.. potopljen čoln, profil, boja, pa še nekaj..

Nazadnje spremenil peterv6i, dne To Sep 13, 2016 14:11, skupaj popravljeno 4 krat.
Jaz sem bral mislim da na tvojem blogu test nekega garmin sonarja. Tudi zaradi tega sem se odlocil za garmina (+to da je bil z kartami in dobro sondo za kar ok ceno). Porocam!
Se enkrat vprasam.. Kaj mislite da bo drzalo ce ca 40x8 cm lexan plosco na krmno steno nalepim z mislim da Kentl epilno-tesnilno maso?
Se enkrat vprasam.. Kaj mislite da bo drzalo ce ca 40x8 cm lexan plosco na krmno steno nalepim z mislim da Kentl epilno-tesnilno maso?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov