Sledenje plovila, obveščanje v primeru kraje

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

trancedeejay
Poddesetnik

Sledenje plovila, obveščanje v primeru kraje

OdgovorNapisal/-a trancedeejay » Ne Okt 09, 2016 10:58

Pozdravljeni.
Oglašam se prvič glede na zgodbo plovila Sessa, ki je končalo v razbitinah, kar me je šokiralo, da sem se moral prijaviti v kolikor bi morebiti lahko z vašimi idejami in nasveti pripomogel k varovanju plovil.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=18839

Namreč delam v podjetju, kjer skupaj s partnerji razvijamo tako strojno opremo (v SLO edini razvijamo strojno opremo za sledenje, zato imamo lahko tudi custom rešitve) kot tudi programsko opremo za sledenje vozil, plovil itd. Recimo če je jahta na določeni lokaciji privezana določim koliko je manevra za gibanje okoli priveza (recimo, če se jahta vrti okoli osi). Če se od te točke oddalji avtomatsko lastnik plovila dobi alarm na telefon oz. po želji. V primeru Sessa bi lastnik takoj dobil alarm in pa kje se barka nahaja). Do sedaj smo imeli pri navtiki sledenje večinoma pri vodnih skuterjih, ki jih imajo na obali za rentanje in pa nekaj drugih plovilih. Sicer večinoma delamo custom rešitve za rešilce, tovornjakarje, bagerje in podobno, zato me zanima iz prakse kaj bi po vašem mnenju bilo aktualno za vaša plovila? Ne gre za reklamo, ker tudi podjetja ne bom navedel, zanima me le kaj pogrešate od funkcionalnosti.

Have a nice Day

Matt
trancedeejay
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a trancedeejay » Ne Okt 09, 2016 11:05

Evo, to je že ena varianta:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=19366

Se pravi kontrola napetosti akumulatorja. Kaj še pogrešate?

Have a nice Day

Matt
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Okt 09, 2016 11:39

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 17:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Okt 09, 2016 12:01

Naj povem mojo iskušnjo z razvojem in uporabniki sistema za nadzor plovila, ki je bil (2004) sestavljen iz GSM, GPS, kontroler, samostojno napajanje, podatki z instrumentov, vklop naprav na daljavo (gretje, pumpa...), merjenje napetosti, alarmni vhod za požar, vdor vode...

Skratka razvoj in prodajo sem zavestno opustil zaradi pridobljenih iskušenj s strankami in če bi mi kdo takrat to povedal ne bi izgubljal časa:

1. Cena je bila takrat malenkost višja zgolj od povprečnega novega GSM telefona. Večini je bilo že to preveč. Še posebej danes, ko vsi najprej letijo na ebay in primerjajo china jajca, ki premorejo le delček zgoraj naštetega. Ker so povečini uporabniki tehnično neizobraženi jih velika večina niti ne razume razlik, zato pričakujejo nerealno nizko ceno, ki ne more pokriti niti proizvodnih stroškov.

2. Vsi katerim sem zadevo prodal in montiral so klicali ob nemogočih urah najraje ob vikendih. Zelo poogosto okoli polnoči in kasneje. Večkrat celo ob treh zjutraj!?! (Od takrat naprej mi telefon zvoni le vpisanim v imenik.) Nihče namreč ni NIKOLI prebral navodil in ko je prišel naslednjič na plovilo je pozabil geslo ali ni več znal izklopiti ali vklopiti zadeve kljub temu, da je bil uporabniški vmesnik narejen preprosto kar se le da, da ne rečem za idiote. Nekoč je nekdo peljal ob dveh zjutraj na uro plačano damo na svoje plovilo in mi težil kako vklopiti gretje, ker je pozabil kaj mora pritisniti...

3. Izdelek sem ponudil v tujino pa sem imel odlične veze, vendar zaradi podobnih iskušenj s strankami niso želeli kaj več kot le GSM pozicijo ob spremembi pozicije ali na poziv preko web vmesnika ali SMS z lastnim napajanjem. To zahtevo pa je izpolnilo precej enostavnih standardnih modulčkov firme Wavecom in podobnih narejenih za sledenje vozil.

4. Slovenski trg in klientela naprav za nadzor plovil je zreducirana na nekaj deset uporabnikov, kar pa nikakor ne upraviči niti minimalnega stroška razvoja kaj šele ostalih stroškov in vložene energije, ki ga vzdrževanje takega projekta predstavlja.

Skratka s prodajo ali montažo tovrstnih sistemov za nadzor plovil (Razen za namene sidranja) niti nočem imeti ničesar in se jih na daleč izogibam. Še tisti od katerih bi pričakoval, da bodo vložili v tako napravo so izjavili, kar naj jo ukradejo (barko, motor..) bom prišel vsaj do nove, ker imam itak zavarovano.
LP Iztok

Slika
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Okt 09, 2016 13:15

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 17:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Okt 09, 2016 21:02

trancedeejay, kako je s to zaščito proti kraji, tisti, ki se bo zares tega lotil, bo najbrž imel kakšen motilec GSM in GPS?
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a trancedeejay » Ne Okt 09, 2016 23:31

V kolikor naprava nima povezave z omrežjem shranjuje vse podatke dokler se povezava spet ne vzpostavi. Takrat pošlje trenutno stanje in vse podatke za nazaj. Lahko bi se tudi naredilo, da v primeru da nekaj časa ni povezave z napravo, da nas sistem obvesti.

Have a nice Day

Matt
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Okt 10, 2016 14:19

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 09, 2016 12:15 Naslov sporočila: Odgovori s citatom
Nikola T. je napisal/a:
Slovenski trg in klientela naprav za nadzor plovil je zreducirana na nekaj deset uporabnikov, kar pa nikakor ne upraviči niti minimalnega stroška razvoja kaj šele ostalih stroškov in vložene energije, ki ga vzdrževanje takega projekta predstavlja.

Po moje so čarter podjetja boljši potencialni kupci, kot zasebni uporabniki... sploh slovenski, ki si raje zvrtajo luknjo v koleno, kot da bi kdo kaj zaslužil na njihov račun Rolling Eyes

Tudi pri charterjih je zgodba podobna.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Okt 14, 2016 17:34

trancedeejay napisal/-a:V kolikor naprava nima povezave z omrežjem shranjuje vse podatke dokler se povezava spet ne vzpostavi. Takrat pošlje trenutno stanje in vse podatke za nazaj. Lahko bi se tudi naredilo, da v primeru da nekaj časa ni povezave z napravo, da nas sistem obvesti.

Have a nice Day

Matt

Koliko velike so te naprave dimenzijsko. A je možno z kako aplikacijo pogledat pozicijo :idea:
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Okt 14, 2016 19:33

če bi šel krast tako zadevo, motilca ne ugasnem, dokler ne najdem in ne pregledam motorja ali barke do konca. itaq imajo te tipi ne samo motilce, ampak še plahto/garažo/luknjo pod bajto, pa poiščejo izvore oddajanja.

Je bila enkrat lepa oddaja okrog poljakov, kako se tej stvari streže. Še najbolj ga zajebaš, če mu pustiš prazen tank, da ostane sredi morja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 5 gostov