Automatski Flapi ?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Automatski Flapi ?

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jan 08, 2009 21:59

Torej morda kdo ve, ali je tale zadeva uporabna ali ne ?

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=63159

lp.Tex
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jan 08, 2009 22:45

Nisem še poskusil, vendar pa tudi ne bi hotel. Mogoče je za tistega, ki nima pojma zakaj so flapi, izkušen morjeplovec pa uživa v ročnih nastavitvah v dani situaciji. Pritisk na gumb za sekundo ali dve meni res ne predstavlja problema... V končni fazi pa zadeva, pa če je še tako "huda" ni niti pol toliko dobra, kot povprečen kapitan! Jaz bi to primerjal z "zelenim kvadratkom" (avtomatika) na fotoaparatu... Saj naredi slike, samo če pa hočeš spodobno sliko v vsaki situaciji, potem hitro zaideš v Tv, Av, še največ pa M.

LP
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Pe Jan 09, 2009 00:32

Mogoče pa stvar niti ni tako slaba...je pa sigurno premalo opisana.
Če ti avtomatično izravnava plovilo tudi pri levo- desno nagibih. Kako se obnaša naprava pri zavijanju......
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jan 09, 2009 14:31

Sem pogledal, čeprav slika kaže normalne hidravlične flapse. Po prebranem sodeč, smatram, da je vgrajena nekakšna elektronika, ki uravnava plovilo pri vsakem nagibu plovila. recimo kot pri avtomobilu na zadnji pogon. Vendar flapsi se uravnavajo tudi pri glisiranju, ko gre plovilo naravnost. Spet je pa odvisno od teže na pliovilu, teže goriva, vode, oseb,...
Poskusi si zapomniti na svojem plovilu nastavitev flapsov en dan, drugi dan pri drugačnem morju in drugačnih pogojih teže, pa nastavi in boš videl, da se plobilo ne obnaša enako.
Dejstvo pa je, da gre tehnika s časom naprej in mogoče so jo izpopolnili, samo za tak denar, dvomim. V navtiki je vse drago!
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Jan 09, 2009 16:03

No kar se tiče cene, nevem kaj naj rečem, toda, jaz sem si to predstavljal tako, da to montiraš na svoje obstoječe flape,in je to neka napravica, ki pač izravnava plovilo med vožnjo, če se ti potniki premaknejo vsi na eno stran plovila, ker takrat se plovilo nagne,in ti to avtomatsko spusti flap, da le te poravna plovilo. ( pač enako kot če sam za sekundo pritisneš na gumb)
Morda pa to pomaga tudi pri bočnih valovih, čeprav dvomim.
Čeprav kot admin pravi, tisti pritisk na gumb res nič ne stane :D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Jan 09, 2009 16:42

.

Prijatelj na 36ki ima QL-ove najnovejše in avtomatiko, ki je pa jaz ne zaznavam kot nekaj, ki deluje. Ne morem pa tudi "spluvat".

Menim, da dela podobno kot ASR sistem v sodobnih avtih, čeprav v avtih dela v milisekundah, in deluje proti zdrsu celega avta na G pospešek,na barkah pa z zamudo na vzdolžni in bočni nagib. Nekje sem prebral, da ima napravo podobno žiroskopu in preko nje uravnava barko oz. trima.

Kaj vem , bom kar ostal kar pri ročnem trimanju in podpiram Admina, da je malo igračkanja dobrodošlo, pa še "stručko" izpadeš pri občasnih potnikih, ki to z zanimanjem spremljajo. Res je pa tudi, da sem ob nakupu flapov namesto osnovnega stikala levo- desno, gor-dol, kupil stikalo z indikatorjem položaja flapov, tako da zmeraj vidiš v katerem položaju sta flapa.

Konec koncev pa še ena igrača več za servisirat in popravljat.

V avtoindustriji je ( ima vse kar imajo veliki) iz modne muhe proizvajalcev nastal že problem, ker se te stvari tudi kvarijo in ker je vodeno preko računalnika avto enostavno ne vžge in lepo napiše na ekrančku, da je ta in ta reč fuč in da kontaktirajte serviserja.
Sedaj je znani avto DACIA, ki ubira nasprotno pot in ima na tržišču velik uspeh, ker je polno mehanike z mimalno elektroniko.

Malo zašel s teme, ker sem imel mini napad pisanja.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jan 09, 2009 20:02

Pri mojih elektrohidravličnih flapih vleče pumpa do 20A toka, če flape pošteno obremeniš, za celo pot pa rabijo nekaj sekund. Če s tem popravljaš nagib zaradi različne razporeditve teže na čolnu, poraba ni problem, za sprotno popravljanje nagiba ob plovbi po valovih pa mora biti sistem kar konkretno dimenzioniran, zato mislim da ta regulacija deluje na počasne spremembe nagiba in ne na tiste, ki nastanejo zaradi plovbe po valovitem morju. Tule je podoben produkt:
http://www.motomarine.it/scheda.asp?IDS ... PrmFiltro=

kot dodatek - krmiljenje flapov.
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jan 09, 2009 20:11

pajer1 je napisal: V avtoindustriji je ( ima vse kar imajo veliki) iz modne muhe proizvajalcev nastal že problem, ker se te stvari tudi kvarijo in ker je vodeno preko računalnika avto enostavno ne vžge in lepo napiše na ekrančku, da je ta in ta reč fuč in da kontaktirajte serviserja.

Če ti napiše na ekrančku ali če je kako drugače pokrito z diagnostiko, je še v redu. Pri avtu mi je (že 3x) crknila vžigalna tuljava, pa diagnostika o tem nič ne ve. :(

lp

motorni
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 09, 2009 20:15

Seveda, to deluje počasi, pri npr. premikih potnikov, pa verjetno tudi pri dviganju in spuščanju premca pri izglisiranjih in zmanjšanih hitrostih...
Tisto, kar pa deluje trenutno in vpliva na stabilnost barke pa so prav posebna krilca, ki so pod vodo, natančni žiroskopi, senzorji... Vse to pa lahko najdete na kakšni mega jahti, ampak res mega. Sedaj se je pri Ferretiju pojavil še en sistem, ki deluje s pomočjo vztrajnika, ki se vrti z veliko hitrostjo. Masa nekaj 100 kg ali celo nekaj ton pri visokih vrtljajih ne "dovoli" hitrih premikov. To lahko sami preverite s kotno brusilko... Ko je vklopljena jo poskusite na htro potresti in boste videli, da ni šanse. Tudi nagib traja, sicer pa potem tudi vztraja v tisti smeri... Pač poskusite... To je verjetno idealen sistem za stabilizacijo večjih jaht, slabost je dejansko samo masa vztrajnika.

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » So Apr 03, 2010 22:07

Gre namreč za tole zadevo
Če kdo rabi prosim samo na zasebno drugače nas bo admin :?
imam samo še en komad cena ugodna in finito.
o tem si malo preberite na tej strani

http://www.mente-marine.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov