vinil

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

SR 290
Admiral

vinil

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jun 18, 2017 22:29

Ko vinilne prevleke sedežev spereš z milnico, se verjetno izsušijo in slej ko prej so fuč. Jih je treba po čiščenju z čim namazat?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 18, 2017 22:50

Izsuši se nič, ker je umetno...
Odstrani se eventuelna zaščita.

Nasvet:
Go NANO or go home :)
Nikoli vec ne bos šamponiral :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Jun 19, 2017 06:39

mamaMicka napisal/-a:Nasvet: Go NANO or go home :)
Nikoli vec ne bos šamponiral :)

Lahko malo več o tem?
HVALA :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 19, 2017 08:39

Obstajati dve opciji.

Klasika nano, pri cemer se posamezne molukule SiO2 spojijo z površino. Površina še vedno normalno diha, odbija vodo, umazanijo. Molekule se žrtvujejo UV svetlobi in tako ščitijo tudi proti UVju. Topilo je voda.

Druga novejša opcija je keramičen premaz. V osnovi podoben, kot za gelcoat, le da ima manj agresivno topilo, ne more pa to biti voda. Molekule SiO2 se spajajo z površino in tudi med seboj verižijo. V tem primeru je sloj zaščite debelejši. Poskušali smo dodati tudi inhibitorje UV-ja, ki delujejo, ampak razlika v običajnih razmerah ni merljiva. Torej že osnova ščiti super. Napram prvemu premazu je efekt na vseh podroćjih še 3x boljši.
Je pa malo zahtevnejša aplikacija in seveda cena, ki je nekajkrat višja, ampak je poraba materiala na račun drugačne aplikacije veliko manjša, tako da je druga opcija boljša.
Prva opcija je bolj mišljena za biminije, tende in podobno zaradi same aplikacije, ker se samo prši.

Glavna prednost teh premazov je po mojem mnenju to, da se nenormalno lahko čisti.

Obe verzije sta v svoji "hi-end" izvedbi na usnju oziroma vinilu klasificirane kot "permanent".
V praksi sicer to ne pomeni za vedno, če se samo namaže in pusti, če pa se primerno "vzdržuje" pa bi dejansko lahko dal "lifetime" garancijo.

Škoda, ker sta oba tako daleč. Imam še nekaj malega materiala za potestirat, ampak gre že za končno verzijo, ki bo upam, da kmalu ugledala "prodajne police".
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jun 19, 2017 13:20

Vsi mehki polimeri vsebujejo mehčalce. In ti se na tak ali drugačen način odstranijo iz materiala. Če je milnica dovolj, ne vem, ampak žice v elektro omari, ki je delala nekaj deset let na povišani temperaturi so navadno tako trde, da se izolacija lomi že če jo grdo pogledaš.
Ampak žal ti s tem nisem odgovoril na vprašanje.
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jun 19, 2017 13:36

@motorni,

Se strinjam, da je nekaj not. Vsak skaj dolgo diši na svoj način in, če oddaja vonjave, se zagotovo stara. Sklepam, da milnica-lug močno pospeši to dogajanje in razgaljena površina se hitreje, ter globje stara. Ker te šmentane navtične zadeve stanejo ko pes razmišljam, da bi vse skupaj z čim namazal, a ne vem z čim.
Z raznimi nano premazi imam slabe izkušnje. V neki drugi aplikaciji v vsaj podobno zahtevnih razmerah kot so v navtiki se nam ni obnesel noben nano premaz. V bistvu je deloval, a le tako dolgo in tako učinkovito, kot nosilec teh nano delcev sam, brez njih. Naloga je bila preprečit zaledenitev gibajočih se delov v vlažni atmosferi pri temperaturah pod mejo zamrzovanja. Prav nobena nano žavba ni delovala boljeod samega laka, ki je bil nosilec, vse skupaj pa ni imelo za burek proti stari dobri teflonski prevleki.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 19, 2017 16:45

Kar se tiče skaja po barki jaz uporabljam izključno Starbrite in sem zadovoljen z njim. Opereš in namažeš s tistim njihovim mlekom... Kaj točno je notri nimam pojma, vendar deluje. Tako na občutek bi rekel da je nek vosek, mogoče je tudi silikon, silicij, kar pomeni, da je tudi malo "nano", čeprav na piksni nič ne piše. :lol: :lol:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jun 19, 2017 18:36

Ziher je NANO ! 100 %

Ker ga NANOsiš na vynil. :lol:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 19, 2017 21:38

Hahaha, kr en, potem je pa res nano. :lol: :lol: :lol:
mare-lj
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a mare-lj » Po Jun 19, 2017 23:20

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 19, 2017 23:39

SR 290 napisal/-a:@motorni,

Se strinjam, da je nekaj not. Vsak skaj dolgo diši na svoj način in, če oddaja vonjave, se zagotovo stara. Sklepam, da milnica-lug močno pospeši to dogajanje in razgaljena površina se hitreje, ter globje stara. Ker te šmentane navtične zadeve stanejo ko pes razmišljam, da bi vse skupaj z čim namazal, a ne vem z čim.
Z raznimi nano premazi imam slabe izkušnje. V neki drugi aplikaciji v vsaj podobno zahtevnih razmerah kot so v navtiki se nam ni obnesel noben nano premaz. V bistvu je deloval, a le tako dolgo in tako učinkovito, kot nosilec teh nano delcev sam, brez njih. Naloga je bila preprečit zaledenitev gibajočih se delov v vlažni atmosferi pri temperaturah pod mejo zamrzovanja. Prav nobena nano žavba ni delovala boljeod samega laka, ki je bil nosilec, vse skupaj pa ni imelo za burek proti stari dobri teflonski prevleki.

Tovarnisko naneseni nank premazi drzijo leta. Poglej stekla, medicinska in zivilska oprema...

Razne hofer nano zadeve. No ja... morda pa nekoc.

Glede skaja, tend in podobno. Na trgu je nekaj pravih nano sprejev namazov in podobno. Ampak vse je v zelo razredceni obliki.
Poznam vse proizvajalce na svetu, poznam njihovo tehnologijo in imam vse cenike.
Best of premaz stane proizvodna cena toliko kot stane "isti" premaz v maloprodaji. Vsak ki ve da je 1+1, 2 mu je jasno da nekaj ne more stimati. Vsekakor pa ne delajo vsi v verigi zastonj. Marze so 300% in gor...
Jaz sem za tende dobil 4 verzije. Cenovno bodo med 60-240e liter. Torej med "commercial" in "pro" verzijo je razlika 4x. Razlika v ceni, vsaj pri meni je na racun aktivnih snovi v izdelku in ne gre za komercialni nateg...
Recimo z najboljsim imam namazan flis. Po 20 pranjih se ni merljivo spralo nic.
Ce pa kupis v topshopu "isti" izdelek pa je po drugem pranju ze mal problem...

Oboje je nano, oboje sio2, oboje 100% nano ali sio2, ker druge aktivne sestavine ni. Razlika pa nastane v tem ker ima prvi 5% 100% sio2, drugi pa 50%.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jun 20, 2017 06:42

Možno, da smo naleteli na amaterje, ampak meni se ni tako zdelo.

Okrog vinila sem vprašal, ker sem prepričan, da se stara in, da umivanje vse skupaj še pospeši. Zaenkrat mi je najbolj všeč adminov odgovor in danes naročim tisti šampon, ter mleko.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 20, 2017 08:52

:D

Se strinjam da vzames starbrite.

Je kdo v Ljubljani, ki bi bil za test. Namazal bi blazine z dvema razlicnima premazoma in en del brez. Jeseni pa bi porocal. Za lon pa potem vse blazine se enkrat zascitim.
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Sr Jun 21, 2017 15:44

mamaMicka, če jaz prav razumem je Nano tudi za plastiko, steklo itd.
Potem bi lahko šipo in tendo premazal pa skratka vse :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jun 21, 2017 18:07

Kaj pa tista nano čistila od hrastniške kemične tovarne je že kdo poskusil? (TKI Hrastnik)

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti