Zadnje dni sem jadral s kolegom, ki ima v sistemu Raymarine:
- C80 plotter + fishfinder + radar (multiinštrument)
- ST60 tridata
- ST60 wind
- ST60 avtopilot
- še nek multidisplay (mislim da tudi ST60), vse Raymarine
Moram reči, da sem kar navdušen nad vsemi funkcijami, ki jih ponuja C80 (kartografija, radar, fishfinder, ais, motor monitoring ...).
Je pa pri toliko napravah povezanih v sistem vedno kaj, kar ne znam nastavit.
Namreč nisva znala vklopit alarma globine na ST60 tridati. Preprosto, napiše "Off", ko potrdiš vnos alarma za globino. V C80 sem našel alarm na fisfinderju. Mogoče se ta dva izključujeta. V ST60 tudi ne morem priti do nastavitev, napiše samo nekaj v stilu "Uer 4.00", pa še neke šifre ampak do nastavitev pa se ne da priti. Hotela sva uskladiti globini, ker fishfinder kaže prav, ST60 pa premalo (dve ločeni sondi).
Mogoče ima kdo izkušnje z nastavitvami.
In še to, ali se da karte posodobiti, ker so v primerjavi z Navionicsom (na tablici), precej manj podrobne.
In še, kateri novejši model je primerljiv s C80, samo da je recimo manjši display, ker ne maram prevelikih škatel v kokpitu.
Raymarine C80 + ST60 nastavitve
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Raymarine C80 + ST60 nastavitve
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Avg 04, 2017 16:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Lahko je vse skupaj povezano preko seatalk, ali pa loceno. Ce si preprican da je loceno, potem se offset globine na ST60 nastavi tako da drzis hkrati gumba "depth" in "speed" za dve sekundi in se ti na zaslonu v prvih dveh vrsticah prikaze 2x napis "CAL". Potem pritisni gumb depth in prides v kalibracijo globine in nastavitev offseta, katerega nastavljas v plus ali minus z gumboma trip in reset. Ko nastavis zeljeni offset, pritisnes tipko depth se enkrat in preides v meni za nastavitev alarma ki ga lahko samo nastavis na vklopljeno ali izklopljeno. Sicer pa mi je malo cudno da je posebej vezano kot pravis. V primeru da ni posebej pa ST60 povzema podatke iz DSM-ja kot tudi plotter.
Mene tudi zanima kako je z posodobitvijo kartografije.
Mene tudi zanima kako je z posodobitvijo kartografije.
Mislim, da je vse v seatalk mreži. Avtopilot je sigurno povezan s C80, ker drži track, če narediš ruto, pa wind tudi kaže vektorje na ploterju.
Na ST60 pritisnem gumba "depth" in "speed" in mi pokaže CAL, pa potem še nekaj v stilu Uer 4.00 ampak od tega naprej pa ne gre, kot da bi bil nekje v nastavitvah onemogočen dostop do naprednih nastavitev. In tako C80 kaže, drugačno globino kot ST60 in na ST60 ne morem aktivirat alarma z globino. Glede na to, da sta dve sondi, zastopim, da pride do odstopanja pri globini, samo zadnjič pri pristajanju, je C80 kazal 6m, ST60 pa 2m. Dejansko je bilo 6m globine pod barko. Pri sidranju obvezno uporabljam alarm globine, da me ne zanese v preplitko vodo. Ponoči pa tudi prav pride, za miren spanec. Najraje bi imel kativirani obe sondi in oba alarma, in manulano nastavil offset, da bi kazala vsaj prbližno enako.
MIHOLD hvala za ideje, se bomo malo poigrali.
Na ST60 pritisnem gumba "depth" in "speed" in mi pokaže CAL, pa potem še nekaj v stilu Uer 4.00 ampak od tega naprej pa ne gre, kot da bi bil nekje v nastavitvah onemogočen dostop do naprednih nastavitev. In tako C80 kaže, drugačno globino kot ST60 in na ST60 ne morem aktivirat alarma z globino. Glede na to, da sta dve sondi, zastopim, da pride do odstopanja pri globini, samo zadnjič pri pristajanju, je C80 kazal 6m, ST60 pa 2m. Dejansko je bilo 6m globine pod barko. Pri sidranju obvezno uporabljam alarm globine, da me ne zanese v preplitko vodo. Ponoči pa tudi prav pride, za miren spanec. Najraje bi imel kativirani obe sondi in oba alarma, in manulano nastavil offset, da bi kazala vsaj prbližno enako.
MIHOLD hvala za ideje, se bomo malo poigrali.
V navodilih sem našel dealer calibration mode "depth" in "speed" za 12 sek. in potem tako naprej. Zgleda da ni pravilno nastavljen master in repeater mode. Samo eden je lahko master. Se bomo poigrali, ko pridem na barko.
Mogoče če kdo ve, kako je najbolj smiselno nastavit, recimo za hitrost. Ali hitrost potem ST60 pobira iz gpsa C80, SOG ali iz svojega mlinčka, SOW in isto vprašanje za merjenje globine?
Mogoče če kdo ve, kako je najbolj smiselno nastavit, recimo za hitrost. Ali hitrost potem ST60 pobira iz gpsa C80, SOG ali iz svojega mlinčka, SOW in isto vprašanje za merjenje globine?
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
-Master instrument za hitrost ali globino je v sistemu lahko le eden! (Za nastavitev tipki 1 in 2 drži 12sek, pokaže se cal, verzija softwera, dlr (dealer setup)... glej navodilo)
-ST60 Tridata ima lahko globino na master, hitrost pa na slave. Ali obratno
-V kolikor je hitrost na slave na SeaTalk vodilh pa ni podatka STW (sped trough water) potem novejši prikazujajo SOG.
- VSAK instrument za globino ima svoj alarm globine (alarm plitvine, alarm globine, sidrni alarm plitvine in sidrni alarm globine). Hiter vklop ali izklop alarma je s tipko 4 reset.
Moj članek iz 2002 o sidranju. Citat
...Za začasen izklop zadostuje že pritisk na katerokoli tipko. Za trajni izklop pa se je potrebno s tipko "depth" postaviti na alarm in ga z držanjem tipke "reset" izključiti. Postopek vklopa je enak.
LP Iztok
-ST60 Tridata ima lahko globino na master, hitrost pa na slave. Ali obratno
-V kolikor je hitrost na slave na SeaTalk vodilh pa ni podatka STW (sped trough water) potem novejši prikazujajo SOG.
- VSAK instrument za globino ima svoj alarm globine (alarm plitvine, alarm globine, sidrni alarm plitvine in sidrni alarm globine). Hiter vklop ali izklop alarma je s tipko 4 reset.
Moj članek iz 2002 o sidranju. Citat
...Za začasen izklop zadostuje že pritisk na katerokoli tipko. Za trajni izklop pa se je potrebno s tipko "depth" postaviti na alarm in ga z držanjem tipke "reset" izključiti. Postopek vklopa je enak.
LP Iztok
Hvala NT za kratka navodila in super članek.
Sam si ne predstavljam varne plovbe in pristajanja brez alarma globine.
Kolega tega ne uporablja in je že zaplužil med panulanjem na 5m v sipino, ki se je prehitro pojavila na enem od rtov in s časom prerasla kartografske podatke.
Na sidru sicer uporabljam samo alarm plitvine, v kakšnih zahtevnejših pogojih pa prav pride tudi sidrni alarm. Če sidram na 5m v smeri obale, alarm nastavim na 4m, če je barka obrnjena stran od obale pa toliko manj.
Med vožnjo ob obali imam alarm nastavljen na cca 6-8m, na daljših rutah, dlje od obale pa na 10m.
Ko se bližam domačemu privezu alarm nastavim na 2m

Sam si ne predstavljam varne plovbe in pristajanja brez alarma globine.
Kolega tega ne uporablja in je že zaplužil med panulanjem na 5m v sipino, ki se je prehitro pojavila na enem od rtov in s časom prerasla kartografske podatke.
Na sidru sicer uporabljam samo alarm plitvine, v kakšnih zahtevnejših pogojih pa prav pride tudi sidrni alarm. Če sidram na 5m v smeri obale, alarm nastavim na 4m, če je barka obrnjena stran od obale pa toliko manj.
Med vožnjo ob obali imam alarm nastavljen na cca 6-8m, na daljših rutah, dlje od obale pa na 10m.
Ko se bližam domačemu privezu alarm nastavim na 2m
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gosta