Okvara solarnega panela?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

erneesto
Kapitan

Okvara solarnega panela?

OdgovorNapisal/-a erneesto » Ne Sep 24, 2017 22:41

Pozdravljeni
Na barki imam solarni panel cca 30W "predvidevam po velikosti" in aku cca 100Ah. Zadeva je lepo delovala do zadnjič ko sem po 1 mesecu prišel na barko in sem opazil da kalužna ni izčrpala vode, ki se je nabrala zaradi dežja. malo sem pregledal inštalacijo in opazil da nobeden porabnik ne deluje, ker je očitno preveč prazen aku..mislim da ga varuje solarni regulator, da se ne bi preveč izpraznil. Sedaj bii rad zadevo saniral in ne vem kje naj se lotim, da ugotovim kaj je šlo k vragu ali je zanič panel ali aku ali pa solarni regulator...
Se da mogoče z volt metrom ali čim podobnim stvari pomerit "sem namreč iz drugega foha samo mi ne bo problem če imam napotek", da vem kje naj začnem. Solarni regulator je Steca Solsum 6.6X in na njem sveti rdeča luč "11,8V" predvidevam da prazen aku, nad njo pa komaj opazno hitro utripa zelena luč,ki je bila včasih se mi zdi bolj vidna in mislim da je to simbol za polnjenje. Očistil sem kontakte na aku. jih spojin nazaj in po nekaj urah se sončnega vremena se ni nič spremenilo. Odstranil sem varovalko na regulatorju, "prekinil povezavo z aku" ki deluje da je ok in ni bilo sprememb glede gorenja diod.
Naj omenim da imam motor brez alternatorja tako da sistem nujno potrebujem vsaj za navigacijske luči, drugače pa imam še globinomer, led luč na krmi in radijo, ki ga uporabljam v sončnih dneh ampak znikoli mi ni zmanjkalo štroma.
Mi lahko kdo svetuje, kje naj začnem...naj demontiram aku in ga peljem domov in napolnim z avtopolnilcem "aku je mislim da svinčen bom pa še enkrat preveril", ali na pamet mejam aku ali regulator...najbrž se da pomerit panel če daje zadosti štroma in potem naprej ...ali pač ne?

Hvala
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Okvara solarnega panela?

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Sep 24, 2017 23:13

1. Odklopi sončno celico in pomeri napetost med obema žicama, biti mora več kot 17V, oziroma toliko kot piše na panelu "Open circuit voltage" ali nekaj takega. Pomeri še tok kratkega stika, ta mora biti okrog 2A ali pa malo manj. Če je temu tako, je celica v redu.
2. Akumulator je prav gotovo že crknil, če je bil nekaj dni prazen. Vseeno ga lahko poskusiš napolniti, pa boš videl, kaj bo.
3. Priključi poln akumulator (za test lahko celico in regulator neseš do avta in priključiš na avtomobilski akumulator) preko regulatorja na sončno celico in meri napetost na njem, ta mora prilesti čez 13V, sicer je crknjen regulator.
Kapitan

OdgovorNapisal/-a erneesto » Ne Sep 24, 2017 23:26

Hvala za hiter odgovor bom probal....ali naj nebi regulator preprečeval popolno izpraznjenje akuja ko napetost pade nekaj pod 12V z tem da izklopi možnost uporabe akuja?? "to sem nekje slišal".
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 25, 2017 00:18

Sigurno nimaš kalužne pumpe vezane preko regulatorja! Kar pomeni, da je pumpa delala, dokler je bilo še kaj energije v akumulatorju, potem pa je šel pa pa. S 30W celico ne moreš računat, da ti bodo kar delale naprave v nedogled. To je bolj za vzdrževanje polnosti akumulatorja, ko te ni na barki. Regulator skrbi, da se akumulator ne prenapolni in vklaplja in izklaplja morebitne porabnike, ki so prikopljeni nanj. Le ti pa morajo biti ustrezni glede na kapaciteto solarnih panelov. Ponoči in ob oblačnem vremenu iz panelov dobiš 0W, če je veliko dežja pa pumpa hoče štroma še pa še. Pribl 2A na uro. V dveh dneh gre 100Ah k vragu, teoretično, praktično pa že prej.
erneesto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a erneesto » Po Sep 25, 2017 00:45

Ne vem če bi se strinjal, kajti kalužna je bila vklopljena na nivojsko stikalo se pravi se vklopi ko se dvigne nivo v kaluži in dela max 20 sekund in izčrpa vodo poleg tega je barka skoraj v celoti pokrita tako da ni bilo nekaj strašnega od dežja...mene v bistvu zanima ali regulator varuje aku pred izpraznitvijo ali menite da je aku za v kanto?
Kako lahko izmerim v kakšnem stanju je akumulator , sprašujem nasplošno tudi če kupim drugega?
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Sep 25, 2017 08:43

Regulator varuje AKU pred izpraznitvijo samo kar se tiče porabe regulatorja. Porabnike imaš zvezane na AKU mimo regulatorja. Za merjenje kapacitete imajo instrument vsi bolj resni avtomehaniki ali AKU mojstri. Za 17V na odprtih sponkah sončnega panela je predpogoj sonce :-)
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Sep 25, 2017 13:21

Regulator NE VARUJE akuja pred izpraznitvijo...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 25, 2017 14:44

Matejc napisal/-a:Regulator NE VARUJE akuja pred izpraznitvijo...

Odvisno kako imaš zvezano. Jaz imam npr. hladilnik zvezan preko regulatorja in mi sam izklopi če pade napetost na akumulatorju pod nek določen nivo (mislim, da 11,6V).

Slika
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 25, 2017 17:13

Hladilnika se NIKOLI ne veže preko solarnega regulatorja! Problem so visoki zagonski tokovi in padec napetosti na vsej tej množici kontaktov. VSAK KOMPRESOR ima možnost nastavitve pri kateri napetosti prične in na kateri preneha delovat.
Izhod na solarnem regulatorju je mišljen za luči z manjšo porabo in podobno in nikakor za hladilnik.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 25, 2017 22:12

Tako je zvezano na moji barki ze vec kot 10 let in dela bp. Na samem regulatorju vidim tudi porabo hladilnika in ob zagonu potegne do max 4.3 A potem pa med delovanjem pade nekje na 3,6A. Meni ta sistem spila in tudi po navodilih proizvajalca je taka vezava. Imam pa regler od Stece.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 25, 2017 22:26

Hladilnik ne sme biti priklopljen preko load izhoda na solarnem regulatorju. Pri vseh se prej ali slej pojavijo težave. Tebi (še) deluje zato, ker imaš v sistemu premalo plina in kompresor ni obremenjen! Ko boš napolnil plin ali ko ti prvič ne bo zagnal, priklopi hladilnik direktno in videl boš zakaj tak način priklopa ni pravi.
erneesto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a erneesto » To Sep 26, 2017 00:58

Ravno tako imam zvezano in se spominjam da mi je prejšnji lastnik omenjal da se zadeve izkopijo če pade napetost.
Ali je še upanje za aku, če so se zadeve izklopile pri 11,6V?
Še vedno me zanima kako izmeriti akumulator koliko je še pri moči "kapaciteta in kar je še pomembno".

Bi pripel sliko regulatorja pa nimam pojma kako jo naložit.
Hvala
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Sep 26, 2017 08:24

Snemi AKU, ga dva dni polni preko polnilca, potem pa ga odnesi k bolj opremljenemu mehaniku ali npr. k Grajzarju če si iz LJ, pa ti bodo gor priklopili merilec kapacitete in ti povedali koliko % je še kapacitete. Meritev traja par sekund in po moje ti za meritev ne bodo računali.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Sep 26, 2017 14:21

Varianta 2 za aku:

Najprej mu izmeri napetost, da vidiš če je sploh še živ.
Napolni ga s polnilcem.
Doma - ali pa na barki - nanj priklopi nekega porabnika z znano porabo (npr 12V luč) in meri čas delovanja
Izračunaj stanje.

Potem ga še odneseš do Grajzarja ali koga podobnega, da ti izmeri koliko sunka da od sebe.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Sep 26, 2017 20:54

Nikola T. napisal/-a:Hladilnik ne sme biti priklopljen preko load izhoda na solarnem regulatorju. Pri vseh se prej ali slej pojavijo težave. Tebi (še) deluje zato, ker imaš v sistemu premalo plina in kompresor ni obremenjen! Ko boš napolnil plin ali ko ti prvič ne bo zagnal, priklopi hladilnik direktno in videl boš zakaj tak način priklopa ni pravi.

Možno. Ampak dokler mi dela tako kot mora in mi pivo zmrzuje v kolikor imam termostat preveč našponan mislim, da bom kar pustil tako kot je...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost