Priklop sončnih celic na barko

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

lynx
Višji štabni praporščak
Kraj: Celje
Kontakt:

Priklop sončnih celic na barko

OdgovorNapisal/-a lynx » Pe Mar 20, 2009 14:43

Pozdravljeni, zanima me ali je že kdo montiral sončne celice na barko.

Jaz imam 2*100Ah Pb Accu. priklopljena na diodni ločilnik, katerega bom zamenjal za elektronskega.

Ena varijanta je, da sončni regulator preko zaporedno vezane diode med ločilnikom in regulatorjem (preprečuje tok iz dinama) priklopim na ločilnik (ločilik Accu. padec nap zaradi diode 0,7V in močnostna dioda 0,7V - skupaj 1,4V???). Tak padec napetosti bi pomenil, da se baterija nikoli ne napolni!!!

Druga varianta, uporabim dva regulatorja (za vsak accu. po enega). V tem primeru mi regulator pazi tudi na preizpraznjenje Accu. saj lahko porabnike priključim preko njega. Ali lahko priklopim na regulator tudi zaganjač, le ta zdrži tok 10? Steca PR 1010. Predvsem me zanima ali tudi v tem primeru potrebujem močnostne diode, ki bi mi preprečevale tok iz dinama v regulator. Na njej posledično izgubim 0,7V in verjetno tudi sposobnost regulatorja, da pravilno zazna Accu. Ali nima že sam regulator možnost preprečevanja povratnih tokov???

Slika pove več kot 1000 besed :)
http://www.moj-album.com/uredi/lynx/152 ... s=15232190
l.p. Rok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Mar 20, 2009 19:24

Regulator ima diode, ki preprečujejo, da bi tok ponoči tekel iz akumulatorja nazaj na panele... sicer pa regulator ne pozna možnosti za priklop dveh akumulatorjev hkrati... Steca PR1010 omogoča večstopenjsko polnjenje, kakor tudi praznjenje preko regulatorja, zato skrbi, da bo aku vedno optimalno polnjen in spraznjen.

Mislim, da v tvojih shemi nekaj malega ne bo ok, ker moraš računat na to, da regulator vedno skrbi za napetost v akumulatorju, v tvojem primeru pa to ne bo šlo... poleg tega boš imel okrnjene tudi ostale funkcije regulatorja.

Sam se panele priklopil samo na uporabniški aku z močjo 220AH/gel, ker tam imajo funkcionalnost. In sicer iz regulatorja direktno na kleme akumulatorja... kot je priklopljeno vse drugo. V sončnem vremenu mi aku polni s cca 16A, če imam optimalno postavljene in je čisto nebo.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
mirodj
Poročnik korvete
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a mirodj » So Mar 21, 2009 15:17

Obstaja regulator polnjenja na katerega priklopiš dva akumulatorja,deluje na 12/24 napetosti,260/520 vatov solarne moči, ima alfanumerični lcd display za prikaz vseh vrednosti v okviru sistema,odlična zadeva , mislim da stana cca 170 eur, proizvajalec je SunWare, jaz imam panel 65w, dva aku po 100 A in omenjeni regulator, zadeva mi enkratno deluje, hladilnika sploh ne izklapljam, edino ko nisem na barki ga zmanjšam na enko ali dvojko! Če se ne motim je oznaka FOX-350/E

lp
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Mar 23, 2009 09:14

Miro,
kje bi se dalo zadevo pogledat.
L.P.
FISHING & SAILING IS LIFE
lynx
Višji štabni praporščak
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » Po Mar 23, 2009 11:40

Malo več o njem... zelo zanimiva zadeva!!!
http://www.sunware.de/index.php?id=48&no_cache=1&L=1
l.p. Rok
mirodj
Poročnik korvete
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a mirodj » Po Mar 23, 2009 12:13

Nahajm se v Kranju, lahko pridete pogledati!

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov