LED sidrna luč
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
LED sidrna luč
Iščem belo sidrno LED luč za na vrh jambora. Imel sem že ohišje za navadno 10W žarnico, notri pa LED sijalko, takšno univerzalno 10 do 30V, pa je delala takšne motnje, da je VHF postaja nehala sprejemat, ko si luč prižgal. Sedaj je notri LED za 12V, ki pa v sebi nima stikalnega regulatorja ampak predupore in ne dela motenj. Problem je, ker ima včasih slab kontakt in je treba gor očistit kontakte. Sedaj bi imel kompaktno LED luč, tako, kjer ni žarnica posebej, ampak vse kar sem našel so univerzalne od 10 do 30V, torej s switcherjem. Ne bi pa kar kupil recimo tisto od hella marine za dobrih 100 EUR in potem ugotovil da tudi ta sveti okrog motnje, lučka je namreč čisto blizu antene. Ima kdo kakšne izkušnje?
motorni
Re: LED sidrna luč
Visol ima tudi take s senzorjem svetlobe. Imam in je ok. Res pa je da ne vem če sem ponoči kaj testiral vhf.
S temi LED, ki imajo stikalni napajalnik, imam kar nekaj slabih izkušenj. Tisto mojo sidrno, ki sem jo dobil skupaj z barko, pa VHF postaja ni delala, pa zamenjavo LED namesto halogenskih za notranjo razsvetljavo in je potem radio hreščal, pa pri kolegu, ki je vstavil takšne fancy modro bele LED za parkirne luči v avtu in je potem DAB radio delal samo blizu oddajnika.
NT, a si mogoče že kdaj meril, če tele LED od Helle tudi svetijo motnje tja do nekaj sto MHz?
NT, a si mogoče že kdaj meril, če tele LED od Helle tudi svetijo motnje tja do nekaj sto MHz?
motorni
Hella je resna firma in če za sidrno luč 100€ vzamejo je ta stvar najbrž šla skozi RF teste.
Kaj pa če bi pri obstoječi lučki "eliminiral" slab kontakt? Beri nekako zalotal diodo s preduporom za 12-14 V ?
Kaj pa če bi pri obstoječi lučki "eliminiral" slab kontakt? Beri nekako zalotal diodo s preduporom za 12-14 V ?
Xilinx Vivado HLx trainee
kasaudio napisal/-a:
Ja to imam za plan B. LED, ki jo imam sedaj notri namesto 10W žarnice, je že takšna s predupori in ne dela motenj. Samo spajkalnik moram odnesti gor, naciniti dve žici in jih fiksno priklopiti, pa zamazati vse spoje z brezkislinskim silikonom. Ampak vseeno bi rad imel kar kompaktno lampo, ki je certificirana za sidrno luč.
Nazadnje, ko lučka ni svetila, pa ni bilo pogojev za na jambor splezat, sem izpulil en rele iz podnožja, priklopil navitje vzporedno s sidrno lučjo, nato pa nekajkrat preklopil stikalo za sidrno luč. Napetostne špice so prebile oksidiran spoj in je lučka spet svetila.
motorni
Ha ha, čudno da nisi diode uničil.
Sem se zadnjič nekaj igral in sem led diodo priklopil na cca 1000V pulz trajanja 0.5 mikrosekunde (cca 100 pulzev na sek) in jo je zelo hitro uničilo. Teh pulzev sicer človek ne čuti.
Sem se zadnjič nekaj igral in sem led diodo priklopil na cca 1000V pulz trajanja 0.5 mikrosekunde (cca 100 pulzev na sek) in jo je zelo hitro uničilo. Teh pulzev sicer človek ne čuti.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
motorni napisal/-a:S temi LED, ki imajo stikalni napajalnik, imam kar nekaj slabih izkušenj. ...
...NT, a si mogoče že kdaj meril, če tele LED od Helle tudi svetijo motnje tja do nekaj sto MHz?
Pozdravljen Motorni
Vse ledice katere sem meril do sedaj so povzročale na spektralnem analizatorju veliko preveč motenj še posebej na KV (Kratki Val). Helinih pa še nisem imel prilike pomerit. Ne glede kako dober switcher bi bil v led "žarnicah" bodo motnje na razdalji zgolj 10-20cm od VHF antene vedno veliko prevelike tudi, če ustrezajo meritvam EMC. Rešitev je samo tokovno regulirana ledica.
Pametni alternator regulator je lahko prav tako vir motenj za KV vendar se jih da z osnovnimi elektrotehničnimi prijemi uspešno precej zadušiti.
Hvala za tale odgovor! Bom vzel kos LED traku in namesto uporov nacinil gor NSI45020 linearni tokovni vir.
motorni
Bom vzel kos LED traku in namesto uporov nacinil gor NSI45020 linearni tokovni vir.
Me samo zanima, zakaj bi upor menjal z linearcem? Izgube bodo na obeh enake. Ko nimaš motorja je 12V, ko motoriraš je 14V, 2V nihanja napetosti pri 12V preko upora pa dioda nekak prenese. Itak ko motoriraš nimaš sidrne luči, tako da napetost še manj skače. Vsak polprevodnik pa je bolj občutljiv kot upor. Tudi sam imam sidrno luč - led s preduporm in dela OK že 11 let, enako navigacijske in te revce pa redno kasirajo 14+ voltov.
Na moji barki sta na jamboru dve beli luči. Ena je 2m od pete jambora, druga pa 1m od križa. Na vrhu ni sidrne luči. Barka je iz Švedske pripeljana in jo ravno obnavljam. Verjetno moram to sidrno montirat na vrh. Zakaj sta ti dve beli? Imajo Švedi drugačna pravila?
omas napisal/-a:Na moji barki sta na jamboru dve beli luči. Ena je 2m od pete jambora, druga pa 1m od križa. Na vrhu ni sidrne luči. Barka je iz Švedske pripeljana in jo ravno obnavljam. Verjetno moram to sidrno montirat na vrh. Zakaj sta ti dve beli? Imajo Švedi drugačna pravila?
Odvisno kam svetita? Običajno je ta spodnja delovna luč, ki osvetljuje palubo, druga pa motorna luč, ki je prižgana med motoriranjem ali motosailingom in sveti naprej 135°. Sidrna pa mora biti na vrhu jambora oz. tam kjer je vidna 360°.
Evo, še moj odgovor, kako sem rešil zadevo z motnjami. Kupil sem eno LED žarnico, tako, na kateri piše "12V" in je torej nima stilaknega napajalnika ampak predupore, nabavil sem še TOLE, splezal na jambor in lučko pricinil. Sedaj je mir, tudi postaja dela na sprejemu, koje prižgana sidrna luč.
motorni
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Motorni, med elektroniki je izjemno popularno prenosno spajkalo TS80P. Napaja se preko USBC in batery power banke.
TS100 je starejši model 12V-24V in ga odsvetujem, ker ni priročen za uporabo na terenu! Ne deluje na klasičen USBC power bank.
TS80P... (cena cca 80-95 USD) Vzemi samo spajkalo brez škatlice in napajalnika, ker boš itak imel power banko za na teren.

Konico BSB02 dobiš zraven spajkala. Konica TS-D25 pa je dovolj močna za zalotat tudi 2,5mm2 kable in se jo splača dokupiti.

Polnilna Baterija Xiaomi Power Bank Mi 3 Pro 20.000mAh - Črna na http://www.mishop.si... 42,90€

TS100 je starejši model 12V-24V in ga odsvetujem, ker ni priročen za uporabo na terenu! Ne deluje na klasičen USBC power bank.
TS80P... (cena cca 80-95 USD) Vzemi samo spajkalo brez škatlice in napajalnika, ker boš itak imel power banko za na teren.

Konico BSB02 dobiš zraven spajkala. Konica TS-D25 pa je dovolj močna za zalotat tudi 2,5mm2 kable in se jo splača dokupiti.

Polnilna Baterija Xiaomi Power Bank Mi 3 Pro 20.000mAh - Črna na http://www.mishop.si... 42,90€

Hvala za tole, izgleda zanimivo.
Sicer malo offtopic, pa naj bo še par besed o spajkalnikih. Za v delavnico ima enega Wellerja, TCP, tisti z magnastat konico, tega sem si kupil za pol prve plače, torej je star blizu 40 let. Za na teren mi je pa tisti milwaukee zgornjega linka tudi kar OK, segreje se v nekaj sekundah, ima regulacijo na fiksno temperaturo, s ta debelo konico pa lahko zaciniš tudi 16mm2 žico.
Za v delavnico pa malo gledam še Ksger T12, takole enkrat letno naredim tudi kakšen projekt, kjer je treba zaciniti kakšno tiskanino.
Sicer malo offtopic, pa naj bo še par besed o spajkalnikih. Za v delavnico ima enega Wellerja, TCP, tisti z magnastat konico, tega sem si kupil za pol prve plače, torej je star blizu 40 let. Za na teren mi je pa tisti milwaukee zgornjega linka tudi kar OK, segreje se v nekaj sekundah, ima regulacijo na fiksno temperaturo, s ta debelo konico pa lahko zaciniš tudi 16mm2 žico.
Za v delavnico pa malo gledam še Ksger T12, takole enkrat letno naredim tudi kakšen projekt, kjer je treba zaciniti kakšno tiskanino.
motorni
Kakšna je primerjava med plinskim in baterijskim spajkalnikom. Sam imam plinskega, pa je ok. Tudi poceni. https://www.enaa.com/plinsko-spajkanje/ ... -c-130-min
Kar zadeva led sidrne luči, nisem imel nobenih težav. Mogoče zato, ker na sidru bolj malo klepetam po postaji.
Je pa bila senzorska in se je super obnesla.
https://visol.si/kategorija-izdelka/led ... 15-senzor/
Kar zadeva led sidrne luči, nisem imel nobenih težav. Mogoče zato, ker na sidru bolj malo klepetam po postaji.
Je pa bila senzorska in se je super obnesla.
https://visol.si/kategorija-izdelka/led ... 15-senzor/
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Nov 14, 2021 12:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost