suunto- storm alarm

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

lukach
Poročnik korvete

suunto- storm alarm

OdgovorNapisal/-a lukach » To Jun 16, 2009 17:36

Pozdravljeni..

Po forumu sem malo izbrskal, da si nekateri lastite suunto ure z storm alarm fukncijo.
Zanima me kako se stvar obnese v praksi, ter kateri vsi modeli SUUNTA imajo vgrajeno to funkcijo?Našel sem samo model CORE.

Hvala in lp
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » To Jun 16, 2009 22:10

Storm alarm naj bi imel od SUUNTA le model CORE. Jaz sem si jo pred časom nabavil (all Black) in moram reč da zadeva deluje precej dobro. Če zazna konstanten padec zračnega pritiska v določenem času, ki je večji od normale, te ura zvočno opozori pred nevarnostjo nevihte. V praksi preverjeno deluje. Ima pa še globinomer do 10 metrov, ki pa tudi nam pomorščakom prav pride ko šnorklamo po zlivih.

Slika
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:
Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,
jo pač polulaj in pojdi dalje...
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » To Jun 16, 2009 23:14

Hvala za odgovor..

Po tujih forumih sem nasel, da imajo tudi druge ure od suunta weather alert funkcije, vendar v obe smeri..Se pravi, tudi, če zazna nenaden dvig zračnega pritiska (izboljšanje vremena) začne piskati.
Meni je vsec, ravno ta storm alarm, ki mi lahko kdaj pomaga pravi čas zbežati z morja. :wink:
Ravnotako se ogrevam za all black model, se mi zdi, da je še najlepši oz ga najlazje kam kombiniras.Če bi še 1x izbiral bi kupil kakšen drugi model od suunta, oz ti je kakšna barvna kombinacija boljša?
Bral sem, da so ti modeli kar problematični, oz da je bila ena serija, ki se je kar dosti kvarila.Tebi dela vredu?
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Sr Jun 17, 2009 06:46

Zaenkrat dela OK. Bila je tudi že na 6 metrih. Črna sem mi zdi še najbolj primerna. So bile prej baje res ene serije, ko so bili problemi. Ravno zaradi tega pa sem jo kupil v Sloveniji , da nebi bilo slučajno kakšnega problema z garancijo. Baje velja samo v državi , kjer uro kupiš!
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Feb 22, 2011 21:17

Zdravo,

danes kupil suunto core. Zanima pa me, kako se zadeva nastavi za pravilno delovanje barometra.

Recimo sedaj v Ljubljani. Najbrz najprej vpisem nadmorsko višino Ljubljane, kaj pa tam vpišem pod sea air pressure? Trenutni tlak al kako?

Kako pa potem zadeva deluje, če se recimo spreminja višina itd.. Moraš konstanto spreminjati nastavitve?

Hvala

lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 22, 2011 21:47

Če si nastavil nadmorsko višino za Ljubljano, potem nastavi še pritisk za Ljubljano. Greš pred Figovca in iz avtomatske postaje prepišeš podatke, da boš siguren.:lol: :lol: :lol: Seveda imaš podatke iz te iste postaje na ARSO ampak mora ura biti tam, na lokaciji. Mislim, da bo tako kar ok. Sicer pa kar se storm alarma tiče nima veze kaj si nastavil, ura zazna večji padec tlaka in sproži alarm.

Figovec LJ 279m n.m., 1018Hpa 22/2/2011 21:51
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Feb 22, 2011 23:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Feb 22, 2011 22:43

Marchi napisal/-a:Če si nastavil nadmorsko višino za Ljubljano, potem nastavi še pritisk za Ljubljano. Greš pred Figovca in iz avtomatske postaje prepišeš podatke, da boš siguren.:lol: :lol: :lol: Seveda imaš podatke iz te iste postaje na ARSO ampak mora ura biti tam, na lokaciji. Mislim, da bo tako kar ok. Sicer pa kar se storm alarma tiče nima veze kaj si nastavil, ura zazna večji padec tlaka in sproži alarm.

Figovec LJ 279m, 1018Hpa 22/2/2011 21:51

Hvala za odgovor. Ubistvu se mi gre poleg storm alarma, tudi zato, da bi ura kazala točen podatek o pritisku, glede nato, da na čolnu nimam samostojnega barometra. Recimo, če na morju nastavim enkrat višino in pritisk in ker sem itak vedno na isti višini, potem ne rabim več nastavljati nič, recimo cel dopust in bo vseeno pravilno kazalo spremebme tlaka?

ps. mi lahko prilimaš link, ker jaz najdem samo tole, kjer ni vpisana nadmorska višina?
http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%2 ... e_avt.html

hvala
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 22, 2011 22:54

Višinomer v tvoji uri deluje na principu barometra. Dokler si na isti višini je vse ok in meri spremembe v tlaku, če pa spremeniš lokacijo in če hočeš natančne podatke, pa ga moraš ponovno nastaviti. Vse je odvisno zračnega tlaka. Ob umirjenem vremenu, počasnih spremebah tlaka in menjavi lokacije oz. nadmorske višine, ti bo meril dokaj natančno, ob hitrejših spremembah tlaka pa manj.
Če nastaviš na 0m n.m. ti bo na 0m n.m. vedno kazal pravilno.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Feb 22, 2011 23:46, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 22, 2011 23:26

Nadmorske višine tudi jaz nisem našel. Sem jo pobral kar iz AdriaTopo karte.
Ampak, kot rečeno, če si ti z uro doma, si na drugačni višini kot je podatek iz avtomatske postaje, tako da ta nastavitev ne bo najbolj točna.
Mogoče preveč komplicirava.

Tukaj je modelska napoved oblačnosti, padavin in zračnega tlaka,
MSL - zračni tlak na povprečni višini morja v hPa (izolinije)
http://www.meteo.si/met/sl/app/webmet/

Tukaj pa najdeš nekaj znanosti o izobarnih spremembah
http://sl.wikipedia.org/wiki/Izobarna_sprememba :lol: :lol: :lol:
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Feb 23, 2011 08:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Feb 23, 2011 08:16

Ojla,

Jaz imam uro Sunnto Core All Black že kar nekaj časa (cca 1,5l). Ko sem prvo kupil sem jo moral po ene 3 tednih nesti na servis ker se je malo čudno obnašala. Žamenjali so mi jo brez kompliciranja (pohvale zastopniku), od takrat pa mi deluje zelo dobro. Baterija mi zdrži cca 6 mesecev.
Kar se tiče storm alarma pa lako rečem, da je super zadeva. Predvsem na morju se zelo dobro obnese, ker se dejansko višina ne spreminja ampak se spremlja samo tlak.
Nisem pa bil ravno najbolj zadovoljen z višinometrom, saj zelo hitro pride do odstopanja. Kolikor sem se pozanimal je odstopanje odvisno predvsem od temperature, ki tudi vpliva na meritev višinometra vendar v izmeri ni upoštevana. Torej če imate uro pripeto na nahrbtniku in se temperatura ozračja bistveno ne spreminja potem bo meritev kar točna. Če pa jo imate na roki pa lahko pride do odstopanja.

Dugače pa zelo zadovoljen, uporabljam jo tudi pri snorkanju in ribolovu pa zaenkrat nobenih problemov.

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Sr Feb 23, 2011 08:36

evovii napisal/-a:Ojla,

Jaz imam uro Sunnto Core All Black že kar nekaj časa (cca 1,5l). Ko sem prvo kupil sem jo moral po ene 3 tednih nesti na servis ker se je malo čudno obnašala. Žamenjali so mi jo brez kompliciranja (pohvale zastopniku), od takrat pa mi deluje zelo dobro. Baterija mi zdrži cca 6 mesecev.
Kar se tiče storm alarma pa lako rečem, da je super zadeva. Predvsem na morju se zelo dobro obnese, ker se dejansko višina ne spreminja ampak se spremlja samo tlak.
Nisem pa bil ravno najbolj zadovoljen z višinometrom, saj zelo hitro pride do odstopanja. Kolikor sem se pozanimal je odstopanje odvisno predvsem od temperature, ki tudi vpliva na meritev višinometra vendar v izmeri ni upoštevana. Torej če imate uro pripeto na nahrbtniku in se temperatura ozračja bistveno ne spreminja potem bo meritev kar točna. Če pa jo imate na roki pa lahko pride do odstopanja.

Dugače pa zelo zadovoljen, uporabljam jo tudi pri snorkanju in ribolovu pa zaenkrat nobenih problemov.

Lp Andrej

evovii zdravo,

kako to misliš, čudno obnašala?

Torej jaz nastavim samo višino ali pa samo tlak odvisno od tega ali uporabljam barometer ali višinometer? Ali moram vedno oboje nastavit, ker potem je to skrajno neuporabno?
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Feb 23, 2011 08:49

Fantje vedeti morate tudi da to ni professionalni inštrument za meritev tlaka in nadmorske višine. Ko prideš na morje, jo lepo nastaviš in bi moralo v določenih odstopanjih seveda, normalno delovati. Mene še ni pustila na cedilu, pa jo uporabljam že skoraj 3 leta.
V8 + Jet drive

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti