kabel za VHF
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
kabel za VHF
Ker imam ravno jambor na tleh, bom zamenjal tudi kable. Mi lahko kdo priporoči kateri in kje naj nabavim kabel za VHF anteno?
Re: kabel za VHF
Kontaktiraj NT
Nikola T. napisal/-a:Marjan5 Vam lahko iz prve roke pove kako dobro mu sedaj dela VHF postaja, ko je zamenjal koaksialni kabel od antene do postaje z enim boljših na trgu.
Coax TriLan LTW400 d=10,3mm, dušenje pri 2,4GHz 0,22dB/m
Coax Belden H1000PE, d=10,3mm, dušenje pri 2,4GHz 0,23db/m
Za primerjavo, RG58 kakršnega uporablja 98% navtikov ima dušenje pri 2,4GHz celo 1,2dB/m !!
Kabel se že da dobiti na m v Harpoon doo.
NT jaz sem kupil pri njem cena dobra antena vrhunska ni kaj mislit
Kabel in konektorji so za dobro delo postaje skoraj važnejši od same postaje in antene. Definitivno kontaktiraj NT-ja.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Sem že, hvala za info.
Poleg zgoraj omenjenih so podobni kabli s premerom 10mm in podobnim slabljenjem in podobno ceno še:
Alan PCT400
Andrew CNT400
Qwess H1000
še 30% boljši in 3x dražji je pa SSD Ecoflex 15 Plus s premerom 15mm, ampak tisti, ki bo rabil tega, verjetno ne bo spraševal tule na forumu.
Alan PCT400
Andrew CNT400
Qwess H1000
še 30% boljši in 3x dražji je pa SSD Ecoflex 15 Plus s premerom 15mm, ampak tisti, ki bo rabil tega, verjetno ne bo spraševal tule na forumu.
motorni
O kakšni dolžini kabla in frekvenci je govora? Kot da bi poslušal super ukvješe, ki delajo zveze z odbojem preko Lune, kjer vsak dB šteje. Potem je na najboljše kar CellFlex 7/8 cole nabavit. Garant super nakup, slabljenje 6.84 db/100m pri 2,4 GHz.
Evo še karakteristike:
Technical specifications for 7/8 inch Cellflex:
Structure
- Impedance: 50 ohms
- Inner conductor: Copper wire 9.42mm
- Dielectric: Low Loss foam polyethylene 21.1mm
- Outer conductor: Corrugated copper tube 24.89m
- Jacket: Polyethylene, black 27.48mm
Mechanical properties:
- Weight: 0.432Kg/m
- Minimum bending radius, single bending: 90mm
- Minimum bending radius, repeated bending: 125mm
- Bending moment: 13Nm
- Recommended temp. range: -40C to +60C
- Recommended temp. range during installation: -25C to +60C
Electrical properties:
- Charasteristic impedance: 50 +-1 ohms
- Velocity factor: 88%
- Capacity: 76pF/m
- Max operating frequency: 4900MHz
- Peak power rating: 83KW
- Peak RF voltage rating: 2.85KV
- Jacket Spark, volt RMS: 8KV
- DC-resistance inner conductor: 2.82ohm/Km
- DC-resistance outer conductor: 1.04ohm/Km
Attenuation:
- 10MHz: 0.379 db/100m
- 30MHz: 0.662 db/100m
- 88MHz: 1.15 db/100m
- 100MHz: 1.23 db/100m
- 108MHz: 1.28 db/100m
- 200MHz: 1.76 db/100m
- 900MHz: 3.94 db/100m
- 1500MHz: 5.24 db/100m
- 2400MHz: 6.84 db/100m
- 3000MHz: 7.79 db/100m
Pa še v Sloveniji se ga da ugodno nabaviti.
Evo še karakteristike:
Technical specifications for 7/8 inch Cellflex:
Structure
- Impedance: 50 ohms
- Inner conductor: Copper wire 9.42mm
- Dielectric: Low Loss foam polyethylene 21.1mm
- Outer conductor: Corrugated copper tube 24.89m
- Jacket: Polyethylene, black 27.48mm
Mechanical properties:
- Weight: 0.432Kg/m
- Minimum bending radius, single bending: 90mm
- Minimum bending radius, repeated bending: 125mm
- Bending moment: 13Nm
- Recommended temp. range: -40C to +60C
- Recommended temp. range during installation: -25C to +60C
Electrical properties:
- Charasteristic impedance: 50 +-1 ohms
- Velocity factor: 88%
- Capacity: 76pF/m
- Max operating frequency: 4900MHz
- Peak power rating: 83KW
- Peak RF voltage rating: 2.85KV
- Jacket Spark, volt RMS: 8KV
- DC-resistance inner conductor: 2.82ohm/Km
- DC-resistance outer conductor: 1.04ohm/Km
Attenuation:
- 10MHz: 0.379 db/100m
- 30MHz: 0.662 db/100m
- 88MHz: 1.15 db/100m
- 100MHz: 1.23 db/100m
- 108MHz: 1.28 db/100m
- 200MHz: 1.76 db/100m
- 900MHz: 3.94 db/100m
- 1500MHz: 5.24 db/100m
- 2400MHz: 6.84 db/100m
- 3000MHz: 7.79 db/100m
Pa še v Sloveniji se ga da ugodno nabaviti.
tisti deciBelega, ki ga spije rg58 ni problem. Bolj je zoprno, da je treba kam plezat če se utrga ali pa volk napade konektor (po možnosti še skrimpan) kje visoko...
BDW glede na to, da se še ne ve al bo obrnlo na jugo ali burjo - debate o konektorjih pa ne bo al kaj?
Če je vse dobro narejeno, tudi RG-58 MIL kakovosti (ne neki cenen ponaredek) vzdrži nekaj časa. Če so kabli pravilno pritrjeni na jambor in antenski konektorji zaviti v zaščitni gumi ovoj lahko držijo leta. Pri tem morajo biti tudi konektorji na kabel pravilno montirani. Verjamem, da je tukaj mnogo forumašev z mnogo več znanja o tem od mene in, da je oz. bo antena pravilno, kakovostno in dolgotrajno priključena na radijsko postajo.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Na motornih barkah je razdaljna od postaje do antene kratka. Navtična industrija uporablja osnovni najcenejši 50ohm koaksialni kabel RG58 kajti pri kratkih kablih od antene do postaje ni bistvene razlike. Na jadrnici dolžine 10m potrebujemo že nezanemarljivih 20-23m kabla. Na tej dolžini kabla na frekvenčnem pasu 156-162,2MHz pa je podatek o dušenju še kako pomemben.Wisdom napisal/-a:O kakšni dolžini kabla in frekvenci je govora? Kot da bi poslušal super ukvješe, ki delajo zveze z odbojem preko Lune, kjer vsak dB šteje. Potem je na najboljše kar CellFlex 7/8 cole nabavit. Garant super nakup, slabljenje 6.84 db/100m pri 2,4 GHz...
Če je dušenje celotnega kabla na plovilu xdB se nam NAPETOST signala od antenskega do konektorja pri postaji ZNIŽA PRI:
6 dB = na polovico (1/2)
12 dB = na četrtino (1/4)
20 dB = na desetino (1/10)
40 dB = na stotinko (1/100)
Višja kot je frekvenca večje je dušenje kabla. V kolikor želiš s klasično VHF anteno sprejemati tudi DVB-t, kar danes omogočajo aktivni spliterji vgrajeni v kvalitetnejših AISih Weatherdock, potem mora biti vgrajen nizko izgubni kabel. Tudi z najkvalitetnejšim RG58 na jadrnici ni možno sprejemati TV !
V praksi je razlika med slabim RG58 in TriLan kablom na dolžini 22m celo takšna, da morjeplovec na Iloviku prej ni slišal niti vremenskih opozoril Radia Rijeka tudi, če je bil squelch nastavljen tik nad šumom. Po zamenjavi kabla je bila razlika ogromna in ne samo, da se je slišala napoved Radia Rijeka temveč se je dalo spremljati tudi ostale, da ne govorim o dodatni možnosti uporabe klasične VHF antene za sprejem TV signala. TriLan kabel iz naše ponudbe je debel le 6,1mm in ohranja lastnosti veliko debelejših nizko izgubnih kablov. Zaradi teh lastnosti in sprejemljive cene sem ga izbral za ta namen brez nekih pretiravanj.
Ko pa že govorimo o radioamaterstvu pa lahko tukaj prilepim link zabeleženega odboja signala od lune (by morjeplovec S57RA)...
Nikola T., vse kar navajaš je res. Je pa res tudi to, da spliterji vnašajo izgube. Kakorkoli, da ne bom pametoval, se bom rajši držal kratkega vala, kjer so izgube v kablu bolj obrobne, bolj pomembna pa je kakovostna antena in znanje operaterja.
73 DE I0/S58Y.
73 DE I0/S58Y.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
...Je pa res tudi to, da spliterji vnašajo izgube.
-Ne aktivni!!!
...Kakorkoli, da ne bom pametoval, se bom rajši držal kratkega vala, kjer so izgube v kablu bolj obrobne, bolj pomembna pa je kakovostna antena in znanje operaterja.
-Vsekakor
Tudi jaz sem radioamater od 6.r O.Š., ko sem naredil izpit C klase v YU3AJK. Sedaj sem aktiven v S56APR. Izdelal sem že nekaj postaj iz nule na 3,5MHz in 28MHz, sedaj nekaj eksperimentiram z SDRi, nameravam pa starejšo postajo dodelat z SDR displejem in jo polno funkcionalno povezat v celoto za uporabo na barki seveda, kjer so majhne postaje z ločenim displejem prav neprijazne za uporabo, če želiš sprejemati vremenske slike, Navtex, pošiljati APRS... in poodobne koristne zadeve.
-Ne aktivni!!!
...Kakorkoli, da ne bom pametoval, se bom rajši držal kratkega vala, kjer so izgube v kablu bolj obrobne, bolj pomembna pa je kakovostna antena in znanje operaterja.
-Vsekakor
Tudi jaz sem radioamater od 6.r O.Š., ko sem naredil izpit C klase v YU3AJK. Sedaj sem aktiven v S56APR. Izdelal sem že nekaj postaj iz nule na 3,5MHz in 28MHz, sedaj nekaj eksperimentiram z SDRi, nameravam pa starejšo postajo dodelat z SDR displejem in jo polno funkcionalno povezat v celoto za uporabo na barki seveda, kjer so majhne postaje z ločenim displejem prav neprijazne za uporabo, če želiš sprejemati vremenske slike, Navtex, pošiljati APRS... in poodobne koristne zadeve.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti