? Življenska doba hladilnika na barki ?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

? Življenska doba hladilnika na barki ?

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Avg 11, 2021 15:07

Verjetno je med Morjeplovci tudi kdo, ki se spozna na hladilnike.
Po 17 letih dobrega delovanja hladilnika na barki opažam, da je hlajenje vse slabše, potrošnja elektrike za hlajenje pa vse večja.
Zato sprašujem, ali se hladilniku izteka življenska doba in naj razmišljam o zamenjavi sistema, ali pa ima morda vendarle smisel poservisirati. Ocenjujem, da ima hladilnik za seboj okrog 30.000 ur delovanja.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: ? Življenska doba hladilnika na barki ?

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Avg 11, 2021 15:21

Po moje se ti bolj splača kupit novega, kot servisirat starega. Pa vprašanje, koliko časa bo sploh še zdržal 17 let star hladilnik, tudi, če ga boš poservisiral.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Avg 11, 2021 19:49

Se strinjam donekle. Težava je v tem, ker ob investiciji v novo opremo v najboljši veri, da si kupil nekaj dobrega, velikokrat kupiš slabšo stvar, kot si jo imel. :x
Zato je vedno smotrno dati pravemu strokovnjaku pregledat stvar in podati oceno. Mogoče je kdaj smotrneje obnoviti staro, kvalitetno opremo, kot kupiti novo, nekvalitetno. Pa čeravno to ekonomsko ni upravičeno.

Strah me je, da v Miranovem primeru, noben nov hladilnik (tudi najdražji na tržišču), ne bo zdržal toliko, kot mu je stari.

Sigurno pa je na morjeplovcu kakšen strokovnjak za hladilno tehniko, ki bo znal oceniti in svetovati.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 11, 2021 23:03

Naš forumaš DIGO Mitja ,je strokovnjak za hladilnike.Meni je na pribi menjal kompresor,mojemu sinu na njegovi barki tudi.Pedanten,pošten,drži se kar se zmeniš z njim.Priporočam .Tel 041 788 146.LP Iztok
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 12, 2021 07:18

Tudi jaz ga zelo priporočam kot prvo izbiro za mojstra za hladilnike. On je zaslužen za realizacijo mojega projekta hladilnika in zamrzovalnika na barki.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Če Avg 12, 2021 09:09

Hvala za odgovore in nasvete.

Na spletu sem videl, da se še vedno dobi podobne sisteme, kot sem ga sam vgradil pred 18 leti (https://www.navtikaceneje.si/hladilne-e ... arjalniki/
https://visol.si/izdelek/kit-komplet-nd35orv-s8/).

Nikola T., za prenovo v tvojem stilu pa ne verjamem, da imam dovolj poguma, znanja, potrpežljivosti, ..., :).
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 12, 2021 10:12

Mirante, zadeva je taka. Imam solarne panele, ki mi dajejo realnih le okoli 200W v povprečju kar pa vseeno pokrije kompletno energetsko bilanco sledečih hladilnih naprav:
1. cca 60l hladilnik, nastavljen na 4,5°C (po potrebi je lahko zmrzovalnik)

2. cca 50l zmrzovalnik, nastavljen na -15°C (po potrebi je lahko hladilnik)
Prvi in drugi sta konstrukcijsko nekaj unikatnega in izdelana brez kompromisov razev v debelini izolacije ki bi bila debelejša, če bi bilo več prostora.

3. cca 120l hladilnik, nastavljen na 7°C (idealen za zelenjavo in sadje). Komora izdelana in vakuum panelov debeline 2cm= 30cm stiropora, kompresor klasični s zračnim kondenzatorjem z ventilatorjem, izparilniki pa so v komori po celi dolžini in višini najdaljših stranic. Ko je poln in vsebina pohlajena se zelo redko vklopi. Ker je montiran v krmi sploh ne vemo kdaj deluje.

4. Waeco CFX45, 45l za pijačo, nastavljen na 9°C. Od prenosnih hladilnikov na trgu je ta definitivno najboljši.

VSI HLADILNIKI SO VKLOPLJENI NON STOP.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Avg 12, 2021 13:01

Pogledal sem moj kompresor, je Danfoss bd35f. Danfoss jih še vedno prodaja, pa tudi hladilni plin, ki ga ta zahteva (R134a), se še dobi. Tako da ni panike. Mojster ti bo ugotovil ali je še vedno dovolj plina in je izrabljen kompresor ali pa je plin ušel ven in imaš nekaj porozno. Sem pa prebral celoten prispevek od NT, vrhunsko narejeno, moraš pa razkopati celo kuhinjo.
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 12, 2021 13:37

Ključna je tudi izolacija. Če se z leti napije vlage, potem je precej bolj toplotno prevodna in hladilnik posledično manj hladi. V jadrnicah je ponavadi pod kuhinjskim pultom korito hladilnika, okoli tega korita iz poliestra pa nekaj cm izolacije (ponavadi stiropor, stirodur ali purpen). Potipaj z roko, če so stranice, na katere meji hladilnik na drugi strani precej hladne ko hladilnik notranjost že dobro pohladi - in če da - izolacija prebija.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Pe Avg 13, 2021 20:56

Kakor je napisal Motorni, velika verjetnost je, da je v sistemu premalo plina, ka pa ni velik problem. Plin R134 je v prodaji, starejši ''neekološki'', pa se dobijo pri mojstrih.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Avg 14, 2021 12:55

Je pa kar malo presenetljivo, da mehanika v kompresorju zdrži 30k ur.

lp

motorni
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » So Avg 14, 2021 16:30

motorni napisal/-a:Je pa kar malo presenetljivo, da mehanika v kompresorju zdrži 30k ur.

Pomisli na domač hladilnik. 30 in več let dela, sploh ne vemo zanje. 260.000 ur in več.

Kompresorji mehansko enaki kot 12V ali 24V. :shock:

Se zelo strinjam z izjavo nekega mojstra v Dalmaciji, ki pravi "BRODOVI SE KVARE ZBOR NERADA". Enako je s hladilniki in ostalo tehniko na plovilih.

LPZ
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Avg 24, 2021 08:30

Nam tale oz zelo podoben:
https://www.navtikaceneje.si/hladilne-e ... ne-55.html
OK deluje že vsaj 25 let. Vsake toliko ga očistim prahu z močnejšim sesalcem in v hladilnik plina je montiran računalniški ventilator za močnejši pretok zraka. Letos dobi nov ventilator, ki ima baje še malo nižjo porabo - in to je to.

Kadar so bili kakšni problemi ... se spomnim enkrat polnjenje plina in enkrat ko je neoptimalno deloval, je kolega nastavljal z osciloskopom - in to je vse.
Moja poanta - če ne manjka plina je bolj verjetno kaj narobe z izolacijo hladilnega prostora.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 24, 2021 09:13

KOMPRESOR IN IZPARILNIK SI MORAŠ IZBRATI PO MERI glede na hladilni PROSTOR. Univerzalna rešitev NE BO DOBRA!!!

Kompresor Danfos BD35 ali SECOP... izberi 12V in plin R134a ter si odpri katalog. Takega... sem izbral za svoj vgradni hladilnik ter zamrzovalnik.

EMPOR d.o.o., profesionalni, največji distributer za hladilno tehniko pri nas, ki nudi tudi svetovanje, imajo večino na zalogi ter za UGODNEJŠO CENO!
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » To Avg 24, 2021 23:31

Poklical sem mojstra (Digo Mitja), ki ste ga priporočali, pa mi je rekel, da 18 let starega hladilnika nima smisla popravljati, ker mi je že itak delal dlje, kot je to za barke običajno.
Potem sem nabavil nov hladilni sistem pri Visolu (kompresor Danfos), ki je po dimenzijah zelo podoben staremu, le izparilnik je bolj dodelan z vratci in s predalom za odcejanje spodaj. Normirano je za 130 do 150 litrov prostornine hladilnika. Na fotki je novi kompresor spredaj, stari pa zadaj.
Slika
Odmontiral sem starrega in zmontiral novega, a sem bil pri vlečenju cevi za omarami toliko nespreten, da sem odlomil tanko bakreno cevčico in je plin ušel iz sistema :( .
Serviser na Lošinju je potem to cevko zavaril in hladilni sistem napolnil z novim plinom (134). Stvar zdaj hladi v redu in akumulatur zjutraj ni prazen :D.

Pri starem hladilnem sistemu je morda res šlo le za pomanjkanje plina ali pritiska, vendar ...

Če kdo želi, lahko moj stari hladilni sistem dobi in se z njim poigra, sicer ga bom zavrgel. Odmontirati mi ga je uspelo, ne da bi kaj polomil :), le kabel za termostat manjka, ker ga v novem kompletu ni bilo zraven.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov