LUČI
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
LUČI
Lep pozdrav!
Mene pa nekaj glede luči zanima. Pod obvezno opremo čolna do 5m dolžine je med drugim zapisano tudi: luči po predpisih o izogibanju trčenja na morju.
Sam imam 4.5m dolgo Elanovo jadrnico (6m jambor), ki pa nima luči. Jih moram na vsak način montirati ali, glede na to da jadrnice ne bom uporabljal ponoči, to ne bo potrebno.
Če pa jih že moram, lahko to naredim sam (z ledicami) ali morajo biti kakšne posebne. Sem to spraševal na zadnjem sejmu plovil ki je bil na Gospodarskem razstavišču pa mi nihče ni znal kaj dosti povedati.
Kakšne so pa kaj cene takih luči?
Najlepša hvala za pomoč.
LP, Nejc
Mene pa nekaj glede luči zanima. Pod obvezno opremo čolna do 5m dolžine je med drugim zapisano tudi: luči po predpisih o izogibanju trčenja na morju.
Sam imam 4.5m dolgo Elanovo jadrnico (6m jambor), ki pa nima luči. Jih moram na vsak način montirati ali, glede na to da jadrnice ne bom uporabljal ponoči, to ne bo potrebno.
Če pa jih že moram, lahko to naredim sam (z ledicami) ali morajo biti kakšne posebne. Sem to spraševal na zadnjem sejmu plovil ki je bil na Gospodarskem razstavišču pa mi nihče ni znal kaj dosti povedati.
Kakšne so pa kaj cene takih luči?
Najlepša hvala za pomoč.
LP, Nejc
Najlepša hvala za vso pomoč, sem pa set baterijskih luči (tudi brez vložkov) našel kar v Ljubljani v BTC-ju (Kamm) za 24 EUR. Predvidevam, da so kar iste kot jih omenjate (so namreč tudi v črnem ohišju). Moram samo še malo pogledat po jadrnici, kam in kako jih bom našraufal.
Še enkrat hvala.
LP, Nejc
Še enkrat hvala.
LP, Nejc
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Letos sem videl, hvala bogu ko je priplul v marino, čoln, ki je sicer imel montirane vse luči, 360 stopinjsko belo in obe bočni, vendar je za belo imel na loku za lučjo še zrolano tendo ali nekaj podobnega in se luč od zadnje strani ni videla. To pomeni da je od zadnje strani bil popolnoma neviden, čeprav je imel vse predpisane luči, da o neosvetljenih čolnih, ki jih je letos bilo kar nekaj, niti ne govorim. Če bi imel voljo in ne bi imel zraven otrok bi se zapeljal do tistih brez luči in jim j... m... vsem po spisku. Kasneje pa bi mogoče našel predrt čoln ali pa kaj drugega, ne vem če se splača.
Gregor.n, imel si prav, da se ponoči vsekakor ni varno voziti, ampak je pa tak užitek in mirno morje da je kaj.
Gregor.n, imel si prav, da se ponoči vsekakor ni varno voziti, ampak je pa tak užitek in mirno morje da je kaj.
Guma je guma, zaenkrat.
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
janadino napisal/-a:Letos sem videl, hvala bogu ko je priplul v marino, čoln, ki je sicer imel montirane vse luči, 360 stopinjsko belo in obe bočni, vendar je za belo imel na loku za lučjo še zrolano tendo ali nekaj podobnega in se luč od zadnje strani ni videla. To pomeni da je od zadnje strani bil popolnoma neviden, čeprav je imel vse predpisane luči, da o neosvetljenih čolnih, ki jih je letos bilo kar nekaj, niti ne govorim. Če bi imel voljo in ne bi imel zraven otrok bi se zapeljal do tistih brez luči in jim j... m... vsem po spisku. Kasneje pa bi mogoče našel predrt čoln ali pa kaj drugega, ne vem če se splača.
Varna vožnja ponoči
Čim bol stran od obale tem varneje je! Pa ne zaradi obale same vendar zaradi čolnov brez luči
Največkrat so to mali ribiški čolni od domačinov
Za gliser zna biti to lahko hitro problem še posebej če ni lune ali pa je oblačno. Jadralci imamo pri tem malo prednosti s povprečno hitrostjo 6NM
Vsem ki se podajate na nočne plovbe želim obilo užitkov.
Še posebno tistim ki so pod jadri
FISHING & SAILING IS LIFE
ja očitno se je nekomu lažje peljati neoznačen ponoči in rizkirati kot nabaviti lučke za res ne preveliko ceno v primerjavi s tem kaj se lahko zgodi.sam imam za gumenjak montažno 360 lučko na jamborčku in jo po potrebi montiram.dva baterijska vložka je celoten strošek.
so pa domačini zvečer res problem, ker se brez luči na pamet vozijo gor in dol in ribarijo in karkoli že,zato previdnost ni odveč
so pa domačini zvečer res problem, ker se brez luči na pamet vozijo gor in dol in ribarijo in karkoli že,zato previdnost ni odveč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta