Chart Plotter RC435i nekaj vprasnj

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Chart Plotter RC435i nekaj vprasnj

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Feb 05, 2023 11:07

Nekaj vprasanj Chart Plotter RC435i? Rabim za Jadran, zalivi predvsem.
1. Je to zastarelo al se splaca se kupit, z vidika updejta kart?
2. Kolk so natancne karte po zalivih?
3. Se lahko montira zunaj na bracket (da ne zahteva na primer izkljucno vgradnje v konzolno plosco?
4. Model 435i ima vgrajen GPS, ga deli ostalim napravam v Raymarine mrezi?
5. A dela z avtopilotom Raymarine?

Hvala :)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Chart Plotter RC435i nekaj vprasnj

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Feb 06, 2023 21:30

Raymarine RC435i je res stara zadeva. Jaz imam še meraj star (samo vseeno novejši od 435) C80 in CF kartico Navionics za Mediteran. Če kupuješ te stare zadeve, je moja filozofija, da jih kupim vsaj 2 kosa - vsa stara elektronika je razmeroma poceni, ampak se kvari in rabiš imeti pri roki še en kos za zamenjavo ali kanibalizacijo delov pri popravilu. Glede točnosti ne sme biti težav, rabiš pa ločen GPS sprejemnik (nima vgrajenega). Za avtopilot še vedno rabiš ločen displey-kontroler. Glede montaže ne vem kaj točno misliš - zadaj ima kovinski nosilec, ki ga lahko privijačiš kamor želiš ali pa izrežeš luknjo za flush vgradnjo.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Feb 07, 2023 09:32

Hvala :)

Mah dobim ga za 100 eur pa če je približn OK bo še upopraben :)

Ta model (435i) ima vgrajen GPS. Želel bi signal delit v SeaTalk mrežo a ta model ChartPloterja tega nima ima samo nmea 0183 (lol). Se pravi je treba dodat konverter nmea/SeaTalk. Ne vem pa, če bo ploter delil stavek od GPS v SeaTalk?

Kakšno priporočilo za konverter? Plus barka nima wind instrumenta in mlincka pa bom moral dokupit tudi to. Kak namig kje se to splača iz druge roke kupovat?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Feb 07, 2023 09:54

1stofficer napisal/-a:Hvala :)

Ta model (435i) ima vgrajen GPS. Želel bi signal delit v SeaTalk mrežo a ta model ChartPloterja tega nima ima samo nmea 0183 (lol). Se pravi je treba dodat konverter nmea/SeaTalk. Ne vem pa, če bo ploter delil stavek od GPS v SeaTalk?

Kakšno priporočilo za konverter? Plus barka nima wind instrumenta in mlincka pa bom moral dokupit tudi to. Kak namig kje se to splača iz druge roke kupovat?

Veterni inštrument sem kupil nov, večino ostalega pa na ebay.de in https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-raymarine/k0
Nekaj smo že tule debatirali: viewtopic.php?f=5&t=25643&p=383413&hilit=ebay+kleinanzeigen.de#p383413
Če je ploter tolk star, da še nima SeaTalk1, pa jaz ne bi vlagal v periferijo zanj.

PS. Maš novo ladjo?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 07, 2023 10:06

Več je kontra kot pro, za graditev sistema s starimi napravami.
Pod črto, se ne splača kupovat starih Raymarine inštrumentov, ker niso večni! Sigurno velja to tudi za ostale firme.
Sploh če so bili inštrumenti izpostavljeni vremenskim vplivom. Začeli ti bodo crkovat gumbi in elektronika iz "neznanih" vzrokov, najpogosteje oksidacija vezja, kontaktov ... Nakoplješ si probleme in stroške. Nekateri imajo tudi notranjo baterijo (GPS sigurno), ki jo npr. za Garmina nisem dobil nikjer več.
Brzinomer, ki ga omenjaš v vzporedni temi, ne bo bral podatka o hitrosti iz GPSa, četudi ti uspe konvertirat ta podatek. Novejši modeli bi to prebrali, starejši pa ne znajo.
Kar zadeva wind instrument, boš zanj odštel celo premoženje. Vetrnica wind in mlinček speed, sta napravi, ki sta najpogosteje na servisu. Mlinček hitrosti se zapaca, samo da ga pogledaš.

Smiselno je graditi sistem (senzorji, displeji), ki je povezljiv v mrežo nmea2000 in podatke plasira tudi na wifi.
Vse to kar želiš imeti na konzoli (3 inštrumente, speed, depth, wind, gps, autopilot...) lahko prikazuje že novejši GPS plotter. Vse na enem ekranu ali pa pošminkano vsak sklop podatkov na svojem "pod"ekranu ali pol, pol ipd. Manjše displeje lahko potem dodajaš v mrežo in jih montiraš kjerkoli. Dodaš senzor za dizel, vodo, motor ...
Vse pa nekaj stane, sigruno. Je pa ceneje, kot stara roba+servis+nefunkcionalno.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Feb 07, 2023 17:22

Grega295 napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Hvala :)

Veterni inštrument sem kupil nov, večino ostalega pa na ebay.de in https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-raymarine/k0
Nekaj smo že tule debatirali: viewtopic.php?f=5&t=25643&p=383413&hilit=ebay+kleinanzeigen.de#p383413
Če je ploter tolk star, da še nima SeaTalk1, pa jaz ne bi vlagal v periferijo zanj.

PS. Maš novo ladjo?

Ploter ima nmea namesto SeaTalk...

V menjavi ja. Gledam eno s setupom o katerem sprasujem :)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Feb 07, 2023 17:27

Marchi napisal/-a:Več je kontra kot pro, za graditev sistema s starimi napravami.
Pod črto, se ne splača kupovat starih Raymarine inštrumentov, ker niso večni! Sigurno velja to tudi za ostale firme.
Sploh če so bili inštrumenti izpostavljeni vremenskim vplivom. Začeli ti bodo crkovat gumbi in elektronika iz "neznanih" vzrokov, najpogosteje oksidacija vezja, kontaktov ... Nakoplješ si probleme in stroške. Nekateri imajo tudi notranjo baterijo (GPS sigurno), ki jo npr. za Garmina nisem dobil nikjer več.
Brzinomer, ki ga omenjaš v vzporedni temi, ne bo bral podatka o hitrosti iz GPSa, četudi ti uspe konvertirat ta podatek. Novejši modeli bi to prebrali, starejši pa ne znajo.
Kar zadeva wind instrument, boš zanj odštel celo premoženje. Vetrnica wind in mlinček speed, sta napravi, ki sta najpogosteje na servisu. Mlinček hitrosti se zapaca, samo da ga pogledaš.

Smiselno je graditi sistem (senzorji, displeji), ki je povezljiv v mrežo nmea2000 in podatke plasira tudi na wifi.
Vse to kar želiš imeti na konzoli (3 inštrumente, speed, depth, wind, gps, autopilot...) lahko prikazuje že novejši GPS plotter. Vse na enem ekranu ali pa pošminkano vsak sklop podatkov na svojem "pod"ekranu ali pol, pol ipd. Manjše displeje lahko potem dodajaš v mrežo in jih montiraš kjerkoli. Dodaš senzor za dizel, vodo, motor ...
Vse pa nekaj stane, sigruno. Je pa ceneje, kot stara roba+servis+nefunkcionalno.

Na trenutni barki sem na wifi MPX povezal SeaTalk, nmea0183 instrumente in vse skup gledal na tablici. Na barki, ki jo gledam so pa že SeaTalk1 Raymarine naprave: AP in Tridata in jih ne bi menjal. Ni pa mlincka in wind instrumenta ter ploterja. Ploter mi en ponuja za 100 eur, za wind pa se iscem opcije.

Iscem torej ucinkovito in cenovno sprejemljivo resitev, glede na to, da je potencialna naslednja barka stara 20 let, ne bi pa menjal obstojecih dveh naprav, le dodal veter in ploter in da se vse med sabo vidi in razume. Stari Tridata vem da ne vidi SOG, bi ga pac imel na ploterju.

Kaksna ideja kaktere naprave dat gor? Ploter mora bit zunanji na nosilcu, poleg obstojecih dveh je plac sam za wind instrument.

Je tole OK? (Marchiev link)
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 1-211-2463
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 92-211-703
Pol pa vzamem se nov mlincek in je vse.
Nazadnje spremenil 1stofficer, dne To Feb 07, 2023 17:46, skupaj popravljeno 8 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 07, 2023 17:30

Marchi ti je dobro napisal. Življenska doba teh naprav je do 10 let. Vse kar je starejše, je zastarelo in nezanesljivo, in je samo vprašanje časa, kdaj bo crknilo, če še ni. Rezervne dele je pa težko dobit.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Feb 07, 2023 18:22

1stofficer napisal/-a:Je tole OK? (Marchiev link)
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 1-211-2463
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 92-211-703
Pol pa vzamem se nov mlincek in je vse.

Ploter nima SeaTalk1 povezave. Če želiš imeti tudi na ploterju podatke o hitrosti, globini itd. potem vzami takega, ki to ima (npr. C70 ali C80), da ne rabiš še dodatnih pretvornikov (npr. iz SeaTalk1 na NMEA183). Če rabiš ploter samo za navigacijo, pol pa ok. Rabil boš tudi CF kartico z Navionics kartami Mediterana, pri tem ploterju nič ne piše, da je to poleg (na Bolhi so te CF kartice tudi po več kot 100 €, jaz sem jih sicer vedno dobil s ploterjem).
Navtik1
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Navtik1 » To Feb 07, 2023 18:28

St60 wind inštrument sem lansko leto kupil enakega rabljenega za podobno ceno preko ebaya ker je bil prejšnji nepopravljiv in zaenkrat še deluje, je pa rabljena roba in lahko, da že ko dobiš ne dela, lahko dela pa tudi več let, marsikaj se da tudi za razumno ceno popravit pomoje.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Feb 07, 2023 19:18

Vidim, da si že dobil prave odgovore.
Ko boš iskal kaj novega za konkurenčno ceno me lahko kontaktiraš.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Feb 07, 2023 21:58

Hvala vsem za odgovore !
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Feb 25, 2023 22:50

Če hočem spremljat SOG in na Raymarine wind instrumentu gledat TW rabim GPS. Težava pa je, da ne najdem GPS antene, ki bi imela Setalk1 izhod. Niti konverterja Nmea na Seatalk1, da bi vzel nmea GPS.

Kaka ideja kako rešit to zadevo ?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Feb 25, 2023 23:13

hmm po moje so tri možnosti;

a) še bolj se potrudit in morda najdeš tako anteno oz. konverter
b) komplet sistem zamenjaš s sodobnejšim nmea2000/seatalk NG
c) https://bitbucket.org/scruzin/seatalk/src/master/. Rabiš en arduino, nmea183 gps modul, 2xserial<->TTL, 5V regulator, proto board, cin, lot, nekaj žic, konektorje, ohišje in voljo... Na prvi pogled 2 dni dela in je.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Feb 25, 2023 23:23

Moje izkušnje:

#1 Cenejša možnost:
Na Raymarine C80 sem preko NMEA porta vezal tale sprejemnik iz Aliexpress: Klik!. Dokupit pa sem moral še Raymarine NMEA0183 kabel (ženski) in pa še en SeaTalk1 kabel, da se je preko + napajal tale GPS modul. S tem sem dosegel, da je C80 imel GPS pozicijo.

#2 Dražja možnost:
a) Raymarine RS130 GPS modul, ki podatek o poziciji posreduje v SeaTalkNG (obstaja še nekaj drugih novejših modelov)
b) SeaTalk1 to SeaTalkNG Converter Kit, ki SeaTalkNG podatek pretvori v SeaTalk1 (in obratno), ki je potem na voljo vsem povezanim napravam.

Oboje deluje. Iz #1 na #2 sem prešel, ko sem na eBay dobil poceni nerabljen, zapakiran RS130 GPS SeaTalkNG sprejemnik, konverter sem pa rabil zaradi ene druge zadeve v vsakem primeru.

Nisem pa še preveril, če deluje SOG. A to boš na Tridata prikazovalniku gledal?

PS. Še ena stara tema: viewtopic.php?f=5&t=26068&p=361407&hilit=Pulze#p361407

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov