Cerada in "kondenz"

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

renton
Poročnik fregate
Kraj: portorož

Cerada in "kondenz"

OdgovorNapisal/-a renton » Ne Jan 24, 2010 20:42

Jahooooo!!! mornarji vseh vst.

Uporabil sem "išči" kot vsakič ko mam problem in ste mi večkrat pomagali z že zapisanim pa tokrat nisem imel sreče.

Mam problem in sicer letos je barka prvič čez zimo v vodi in pokrita z (laično rečeno) plastično cerdo.In tu nastopi problem kondenz na spodnji strani cerade kateri se pojavi samo ob slabem vremenu ali ko ni vetra.

Ma kdo podobne težave?
Ali pa kakšno sešitev (ki ni pelji ga domol pod streho).

Sam sem razmišljal o ventilatorju na sončno energijo ali pa nadomestiti to cerado z tisto iz blaga kot jo imam na biminiju.(tista na biminiju mi ni še kondenzirala) ampak mi jo je škoda za pozimi.

Ufa kdaj bo spet poletje....
Vozi z glavo in ne z rokami.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Jan 24, 2010 21:10

Čudno se mi zdi, da se ti kondenz pojavlja samo kadar je barka v vodi. Plastična cerada pač ne prepušča zraka kar je razumljivo. Tesno položena PVC cerada ali plahta na katerokoli površino povzroča kondenz, razen če je malo dvignjena nad delom, ki ga mora zaščititi.
Zatorej, dvigni malo plastično cerado in naredi t.i. zračni most.
Kondenz pa se naredi le pri večji spremembi temperature, kar pa se kmalu ne bo več poznalo.
Obstaja pa še ena možnost, da je voda pronicala pod plastično cerado in je zato mokro.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Jan 24, 2010 22:51

Tudi sam sem imel, kamionsko cerado in podobne probleme, moraš imeti pravi material za navtiko, ki je paropropusten in ne bo kondenza.
Se splača dat 200€ več, pa ni problemov.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jan 25, 2010 11:34

To pa je recept, kateri mi je dala naša Morjeplovka Anna-Mari( sama ni hotela to pisat ker še je, po njenem, premlada Morjeplovka) in je preizgušen s strani prekaljenih navtikov v Dalmaciji.
Električarji uporabljajo neko snov, zgleda kot debelejši pesek, za ohranjanje suhega zraka v transformatorskih postajah. Sem se pozanimal pri sosedu, kateri dela na Elektro MB, je res , cena, eno pivo za žakl :) .
LP
Bojan5
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Sr Jan 27, 2010 18:24

Ja , temu "pesku" rečemo silikagel "silicagel". Pa ni vsemogočen! Predvsem bi jaz poskrbel za prezračevanje, pa še kakšen vlagolovilec lahko kupiš za par €.

Kondenz pa se nabira, ko je temperatura "stene" precej nižja od temperature zraka.
Kdo se ne razveseli močno orošene flaške piva? = Kondenz! Mrzla flaška + topel vlažen zrak = izločanje vode.
Ista stvar, ki včasih :D včasih pa :evil: .
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta