KRMNA LUČ NA GLISERJU 5,5m

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

KRMNA LUČ NA GLISERJU 5,5m

OdgovorNapisal/-a BOJA » Ne Maj 09, 2010 20:04

Zdravo, morjeplovci,
imam eno neumno vprašanje, ki sodi na izpit za voditelja čolna in prepričan sem bil, da te stvari vem, dokler me kolegi niso popolnoma zmedli. Gre za krmno luč na našem gliserju, ki je ni! Do nedavna sem mislil, da je v redu, če imam rdečo in zeleno spredaj, ter sidrno luč (belo) na drogu za zastavice, ki sveti v 360st. Od zadaj se torej vidi samo bela, s strani se vidi bela in rdeča/zelena od spredaj pa spet rdeča in zelena ter bela nad njima. Vse to naj bi pomenilo, da imamo opravka s plovilom do 50m - je tako?
Potem so mi pa kolegi rekli, da bi krmno luč, ki sveti zamo nazaj pod kotom 135 stopinj moral obvezno imeti.
A mi lahko kdo, ki res zagotovo ve, kako je s tem, pomaga?
Full hvala in lep večer!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Maj 09, 2010 20:53

To luč v tvojem primeru popolnoma nadomesti bela na drogu, ki sveti v kotu 360 st.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Maj 10, 2010 11:28

Drži, kot je rekel Kr En. S 135 stopinjsko lučjo znaš imeti celo težave pri pregledu.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Maj 10, 2010 13:50

Hvala za odgovore, super!
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Po Maj 10, 2010 21:39

Samo 360 stopinj + rdeče/zelena na premcu, brez 135 stopinjske. Delal pred kratkim izpit... :lol:
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Maj 10, 2010 21:50

No so že drugi vse povedali.... bela360
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Maj 10, 2010 22:23

racOOn
"delal" al naredil? :lol:
hecam se, super in hvala za potrditev odgovorov!
LP
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Maj 11, 2010 13:27

Pomoje je prišlo do zmede zaradi sledeče verjetnosti. Na krmi lahko imaš luč (belo), ki pokriva krmni kot 135 stopinj. Amak na jamboru, loku ipd. pa mora biti še luč, ki pokriva sprednji del v kotu 225 stopinj.
V glavnem. Kjerkoli se gleda tvoje plovilo (iz bilokaterega kota), mora biti vidna bela luč !
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Maj 17, 2010 20:15

Sicer ne bi rad kompliciral do nezavesti, ampak nekje se spomnim, da je omenjena tudi hitrost 7 vozlov in kao, tisti, ki pluje hitreje naj ne bi rabil bele luči - ampak jaz jo prižgem, pol me naj pa lovijo :twisted:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Maj 18, 2010 07:23

Ta je pa bolj bosa.
Guma je guma, zaenkrat.
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » To Maj 18, 2010 20:56

BOJA napisal/-a:Sicer ne bi rad kompliciral do nezavesti, ampak nekje se spomnim, da je omenjena tudi hitrost 7 vozlov in kao, tisti, ki pluje hitreje naj ne bi rabil bele luči - ampak jaz jo prižgem, pol me naj pa lovijo :twisted:

Glih tisti, ki pluje hitreje jo rabi. Npr. čoln na vesla ne rabi imeti montirane bele luči, mora pa vseeno imeti pri sebi svetilno telo s katerim opozori na svojo prisotnost.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Maj 19, 2010 07:52

Vsaki čoln MORA imeti od mraka do zore belo 360 stopinjsko luč, v prvi vrsti zaradi sebe in nato še zaradi drugih, tisto z baterijami so nekaj razlagali da bi naj jo imeli, če ni druge ampak s tem se ni za špilati, je preveč nevarno. Tudi sam se dosti krat vozim ponoči in sem že marsikaj doživel.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Maj 19, 2010 11:08

Zdaj sem se pa malo podrobneje pozanimal in tudi našel tisto glede hitrosti 7 vozlov v uradnem listu, kjer piše takole:
24. člen

(plovila na mehanski pogon)

(1) Plovilo na mehanski pogon mora med plovbo imeti:

a) jamborno luč na prednjem jamboru;

b) drugo jamborno luč na krmnem jamboru, ki je postavljena višje od luči na prednjem jamboru; plovilu dolžine manj kot 50 m ni treba imeti ene od obeh luči;

c) bočni luči;

č) krmno luč.

(2) Plovilo na zračni blazini mora med plovbo nad vodno površino imeti poleg luči iz prejšnjega odstavka tudi rumeno bliskajočo krožno luč.

(3) WIG plovilo mora imeti pri vzletanju, pristajanju in letu blizu gladine poleg luči iz prvega odstavka tega člena močno rdečo bliskajočo krožno luč.

(4) Plovilo na mehanski pogon dolžine manj kot 12 m ima lahko namesto luči iz prvega odstavka tega člena belo krožno luč in bočni luči.
(5) Plovilo na mehanski pogon dolžine manj kot 7 m in katerega največja hitrost ne presega 7 vozlov, ima lahko namesto luči iz prvega odstavka tega člena belo krožno luč. Takšno plovilo mora imeti tudi bočni luči.

(6) Na plovilu na mehanski pogon dolžine manj kot 12 m se lahko postavi jamborna luč ali bela krožna luč izven vzdolžne simetrale plovila, če je ni mogoče postaviti na njem. Pri tem morata biti bočni luči v eni kombinirani svetilki, postavljeni v vzdolžni simetrali plovila, ali čim bližje vzdolžni simetrali plovila, na katero je postavljena jamborna luč ali bela krožna luč.

Vsi smo imeli delno prav in delno narobe :roll:

Hvala vam za odgovore, lep pozdrav!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Maj 19, 2010 11:39

Sicer je v pravilniku malo čudno napisano ampak bistvo je, da moraš imeti belo 360 luč na vseh plovilih na motorni pogon, vsaj če se voziš ponoči.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Maj 19, 2010 13:16

Tako je, janadino

ampak znajo pa tudi tako zakomplicirano povedat, da se ti zgodi to, kar se je meni; na koncu nič ne razumeš in potem hvala bogu, da imamo ta forum :lol:

Hvala, sedaj mi je jasno: spredaj rdeča+zelena in zadaj dvignjena bela 360 degrees. Dost mam, več svetil ne dam gor :twisted:

Lep dan in mirno morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta