Na kaj biti pozoren pri "reaktivaciji" flapov?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

Na kaj biti pozoren pri "reaktivaciji" flapov?

OdgovorNapisal/-a OB717 » Ne Feb 27, 2011 20:54

Na barki imam elektrohidravlične flape, stare verjetno približno toliko kot barka sama (33let). Trenutno jih sicer ne potrebujem, vendar bi jih rad usposobil, če že so. V posodici za olje ga manjka kar precej - katero olje naj dolijem notri? Sicer piše "any type of transmission fluid", predvidevam pa (glede na to da so USA) da to pomeni ATF za samodejne menjalnike? Na kratko sem sicer priklopil elektriko in za trenutek pritisnil na stikala in ugotovil, da motorček deluje. Ko bom očistil flape same (školjke, alge, itd...), imam namen doliti olje ter preizkusiti ali dejansko delujejo. Moram biti pozoren še na kaj ali bi moralo (seveda pod pogojem, da hidravlika ne pušča in so cilindri, tesnila in ventili še v redu) delovati "iz prve"?

Flapi so "Boat Leveler Mfg. Co." ( http://www.insta-trim.com/main.html )

še slika:

Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 28, 2011 21:12

Semeringi na cilindrih bodo zagotovo izpustili po nekaj premikih, saj so po toliko letih povsem "okameneli"...
Drugače pa si že vse pravilno ugotovil, tudi okrog olja... :wink:
Uporabniški avatar
Stal
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Stal » To Mar 01, 2011 23:42

vse drži. Po mojih izkušnjah takšni sistemi držijo skupaj samo še iz navade bolj kot karkoli drugega. Svetujem, da samo naliješ olje in se v prvi fazi ne dotikaš nobenih cevi in ostalih povezav. Čiščenje aktuatorjev je seveda obvezno, potem pa poskusi. Takšni sistemi velikokrat presenetijo, ampak kot sem napisal, ne dotikaj se ničesar kar ni nujno potrebno. Seveda, če bo puščalo je poseg neizogiben.

Lp

M.
Najboljši na krovu
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Sr Mar 02, 2011 03:30

Hvala za pojasnila. Se bom poskusil igrati s tem, ko neha burja :)
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Ne Jul 17, 2011 17:53

Torej, dolil sem olje in preizkusil flape, pa sem kmalu imel vso barko rdečo od olja:
Slika
Rezervarček počen po šivu vodoravno, tam, kjer bi moral biti eden od zatičev za na ohišje.
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Ne Jul 17, 2011 18:02

Ko bo malo hladneje bom poskušal rezervarček nekako zavarit, do takrat pa sem zadevo zimproviziral s cevko direktno v kantico od olja:
Slika
Flape sem poskusil premaknit parkrat gor in dol, izgleda da delajo in zaenkrat tudi nič ne pušča. Bomo videli, do kdaj bojo zdržali.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Ne Jul 17, 2011 19:56

u najslabšem primeru bo spet vse rdeč :wink: :wink:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Jul 17, 2011 22:24

Ko boš varil rezervoarček, daj preko razpoke kovinsko mrežico z širino cca 2cm ter na vsako stran + 1cm od razpoke z kvadratkom max 5na 5mm, ter jo lepo z lotkonom utopi v plastiko.Z tem dejanjem boš lepo ojačal razpoko.Na koncu še lepo poslineš prst, (dokler je še plastika mehka) in vse skupaj zagladi. Imaš dela za maximalno deset minut :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Jul 18, 2011 07:15

In opekline na prstu, če nimaš dobre sline. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Sr Avg 24, 2011 23:44

Update: flapi so delovali ene deset pomikov gor in dol, nato obstanejo v spodnjem položaju, motorček pumpe ne vrti več. Pomerim napetosti na konektorju ki so točno take, kot morajo bit. Nato sem odklopil cevke hidravlike (spet je bilo vse rdeče :-) ) in pumpo vzel domov ter jo priklopil na 12V - nič. Ker ni šlo drugače :-) sem plastično ohišje razžagal (se pravi tudi varjenje rezervarčka definitivno odpade) ter se začel ukvarjati z elektromotorčkom - dva dobro odmerjena udarca s kladivom in zadeva je začela ponovno delovati :-) in tudi nazaj zmontirana še (zaenkrat) deluje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti