Hladilnik

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Bouges Nina
Admiral

Hladilnik

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Mar 28, 2011 19:40

Pozdravljeni,

zanima me, če je
a.) kdo kdaj prakticiral navaden mini hladilnik na čolnu, ki ga je zvečer vklopil na 220, zjutraj pa mrzlo pijačo nabasal v torbe
b.) namesto mini hladilnika za hlajenje uporabil kar mini zamrzovalno skrinjo (mini=cca 50l)
c.) uporabil werzalit plošče za izdelavo mize

Hvala! Waeco in podobne stvari - žal...ni prostora :wink: , ga je preveč v denarnici....
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Mar 28, 2011 20:27

Ne rabiš komplicirati, daš v zamrzovalno torbo, ali skrinjo, hladno pijačo, in zmrznjeno plastenko 1.5l, bo držalo cel dan. Če predhodno ohlajen hladilnik neseš na čoln, bo zdržalo le kakšno uro. Z zmrznjeno plastenko pa še dolgo časa kompenziraš izgube.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Mar 28, 2011 20:39

ja, vem, vendar bomo dopust letos preživeli (če bomo :roll: ) na čolnu in bi potrebovali hladno hrano in pijačo tudi zvečer. Moja zamisel je bila, da nabavimo skrinjico, ponoči "oledenimo" pingvinčke, zjutraj pa v hladilno torbo,... ni ravno tole neka genialna ideja, samo ne najdem druge...
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Mar 28, 2011 20:53

Kot je že Gaso napisal, se tudi nam najbolje obnesejo zamrznjene plastenke. Držijo ves dan. Pa še različne velikosti lahko imaš (od 0,5 do 1,5 litra). Zvečer jih damo v zmrzovalnik in zjutraj v hladilno torbo. Če boste lovili še ribe (in kaj tudi ujeli), jih lahko daš na zamrznjeno plastenko in se ti ne bo pokvarila. Po naših izkušnjah pa ne računaj, da boš pila vodo iz teh plastenk, saj se ponavadi odtajajo le napol. No, malo je odvisno kako dobro izolirano imašhladilno torbo in koliko jo odpiraš.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Mar 28, 2011 21:11

Tako mi prakticiramo, vendar...letos ne bomo mogli nikjer zamrzniti plastenk (bivali na čolnu) in to nas muči.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Mar 28, 2011 21:16

Bouges Nina napisal/-a: Moja zamisel je bila, da nabavimo skrinjico, ponoči "oledenimo" pingvinčke, zjutraj pa v hladilno torbo,... ni ravno tole neka genialna ideja, samo ne najdem druge...

Se tudi moja ideja je bila enaka. Samo ne vidim smisla imeti 50l skrinjo na barki, potem je že vseeno ali imaš kar hladilnik, vsaj kar se prostora tiče.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 28, 2011 21:16

Klasičen manjši hladilnik seveda lahko kupiš. Deloval ti bo preko noči v marini in v njem lahko zmrzneš pingvine ali plastenke...
Je pa problem, zakaj nebi vgradili takšnega na 12V... Deloval bo tudi čez dan, mogoče ne ravno non-stop, če bo pomanjkanje štroma, preko noči pa bo spet deloval, saj si takrat na polnilcu...
Mogoče samo kompresorska torba, ki jo lahko poljubno premikaš po barki...
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Mar 28, 2011 21:27

Naše sanje so kompresorske, letos na žalost - le sanje. Pregledali smo vse waecote in podobne hudobce, vendar je tudi cena temu primerna. Iščemo dejansko najugodnejšo rešitev hlajenja, zato smo se spomnili te kombinacije. 12/220 hladilno torbo imamo, pa jo uporabljamo z zamrznjenimi plastenkami, ker tisti ventilator le prostor odžira. Res pa je, da bi podnevi odtajano skrinjo okrog vozili.... :roll:...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 28, 2011 21:30

In kako boste ponoči v skrinji zamrznili pingvine???
Misliš kupit nek poceni miniaturen hišni zamrzovalnik?
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Mar 28, 2011 21:51

Hmm, ja????? A to ne bi šlo? Tiste male skrinjice res obljubljajo skoraj severni tečaj, mi bi pa le plastenko zamrznjeno. Glede na število vprašajev se bojim, da temu ni tako. Kaj pa malo "močnejše" t.i. termoelektrične torbe, ki so še vedno bistveno cenejše od kompresorskih?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 28, 2011 21:55

Torbe na peltierjev element kar pozabi... To hladi idealno nekje 18 do 20 stopinj pod okolico, v praksi pa največ 15 stopinj pod temperaturo okolice...

Daj link, kaj gledaš! Hišni hladilnik seveda lahko montiraš, zakaj pa ne. Vse torbe, ki ne stanejo 400 EUR pa kar takoj pozabi, ker je brez veze. Nikakor nimaš dovolj električne energije za to napajati... Efekt je pa itak izjemno bogi...
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Mar 28, 2011 22:01

Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Mar 28, 2011 22:18

Da še jaz prislonim piskrček :D

Ravno tudi midva z bolšo polovica brskava po spletu in tudi iščeva hladilnike...pa me prešine ideja: navaden 230V hladilnik in razsmernik!
Kako bi se kaj to obneslo? Glede na to da imajo takšni hladilniki po mojem kompresor moči kakšne 50 do 100W in ne obratujejo neprekinjeno, in da imajo razsmerniki dokaj dober izkoristek, ocenjujem porabo tako čez palec v 10 urah kakšnih 50 Ah.
Prosim za mnenja!

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Mar 28, 2011 23:27

Kompresor hladilnika, potrebuje bistveno večji tok za zagon, zopet gre za induktiven porabnik in rabiš inverter čisti sinus. Kar pa pomeni €€€ in to ne malo, dvomim da je 500W dovolj za zagon kopresorja, potem ko hladilnik zavrti, pa je poraba mala, ampak je problem pri zagonu, tu kratko trajno rabiš kar močen tok. Moč inverterja mora biti kar velika, drugače bo kompresor samo tresel in se ne bo zavrtel, ne tega počet ker boste razočarani.

Vse te variante niso najbolj posrečene, zato pa obstajajo 12V kompresorji, da pa improviziraš z zamrzovanjem na vezu v skrinji in 220V s kompnega, se mi ne zdi posrečeno, saj včasih si na divjem vezu, se posebej takšni morjeplovci, ki jim je škoda dati denar za 12V kompresorski hladilnik z zamrzovalnikom.

Predlagam kompresorski hladilnik, cena je cca 600-800€ za manjši + kskšna celica ali vetrni gen. najmanj 60W, za enodnevne variante pa hladilno torbo ali skrinjo z zamrznjeno plastenko.
Nazadnje spremenil Gaso, dne Po Mar 28, 2011 23:29, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Mar 28, 2011 23:29

Tema Hladilnik je že natančno obdelana TUKAJ...

NAJBOLJŠI HLADILNIK NA BARKI JE TISTI, KATEREGA SI IZDELAŠ SAM PO MERI TAKO, DA IZKORISTIŠ vsak centimeter za izolacijo in jo uporabiš tudi največ, kar je le možno. Priporočam STIROFOAM z nalepljeno stekloplastično ploščo. Podobno kot imajo to narejeno kamionski hladilniki.
Na dnu cca 15cm in ob straneh vsaj 12cm, odpiranje od zgoraj, Kompresor pa BD50 12/24V (ti so zelo dragi) ali pa dejansko 230V kompresor z odličnim inverterjem ki naj bo namenjen samo za to uporabo in katerega se izklaplja s pomočjo standby-ON-OFF stikala, ki je vezan direktno na termostat. Tako se izognemo porabi nekaj W samo zaradi pripravljenosti in delovanja v mirovanju, kar bi drugače v 24h preveč praznilo akumulatorje.

Hladilnik izdelati je tako enostavno, da res ne razumem zakaj bi ga kupovali, ker v veliki večini primerov serijski ne ustrezajo za vgradnjo na plovilo. Logično je da proizvajalci izberejo nek kompromis med dimenzijo in porabo, zato tudi ni za pričakovat, da bodo taki hladilniki energetsko varčni.

Izdelal sem si hladilnik in zmrzovalno skrinjo in oboje pri meni lavfa 2 meseca skupaj poleg tega pa uporabljam samo še hladilno kompresorsko torbo za pijačo, katero imam nastavljeno na 8° da ni premrzla. Vklopim jo dopoldan in izklopim zvečer, saj ni potrebe po mrzli pijači ponoči, ko spimo.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost