Servisiranje samonapihlivi reševalnih jopičev
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Servisiranje samonapihlivi reševalnih jopičev
Hoj Morjeplovci!
jadram že dolgo in sem zelo glasen na temo varnosti. Kovačeva kobila pa je ponavadi bosa.
Malo sem pomislil, kako je pa z varnostjo na moji barčiči. Kar zgrozil sem se;
Samonapihljivi reševalni jopiči, pretečena veljavnos.
Signalne rakete, tik pred iztekom veljavnosti.
----
Kaj sedaj?
Rakete lahko kupim nove, stare pa sprožim za novo leto ali tudi kdaj preje (zakon o pirotehniki pravi, da lahko spuščas rakete v luft samo tam okoli novega leta)
Samonapihljivi jopiči so predragi, da kupiš nove. V trgovini Tramontana, so mi ponudili nadomestne dele za samonapihljivi mehanizem, Toda kaj je potrebno zamenjati in kako to deluje, to mi nezna nihče povedati.
Marjan Tomki, pravi, da je potrebno zamenjati samo tabletko....
Malo sem posrfal in našel tudi firmo v SLO, ki se ukvarja s tem.
http://www.remop.si/si/storitve.html
Dobil sem tudi zelo hiter odgovor:
Servis reševalnih pasov, jopičev ali obročev, ki so pnevmatsko napihljivi znaša 25,00 EUR/kos.
Pregled in servis ostalih jopičev - reševalne opreme, zahteva preiskus plovnosti, menjavo Solas znakov (odbojnih trakov), pregled piščalk ali luči, pa znaša 15,00 EUR + porabljen material (npr. luč ali nova piščalka)
Toda kaj ti oni nudijo za to ne vem. Ali ima kdo izkušnje.
Namreč kompleten set (firme ta trenutek ne vem) pri Tramontani v Črnučah stane:
Bombica in tableta 19,90EUR
Sama tableta /sprožilni mehanizem 6,6 eur
jadram že dolgo in sem zelo glasen na temo varnosti. Kovačeva kobila pa je ponavadi bosa.
Malo sem pomislil, kako je pa z varnostjo na moji barčiči. Kar zgrozil sem se;
Samonapihljivi reševalni jopiči, pretečena veljavnos.
Signalne rakete, tik pred iztekom veljavnosti.
----
Kaj sedaj?
Rakete lahko kupim nove, stare pa sprožim za novo leto ali tudi kdaj preje (zakon o pirotehniki pravi, da lahko spuščas rakete v luft samo tam okoli novega leta)
Samonapihljivi jopiči so predragi, da kupiš nove. V trgovini Tramontana, so mi ponudili nadomestne dele za samonapihljivi mehanizem, Toda kaj je potrebno zamenjati in kako to deluje, to mi nezna nihče povedati.
Marjan Tomki, pravi, da je potrebno zamenjati samo tabletko....
Malo sem posrfal in našel tudi firmo v SLO, ki se ukvarja s tem.
http://www.remop.si/si/storitve.html
Dobil sem tudi zelo hiter odgovor:
Servis reševalnih pasov, jopičev ali obročev, ki so pnevmatsko napihljivi znaša 25,00 EUR/kos.
Pregled in servis ostalih jopičev - reševalne opreme, zahteva preiskus plovnosti, menjavo Solas znakov (odbojnih trakov), pregled piščalk ali luči, pa znaša 15,00 EUR + porabljen material (npr. luč ali nova piščalka)
Toda kaj ti oni nudijo za to ne vem. Ali ima kdo izkušnje.
Namreč kompleten set (firme ta trenutek ne vem) pri Tramontani v Črnučah stane:
Bombica in tableta 19,90EUR
Sama tableta /sprožilni mehanizem 6,6 eur
Nazadnje spremenil MicTic, dne Če Maj 19, 2011 11:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Tukaj je nekaj cen setov za servisiranje avtomatskih rešilnih jopičev.
http://www.svb24.com/out/1/html/0/catalog/s_229.pdf
http://www.svb24.com/out/1/html/0/catalog/s_229.pdf
Jaz sem odpeljal splav na servis na Reko. Firma Oceanus, lastnik Licinio Knez. Bilo je kar nekaj ugodneje od Remopa. Je pa res, da se je treba odpeljat do Reke
Podatke imaš na internetu pa povprašaj.
http://www.oceanus.hr/index.php?pg=main&lang=HR
Lp Edo
Podatke imaš na internetu pa povprašaj.
http://www.oceanus.hr/index.php?pg=main&lang=HR
Lp Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
kocka napisal/-a:Me zanima kako preveri piščalko za 15 eur, kaj bi mu jo nekam zatlačil!
To je za 15€, ne samo piscalka...
Pa se nekaj je, kar velika vecina pozablja. Enako je pri servisih... V tem denarju so reklamacije, odgovornost itd...
Recimo za primer. Smo menjavali zavore na prikolici. Porabljen cas 1ura, samonastavitveni mehanizem je zatajil in zavora se je skurila.
Stranka je uveljavljala garancijo. Ponovno menjava zavor 1 ura, material je kril proizvajalec.
Torej smo delali 2x več za enak denar plus O>GROMNO slabe volje, ki jo je stranka seveda stresla na nas.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Re: Servisiranje samonapihlivi reševalnih jopičev
Tabletki se zaradi vlage itn. spreminjajo lastnosti, zato ima rok veljavnosti, zato jo je treba redno menjati. Bombice - če ni korodirana... in tehta, kolikor mora (torej ni izpraznjena) praviloma ni treba menjati.MicTic napisal/-a:Marjan Tomki, pravi, da je potrebno zamenjati samo tabletko....
Pregled obsega (bi moral, če je dobro narejen) tudi pregled, če je meh oziroma mehur OK in tako naprej.
Na tečaju o varnosti in varnostnih postopkih na morju (po ISAF) je pri telovadbi v bazenu napihljivemu pasu, ki mi je bil namenjen, počil balon, tako da sem imel čast preizkusiti te postopke oblečen v 'nepremočljiva' oblačila v vodi brez plovnega pripomočka.
Če znaš, imaš obleko, kjer ostane nekaj l. zraka ujetega v ovratniku, nisi paničen in vsi ravnajo kot tim (skoraj pri vsem sem bil v sredi med dvema z napihnjenima jopičema v skupini, ki se je držala in plavala skupaj) gre, tudi če kar precejkrat preplavate bazen po dolžini in vas tudi kaki dve uri takega plavanja ne izčrpata.
Slabo vreme - pršec in podobno (z zalivanjem z vedri, brizganjem mrzle vode iz cevi... pa so bili simulirani le krajši čas. (Vodja tečaja Kargl je rekel, da je bila to prva skupina po precej časa, kjer v tem delu nikogar ni zgrabila panika).
Tudi je bila voda v bazenu razmeroma topla, neprimerljivo z običajnimi temperaturami morja velik del leta pri nas, ko v razmeroma kratkem času pride do podhladitve. Tam nekje med referencami bi moral biti tudi video, kjer ima US Coast Guard tečaj ravnanja v mrzli vodi in kjer izvrsten plavalec na dolge proge (mislite si Martina Strela, ki pa zna še plavati pravilno in hitro) že po nekaj deset minutah čisto izgubi koordinacijo pri plavanju in tudi tega niti ne zaznava več dobro - tisti tudi sam pred poskusom nikoli ne bi verjel, da je to mogoče. Če pri nizki temperaturi nimate termo oblačila (po možnosti suhe obleke) in/ali plovnega pripomočka, vam to, da ste dober plavalec (in/ali potapljač) pomaga veliko manj, kot večinoma pričakujete.
Nevarnost podhladitve je tudi eden bistvenih razlogov, zakaj imaš v hladni vodi na reševalnem splavu bistveno večje možnosti preživetja kot v vodi, saj se tam kup ljudi tišči skupaj in je vsaj delno zaščitenih pred vodo in vetrom, tako da so izgube toplote bistveno nižje kot v vodi.
Če bi imeli v resnični situaciji v slabem vremenu napihljiv pas, v katerem bi počil meh, bi bila stvar precej manj zabavna, kot je bila v bazenu.
Preizkus plovnosti bi definitivno moral zaznati napake tega tipa in tako preprečiti take dogodke - kar je v mojih očeh brez dvoma vredno tistih 25 €, pa čeprav veljam za Gorenjca.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Še vedno ne vem, ali je bolje da sam menjaš tabletke (Tudi ti Mama Micka) kaj sam popraviš če (ker) znaš in prihraniš čas. (glej nategovanje pri temi beli dim. Nakoncu so popravljali pod mojim nadzorom in še plačal sem)
Ali so res tako strokovni te serviserji, da jim zaupaš živlenje. Reklamacijo reševalnega pasu, če ne dela zelo redko pride kdo nazaj reklamirat
---
Kaj pa rakete. Kdo ve kako jih uničiš in kje nabaviš nove, ki so uporabne, ne da zadostiš zakonu?
Ali so res tako strokovni te serviserji, da jim zaupaš živlenje. Reklamacijo reševalnega pasu, če ne dela zelo redko pride kdo nazaj reklamirat
---
Kaj pa rakete. Kdo ve kako jih uničiš in kje nabaviš nove, ki so uporabne, ne da zadostiš zakonu?
Evo oblljubljenih podatkov:
Komplet cilinder in sprožilni mehanizem : 19,90€
Cilinder 31-33gr: 10,80€
Sprožilni mehanizem: 9,6€
Jopič Seafit 275N 115,00€
Jopič Seafit pro: 132,00
Dodana kapuca: 32,00€
ODGOVOR proizvajalca jopičev firme Best o servisiranju samonapihljivih jopičev: Odgovor je podoben kot je že zgoraj napisal Marjan Tomki
Jopiče, ki so v uporabi za rekreacijo, je potrebno servisirati vsaki 2 leti. Predvidevam, da spadamo v to skupino!
Če bombica s CO2 izgleda v redu in ni zarjavela, je ni treba zamenjati.
Sprožilni mehanizem pa ima datum uporabe – natisnjen - in ga je potrebno pred iztekom datuma zamenjati, običajno kar pri servisiranju.
Pa smo tam. Pri servisiranju. Kdo to lahko naredi. Oz kdo je za to usposobljen (kaj pomeni biti usposobljen) Certifikat o opravljenem tečaju servisiranja, ali da si to že 2x naredil prijatelju...Ali da si se za to razglasil..?
Komplet cilinder in sprožilni mehanizem : 19,90€
Cilinder 31-33gr: 10,80€
Sprožilni mehanizem: 9,6€
Jopič Seafit 275N 115,00€
Jopič Seafit pro: 132,00
Dodana kapuca: 32,00€
ODGOVOR proizvajalca jopičev firme Best o servisiranju samonapihljivih jopičev: Odgovor je podoben kot je že zgoraj napisal Marjan Tomki
Jopiče, ki so v uporabi za rekreacijo, je potrebno servisirati vsaki 2 leti. Predvidevam, da spadamo v to skupino!
Če bombica s CO2 izgleda v redu in ni zarjavela, je ni treba zamenjati.
Sprožilni mehanizem pa ima datum uporabe – natisnjen - in ga je potrebno pred iztekom datuma zamenjati, običajno kar pri servisiranju.
Pa smo tam. Pri servisiranju. Kdo to lahko naredi. Oz kdo je za to usposobljen (kaj pomeni biti usposobljen) Certifikat o opravljenem tečaju servisiranja, ali da si to že 2x naredil prijatelju...Ali da si se za to razglasil..?
Jaz sem splošno pisal kako gre s tem...
Glede jopičev...
Ne vem... Sam sem precej kompliciran tip, zelo zahteven in bi poklical tja in direktno vprašal kaj je v tej ceni. Ali je menjava ali je samo pregled.
Če je tudi menjava ze prej reči, da ti star material vrnejo, pac izmisli si, da so te enkrat ze nategnili. Pri taksni stranki je tudi serviser veliko bolj pozoren in (navadno) si ne privoscijo kakih nategov.
Vidim pri nas. Nekdo, ki je kompliciran ga nosimo po rokah. In to samo za to, da imamo(po domače povedano) MIR pred njim, ker tako ljudje SMO seratorji za njih. Teh pa nihce noče na grbi
Recimo pri servisu avtomobila sem jaz vedno zraven(serviser je tudi dober prijatelj) in nemalokrat dam kaksen "kuharski" nasvet. Pač, za svoj denar hocem najvec, predvsem pa nekaj kar hocem, hocem imeti dobro, oziroma najvec za to ceno. Jebiga, sam sluzim denar in nisem rad nategnjen.
Glede raket. Menjaj, saj jih menjas zase! Stare pa kot si rekel... novo leto bo tu 1 2 3!
Glede jopičev...
Ne vem... Sam sem precej kompliciran tip, zelo zahteven in bi poklical tja in direktno vprašal kaj je v tej ceni. Ali je menjava ali je samo pregled.
Če je tudi menjava ze prej reči, da ti star material vrnejo, pac izmisli si, da so te enkrat ze nategnili. Pri taksni stranki je tudi serviser veliko bolj pozoren in (navadno) si ne privoscijo kakih nategov.
Vidim pri nas. Nekdo, ki je kompliciran ga nosimo po rokah. In to samo za to, da imamo(po domače povedano) MIR pred njim, ker tako ljudje SMO seratorji za njih. Teh pa nihce noče na grbi
Recimo pri servisu avtomobila sem jaz vedno zraven(serviser je tudi dober prijatelj) in nemalokrat dam kaksen "kuharski" nasvet. Pač, za svoj denar hocem najvec, predvsem pa nekaj kar hocem, hocem imeti dobro, oziroma najvec za to ceno. Jebiga, sam sluzim denar in nisem rad nategnjen.
Glede raket. Menjaj, saj jih menjas zase! Stare pa kot si rekel... novo leto bo tu 1 2 3!
Relativna stvar...
Tudi menjava xenon zarnice pri Renaultu mora po navodilih zamenjati serviser...
V kolikor je stvar "plug and play" menjaj sam... Če se ti zdi, da je stvar prekompleksna in morda prezahtevna pojdi na servis in uporabi zgoraj omenjeno tehniko.
Glede na navtične cene je to relativno majhen strošek in ni potrebno imeti glavobola. Morda pa vseeno le pojdi prvič na servis, da izves še kaj novega za popotnico za naslednje leto, da bos servisiral sam.
Tudi menjava xenon zarnice pri Renaultu mora po navodilih zamenjati serviser...
V kolikor je stvar "plug and play" menjaj sam... Če se ti zdi, da je stvar prekompleksna in morda prezahtevna pojdi na servis in uporabi zgoraj omenjeno tehniko.
Glede na navtične cene je to relativno majhen strošek in ni potrebno imeti glavobola. Morda pa vseeno le pojdi prvič na servis, da izves še kaj novega za popotnico za naslednje leto, da bos servisiral sam.
relativna stvar!
---
Kaj pomeni pri avtomobilski gumi? Varna je vsaj še nekaj let po tem (uf bojim se odgovora mameMicke
Kaj to pomeni pri piru? Uporaben je vsaj še pol leta (odvisno od pivovarne.
Kaj pomeni pri mleku uporaben do? Skisan je žečez dva dni (odprt zaprt
Kaj pomeni pri majonezi uporaben do? Lahko fašeš kar kakšno ornk stvar.
---
Iz moje stroke pomeni to, da do takrat proizvajalec garantira delovanje, če je stvar shranjena in....po navodilih in da po tem datumu ne sme biti več v prodaji.
---
Raketa bo pomoje delovala vsaj še nekaj časa, koliko pa ne vem. Notri je smodnik oz neka kemija oznekaj temu podobnega, ki gotovo z staranjem izgublja lastnosti. Kakšne ne vem.
---
Ablast sigurno ne bo zadovoljna, ko boš hotel novo plovno dovoljenje.
Kot sem že zapisal važna je varnost. Toda to temelji na teh exp date-jih
---
Hvala mamaMicka, dober nasvet
---
Kaj pomeni pri avtomobilski gumi? Varna je vsaj še nekaj let po tem (uf bojim se odgovora mameMicke
Kaj to pomeni pri piru? Uporaben je vsaj še pol leta (odvisno od pivovarne.
Kaj pomeni pri mleku uporaben do? Skisan je žečez dva dni (odprt zaprt
Kaj pomeni pri majonezi uporaben do? Lahko fašeš kar kakšno ornk stvar.
---
Iz moje stroke pomeni to, da do takrat proizvajalec garantira delovanje, če je stvar shranjena in....po navodilih in da po tem datumu ne sme biti več v prodaji.
---
Raketa bo pomoje delovala vsaj še nekaj časa, koliko pa ne vem. Notri je smodnik oz neka kemija oznekaj temu podobnega, ki gotovo z staranjem izgublja lastnosti. Kakšne ne vem.
---
Ablast sigurno ne bo zadovoljna, ko boš hotel novo plovno dovoljenje.
Kot sem že zapisal važna je varnost. Toda to temelji na teh exp date-jih
---
Hvala mamaMicka, dober nasvet
- bluesky
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana Šentvid
- Kontakt:
Rok veljavnosti se določa bodisi računsko, bodisi na podlagi poskusov (ali preteklih izkušenj), bodisi napamet (bognedaj
). Pri vseh metodah pa je prisotna statistika in g. Gauss. Seveda se ti lahko zgodi tudi primer, ko bo zadeva OK točno do datuma veljavnosti, naslednji dan pa ne. In ta dogodek ima večjo verjetnost kot dogodek, da se bo zadeva pokvarila dan prej (če ni določen rok napamet).
BlueSky
Pri napihljivih jopičih in menjavi bombic je tudi Gauss (____----^^^^----____)
Bolj je vprašljivo to, da je krivulja slabša (ožji vrh) pri jopičih za rekreativno uporabo, kot pri profi jopičih, kar pomeni, da je to, o čemer piše MarjaTomki (počenem balonu), precej resna stvar s katero se ni za igrati.
Stvar rešuje življenja in mora delovati 100%, drugače hvala lepa.
Proizvajalci poceni rekreativnih napihljivih jopičev računajo na to, da bo jopič sploh uporabljen 1:10000, kar je majhen riziko za njihovo odgovornost. Zato šparajo pri kvaliteti na račun cene.
Jaz imam klasične plavajoče rešilne jopiče, poceni, rekreativne. Tu nima kaj zatajiti.
Bolj je vprašljivo to, da je krivulja slabša (ožji vrh) pri jopičih za rekreativno uporabo, kot pri profi jopičih, kar pomeni, da je to, o čemer piše MarjaTomki (počenem balonu), precej resna stvar s katero se ni za igrati.
Stvar rešuje življenja in mora delovati 100%, drugače hvala lepa.
Proizvajalci poceni rekreativnih napihljivih jopičev računajo na to, da bo jopič sploh uporabljen 1:10000, kar je majhen riziko za njihovo odgovornost. Zato šparajo pri kvaliteti na račun cene.
Jaz imam klasične plavajoče rešilne jopiče, poceni, rekreativne. Tu nima kaj zatajiti.
Zanimivo razmišlanje!
Mene matra, da bi se z jopičem pred servisom oz zamenjavo bombice vrgel v vodo:!: da bi videl kako to dela. Pa noben bazen v Slo to ne dovoli.
Jaz imam tudi navadne za goste. Za nas redno posadko pa malo bolj udobne, ki te toliko ne motijo. Zacel sem prakticirati, da jih damo gor, ko gre malo bolj zares ali ponoči ali ko smo bolj odaljeni od obale (ko prečkamo naš ocean). Bolje pozno kot nikoli!
Pa še to Marjan Tomki mi je dejal, da je zelo pomembna veličina.
Tisto kar priporočajo razne tabele:
otroci do 100N
odrasli pa do 150N velja če skočis v vodo na noge.
Če pa priletiš not na glavo ali bog ne daj v nezavesti na glavo (BOOM), pa rabiš vzgon 275N da te obrne nazaj na noge.....
Mene matra, da bi se z jopičem pred servisom oz zamenjavo bombice vrgel v vodo:!: da bi videl kako to dela. Pa noben bazen v Slo to ne dovoli.
Jaz imam tudi navadne za goste. Za nas redno posadko pa malo bolj udobne, ki te toliko ne motijo. Zacel sem prakticirati, da jih damo gor, ko gre malo bolj zares ali ponoči ali ko smo bolj odaljeni od obale (ko prečkamo naš ocean). Bolje pozno kot nikoli!
Pa še to Marjan Tomki mi je dejal, da je zelo pomembna veličina.
Tisto kar priporočajo razne tabele:
otroci do 100N
odrasli pa do 150N velja če skočis v vodo na noge.
Če pa priletiš not na glavo ali bog ne daj v nezavesti na glavo (BOOM), pa rabiš vzgon 275N da te obrne nazaj na noge.....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti